Bob&Marguérite schreef:Martin E. van Doornik schreef:
Er zijn zo vele tienduizenden van, overal op het Zweedse platteland te vinden. Om het bovenstaande voorbeeld te vinden is het zoeken naar een speld in een hooiberg, vergeet maar....!

Ik denk dat je nu een gevoelige snaar van iemand
uit de bollenstreek geraakt hebt, althans dat hoop ik.
In ieder geval ben ik weer wat wijzer en weet nu wat het is. Het was vlakbij of eerder op de route van Helsingborg naar Ljungbyhed. Daar hebben we overnacht in Spångens Gästgivaregård en er een Skånish gerecht gegeten. Toen we het zagen wisten we niet wat het was, een donkere drap in een steelpan. Eigenlijk weten we het nu nog niet maar het was in ieder geval heeeeeeeeeeeeeeeerlijk.
Dat moet haast
Svartsoppa (zwarte soep) zijn.
Dat is een soep gemaakt van het bloed van ganzen en word gegeten met de ingewanden in kleine stukjes gegeten.
Dit wordt meestal gegeten, volgens traditie, in november, de 11e viert men hier "Mårten Gås".
Men slacht een gans een braad die in de oven, als voorgerecht eet men dan deze soep.
Een fantastische belevenis voor de kenners maar als je niet tegen ingewanden/bloedsmaak kan is het een verschrikking.