Buitenlandtocht-light naar idworx in Wachtberg bij Bonn (D)

Gerrit Gaastra, eigenaar van idworx, heeft de Wereldfietser uitgenodigd om op bezoek te komen in zijn bijzondere fietsenfabriek in Duitsland. We krijgen een leuke ontvangst met een rondleiding en een presententatie. Gerrit tracteert op gezonde pizzá's en we kunnen op een grasveld op zijn terrein kamperen.
Dit alles wordt opgenomen in een buitenlandtocht met kamperen onderweg. De bedoeling is op 21 juli te vertrekken uit Arnhem. We volgen de Rijnfietsroute tot de vulkanische Drachenfels.
Na het bezoek aan idworx gaan we door de Eifel en de Ardennen over het Ahr-fietspad, het Kalkeifel-fietspad, het Kylltal-fietspad naar de Belgische grens, vervolgens over de RAVeL L45a en de Vennbahn weer terug. Zal totaal ongeveer een week duren.
We zitten in de Eifel en de Ardennen en er zal wat geklommen moeten worden, maar de route gaat veel door de dalen en over voormalige spoorbanen. Voor berggeiten kunnen varianten worden uitgezet.
Voordat de route wordt uitgezet en campings worden besproken, is het wel van belang of er voldoende belangstelling is voor deze tocht.
Heb je serieus interesse? Stuur dan een bericht. Bij voldoende belangstellling gaan we aan de slag.
Graag je mailtje naar activiteiten(apenstaartje)wereldfietser(punt)nl
Als er voldoende belangstelling is, dan kunnen we aan de slag met het vele werk dat te verrichten valt. Aan de hand van het programma kun je dan je definitieve keuze maken.

Heb je belangstelling voor deze tocht, dan graag jouw reactie naar activiteiten(apenstaartje)wereldfietser(punt)nl
Er is voldoende belangstelling. De tocht gaat door. We zijn bezig met het reserveren van de campings. We vertrekken op 21 juli vanaf Arnhem. Belangrijk isdat je een reisverzekering hebt.
De camping zijn inmiddels ingevuld en het programma ziet er zo uit

Buitenlandtocht naar idworx

Zaterdag 21 juli
Vertrek vanaf Arnhem Centraal. We volgen de linkeroever van de Rijnfietsroute volgens de Bikeline gids. Bij Huissen en Millingen over de ponten en via de oude stad Xanten met Romeinse herinneringen. Daar steken met een pont de Rijn over richting Wezel (in het Duits Wesel). Nog voor Wezel is op een schiereiland de camping Grav-Insel
Camping Grav-Insel
€ 3, - Kleine tent tot 10 m2
€ 6, - tent van 10 -20 m2
€ 4, - volwassene
Het kan zijn dat er een borg in rekening wordt gebracht.
Een hele grote camping gelegen aan een dode arm van de Rijn. Met supermarkt en horeca
Gravinsel 1D-46487 Wesel
GSM 0049-(0)176-19728305
www.grav-insel.de

Zondag 22 juli
We gaan bij Wezel de Rijn weer over naar de linkeroever tot vlak voor Duisburg. Vanaf hier volgen we de rechteroever van de Rijn langs de oude binnenhaven die nu een nieuwe eigentijdse functie heeft gekregen. Aan de route ligt o.a. het oude Kaiserswerh met koffie op het marktplein. We gaan over de Rijnpromenade van Düsseldorf. Ook in Düsseldorf hebben oude havens een nieuwe functie gekregen. Ten zuiden van Düsseldorf steken we op het fietspad van de Fleher Brücke langs de Autobahn de Rijn over. Bij Stürzelberg linksaf naar:
Camping Fährhaus Pitt-Jupp
De camping doet niet aan reserveringen, maar volgens de beheerder is er voldoende plaats.
€ 8, - per tentje
€ 5, - per volwassene
€ 2,50 per douche
€ 10,- borg per sleutel
Bij de camping is een café-restaurant en een biertuin.
Michael Wissdorf
Grind 6
D-41541 Dormagen (voorbij Düsseldorf aan de Rijn)
GSM 0049-(0)172 -2522808
www.xn--fhrhaus-pitt-jupp-qqb.de

Maandag 23 juli
Vanaf de camping volgen we de linkeroever van de Rijn naar Keulen. Voorbij de Dom steken we de Rijn over en volgen de rechteroever tot de camping:
Campingplatz Stadt Köln (D)
€ 5,50 Kleine tent
€ 8,00 Volwassene
Met snackbar, café, biertuin, bistro en mini-supermarkt
Aan de Rijn op 6 km voorbij het centrum van Keulen
Astrid Eckardt
Weidenweg 35
D-51105 Köln Poll
Tel. 0049-(0)221 83 19 66
www.camping-koeln.de

Dinsdag 24 juli
We volgen de rechteroever van de Rijn naar Bonn. Daar steken we de Rijn over naar de linkeroever. Bonn was tot de hereniging vele jaren de hoofdstad van West-Duitsland. De gebouwen staan er nog steeds. Bad Godesberg was ooit een chique plaats, waar veel ambassades waren gehuisvest. De Rijn wordt steeds romantischer met uitzicht op het stadje Königswinter aan de overzijde en de vulkanische Drachenfels. Hier gaan we rechtsaf naar Wachtberg.
Kamperen bij idworx in Wachtberg
We kunnen staan op een grasveld bij het bedrijf. Gerrit Gaastra zorgt voor toiletten, pizza's en bier.
Bike Basics/Idworx
Siebengebirgsblick 20
D-53343 Wachtberg
Tel 0049-(0)228-184700
www.idworx-bikes.de

woensdag 25 juli

Van Wachtberg terug naar de Rijn. We komen langs de restanten van de spoorbrug van Remagen. Tijdens het Ardennenoffensief hadden de geallieerden zware verliezen geleden en hun opmars had een ernstige vertraging opgelopen, maar op 7 maart 1945 wisten de enigszins verdwaalde Amerikanen tot hun eigen verrassing de Ludendorffbrug ongeschonden in handen te krijgen en vestigden hier het eerste bruggenhoofd aan de overzijde van de Rijn. Een nieuwe opmars begon. Alle Duitse verdedigingslinies op de Linkerrijnoever verloren hun betekenis, want de geallieerden waren er door. Door alle zware transporten zakte de brug op 17 maart alsnog in, maar de geallieerden hadden inmiddels pontonbruggen over de Rijn aangelegd. Dankzij dit bruggenhoofd konden de Amerikanen snel doorstoten door het hart van Duitsland. Op 25 april ontmoeten de Amerikanen en de Russen elkaar aan de Elbe. Het definitieve einde van het Derde Rijk werd hiermee ingezet.
Een stukje voorbij deze brug gaan we linksaf de Ahrfietsroute volgen. Spoedig zijn de hellingen bedekt met wijnranken. Ahrwijn is voornamelijk rode wijn. Diverse wijnhuizen nodigen je uit voor een wijnproeverij. Het wijnstadje Altenahr trekt veel toeristen.
Meer stroomopwaarts wordt het rustiger langs de Ahr. De dorpjes worden kleiner. Niet overal zijn winkels. Sla tijdig in. In Schuld is een levenmidelenwinkel, In Antweiler is een bloemenzaak die ook fris en wat levensmiddelen verkoopt. In Müsch is een slager. We fietsen door over de Ahrfietsroute tot Dorsel
Camping Stahlhütte (D)
€ 7, - Kleine tent
€ 6, - Volwassene
Aan de Ahr bij Dorsel
Geen winkels. Het restaurant van de camping is dicht.
Familie Frings
An der B258
D-53533 Dorsel (Ahr)
Tel 0049-(0) 26 93 -43 8
www.camping-stahlhuette.de
(klimgeiten kunnen deze dag vanaf Wachtberg ook een route met klimmetjes doen).


Donderdag 26 juli
Net ver vanaf de camping gaan we linkssaf van de Ahr fietsroute af het Kalkeifel-fietspad op. Je klimt
18 km geleidelijk naar het detective-stadje Hillersheim. Vanaf hier volgt een korte afdaling naar Bolsdorf. Vanaf Bolsdorf volgen we het Kyll-fietspad naar de Belgische grens . We komen onder andere door de plaatsen Junkerath en Stadtkyll. Vergeet niet door de oude stadspoort van Kronenburg te gaan. Over 35 km fietsen we geleidelijk van 400 meter naar 600 meter hoogte. In België gaat het fietspad over een voormalige spoorbaan, de RAVeL L45a, gewoon verder langs o.a. het meer van Bütgenbach. In Bütgenbach is een Carrefour en een Aldi om in te slaan. Een paar km voorbij Bütgenbach gaan we scherp rechtsaf de Vennbahn op. We volgen de Vennbahn een paar km en gaan dan even van de route af naar Robertville aan het meer van Robertville. De camping is vanuit het dorp op de weg naar het meer
Camping La Plage Robertville (B)
€4,25 Tent
€ 4,75 Volwassene
€ 1,00 Douche
Deze camping met een Nederlandse eigenaar heeft een verwarmd zwembad. Er is een eenvoudige bar en ook een frituur.
De camping is bij het dorp met wat kleine winkeltjes, snackbars en restaurants.
Route des Bains 33
B-4950 Robertville
GSM 0032)-(0)476-607 855
www.campinglaplage.be
(varianten met meer klimmetjes zijn mogelijk)

Vrijdag 27 Juli
We gaan weer naar de Vennbahn en vervolgen deze voormalige spoorbaan tot Aken (in het Duits Aachen). Je kunt vanaf station Aachen Rohte Erde of Aachen-Hauptbahnhof met een regionale trein naar Hertogenrade (Herzogenrath). Op dit station stap je over op een trein naar Heerlen.
Je kunt ook nog doorfietsen om ergens in Limburg te kamperen. Je kunt natuurlijk ook zaterdag en zondag doorfietsen op weg naar het Noorden.
Wat je ook kunt doen is in Monschau overstappen op de Roer/Rur fietsroute. Houd er wel rekening mee dat tussen Nideggen en de Nederlandse grens over ruim 90 kilometer geen campings aan de Roer liggen.

Er kunnen nog een paar mensen mee. Graag je naam en je lidnummer naar: acitiviteiten(apenstaartje)wereldfietser(punt)nl

Deelname aan activiteiten van Vereniging de Wereldfietser is voor leden en hun partner en/of kinderen. Deelname is voor eigen risico. De vereniging kan op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor diefstal of schade in geval van ongeval, letsel, etc. aan uzelf of derden. Wij raden u aan zelf zorg te dragen voor een reis-ongevallen en/of aansprakelijkheidsverzekering.​
Hierboven wordt genoemd dat het belangrijk is dat je een reisverzekering hebt. Voor vakanties binnen Europa heb ik nog nooit een reisverzekering gehad, waarom zou dat belangrijk zijn?
Reisverzekeringen zijn in mijn ogen alleen relevant voor het geval je een serieus ongeluk krijgt en na transport naar en behandeling in het ziekenhuis ter plaatse (over het algemeen gedekt door de Nederlandse ziektekostenverzekering) gerepatrieerd moet worden naar Nederland. Die kosten - die aardig op kunnen lopen - worden dan door je reisverzekering gedekt.
Mijn ziektekostenverzekering betaald maximaal de kosten van 'niet-gecontracteerde' zorg, dat is de tabel waarlangs alle nota's van niet door hen gecontracteerde partijen komen te liggen. Acute zorg gaat tegen maximaal de in Nederland geldende WMG tarieven (mij verder inhoudelijk onbekend) of de in Nederland gangbare reguliere markttarieven. (even n.a.v. je vraag in mijn eigen zorgpolis opgezocht)

Daarom heb ik een basale doorlopende reisverzekering van Eur 1.67 per maand.
ik heb mijn ziektekostenverzekering opgeplust en dan zijn ziektekosten incl repatriering vanuit het buitenland inclusief. De ziektekostenverzekering betaalt niet de verblijfskosten van naasten, terwijl jij in het buitenland in het ziekenhuis ligt.
Bert van Sprang schreef:
do 07 jun, 2018 13:37
Hierboven wordt genoemd dat het belangrijk is dat je een reisverzekering hebt. Voor vakanties binnen Europa heb ik nog nooit een reisverzekering gehad, waarom zou dat belangrijk zijn?
Als jij ergens in de Ardennen op een plek waar wel een auto kan komen gestrand bent wil ik je wel voor een paar honderd euro komen halen. Dan ben je heel erg gematst.

Als het - volslagen willekeurig aan de praktijk ontleend voorbeeld - meer op een vlietuigafstand is dan wordt een verzwikte knie al flink duur want zodra je je been niet meer kunt buigen mag je reglementair niet meer in één vliegtuigstoel en zijn er drie nodig wat al snel betekent dan je een andere vlucht nodig hebt. Omdat je geen hele week kunt wachten wordt dan een andere maatschappij. Die gaan voor de vier benodigde stoelen (3 + 1 voor de begeleider/partner) uiteraard de volle mep berekenen, net als het hotel goed op kan tellen voor de extra nachten en de noodzakelijke huurauto, parkeergeld of taxi. Dan heb je nog geluk dat ze niet meteen een medikopter hebben gestuurd naar het natuurgebied waar geen ambulance kan komen waar je langs de weg lag en zelf nog wel dacht verder te kunnen.
Met een goede verzekering is er altijd iemand die verplicht is je te komen helpen al is het vloeiend spreken van drie talen, veel tijd, een goede telefoonverbinding en een forse dosis assertiviteit soms wel noodzakelijk om de juiste personen te bewegen echt iets te doen voordat het hotel je letterlijk op straat zet.
Leon schreef:
do 07 jun, 2018 14:48

Met een goede verzekering is er altijd iemand die verplicht is je te komen helpen al is het vloeiend spreken van drie talen, veel tijd, een goede telefoonverbinding en een forse dosis assertiviteit soms wel noodzakelijk om de juiste personen te bewegen echt iets te doen voordat het hotel je letterlijk op straat zet.
Daarvoor is nu juist de alarmcentrale van de reisverzekering
Mooie route!
Wat je ook kunt doen is in Monschau overstappen op de Roer/Rur fietsroute. Houd er wel rekening mee dat tussen Nideggen en de Nederlandse grens over ruim 90 kilometer geen campings aan de Roer liggen.
In Düren (22 km na Nideggen) en Jülich (39km na Nideggen) liggen campings redelijk dicht bij de route.
Activiteitencie WF schreef:
do 07 jun, 2018 15:23
Leon schreef:
do 07 jun, 2018 14:48

Met een goede verzekering is er altijd iemand die verplicht is je te komen helpen al is het vloeiend spreken van drie talen, veel tijd, een goede telefoonverbinding en een forse dosis assertiviteit soms wel noodzakelijk om de juiste personen te bewegen echt iets te doen voordat het hotel je letterlijk op straat zet.
Daarvoor is nu juist de alarmcentrale van de reisverzekering
Yep. ... :shock:
Bert, jij startte een interessante discussie over reisverzekeringen, is een nieuw onderwerp wat jou betreft een goed idee? Ik zou nog wel wat verder willen gaan over wat ik nu wel noodzakelijk (medische hulpverlening en repatriering) belangrijk (reismiddel fiets) en luxe (een zonnebril die 'zoek' raakt) vind.
Zou je een nieuw topic willen openen met je originele vraag en zullen we de post die hier vermeld staan als gebruikers van hier overplaatsen naar je nieuwe onderwerp. (logischerwijs op de juiste volgorde, zodat eenieder telkens even moet wachten tot de voorgaande post omgezet is?

(Dat ook naar aanleiding van het door de leden zelf 'modereren' van dit fijne forum. )
De tocht zit op dit moment vol. Je kunt wel op de wachtlijst voor het geval dat geinteresseerden afvallen.
Zijn er mensen die vrijdag al in Arnhem gaan kamperen en of weet iemand een leuke camping daar in de buurt?
Bij Oosterbeek is een aardige camping aan de Rijn. Bij de spoorbrug
Arnhemcampings.jpg
De dichtsbijzijnde camping ligt 5,4 km van station Arnhem Centraal: Oosterbeeks Rijnoever (blauwe route op het kaartje).
Ietsje verder liggen de SVR-campings 's Koonings Veld (9,5 km via rode route) en De Boersberg (9,6 km via roze route).
Het dichtsbijzijnde natuurkampeerterrein is Quadenoord bij Renkum (13,1 km via groene route).
Mocht iemand door/langs Nijmegen fietsen of met de trein gaan: vrijdag is de intocht van de Vierdaagse, dus het wordt extreem druk in de regio.

Groet,
Tom.
Ik was zelf ook al aan het zoeken geslagen en ben wel gecharmeerd van Oosterbeeks Rijnoever (kun je ook zwemmen) dus ik ben daar vrijdagavond te vinden.
Tom vds schreef:
vr 06 jul, 2018 14:00
Mocht iemand door/langs Nijmegen fietsen of met de trein gaan: vrijdag is de intocht van de Vierdaagse, dus het wordt extreem druk in de regio.

Groet,
Tom.
Wie kan bellen met de camping of ze die vrijdag plaats hebben?
Hé dit tripje valt in mijn vakantie. Is er nog plek op de wachtlijst voor één persoon? Wat zijn de dagafstanden?