Fietsreparatiecursussen najaar 2019

Een kapotte spaak, een gebroken ketting, een haperende versnelling? In samenwerking met Marten Gerritsen organiseert De Wereldfietser een tweedaagse fietsreparatiecursus. De cursus bestaat uit theorie maar vooral uit praktijkblokken.

De sleutelcursus is geen verzameling blinde recepten, Marten probeert aan de hand van veel voorbeelden gevoel en inzicht in de fietstechniek te kweken, en de angst weg te nemen dat je niet aan je fiets kunt sleutelen. Dus ook al heb je een fiets met Pinion en riem, je hebt nog steeds een fiets met lagers, spaken, bowdenkabels, tandwielen, banden, velgen, naven, snelspanners, boutjes, moertjes, stuur, pedalen, cranks, dragers, ......
Als je dat een beetje doorziet en beheerst kun je aan de vervolgcurcus denken, waar de basisstof uitgediept wordt met de nadruk op probleem oplossen, en verder ingegaan wordt op hydrauliek schijfremmen, de ins & outs van de rohloffnaaf, tandriem, verlichting en wielen bouwen.

Wat en wanneer?
De fietsreparatiecursus is voor maximaal 16 (Basis) of 12 (vervolg) leden per weekend. Plaats van handeling is steeds het Groningse Kiel-Windeweer. Aan de hand van een cursusboek (alleen bij basiscursus) geeft Marten fietsreparatiecollege. In zijn professionele werkplaats kun je in teams proberen de theorie in praktijk te brengen.

Data
21 en 22 september - Basis cursus (*)
12 en 13 oktober - Basis cursus (*)
19 en 20 oktober - Vervolg cursus

(*) minimum aantal deelnemers voor een cursus is 10. Mocht de deelname teveel verspreid zijn over de cursussen, dan kunnen er cursussen samengevoegd worden.

Waarom?
Het doel van de cursus is het verkrijgen van inzicht in fietstechniek, het vergroten van het inzicht in de keuze van componenten en het leren afstellen / repareren / vervangen van de meest voorkomende onderdelen, zodat je voorbereid op pad kunt gaan en je je onderweg zo veel mogelijk kunt redden. Verder is het uiteraard een gezellig Wereldfietsersweekend met veel gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen en informatie.

Wat en voor wie?
De fietsreparatiecursus is geschikt voor beginnende maar ook voor meer geoefende sleutelaars, want voor alle categorieën valt er genoeg op te steken.

In de basiscursus wordt het reguliere onderhoud behandeld. Je gaat derailleurs, wiel- en balhoofdlagers en remmen afstellen, kabels vervangen, wielen, ketting en tandwielen wisselen en de zitpositie instellen. Het aanbrengen van een noodspaak en andere noodreparaties komt ook aan de orde. Iedere oefening begint met uitleg over het hoe, wat en waarom en een demonstratie. Vervolgens kun je in groepjes zelf aan de slag. Om bij te komen zijn er uiteraard voldoende thee en koffiepauzes en je krijgt een dikke handleiding om het allemaal na te kunnen lezen.

Aansluitend aan de basiscursussen wordt ook een vervolgcursus gegeven met een herhaling (met extra verdieping) van de stof uit de basiscursus, wielen vlechten en compleet richten en op spanning brengen en nieuwe technologie zoals Rohloff naven (monteren, types, kabels vervangen, olie wisselen, tandwiel vervangen, riem), schijfremmen en hydraulische remmen (o.a. ontluchten en leiding vervangen) en de naafdynamo.

Voor al het benodigde gereedschap en sleutelobjecten wordt gezorgd. Als afronding van de basiscursus mag er ook aan de eigen fiets gewerkt worden, als je daar nog puf voor hebt :-)

Waar?
De cursus wordt gegeven in de boerderij van Marten Gerritsen in Kiel Windeweer. Het klussen vindt plaats in de tegenwoordig verwarmde werkplaats. Je kunt in de boomgaard kamperen (onder appel- of perenboom naar keuze, er is douchegelegenheid, en voor campers vinden we ook wel een plek). Maar je mag ook je mat in de werkplaats uitrollen als je het buiten te bar vindt. Er zijn ook diverse logiesmogelijkheden in het dorp (zie internet).

Het cursusadres: Dorpstraat 132, Kiel Windeweer, telefoon 0598 - 491865. Kiel Windeweer (Gemeente Hoogezand-Sappemeer) ligt 7 km achter Zuidlaren, op de grens Groningen-Drente.

Hoe er te komen?
Per trein: Neem je een fiets mee, dan is bij redelijk weer in Assen uitstappen leuker dan rijden via Groningen naar Kropswolde of Hoogezand. Zonder fiets kun je Qbuzz bus 73 nemen vanaf Groningen hoofdstation, naar de Klaplaan in Kiel Windeweer en dan nog ong. 12 minuten lopen (richting kerk en voetbalveld, over de klapbrug links).
Zie voor andere routesuggesties: http://www.m-gineering.nl/kiel.htm
Gps-track:klik hier.

Hoe laat?
De cursus begint zaterdagochtend om 10 uur. Aangezien Kiel Windeweer niet voor iedereen naast de deur ligt, ben je van harte welkom om vrijdagavond al je tentje op te zetten (wel even aan Marten laten weten!). Zaterdag sluiten we de dag af met een gezamenlijke maaltijd. Zondag begint de cursus weer rond 10 uur en verwachten we de cursus rond 16:30 uur te kunnen afsluiten.

Wat moet ik meenemen?
Voor de cursus: kleding waar een vlekje in zou mogen komen, schoenen waar je een paar uur op kunt staan, bord & bestek voor het avondeten. Voor het kamperen: mooi weer en wat je verder denkt nodig te hebben (zoals ontbijt, lunch). Dichtstbijzijnde supermarkt is in Hoogezand (5km)!

Er wordt gewerkt aan sleutelobjecten, maar als je specifieke vragen hebt over je eigen fiets kun je die uiteraard het beste meebrengen. Aan het eind van je basiscursus kun je aan je eigen fiets werken, onderdelen kunnen evt. ter plekke worden aangeschaft.

Wat kost het?
Het cursusgeld bedraagt € 75,00. Bij de prijs is inbegrepen: cursusgeld, cursusboek (alleen bij de beginnerscursus), avondeten (bij de Chinees gehaald), koffie, thee, pleisters en gezelligheid.

Hoe kan ik me inschrijven?
Leden van de Wereldfietser kunnen zich inschrijven via reparatiecursus@wereldfietser.nl
Vermeld naast (voor- en achter)namen ook de lidnummers en woonplaatsen van alle deelnemers a.u.b. en voor [ b]welke cursusdatum[/b] je je opgeeft!
Niet-leden moeten eerst lid worden van de Wereldfietser. Ook als meesleutelende partner moet je lid worden. Dat kan via een volledig of via een partnerlidmaatschap. Als je het lidmaatschap gelijk met de inschrijving regelt, geef het dan even aan. Lid worden kan hier.

Als je je hebt opgegeven, dan ontvang je een bevestiging met uitleg en instructie over de betaling.
Ik ben momenteel zelf op fietsreis, dus dat kan soms even duren, afhankelijk van mijn communicatiemogelijkheden onderweg. Heb dus even geduld. Duurt het langer dan een week, dan mag je me even mailen. Wacht de betalingsinstructie af totdat je geld overmaakt.

Ongeveer een week of twee voor de cursus ontvang je nadere gegevens.

Let op:
Je bent pas ingeschreven als je bevestiging ontvangen hebt én je hebt betaald.
De inschrijving vindt plaats op volgorde van ontvangst van het cursusgeld. Laat betalen kan dus betekenen dat je je plekje kwijt raakt.

Annuleren
Tot 1 maand voor de cursusaanvang kun je kosteloos annuleren en krijg je je geld volledig terug. Tot 3 weken voor aanvang wordt het 75% enz.

Algemene informatie en inschrijving: Hans van der Veeke, reparatiecursus@wereldfietser.nl.
Technische informatie: Marten Gerritsen, info@m-gineering.nl
Er is nog voldoende plaats bij alle cursussen.
Ik kan nog niet genoeg dingen op mijn fiets zelf fixen dus het wordt tijd. Heb me aangemeld :).
Voor de basiscursus in september zijn nog 10 plekken.

Voor de basiscursus in oktober zijn nog 12 plekken.

Voor de vervolgcursus in oktober zijn nog 11 plekken.

Mogelijk worden de basiscursussen samengevoegd. Die gaat dan plaatsvinden in het weekend in september.
Hallo Hans van der Veeke, gemeente Hoogezand-Sappemeer bestaat niet meer. Na de herindeling per 1-1-2018 heet het nu Midden-Groningen.
Martin E. van Doornik schreef:
zo 01 sep, 2019 16:10
Hallo Hans van der Veeke, gemeente Hoogezand-Sappemeer bestaat niet meer. Na de herindeling per 1-1-2018 heet het nu Midden-Groningen.
Dat is wel een erg fantasieloze naam. Vast een compromis, dat "midden"... Had dan Midden-Aarde gekozen, dat had tenminste nog wat Tolkientoeristen en daarmee inkomsten opgeleverd.
willem.m schreef:
zo 01 sep, 2019 16:24
Martin E. van Doornik schreef:
zo 01 sep, 2019 16:10
Hallo Hans van der Veeke, gemeente Hoogezand-Sappemeer bestaat niet meer. Na de herindeling per 1-1-2018 heet het nu Midden-Groningen.
Dat is wel een erg fantasieloze naam. Vast een compromis, dat "midden"... Had dan Midden-Aarde gekozen, dat had tenminste nog wat Tolkientoeristen en daarmee inkomsten opgeleverd.
Kan ik niet helpen, het is een samenvoeging van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde (bestaande uit Noord- en Zuidbroek). Dit gebied staat anders wel exact mooi in het midden op de kaart van de provincie Groningen. Iedere keer als ik naar mijn molen in Kolham ga, zie ik het plaatsnaambord Kolham met daaronder gem. Midden-Groningen staan. Er zijn wel meer oorden die in de naam met Midden beginnen. Middenbeemster, Middenmeer, enz. En wat nog te denken van Middelharnis, Middelstum, Midlaren? :wink:
Onderstaande foto is op 1 augustus 2017 genomen, dus nog voor de herindeling.

DSCF0339-detail.jpg
Voor de basiscursus in september zijn nog 6 plekken.

Voor de basiscursus in oktober zijn nog 12 plekken.

Voor de vervolgcursus in oktober zijn nog 7 plekken.
Voor de basiscursus in september zijn nog 3 plekken.

Voor de basiscursus in oktober zijn nog 10 plekken.

Voor de vervolgcursus in oktober zijn nog 5 plekken.
Voor de basiscursus in oktober zijn een een paar plaatsen beschikbaar.
Het is een uitstekende manier om je fiets weer helemaal tip-top te krijgen voor het volgende fietsseizoen en en-passant leer je heel veel over fietsen en fietsreparaties.

Voor de vervolgcursus zijn ook nog voldoende plaatsen vrij.
Zo op het laatst druppelen er nog aanmeldingen binnen. En begrijpelijk, want er is geen betere manier om je fiets na de afgelopen zomer-reizen weer tip-top in orde te krijgen en en-pasant een hoop kennis op te doen.

Voor de beide cursussen in oktober zijn nog een paar plaatsen vrij.\Wees er snel bij want op = op.
Deze Brabo is onderweg naar vervolg cursus in Kiel-Windeweer.
Eerste stuk met trein, dan fietsen via natuurgebieden Hondsrug en Drentse Aa richting Groningen.
Nb
985F95C5-8C59-4196-B71F-069D0A778A16.jpeg
Ik zal de deur van het provinciehuis niet rammen met mijn fiets😂
Denk eraan dat de spoorlijnen Groningen-Leeuwarden en Sauwerd-Eemshaven wegens werkzaamheden tot 28 oktober plat liggen. Dus eerst checken.