Additionally, paste this code immediately after the opening tag: BB7 schijfremblokjes - Pagina 2 - Forum Wereldfietser

BB7 schijfremblokjes

Travelmaster schreef:Ik zal even kijken of er nog een overlevende van de Titanic is die je kan overtuigen.
Als die overlevende onder water zag wat er gebeurde dan ben ik benieuwd.
Dat zal niet makkelijk zijn. Ik kon toch al geen overlevende vinden die me te woord wilde staan.
Yopie schreef: Ja en waarom zijn er geen blokken die al zijn ingeremd? Lijkt mij iig ideaal!
Kijk wat ik net vond: BBB Discstop blokken, speciaal voor luie fietsers zonder gasfornuis, yes! 8)

Inremmen is niet nodig met de BBB DiscStops. Onze schijfremblokken krijgen een speciale behandeling tijdens de productieproces. Deze behandeling heeft hetzelfde effect als wat er gebeurd als je de blokken goed inremt; het remoppervlak verhardt.
Het inremmen van de schijfremblokken is iets dat veel consumenten vergeten of waar ze zelfs niet van op de hoogte zijn. Wanneer niet wordt ingeremd, gaan je schijfremblokken veel minder lang mee en werken ze minder krachtig. De gebruiker klaagt daarover tegen zijn vrienden of in de winkel, zich afvragend waarom zijn dure remblokken het niet eens een rit uithouden.
BBB DiscStop schijfremblokken zijn klaar om direct te worden gebruikt, zonder verlies van remkracht of levensduur.


Nou nog een zaak vinden waar de verzendkosten naar SE geen 10euro zijn, 10 euro voor twee van die kleine dingetjes. :shock: En ze er dan infrummelen, maar met de links van Patrick gaat dat zeker lukken.
Iedereen bedankt!
Ik zou -alsnog- die dingen van Discobrakes proberen. Heb je sowieso geen verzendkosten, de blokken zijn goedkoper en wat is de moeite van een blokje in een vlammetje houden:)?
åj had nog niet gezien dat 't gratis verstuurd wordt, dat is toch wel errug aantrekkelijk ja, tis zowiezo ook een lage prijs, US 10.49
En moet natuurlijk ook een voorraad blokken gaan hamsteren en wil vanaf nu altijd een paar reserve bij me hebben (nou ja op de wat langere tochten dan) .. okej! ze gaan in het mandje, thanks Travelmastertje, fijn dat je weer voor me nadenkt. :D
Maar wil alsnog ook de BBB proberen, zoek nl nog andere fietsonderdelen en bij een bepaald bedrag verdwijnen hopelijk de verzendkosten, althans bij sommige winkels dan. En waarom juist de BBB .. mochten ze toch snel slijten dan weet ik tenminste zeker dat het niet door het zelf inremmen of warmstoken komt. :wink:

en Jahwalla, nog bedankt voor de superlink!
Het ene doen en het ander niet nalaten, prima toch! Mocht je die BBBs nog gaan proberen: laat even weten hoe ze bevallen. En bij zelf heetstoken: ze moeten echt sissen in het koude water. Je waant je smid, lachen joh :lol: !

Trouwens: het duurt vaak wel 5-7 werkdagen voor de blokken er zijn hoor. Dus niet meteen ongerust worden als het wat langer duurt. En via hun forum kun je vragen waar ze blijven, dan krijg je een track & tracenummer...!
Pedalero schreef: Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat er nog geen duurzamere blokken zijn.
Waarom onbegrijpelijk? Heb er zelf al over nagedacht?

Hier een paar voor de hand liggende redenen :
• Krachten. De remkracht wordt bepaald door het product arm x wrijvingsweerstand. De arm van remschijf (16-18 cm doorsnee) is een factor 3-4 kleiner dan van een velg (56-62 cm). De kracht waarmee het remblok op de rotor wordt gedrukt moet dus eenzelfde factor hoger zijn dan bij een velgrem. Slijtage zal ongeveer evenredig zijn met deze aandrukkracht.
• Volume: een schijfremblokje heeft ongeveer een factor 2 kleiner oppervlak dan een velgremblokje en de slijtmassa is ongeveer een factor 2 dunner. Samen nog een factor 4 wat betreft levensduur.
• Temperaturen. Door de hogere wrijvingsweerstand en de kleine koelmassa, zal de temperatuur aan het wrijvingsvlak veel hoger oplopen dan bij een velgrem. Aan het contactoppervlak waarschijnlijk temperaturen van enkele honderden graden. Rubber werkt daarom niet; in plaats daarvan bestaat de slijtmassa uit gesinterde harde poeders of poeders ingebed in een temperatuurbestendig polymeer (‘organic’). Daardoor zal er een grote temperatuurgradient over de dikte van het blok ontstaan, die door verschillen in thermische uitzetting gemakkelijk tot scheuren en schilferen leidt.
Travelmaster schreef: En bij zelf heetstoken: ze moeten echt sissen in het koude water. Je waant je smid, lachen joh.
Bij de ontwikkeling van schijfremmen voor fietsen heeft de industrie kunnen aansluiten op de kennis van schijfremmen voor motoren, auto’s en vliegtuigen. Uit de motorwereld was bekend dat de wrijvingsweerstand met de rotor wordt verhoogd door een dun laagje van het materiaal uit de remblokjes af te zetten op het oppervlak van de rotor. Dit proces heet ‘bed in’ en gebeurt door met nieuwe remplaatjes een aantal keren krachtig te remmen. De remwerking die van deze afgezette lagen uitgaat heet ‘adherent friction’, een proces dat tot minder slijtage leidt dan “abrasive friction”, waarbij harde deeltjes (FeC, SiC) als schuurpapier over de rotor krassen.
http://enduromag.com.au/site/wp-content ... eory-3.pdf

Je kunt dit ‘bed in’ proces alleen uitvoeren door in te remmen in combinatie met de rotor op jouw fiets, want de essentie is dat er een filmpje van het remblokje op de rotor wordt afgezet. Je kunt dit niet bereiken door de remplaatjes op een fornuis of in een gasvlam te verhitten. Sterker nog, ik denk dat je de structuur van de remplaatjes daarmee zult beschadigen. De blokjes bevatten vaak grafiet of fijne ijzerdraadjes voor betere warmtegeleiding; stoffen die verbranden in lucht bij te hoge temperaturen. Waarom zou de fabrikant die behandeling niet al uitgevoerd hebben als hij zinvol was? Geen enkele fabrikant is gebaat bij een slecht product. Ik vind die keukenprocessen dan ook goedbedoelde onzin.
math schreef:theoretisch epos
Vervelend als je je zo door kennis moet laten beperken :lol: . Je zult vast gelijk hebben math, maar in de praktijk werkt deze goedbedoelde onzin gewoon. Sorry :wink: .
Yopie schreef:
Pedalero schreef:Kan me eigenlijk niet voorstellen dat alleen sneeuw en ijs voor zo'n snelle slijtage zorgen. Dat is immers gewoon water.
En staal is harder dan ijs maar ook ketting en cassette hebben het dan zwaar; dat kraakt, krast, slipt, slaat tandjes over, valt eraf en soms moet je zelfs duwen. Maar heb het dan wel over bospaden plus extreme kou (-20 enzo) en niet över asfaltwegen en wat ijzel. :wink:
Als er iets slecht is voor bewegende delen is het wel water.
Mocht er zand in een lager opgesloten komen te zitten dan geeft dat slijtage aan het staal van die lager, maar ook het zand komt er niet zonder schade vanaf: het zal steeds fijner gemalen worden todat het amper/geen schade meer verricht.
Water aan de andere kant zal zelf nooit beschadigd kunnen raken en eenmaal opgesloten in een lager zal het die volkomen vernietigen.
In de techniek komt dit wellicht het mooist tot zijn recht in het watersnijden: met een waterstraal staal op maat snijden.
Travelmaster schreef: Overigens ben ik vwb inremmen altijd al lui geweest: ik hield de organische blokjes met een tang in de gasvlam van de kookplaat, en koelde ze vervolgens af in water. Ik stookte ze zo heet dat het ging sissen. Dat een keer of drie herhalen, was mijn recept. En met resultaat: ze gingen véél langer mee. En het gaat sneller dan inremmen op de fiets. Kun je een keertje proberen.
Travelmaster schreef: Je zult vast gelijk hebben math, maar in de praktijk werkt deze goedbedoelde onzin gewoon.
OK, jij bent overtuigd van je proces; ik niet. Ik stel voor om onze nek uit te steken! Wat vind je van het volgende experiment?

1. Jij koop 2 setjes Shimano remblokjes, type organic.
2. Met een stalen pen kras je een A op de buitenkant van de beide blokjes van het eerste setje en een B op het tweede setje.
3. Setje A ondergaat het door jou beschreven recept. Setje B niet.
4. Één blokje van A wordt gecombineerd met één blokje van B tot een passend stel. Montage op voorrem. De rem wordt opnieuw gecentreerd.
5. Dit AB stel wordt volgens het Avid recept (zie http://enduromag.com.au/site/wp-content ... eory-3.pdf) ingeremd.
6. Jij bepaalt het strijdperk en rijdt met deze blokjes, maar liefst daar waar volgens jou het plaatje dat niet het keukenproces heeft ondergaan al na 50 km of zo versleten is (Loonse en Drunense duinen; Z. Limburg), zodat we snel de uitkomst kennen.
7. Als één of beide blokjes verregaand versleten is meet je de slijtage met een schuifmaat en je neemt duidelijke foto's waarop de verschillen zichtbaar zijn.
8. Zolang de proef loopt, wordt er niet van blokjes gewisseld en de blokjes houden een vaste positie.
9. De resultaten worden op dit Forum gepresenteerd.
10. Als A minder slijt dan B, vergoed ik de kosten van de plaatjes.

Toelichting :
- Shimano-organic, omdat die volgens jou snel slijten.
- Voorrem, omdat die bij remmen het meeste bijdraagt en vermoedelijk ook het snelst slijt.
- Inremmen van een AB-stel, omdat ik vermoed dat het keukenproces ook schadelijk is voor het inbedden. Als je BB zou inremmen zou het tweede B-plaatje een laagje achterlaten aan de kant van de schijf waar het A-plaatje zit tijdens de test.
- Als de remblokjes asymmetrisch zijn liggen de posities links/rechts vast. Anders goed opletten dat posities tussentijds niet verwisseld worden, bv. na inspectie.
- Slijtage: gemiddelde dikte van midden en beide einden.
math schreef:OK, jij bent overtuigd van je proces; ik niet. Ik stel voor om onze nek uit te steken!
Mooi! Ik wed op setje A, dus Travelmaster: doe je best jongen! :D
math schreef: Je kunt dit ‘bed in’ proces alleen uitvoeren door in te remmen in combinatie met de rotor op jouw fiets, want de essentie is dat er een filmpje van het remblokje op de rotor wordt afgezet. Je kunt dit niet bereiken door de remplaatjes op een fornuis of in een gasvlam te verhitten. Sterker nog, ik denk dat je de structuur van de remplaatjes daarmee zult beschadigen. De blokjes bevatten vaak grafiet of fijne ijzerdraadjes voor betere warmtegeleiding; stoffen die verbranden in lucht bij te hoge temperaturen. Waarom zou de fabrikant die behandeling niet al uitgevoerd hebben als hij zinvol was? Geen enkele fabrikant is gebaat bij een slecht product. Ik vind die keukenprocessen dan ook goedbedoelde onzin.
Mooi verhaal Math.
En ik begin nu toch erg aan het heetstoken te twijfelen, het zal wel werken (ik geloof Travelmaster gelijk dat hij erin gelooft) maar het zou ook weleens verkeerd kunnen gaan.
Wat misschien ook meespeelt is dat bij inremmen de blokken tegen de schijven moeten (dus de combinatie hitte en druk) en druk is net wat je mist op een gasfornuis. Ook zou bij te heet stoken de remvoering weleens van de metalen ondergrond kunnen loslaten.
Dat elke schijf zijn eigen oppervlakte heeft en dat daarop de blokken ingeremd moeten worden lijkt mij onzin, net als dat je bij nieuwe schijven ook de blokken moet vervangen omdat die op elkaar zijn ingesleten. Tja maar zeker weten doe ik het niet. :?

Fabrikanten zeggen over het inremmen helemaal niets of zoals Avid:
1 Accelerate the bike to a moderate speed. Then firmly apply the brakes until you are at walking speed. Repeat approximately twenty times.
2. Accelerate the bike to a faster speed. Then firmly apply the brakes until you are at walking speed. Repeat approximately ten times.
3. Allow the brakes to cool prior to any additional riding.


Op fora gaan veel verhalen over 't inremmen in de rondte maar de meest gehoorde is toch wel de 30 x 30 methode (30 x remmen met een 30km snelheid) maar alsnog kunnen de blokken dan heel snel op zijn.
Met slepende remmen fietsen is ook een manier: 8 minuten met slepende remmen (bv van een viaduct) zodat de blokken warm worden. Het afkoelen wordt hier alleen overgeslagen dus tja .. lijkt mij niet echt de manier. En hard remmen kan al 200°C geven dus dat lijkt mij ook veel sneller gaan.

Ook lees ik dat bij een koude modderige bostocht de blokken weer opgeruwd zijn dus dan mag je weer overnieuw beginnen.

Hier krijg ik de 'dansen op zweedse hårdrock tip' want schijfremmen schijnen erg van hardrock te houden. :D Je gaat met de fiets naast 't open raampje van een auto hangen, muziek lekker hard, auto rijdt 30km en dan maar 30 keer in de remmen knijpen.
Nou dat ga ik dus doen, denk nl niet dat ik op spijkerbanden 30 keer een 30km snelheid haal, ga liever swingend aan een auto hangen. 8)

Maar Travelmaster, ik geloof nog steeds in je hoor! :wink:
Yopie schreef:
math schreef: Ook lees ik dat bij een koude modderige bostocht de blokken weer opgeruwd zijn dus dan mag je weer overnieuw beginnen.
Is ook mijn ervaring.

@PeterK: Je verhaal over wat er klopt wel, maar ik snap niet hoe het van toepassing is op schijfremmen. Er zit geen water opgesloten in de schrijfrem en er is geen snijdende waterstraal. Er loopt water over de schijf. Volgens mij is dat pas een probleem als er met dat water veel troep meekomt, zoals in de blubber.
math schreef:
Travelmaster schreef: Overigens ben ik vwb inremmen altijd al lui geweest: ik hield de organische blokjes met een tang in de gasvlam van de kookplaat, en koelde ze vervolgens af in water. Ik stookte ze zo heet dat het ging sissen. Dat een keer of drie herhalen, was mijn recept. En met resultaat: ze gingen véél langer mee. En het gaat sneller dan inremmen op de fiets. Kun je een keertje proberen.
Travelmaster schreef: Je zult vast gelijk hebben math, maar in de praktijk werkt deze goedbedoelde onzin gewoon.
OK, jij bent overtuigd van je proces; ik niet. Ik stel voor om onze nek uit te steken! Wat vind je van het volgende experiment?

1. Jij koop 2 setjes Shimano remblokjes, type organic.
2. Met een stalen pen kras je een A op de buitenkant van de beide blokjes van het eerste setje en een B op het tweede setje.
3. Setje A ondergaat het door jou beschreven recept. Setje B niet.
4. Één blokje van A wordt gecombineerd met één blokje van B tot een passend stel. Montage op voorrem. De rem wordt opnieuw gecentreerd.
5. Dit AB stel wordt volgens het Avid recept (zie http://enduromag.com.au/site/wp-content ... eory-3.pdf) ingeremd.
6. Jij bepaalt het strijdperk en rijdt met deze blokjes, maar liefst daar waar volgens jou het plaatje dat niet het keukenproces heeft ondergaan al na 50 km of zo versleten is (Loonse en Drunense duinen; Z. Limburg), zodat we snel de uitkomst kennen.
7. Als één of beide blokjes verregaand versleten is meet je de slijtage met een schuifmaat en je neemt duidelijke foto's waarop de verschillen zichtbaar zijn.
8. Zolang de proef loopt, wordt er niet van blokjes gewisseld en de blokjes houden een vaste positie.
9. De resultaten worden op dit Forum gepresenteerd.
10. Als A minder slijt dan B, vergoed ik de kosten van de plaatjes.

Toelichting :
- Shimano-organic, omdat die volgens jou snel slijten.
- Voorrem, omdat die bij remmen het meeste bijdraagt en vermoedelijk ook het snelst slijt.
- Inremmen van een AB-stel, omdat ik vermoed dat het keukenproces ook schadelijk is voor het inbedden. Als je BB zou inremmen zou het tweede B-plaatje een laagje achterlaten aan de kant van de schijf waar het A-plaatje zit tijdens de test.
- Als de remblokjes asymmetrisch zijn liggen de posities links/rechts vast. Anders goed opletten dat posities tussentijds niet verwisseld worden, bv. na inspectie.
- Slijtage: gemiddelde dikte van midden en beide einden.
Als ik binnenkort eens nieuwe blokken nodig heb, zal ik het overwegen. Maar ik ben voorlopig nog wel voorzien, na mijn bestelling bij Discobrakes. Die ik overigens niet inrem, vanwege lage kosten en al best goede eigenschappen. Maar je vraagt je tevens af, las ik, waarom fabrikanten dit niet standaard zouden toepassen als het zou werken? Nou, er is er blijkbaar een die dat wel doet: BBB.

Tsja, je zult wel teleurgesteld zijn. Wederom: sorry. Maar ik voel niet zo de behoefte om dit te bewijzen omdat jij het niet gelooft :P . Je kunt het natuurlijk altijd zelf uitvoeren, wellicht laat ik me dan wel overtuigen.

Laat ik trouwens iets genuanceerder zijn. Natuurlijk zijn jouw theoretische beredeneringen in de praktijk ook gewoon waar. Ik vraag me echter af of je, in de wisselende omstandigheden waaronder we rijden, het inslijten van blokken op de schijven zoveel meer verschil zal maken dan het "sinteren" van alléén de blokken, wat ik deed. Wellicht, maar het verschil met de onbewerkte blokken vond ik al opvallend genoeg.
Peter_K schreef:
Yopie schreef:
Pedalero schreef:Kan me eigenlijk niet voorstellen dat alleen sneeuw en ijs voor zo'n snelle slijtage zorgen. Dat is immers gewoon water.
En staal is harder dan ijs maar ook ketting en cassette hebben het dan zwaar; dat kraakt, krast, slipt, slaat tandjes over, valt eraf en soms moet je zelfs duwen. Maar heb het dan wel over bospaden plus extreme kou (-20 enzo) en niet över asfaltwegen en wat ijzel. :wink:
Als er iets slecht is voor bewegende delen is het wel water.
Mocht er zand in een lager opgesloten komen te zitten dan geeft dat slijtage aan het staal van die lager, maar ook het zand komt er niet zonder schade vanaf: het zal steeds fijner gemalen worden todat het amper/geen schade meer verricht.
Water aan de andere kant zal zelf nooit beschadigd kunnen raken en eenmaal opgesloten in een lager zal het die volkomen vernietigen.
In de techniek komt dit wellicht het mooist tot zijn recht in het watersnijden: met een waterstraal staal op maat snijden.
Water is voor sommige lagers een prima smeermiddel. Waterpompen bij mij in huis draaien al circa 20 jaar watergesmeerd. Dat water voor sommige lagers slecht is, komt omdat water het smeermiddel (vet of olie) van structuur kan veranderen.
Met enkel een waterstraal metaal snijden kan niet. Bij waterstraalsnijden is water het transportmiddel en het snij- of slijpmiddel in het water slijpt het materiaal weg. De mening dat steeds fijner gemalen zand in lagers amper/geen schade meer aanrichten deel ik niet.

Piet.
PietV schreef:Water is voor sommige lagers een prima smeermiddel. Waterpompen bij mij in huis draaien al circa 20 jaar watergesmeerd.
Dit was even nieuw voor mij, het staat ook wel erg ver van fietsen af. De constructie en materialen van dat soort lagers wijkt nogal af. Zover ik nu gezien hen zij deze lagers niet van metaal, en lijkt de werking van dergelijke smering op aquaplaning.
PietV schreef:Dat water voor sommige lagers slecht is, komt omdat water het smeermiddel (vet of olie) van structuur kan veranderen.
Ik heb altijd ervaren dat juist het water juist de schade aanricht, maar op mijn fiets heb ik nooit de impact van water zonder de aanwezigheid van een smeermiddel gezien.
PietV schreef:Met enkel een waterstraal metaal snijden kan niet. Bij waterstraalsnijden is water het transportmiddel en het snij- of slijpmiddel in het water slijpt het materiaal weg.
Oei, ik had mijn eigen link beter moeten lezen! Water kan metaal overigens wel wegvreten, maar dat gaat met cavitatie.
Pedalero schreef:Je verhaal over wat er klopt wel, maar ik snap niet hoe het van toepassing is op schijfremmen. Er zit geen water opgesloten in de schrijfrem en er is geen snijdende waterstraal. Er loopt water over de schijf. Volgens mij is dat pas een probleem als er met dat water veel troep meekomt, zoals in de blubber.
Nu ik er wat verder over nadenk: remmen en slijten horen gewoon bij elkaar. Ik heb nota bene juist een vakantie mede afgebroken omdat een voorvelg weggesleten en vervolgens gescheurd was. Velgremblokjes hebben veel materiaal wat weg kan slijten. Daarmee vergeleken zijn de blokjes van schijfremmen maar karig. Zijn er geen schijfremmen met ruimer bemeten blokjes?
Travelmaster schreef:
math schreef:theoretisch epos
Vervelend als je je zo door kennis moet laten beperken :lol: . Je zult vast gelijk hebben math, maar in de praktijk werkt deze goedbedoelde onzin gewoon. Sorry :wink: .
Travelmaster,

Jammer dat je "math" onjuist citeert in de quote door jouw opmerking "theoretisch epos". Ik ben het volledig met "math" eens. Goed onderbouwd. Werkt uitstekend in de praktijk.
Travelmaster schreef:Overigens ben ik vwb inremmen altijd al lui geweest: ik hield de organische blokjes met een tang in de gasvlam van de kookplaat, en koelde ze vervolgens af in water. Ik stookte ze zo heet dat het ging sissen. Dat een keer of drie herhalen, was mijn recept. En met resultaat: ze gingen véél langer mee. En het gaat sneller dan inremmen op de fiets. Kun je een keertje proberen.
Wat heeft heetstoken van remblokken met inremmen te maken :?:
Travelmaster schreef:En bij zelf heetstoken: ze moeten echt sissen in het koude water. Je waant je smid, lachen joh.
Is dit een grap of goedbedoelde onzin :wink:

Piet.
(Hier heb ik even een stukje weggehaald omdat dat niet gepast was).

Piet, laten we vooropstellen dat mijn woordgebruik in de basis al verschilt van de jouwe. "Theoretisch epos" is natuurlijk met een bedoeling zo opgeschreven. Epos, omdat het een lang verhaal is wat ik hyperbolisch oprek en samenvat met dat ene woord. Theoretisch, omdat het precies dat is: een theorie. En ik vind het wat overdreven om zijn hele bericht te quoten, dus heb ik het vervangen door twee woordjes, die nogal wat losmaken. Pas later doet math in zijn bericht aan een voorstel tot een praktijktest, die, evenals zijn theoretisch epos, prima onderbouwd is. En als reactie daarop geef ik ook nog eens aan dat tussen niet inremmen en wel inremmen mijn "tussenmethode" -voor mij- prima werkt. Ervaringsdeskundige met Deore B01S-blokken, waarbij ik dat een keer niet heb gedaan, en een paar keer wel, met grofweg dezelfde omstandigheden.

En nee, dat van dat heetstoken is geen grap, maar wel erg leuk om te doen. Dus jij mag het als een grap beschouwen, als je dat vrolijker doet stemmen :lol: . Beetje hetzelfde idee om na een lange afdaling wat water over de schijven en blokken te doen - ze sissen dan gewoon, en daarvóór kon je ze al ruiken. Overigens door mijzelf ervaren na een afdaling over de voetpaden met de MTB vanaf de Puy de Dome. Dát mag je beschouwen als goedbedoelde onzin :twisted: .

Kijk, ik ben niet zo goed in theoretische onderbouwingen. Ik kijk naar wat voor mij werkt in de praktijk. Dit is een manier die ik eens op het mountainbikeforum las en open-minded als ik soms ben, probeer ik het eens. Baat het niet, schaadt het niet. Maar het baatte wel. Waarom de tunnelvisie en direct iets in twijfel trekken als je het niet eerst zélf probeert? Ik hoef overigens niet echt een antwoord op die vraag, of het moet zijn "nou Menno, ook al heb ik zo mijn twijfels over de werking van jouw methode, ik ga het toch eens proberen, want het is af en toe goed om uit je comfortzone te stappen en misschien word ik verrast", of iets in die strekking:).

Ik wens Yopie gewoon veel succes met haar blokjes en ben benieuwd wat ze uiteindelijk doet :P .

Zo hee, ik heb er zelf ook nog een aardig epos van gemaakt!
Pfff, mag wel een tikkie minder Travelmaster. Check ook de :wink: van PietV.
Pedalero schreef:Pfff, mag wel een tikkie minder Travelmaster. Check ook de :wink: van PietV.
Je hebt gelijk, ik begin wel erg zuur he? Excuses, PietV! Welgemeend. Maar een :wink: is ook weer geen vrijbrief. Ik ga even m'n taal kuisen.