Himalaya filmfestival

Ook een leuke en inhoudelijke voorbereiding voor Wereldfietsers!


Himalaya Filmfestival ook stimulans voor toerisme

Voor de derde keer wordt dit jaar het Himalaya Filmfestival georganiseerd en wel op 4, 5 en 6 november in De Griffioen, het Cultureel Centrum van de Vrije Universiteit in Amstelveen. Dit jaar verlenen zo’n vijfenzestig buitenlandse filmmakers hun medewerking aan dit unieke initiatief, dat mede een belangrijke stimulans vormt voor het toerisme richting Nepal, India, Bhutan en Tibet.

Ook wordt het Nederlandse concept inmiddels gekopieerd op diverse locaties over de hele wereld, waaronder in Tokio (Japan), Aspen (Colorado) en in Vancouver (Canada). Het Himalaya Archief Nederland mikt met zo’n zeventig films en documentaires over de Himalaya-regio op een divers programma.

Grote eer
Het festival wordt op 4 november geopend door Nepathya, de meest populaire folk-rock band uit Nepal. ,,Een grote eer, omdat ze nooit eerder in Europa hebben opgetreden”, aldus organisator van het festival Glenn Mitrasing. Een andere bijzondere naam op het programma is die van Helena Norberg-Hodge, redactrice bij The Ecologist en oprichtster van de International Society for Ecology & Culture. Zij zal dit jaar de Himalaya-lezing houden dat tevens de film Ancient Futures bevat. Hodge deed 23 jaar onderzoek in Ladakh, ook wel ‘little Tibet’ genoemd.

Veel meer dan terreur
Kashmir, Pakistan, Tibet en Nepal zijn voor velen bekend vanwege terreur en strijd. De films laten vele andere kanten van de streek zien. Een belangrijk thema is ,Hoe gaat het met de individu in de Himalaya-regio?’ Maak kennis met niet alleen natuur, cultuur en de muziek van het gebied, maar ook met de spiritualiteit, het kastenstelsel, godenvereringen, sport, ziektes, medicijnen en allerlei andere dagelijkse facetten van de Himalaya-bevolking.

In de films ,Shadows of Theri’ en ,Gharat’ wordt de destructieve kant van de staat ten opzichte van de burgers uitgelicht. Gerenommeerde buitenlandse filmmakers zoals Alex Gabbay, Berit Madsen, Kesang Tseten en Tserjing Rhitar worden tijdens het festival extra belicht door meerdere films van hen te vertonen. Realiteit in al zijn hardheid maar ook humor vullen het driedaagse festivalprogramma.

Informatie
Voor meer informatie over de films, het programma en de kaartverkoop kunt u kijken op de website www.himalayafilmfestival.nl. Daarnaast is er de mogelijkheid een Filmfestival Krant 2005 aan te schaffen. Dit kan door €3,50 te storten op banknummer 386955484 onder vermelding van Festivalkrant.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie over het festival kunt u kijken www.himalayfilmfestival.nl en www.himalaya-archief.nl of contact opnemen met organisator Glenn Mitrasing op 0653-844.340 of via info@himalayafilmfestival.nl.

Wordt er ook het EK bordspel "Himalaya" gedemo-ot van uitgever Tilsit?

Zou wel mooi zijn.