Fietsreparatiecursussen voorjaar 2019

Een kapotte spaak, een gebroken ketting, een haperende versnelling? In samenwerking met Marten Gerritsen organiseert De Wereldfietser een tweedaagse fietsreparatiecursus. De cursus bestaat uit theorie maar vooral uit praktijkblokken.

De sleutelcursus is geen verzameling blinde recepten, Marten probeert aan de hand van veel voorbeelden gevoel en inzicht in de fietstechniek te kweken en de angst weg te nemen dat je niet aan je fiets kunt sleutelen. Dus ook al heb je een fiets met Pinion en riem, je hebt nog steeds een fiets met lagers, spaken, bowdenkabels, tandwielen, banden, velgen, naven, snelspanners, boutjes, moertjes, stuur, pedalen, cranks, dragers, ......
Als je dat een beetje doorziet en beheerst kun je aan de vervolgcurus denken, waar de basisstof uitgediept wordt met de nadruk op probleem oplossen, en verder ingegaan wordt op hydrauliek schijfremmen, de ins & outs van de rohloffnaaf, tandriem, verlichting en wielen bouwen.

Wat en wanneer?
De fietsreparatiecursus is voor maximaal 16 (Basis) of 12 (vervolg) leden per weekend. Plaats van handeling is steeds het Groningse Kiel-Windeweer. Aan de hand van een cursusboek (alleen bij basiscursus) geeft Marten fietsreparatiecollege. In zijn professionele werkplaats kun je in teams proberen de theorie in praktijk te brengen.

Data
30 en 31 maart - Basis cursus (*)
6 en 7 april - Basis cursus (*)
18 en 19 mei - Vervolg cursus

(*) minimum aantal deelnemers voor een cursus is 10. Mocht de deelname teveel verspreid zijn over de cursussen, dan kunnen er cursussen samengevoegd worden.

Waarom?
Het doel van de cursus is het verkrijgen van inzicht in fietstechniek, het vergroten van het inzicht in de keuze van componenten en het leren afstellen / repareren / vervangen van de meest voorkomende onderdelen, zodat je voorbereid op pad kunt gaan en je je onderweg zo veel mogelijk kunt redden. Verder is het uiteraard een gezellig Wereldfietsersweekend met veel gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen en informatie.

Wat en voor wie?
De fietsreparatiecursus is geschikt voor beginnende maar ook voor meer geoefende sleutelaars, want voor alle categorieën valt er genoeg op te steken.

In de basiscursus wordt het reguliere onderhoud behandeld. Je gaat derailleurs, wiel- en balhoofdlagers en remmen afstellen, kabels vervangen, wielen, ketting en tandwielen wisselen en de zitpositie instellen. Het aanbrengen van een noodspaak en andere noodreparaties komt ook aan de orde. Iedere oefening begint met uitleg over het hoe, wat en waarom en een demonstratie. Vervolgens kun je in groepjes zelf aan de slag. Om bij te komen zijn er uiteraard voldoende thee en koffiepauzes en je krijgt een dikke handleiding om het allemaal na te kunnen lezen.

Aansluitend aan de basiscursussen wordt ook een vervolgcursus gegeven met een herhaling (met extra verdieping) van de stof uit de basiscursus, wielen vlechten en compleet richten en op spanning brengen en nieuwe technologie zoals Rohloff naven (monteren, types, kabels vervangen, olie wisselen, tandwiel vervangen, riem), schijfremmen en hydraulische remmen (o.a. ontluchten en leiding vervangen) en de naafdynamo.

Voor al het benodigde gereedschap en sleutelobjecten wordt gezorgd. Als afronding van de basiscursus mag er ook aan de eigen fiets gewerkt worden, als je daar nog puf voor hebt :-)

Waar?
De cursus wordt gegeven in de boerderij van Marten Gerritsen in Kiel Windeweer. Het klussen vindt plaats in de tegenwoordig verwarmde werkplaats. Je kunt in de boomgaard kamperen (onder appel- of perenboom naar keuze, er is douchegelegenheid, en voor campers vinden we ook wel een plek). Maar je mag ook je mat in de werkplaats uitrollen als je het buiten te bar vindt. Er zijn ook diverse logiesmogelijkheden in het dorp (zie internet).

Het cursusadres: Dorpstraat 132, Kiel Windeweer, telefoon 0598 - 491865. Kiel Windeweer (Gemeente Hoogezand-Sappemeer) ligt 7 km achter Zuidlaren, op de grens Groningen-Drente.

Hoe er te komen?
Per trein: Neem je een fiets mee, dan is bij redelijk weer in Assen uitstappen leuker dan rijden via Groningen naar Kropswolde of Hoogezand. Zonder fiets kun je Qbuzz bus 73 nemen vanaf Groningen hoofdstation, naar de Klaplaan in Kiel Windeweer en dan nog ong. 12 minuten lopen (richting kerk en voetbalveld, over de klapbrug links).
Zie voor andere routesuggesties: http://www.m-gineering.nl/kiel.htm
Gps-track:klik hier.

Hoe laat?
De cursus begint zaterdagochtend om 10 uur. Aangezien Kiel Windeweer niet voor iedereen naast de deur ligt, ben je van harte welkom om vrijdagavond al je tentje op te zetten (wel even aan Marten laten weten!). Zaterdag sluiten we de dag af met een gezamenlijke maaltijd. Zondag begint de cursus weer rond 10 uur en verwachten we de cursus rond 16:30 uur te kunnen afsluiten.

Wat moet ik meenemen?
Voor de cursus: kleding waar een vlekje in zou mogen komen, schoenen waar je een paar uur op kunt staan, bord & bestek voor het avondeten. Voor het kamperen: mooi weer en wat je verder denkt nodig te hebben (zoals ontbijt, lunch). Dichtstbijzijnde supermarkt is in Hoogezand (5km)!

Er wordt gewerkt aan sleutelobjecten, maar als je specifieke vragen hebt over je eigen fiets kun je die uiteraard het beste meebrengen. Aan het eind van je basiscursus kun je aan je eigen fiets werken, onderdelen kunnen evt. ter plekke worden aangeschaft.

Wat kost het?
Het cursusgeld bedraagt € 75,00. Bij de prijs is inbegrepen: cursusgeld, cursusboek (alleen bij de beginnerscursus), avondeten (bij de Chinees gehaald), koffie, thee, pleisters en gezelligheid.

Hoe kan ik me inschrijven?
Leden van de Wereldfietser kunnen zich inschrijven via reparatiecursus@wereldfietser.nl
Vermeld naast (voor- en achter)namen ook de lidnummers en woonplaatsen van alle deelnemers a.u.b. en voor [ b]welke cursusdatum[/b] je je opgeeft!
Niet-leden moeten eerst lid worden van de Wereldfietser. Ook als meesleutelende partner moet je lid worden. Dat kan via een volledig of via een partnerlidmaatschap. Als je het lidmaatschap gelijk met de inschrijving regelt, geef het dan even aan. Lid worden kan hier.

Als je je hebt opgegeven, dan ontvang je een bevestiging met uitleg en instructie over de betaling. Wacht dit even af totdat je geld overmaakt.

Ongeveer een week of twee voor de cursus ontvang je nadere gegevens.

Let op:
Je bent pas ingeschreven als je bevestiging ontvangen hebt én je hebt betaald.
De inschrijving vindt plaats op volgorde van ontvangst van het cursusgeld. Laat betalen kan dus betekenen dat je je plekje kwijt raakt.

Annuleren
Tot 1 maand voor de cursusaanvang kun je kosteloos annuleren en krijg je je geld volledig terug. Tot 3 weken voor aanvang wordt het 75% enz.

Algemene informatie en inschrijving: Hans van der Veeke, reparatiecursus@wereldfietser.nl.
Technische informatie: Marten Gerritsen, info@m-gineering.nl
Ik heb een correctie aangebracht in de tekst;

Voorheen kon je, als inwonende partner, meeliften op het lidmaatschap. Tegenwoordig moeten alle deelnemers lid zijn. Hetzij volledig lid, hetzij partnerlid (als je inwonend bent). Dit is nieuw sinds 2019.
Stand per 9 februari:

Basis 30/31 maart: 10 plaatsen vrij
Basis 6/7 april: 8 plaatsen vrij
Vervolg 18/19 mei: 11 plaatsen vrij
Mijn fiets heeft een riem en een Rohloff naaf. Is het mogelijk om alleen aan het vervolg deel te nemen of heb je een aangepast programma?
Dat kan maar dan wordt er wel wat basiskennis van je verwacht. En er zitten ook andere onderwerpen in de vervolg. Daar moet je dan ook interesse voor hebben.
Voor beide basiscursussen zijn elk nog 6 plaatsen beschikbaar.

De vervolgcursus heeft nog voldoende ruimte.
Voor 30/31 maart zijn nog 5 plaatsen.

Het eerste weekend van april zijn er nog drie plaatsen.

De vervolgcursus heeft nog voldoende ruimte.
Stand op dit moment:

30/31 maart: Nog een plek
6/7 april: Nog een plek
18/19 mei: Nog 9 plekken
De cursus van 30/31 maart is vol.
De cursus van 6/7 april is ook vol.
Mooi initiatief.
Maar zijn er ook fietsreparatie workshops ten zuiden van de grote rivieren?
Ja, bij onze zuiderburen: http://vakantiefietser.be
Voor een Bosschenaar is het ver weg, maar het loont zeker de moeite.
eindgebruiker schreef:
do 14 mar, 2019 19:25
Ja, bij onze zuiderburen: http://vakantiefietser.be
Er zijn ook Belgen naar Kiel-Windeweer gereisd en ze vonden het echt de moeite waard. Als wereldfietsers zijn we toch wel gewend om te reizen. Zo kom je ook nog eens in een onbekend gebied.
Terra schreef:
do 14 mar, 2019 18:04
Mooi initiatief.
Maar zijn er ook fietsreparatie workshops ten zuiden van de grote rivieren?
Heb je een idee waar dit zou kunnen?
Bij het kisp in Gent, geven zij specialistische fiets les.

Fiets 1) voor beginners. 160 uur les voor €280 inclusief, boeken, les geld en examen geld

Fiets 2) voor gevorderden. 160 uur les voor €280 inclusief, boeken, les geld en examen geld

Fiets 3) geavenceerde fiets techniek. 80 uur les voor €120 inclusief boven staande.

In Nederland betaal je, voor de hele fiets cursus €2525 ex examen geld en btw.

Mario
Voor de vervolgcursus zijn nog voldoende plaatsen.
Kom alles te weten over het spaken van een wiel, de Rohloff naaf (hydraulische) remmen en nog veel meer.
Ondertussen op de cursus.
D003B83C-332F-4917-9E98-A45EEA31E6CF.jpeg
De vervolgcursus gaat niet door wegens het niet bereiken van het minimum aantal deelnemers.

In het najaar zijn er nieuwe cursussen.
Ik heb interesse in de fietsreparatiecursus in het najaar, maar ik begrijp dat ik eerst lid moet worden van De Wereldfietser? Waarom is dit veranderd?