Fietsreparatiecursussen voorjaar 2018

Een kapotte spaak, een gebroken ketting, een haperende versnelling? In samenwerking met Marten Gerritsen organiseert De Wereldfietser een tweedaagse fietsreparatiecursus. De cursus bestaat uit theorie maar vooral uit praktijkblokken.

Wat en wanneer?
De fietsreparatiecursus is voor maximaal 16 (Basis) of 12 (vervolg) leden per weekend. Plaats van handeling is steeds het Groningse Kiel-Windeweer. Aan de hand van een cursusboek (alleen bij basiscursus) geeft Marten fietsreparatiecollege. In zijn professionele werkplaats kun je in teams proberen de theorie in praktijk te brengen.

Data
31 maart en 1 april - Basis cursus (*)
14 en 15 april - Basis cursus (*)
5 en 6 mei - Basis cursus (*)
26 en 27 mei - Vervolg cursus

(*) minimum aantal deelnemers voor een cursus is 10. Mocht de deelname teveel verspreid zijn over de cursussen, dan kunnen er cursussen samengevoegd worden.

Waarom?
Het doel van de cursus is het verkrijgen van inzicht in fietstechniek, het vergroten van het inzicht in de keuze van componenten en het leren afstellen / repareren / vervangen van de meest voorkomende onderdelen, zodat je voorbereid op pad kunt gaan en je je onderweg zo veel mogelijk kunt redden. Verder is het uiteraard een gezellig Wereldfietsersweekend met veel gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen en informatie.

Wat en voor wie?
De fietsreparatiecursus is geschikt voor beginnende maar ook voor meer geoefende sleutelaars, want voor alle categorieën valt er genoeg op te steken.

In de basiscursus wordt het reguliere onderhoud behandeld. Je gaat derailleurs, wiel- en balhoofdlagers en remmen afstellen, kabels vervangen, wielen, ketting en tandwielen wisselen en de zitpositie instellen. Het aanbrengen van een noodspaak en andere noodreparaties komt ook aan de orde. Iedere oefening begint met uitleg over het hoe, wat en waarom en een demonstratie. Vervolgens kun je in groepjes zelf aan de slag. Om bij te komen zijn er uiteraard voldoende thee en koffiepauzes en je krijgt een dikke handleiding om het allemaal na te kunnen lezen.

Aansluitend aan de basiscursussen wordt ook een vervolgcursus gegeven met een herhaling (met extra verdieping) van de stof uit de basiscursus, wielen vlechten en compleet richten en op spanning brengen en nieuwe technologie zoals Rohloff naven (monteren, types, kabels vervangen, olie wisselen, tandwiel vervangen, riem), schijfremmen en hydraulische remmen (o.a. ontluchten en leiding vervangen) en de naafdynamo.

Voor al het benodigde gereedschap en sleutelobjecten wordt gezorgd. Als afronding van de basiscursus mag er ook aan de eigen fiets gewerkt worden, als je daar nog puf voor hebt :-)

Waar?
De cursus wordt gegeven in de boerderij van Marten Gerritsen in Kiel Windeweer. Het klussen vindt plaats in de tegenwoordig verwarmde werkplaats. Je kunt in de boomgaard kamperen (onder appel- of perenboom naar keuze, er is douchegelegenheid, en voor campers vinden we ook wel een plek). Maar je mag ook je mat in de werkplaats uitrollen als je het buiten te bar vindt. Er zijn ook diverse logiesmogelijkheden in het dorp (zie internet).

Het cursusadres: Dorpstraat 132, Kiel Windeweer, telefoon 0598 - 491865. Kiel Windeweer (Gemeente Hoogezand-Sappemeer) ligt 7 km achter Zuidlaren, op de grens Groningen-Drente.

Hoe er te komen?
Per trein: Neem je een fiets mee, dan is bij redelijk weer in Assen uitstappen leuker dan rijden via Groningen naar Kropswolde of Hoogezand. Zonder fiets kun je Qbuzz bus 73 nemen vanaf Groningen hoofdstation, naar de Klaplaan in Kiel Windeweer en dan nog ong. 12 minuten lopen (richting kerk en voetbalveld, over de klapbrug links).
Zie voor andere routesuggesties: http://www.m-gineering.nl/kiel.htm
Gps-track:klik hier.

Hoe laat?
De cursus begint zaterdagochtend om 10 uur. Aangezien Kiel Windeweer niet voor iedereen naast de deur ligt, ben je van harte welkom om vrijdagavond al je tentje op te zetten (wel even aan Marten laten weten!). Zaterdag sluiten we de dag af met een gezamenlijke maaltijd. Zondag begint de cursus weer rond 10 uur en verwachten we de cursus rond 16:30 uur te kunnen afsluiten.

Wat moet ik meenemen?
Voor de cursus: kleding waar een vlekje in zou mogen komen, schoenen waar je een paar uur op kunt staan, bord & bestek voor het avondeten. Voor het kamperen: mooi weer en wat je verder denkt nodig te hebben (zoals ontbijt, lunch). Dichtstbijzijnde supermarkt is in Hoogezand (5km)!

Er wordt gewerkt aan sleutelobjecten, maar als je specifieke vragen hebt over je eigen fiets kun je die uiteraard het beste meebrengen. Aan het eind van je basiscursus kun je aan je eigen fiets werken, onderdelen kunnen evt. ter plekke worden aangeschaft.

Wat kost het?
Het cursusgeld bedraagt € 75,00. Bij de prijs is inbegrepen: cursusgeld, cursusboek (alleen bij de beginnerscursus), avondeten (bij de Chinees gehaald), koffie, thee, pleisters en gezelligheid.

Hoe kan ik me inschrijven?
Leden van de Wereldfietser kunnen zich inschrijven via reparatiecursus@wereldfietser.nl
Vermeld naast (voor- en achter)namen ook de lidnummers en woonplaatsen van alle deelnemers a.u.b. en voor welke cursusdatum je je opgeeft!
Niet-leden moeten eerst lid worden van de Wereldfietser. Voor samenwonende partners is één lidmaatschap voldoende. Als je het lidmaatschap gelijk met de inschrijving regelt, geef het dan even aan. Lid worden kan hier.

Als je je hebt opgegeven, dan ontvang je een bevestiging met uitleg en instructie over de betaling. Wacht dit even af totdat je geld overmaakt.

Ongeveer een week of twee voor de cursus ontvang je nadere gegevens.

Let op:
Je bent pas ingeschreven als je bevestiging ontvangen hebt én je hebt betaald.
De inschrijving vindt plaats op volgorde van ontvangst van het cursusgeld. Laat betalen kan dus betekenen dat je je plekje kwijt raakt.

Annuleren
Tot 1 maand voor de cursusaanvang kun je kosteloos annuleren en krijg je je geld volledig terug. Tot 3 weken voor aanvang wordt het 75% enz.

Algemene informatie en inschrijving: Hans van der Veeke, reparatiecursus@wereldfietser.nl.
Technische informatie: Marten Gerritsen, info@m-gineering.nl
Stand van zaken per 11 februari:

Basis 31/3 en 1/4 : Nog 13 plaatsen beschikbaar
Basis 14 en 15 april : Nog 11 plaatsen beschikbaar
Basis 5 en 6 mei : Nog 11 plaatsen beschikbaar
Vervolg 26 en 27 mei : Nog 9 plaatsen beschikbaar
Het nieuwe fietsreizen komt er weer aan. De cursus is een ideale gelegenheid om je reparatiekennis op peil te brengen en je fiets weer gereed te maken voor het komende seizoen.


Stand van zaken per 4 maart:

Basis 31/3 en 1/4 : Nog 11 plaatsen beschikbaar
Basis 14 en 15 april : Nog 9 plaatsen beschikbaar
Basis 5 en 6 mei : Nog 11 plaatsen beschikbaar
Vervolg 26 en 27 mei : Nog 8 plaatsen beschikbaar

Gezien de bezetting gaan we proberen een van de cursussen in de anderen op te laten gaan.
Tenzij er ineens voldoende opgave voor de drie basis cursussen komt om ze alle drie door te laten gaan.
Het begint toch ineens weer voller te lopen. Waarschijnlijk vanwege de beurs afgelopen weekend of omdat de lente in de lucht zit :-) Mogelijk kunnen alle cursussen doorgaan.

Stand nu:

Basis 31/3 en 1/4 : Nog 8 plaatsen beschikbaar
Basis 14 en 15 april : Nog 4 plaatsen beschikbaar
Basis 5 en 6 mei : Nog 9 plaatsen beschikbaar
Vervolg 26 en 27 mei : Nog 7 plaatsen beschikbaar
Stand nu:

Basis 31/3 en 1/4 : Nog 7 plaatsen beschikbaar
Basis 14 en 15 april : VOL!
Basis 5 en 6 mei : Nog 6 plaatsen beschikbaar
Vervolg 26 en 27 mei : Nog 7 plaatsen beschikbaar

De eerste cursus is maar half vol, een uitstekende gelegenheid om voldoende aandacht te krijgen. Daarnaast is Wim Jongman daar de cursushulp, dus als je nog vragen hebt over de eerste fietsreis, lichtgewicht reizen of banden dan ben je bij hem aan het goede adres.
Door wat verschuivingen zijn in april twee plaatsen vrijgekomen.

En je kunt je nog steeds opgeven voor de andere data. Ook de eerste op 31 maart en 1 april.
Stand nu:

Basis 31/3 en 1/4 : Nog 5 plaatsen beschikbaar
Basis 14 en 15 april : Nog 2 plaatsen beschikbaar
Basis 5 en 6 mei : Nog 2 plaatsen beschikbaar
Vervolg 26 en 27 mei : Nog 7 plaatsen beschikbaar
Stand op 2 april

Basis 14 en 15 april : VOL!
Basis 5 en 6 mei : VOL!
Vervolg 26 en 27 mei : Nog 6 plaatsen beschikbaar
Met veel plezier deelgenomen aan de basiscursus.
Niet alleen theorie maar ook veel praktijk.

Bedankt voor de organisatie.

Jan
Marten doet het werkelijk uitstekend. Wie is al eens in Kiel-Windeweer geweest en wil zijn fiets nog beter leren kennen? Op 26-27 mei heb je een kans!
Voor de cursus van 5 en 6 mei is één plaats vrijgekomen.

En voor de vervolgcursus zijn nog meerdere plaatsen vrij.
Het gaat eigenlijk elk jaar op dezelfde manier als dit jaar: de eerste cursus zit niet helemaal vol, maar de cursussen daarna tot aan de zomer zijn vrijwel steeds heel snel vol. Vervolgens is er weer minder belangstelling voor de cursussen in het najaar. Belangstellenden hebben blijkbaar een erg korte tijdshorizon.
De basiscursussen zijn vol.

Voor de vervolgcursus zijn nog 4 plaatsen.
Weet iemand nog een basis fietsreparatie cursus in 2018?
Alles lijkt al in het voorjaar te zijn geweest en ik hoop als beginneling in het najaar op pad te gaan... Zou fijn zijn als ik dan een beetje weet hoe mijn fiets in elkaar steekt en iets meer kan dan enkel een band plakken...
Ik hoor het graag!
In het najaar komen er weer nieuwe cursussen. De data zijn nog niet bekend. De organisator gaat eerst genieten van een fietsvakantie . Heeft hij wel verdiend. Houd dit forum in de gaten.
Dat biedt hoop! Ik blijf het forum in de gaten houden :-) Nu ik met een gebroken knie thuis zit, heb ik daar extra veel tijd voor ;-)
En voor allen die erop uit trekken deze zomer een heerlijke tijd gewenst!
Als je een mail stuurt naar reparatiecursus@wereldfietser.nl, dan zorg ik dat je een mail krijgt zodra de data bekend zijn.