Wintertrektocht 18-20 januari 2019

In het weekend van 18 t/m 20 januari 2019 organiseert de Wereldfietser weer de traditionele wintertrektocht.

Vertrek- en eindpunt zijn Station Utrecht Centraal. De tocht gaat door het prachtige Utrechts en Hollands merengebied over uitsluitend autoluwe wegen, fiets- en jaagpaden.

Van vrijdag op zaterdag kamperen we op het verenigingsterrein van ‘de Wilgenborgh’ in Waverveen (www.dewilgenborgh.nl). ’s Avonds maken we het gezellig in de kantine en genieten we met z’n allen van Anita’s boerenkool met worst.

Van zaterdag op zondag verblijven we op camping ‘het Amsterdamsebos’ in Amstelveen (www.campingamsterdamsebos.nl). ’s Avonds kunnen we hier terecht in de kantine waar je desgewenst ook je eigen potje kan koken. Of ga die avond gezellig mee uit eten.

De organisatie ligt ook dit jaar weer in handen van Koert Schouten en Anita Mathijssen

Opgeven:
Geef je tijdig op bij Anita, uitsluitend per mail: ajhm(punt)mathijssen(apestaartje)kpnmail(punt)nl
Geef daarbij aan:
Je naam en WF-lidmaatschapsnummer
Welke dagen je meefietst
Of je vrijdagavond meedoet met de boerenkoolmaaltijd
Of je vrijdagavond gebruik van de sauna wil maken, m/v, m, v.
Of je zaterdagavond mee gaat uit eten.

Deelname aan activiteiten is voor eigen risico. De vereniging kan op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor diefstal of schade in geval van ongeval, letsel, etc. aan jouzelf of derden. Wij raden je aan zelf zorg te dragen voor een reis-, ongevallen- en/of aansprakelijkheidsverzekering.
De organisatoren van de Wintertrektocht geven je nadrukkelijk in overweging te fietsen met helm en opvallende kleding.
Informatie over de Wintertrektocht 18-20 januari 2019

Vrijdag 18 januari
Vertrek 13.00 uur, Station Utrecht Centraal, beneden aan de uitgang aan het Jaarbeursplein. Deze dag fietsen we ca. 45 km. door prachtig rivierenland en poldergebied.
Aankomst Wilgenborgh Waverveen ca. 17.00 uur. Kom je apart, dan zal je mogelijk even op de aankomst van de groep moeten wachten.

Koert is gastheer en aanspreekpunt voor alle kwesties op de Wilgenborgh. De kosten bedragen Eur. 10,- p.p.
Voor de benodigdheden voor de boerenkoolmaaltijd wordt gezorgd. Voor een eventuele worst-vervanger zorg je zelf. De kosten van de maaltijd slaan we hoofdelijk om. (ca. Eur. 4,- p.p.). Voor je drinken zorg je zelf.
De tenten mogen we op het speelveld naast het zwembad plaatsen. Het is niet mogelijk aparte huisjes of caravans te huren. Er is wel een gemeenschappelijke slechtweer ruimte in het hoofdgebouw.
Er zijn toiletten bij de kantine en in het hoofdgebouw. De kantine gaat ’s nachts op slot.
Het sanitair in het hoofdgebouw is niet gescheiden m/v. Zullen we afspreken dat de douches vanaf aankomst tot 19.00 uur voor de dames beschikbaar zijn en van 19.00 tot 21.00 uur voor de heren?
Bij voldoende belangstelling (minimaal 6 personen) kan tussen 22.00 uur en 24.00 uur de sauna gebruikt worden. Wil je van de sauna gebruik maken, laat dat Anita even weten en ook of gemengd goed is of alleen m of v. Denk er bij gebruik van de sauna aan een groot badlaken mee te nemen. Kosten Eur. 3,00 p.p.
Met sneeuw is het terrein op z’n mooist met prachtig uitzicht over de velden rondom die momenteel door Natuurmonumenten worden omgetoverd in wetlands. Geniet en wandel gerust over het terrein rond maar blijf daarbij s.v.p. op de paden.


Zaterdag 19 januari
We laten de gebouwen en het terrein van de Wilgenborgh netjes achter anders is Koert de klos. We vertrekken om precies 10.00 uur. De tocht gaat deze dag door pittoreske plaatsjes en de randen van het Gooi en eindigt in Amstelveen; totaal ca. 65 km.
’s Avonds kamperen we op de camping in het Amsterdamse bos. Hier stonden we al eens eerder met een wintertrektocht en tot grote tevredenheid. Het is een ruime camping aan de rand van het Amsterdamse bos. De tarieven voor 2019 zijn nog niet precies bekend maar reken op ca. Eur. 10,- p.p.p.t. Wil je een eigen accommodatie huren, dan regel je dat zelf. Er is een ruime kantine met dito kookgelegenheid. Houd rekening met andere gasten. Ga je die avond gezellig mee uit eten, laat dat Anita bij je aanmelding weten, zodat we een plek kunnen bespreken.

Zondag 20 januari
We vertrekken om precies 10.00 uur voor een tocht van ca. 50 km. We houden hierbij wat westelijker aan als op de heenweg, met als meest markante plek kasteel de Haar. Tussen 15.00 en 16.00 uur zijn we weer terug in Utrecht.

Opgeven:
Geef je tijdig op bij Anita, uitsluitend per mail: ajhm(punt)mathijssen(apestaartje)kpnmail(punt)nl
Geef daarbij aan:
• Je naam en WF-lidmaatschapsnummer
• Welke dagen je meefietst
• Of je vrijdagavond meedoet met de boerenkoolmaaltijd
• Of je vrijdagavond gebruik van de sauna wil maken, m/v, m, v.
• Of je zaterdagavond mee gaat uit eten.


Deelname aan activiteiten is voor eigen risico. De vereniging kan op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor diefstal of schade in geval van ongeval, letsel, etc. aan jouzelf of derden. Wij raden je aan zelf zorg te dragen voor een reis-, ongevallen- en/of aansprakelijkheidsverzekering.

De organisatoren van de Wintertrektocht geven je nadrukkelijk in overweging te fietsen met helm en opvallende kleding.
Tips om je voor te bereiden op koude en regenachtige weersomstandigheden.
Met dank aan Henk van Dillen en de ANWB.


Vocht:
Vocht is de grootste vijand van warmte, en hoe natter je bent hoe sneller je afkoelt.
Katoenen kleding houdt vocht vast. Synthetische materialen houden geen vocht vast en drogen sneller.
Houd je schoenen en sokken droog met overschoenen.

Drielagen-systeem bij kleding:
De eerste laag kleding moet zweet afvoeren naar de volgende laag. De tweede laag is bedoeld om het lichaam warm te houden en de derde laag is om je te beschermen tegen wind en water. Krijg je het warm dan verwijder je een laag.
Pauzeer je of ben je uit-gefietst, trek een (dons)jack aan.
Zorg voor goede (waterdichte) handschoenen en hoofd/gezichtsbescherming.

Eten en drinken
Nuttig om warm te blijven regelmatig calorierijk eten en drinken in niet te grote hoeveelheden.

Warm in je bed
Donzen slaapzakken isoleren in het algemeen beter dan synthetische slaapzakken. Een natte slaapzak isoleert niet en wordt ook niet meer droog. Neem een slaapzak mee die geschikt is tot 15 graden vorst.
Zorg ervoor dat je warm en droog je slaapzak in kruipt.
Denk aan een muts om je hoofd warm te houden.
Gebruik een isolerend matje met eventueel een extra reflectiedekentje.

Tent
Kunststof doek is licht, hierdoor kan sneeuw er gemakkelijk van afgeschud worden. In een klein binnen-tentje blijf je makkelijker warm. Ventileer om het aanvriezen van condens te voorkomen.
In de winter kan de grond erg hard en koud worden. Boor voor de haringen zo nodig een gat in de grond en geef er nog een paar klappen op.

Meer lezen over kamperen in de winter:
https://kampeerwijzer.com/kamperen/winterkamperen/
http://www.hiking-site.nl/themas/thema_2008-01-15.php.
Routebeschrijving Wintertrektocht 2019

Vrijdag 18 januari, Utrecht – Waverveen, 43 km.
Uitgang Station Utrecht Centraal, Jaarbeursplein.
We pikken de LF7 op via knp. 26, de Leidseveertunnel en Lange Viestraat, knp. 31, in noordelijke richting langs de oostelijke Vechtoever.
Knp. 28, 53, 45 (Oud Zuilen), 46 (Maarsen), 87, 84 (Breukelen).
La. bruggetje over, rd. Kerkbrink, voor Pieterskerk la. en gelijk ra. Stationsweg. Aan eind ra. over bruggetje en ca. 2 km. kanaaldijk volgen tot pontje over Amsterdam-Rijnkanaal.
Met pontje oversteken, ra. en na 100 m. la. onder spoor door. Rd. A2 oversteken (Nieuwer ter Aa), dorpje doorsteken, rd. Kerkstraat resp. Korte Zuwe, einde la. Bij knp. 36 ra. Bosdijk.
Na 100 m. la. en ra. Veenkade (is voetpad). Op kruising ra. Korenmolenweg, ra. Donkereind.
Donkereind volgen, knp 59, 38 (Vinkeveen), 44 r.a. Botholsedijk, l.a. Proosdijerdwarsweg.
Wilgenborgh, Proosdijerdwarsweg 12.

Zaterdag 19 januari, Waverveen – Amstelveen, 65 km.
Wilgenborgh uitrit ra. en op kruising ra. knp. 46, 49, 50 (Stokkelaarsbrug), 29 (Abcoude), 28, 29, 27, 26, 83 (nieuwe fietsbrug), 74, 42 (Nigtevecht), 41, 40, 39, 38, 08, 10, 37, 47, 45 (Weesp), 44, 43, 65 (Driemond), 64, 63, 62 (Ouderkerk a/d Amstel), 66 (Amstelveen), 87, 88.
Bij knp. 88 ra. Noordammerlaan resp. Legmeerdijk. Op stoplichtengeregelde kruising r.a. fietspad naar Camping, Kleine Noorddijk 1 Amstelveen.

Zondag 20 januari, Amstelveen – Utrecht, 50 km.
Camping Amsterdamsebos, knp. 90, 93, 68, 29, 28 (Uithoorn), 31, 53, 58, 24, 80 (Woerdense Verlaat), 81, 64, 63, 08, 09, 10, 11 (Kasteel de Haar), 12, 40, 13 (Vleuten), 54, 22, 24, 20, 26, 31.

De eerste aanmeldingen zijn al binnen en daarmee ook al de eerste vraag.
De Glühwein! Heel belangrijk om weer op temperatuur te komen. De Glühwein, daar zorgt de organisatie voor. :lol:
De slechtweer-ruimte van de Wilgenborgh: Die is 's-nachts gewoon beschikbaar, maar wat is er heerlijker dan met een sneeuwdek op je tent wakker te worden? :roll:
De route in GPS:
Is er weer iemand die de route voor GPS kan uitwerken?
Let op: m.n. de eerste dag kun je voor de beoogde route niet zonder meer de knooppunten aan elkaar rijgen. Dat zou de route een stuk langer maken, zonder echte meerwaarde.
IMG_1326.JPG
Groningen
IMG_20180318_093731.jpg
Almere
IMG_1325.JPG
Groningen
Hi Bert,
Dat ziet er weer goed uit! Dankjewel.
Koert
Zo net opgegeven voor dit weekend

Remko
Te gek Koert en Anita. Ik heb er weer zin in.
Gr.
Betty
Ook ik heb mijn aanmelding op de post gedaan.
Zaterdag mee uit eten?

Als je zin hebt om zaterdagavond mee uit eten te gaan, laat het Anita bij je aanmelding voor het weekend even weten. We kozen 'The Beach' in Aalsmeer uit op ca. 10 minuten fietsen van de camping. Ook vegetarisch is er een ruime keuze.

Zie: http://www.beach.nl/diensten/restaurant/
ik doe graag mee!
Aangemeld, lekker in de buurt!
Alternatieve (langere) route Vrijdag 18 januari, 52 km.

De route voor de eerste dag, zoals hierboven beschreven is niet 43 km maar slechts 34 km.
Voor hen die iets ambitieuzer zijn is hierbij een prachtig alternatief van 52 km. Je fietst hierbij over landwegen en schelpenpad dwars door de Loosdrechtse plassen.

In Nieuw Loosdrecht (Jumbo) en in Vinkeveen (AH) kunnen desgewenst boodschappen worden gedaan.

Utrecht – Waverveen, 52 km.
Vertrek uitgang Station Utrecht Centraal, Jaarbeursplein.
We pikken de LF7 op via knp. 26, de Leidseveertunnel en Lange Viestraat, knp. 31, in noordelijke richting langs de oostelijke Vechtoever.
Knp. 28, 53, 45 r.a, (Oud Zuilen), 47, 48, 49 (Tienhoven), 29, 30, 28 (Nieuw Loosdrecht), 26, 07, 05 l.a., 04, 02 r.a. (Mijnden), kanaaldijk l.a.
Met pontje oversteken, ra. en na 100 m. la. onder spoor door. Rd. A2 oversteken (Nieuwer ter Aa), dorpje doorsteken, rd. Kerkstraat resp. Korte Zuwe, einde la. Bij knp. 36 ra. Bosdijk.
Na 100 m. la. en ra. Veenkade (is voetpad). Op kruising ra. Korenmolenweg, ra. Donkereind.
Donkereind volgen, knp 59, 38 (Vinkeveen), 44 r.a. Botholsedijk, l.a. Proosdijerdwarsweg.
Wilgenborgh, Proosdijerdwarsweg 12.

PS.
Kan iemand dit alternatief ook voor GPS geschikt maken?
Ook voor deze alternatieve route op dag 1 een track gemaakt:
https://www.routeyou.com/nl-nl/route/vi ... 9-dag1-alt

Plezier!
Bert (vV)
Bert,
Mijn voorstel was eigenlijk om in Oud Loosdrecht rechtsaf de Horndijk te nemen en dan via de Lambertszkade naar Loenen te fietsen (knooppunten 05 en 04). Het is een prachtig fietspad door het water. Je komt dan iets noordelijker uit en kan dan bij knp. 04 linksaf de Vechtoever naar Mijnden volgen.
Hartelijk dank.
Koert schreef:
di 08 jan, 2019 20:50
Bert,
Mijn voorstel was eigenlijk om in Oud Loosdrecht rechtsaf de Horndijk te nemen en dan via de Lambertszkade naar Loenen te fietsen (knooppunten 05 en 04). Het is een prachtig fietspad door het water. Je komt dan iets noordelijker uit en kan dan bij knp. 04 linksaf de Vechtoever naar Mijnden volgen.
Hartelijk dank.
Koert,
de route is aangepast.
Bert (vV)
Heel veel plezier alvast, allemaal!
De wintertocht is altijd een van de mooiste en gezelligste van het jaar.
Keep warm, have fun, ride safe!