fietsstatief

Hi,
Ik ben op zoek naar een standaard waar ik fietsen op kan zetten, voor onderhoudswerk. Ik hoor graag over ervaringen met verschillende modellen, of hoe je zelf een kan maken en andere tips. Ik woon klein.
Donna
Ik heb zelf een montagestandaard van de aldi (of was het de lidl? Beide hebben hem af en toe). Heeft opvouwbare poten (Zoek hierna als opbergruimte een probleem is). Stabiel genoeg, redelijk goed op te bergen doordat de poten opvouwen en het ding telescopisch is.

Al kan ik al redelijk veel doen met de ophanghaken in de berging.
Hier zie je er een boel:
https://www.rosebikes.nl/search?q=montagestandaard

Budget is dus een punt :shock:
Een tweede is opbergbaarheid.
Derde is of het ding geschikt is voor je type fiets: kan het het gewicht van je fiets aan? (Bij een e-bike een heel serieus punt) Is de inklemming geschikt of zitten daar onderdelen die je er niet af kunt of wilt halen of is de carbonbuis in je fiets er een waar je liever geen klem op zet? Zijn je fietsbuizen van een dikte die past bij de klem?
Tijdens gebruik bij reparatie-acties van de Fietsersbond ontdekte ik één model waar de klem zo ver van de verticale buis af zat dat het ding nauwelijks rechtop wilde staan met een fiets er aan.
Ook zie ik in de link een boel reserve-onderdelen aangeboden voor bepaalde typen standaards. Ik vraag me af of deze goede service misschien een veeg teken is dat die dingen niet heel erg sterk zijn.
Die met vier poten zijn stabieler dan die met drie, al moet je dan wel een vrijwel vlakke vloer hebben anders gaat hij wiebelen.
Types waarbij je de fiets met voorwiel en al er in zet lijken me toch wel handiger, want het voorwiel er uit halen gaat bij wielrenfietsen heel handig maar bij de op dit forum gebruikelijks fietsen vaak niet.

Voor een lichte eenvoudige fiets is die allergoedkoopste van de link niet eens zo gek, met dien verstande dat je weet dat onderdelen stuk kunnen als je er te grof mee omgaat of als het ding met fiets en al eens omvalt.

Edit: ik heb er zelf nog steeds geen, dus kennelijk is het voor mij niet heel hard nodig. De meeste reparatietjes zijn bij mij te klein om een standaard uit de kast te halen.
dqct schreef:
wo 18 sep, 2019 11:21
Ik hoor graag over ervaringen met verschillende modellen,
Die vraag is hier vaker langsgekomen, ik herinner me een discussie waar ervaringen in genoemd werden. Even de zoekfunctie gebruiken dus; ik denk dat het zoekwoord 'montagestandaard' de juiste hits oplevert.

Succes,

Carl
Heb zelf een montagestandaard van de Lidl. Eens in de zoveel tijd weer in de webshop. Goed op te klappen en dus in een hoekje op te bergen, stabiel genoeg en voor maar een paar tientjes thuisbezorgd. :D
ik heb deze (maar ik geloof niet van dit merk) en die raad ik niet aan: de klemmen/hendels gaan heel stroef.
maar ik gebruik hem wel want beter mee verlegen dan om verlegen. het voldoet.
Afbeelding
opbergen is wel prima: poten inklappen gaat stroef, maar dan zet je hem zo ergens in de hoek.

als je een stukje plafond vrij hebt, dan is dit misschien een heel voordelig alterrnatief:
https://www.internet-bikes.com/167787-s ... gKJyvD_BwE :)

ik ga nog zoeken naar zelf maken. dat 'moet kunnen' met een plaatje multiplex en een decoupeerzaag.
hoogframe schreef:
wo 18 sep, 2019 13:15
als je een stukje plafond vrij hebt, dan is dit misschien een heel voordelig alterrnatief:
https://www.internet-bikes.com/167787-s ... gKJyvD_BwE :)
Die hebben ze ook in de bouwmarkt, of bij de Halfords of lokale fietsenmaker liggen/hangen. Scheelt je verzendkosten en kun je ook weer even een stukje fietsen.
hoogframe schreef:
wo 18 sep, 2019 13:15
gaan heel stroef.
Drupje olie of vaseline?
dank voor de tip.

hier een eerder bericht: viewtopic.php?t=28035

qua 'zelf maken': ik kom nog geen werktekening of zo tegen. wel dit en dat kan ook met een keukentrap (wel checken of het stabiel is en blijft of de trap aan andere kant verzwaren met tas met boeken of zo):
Afbeelding
( bron: https://ictoblog.nl/2010/08/28/lifehack ... estandaard )

of deze en die op een houten balkje vastschroeven en dat balkje in je Workmate klemmen. Workmate heb je mogelijk ingeklapt in de schuur staan: https://www.fiets-ophangen.nl/fiets-mon ... daard.html
ik gebruik een tacx cyclestand. Bevalt goed; heeft twee inklapbare poten met als voet een horizontale buis, met rubbers tegen het wegglijden. Zowel een redelijk zware batavus stadsfiets als een Avaghon Series kunnen goed worden ingeklemd. De fiets kan in twee standen worden gekanteld; een stand die min of meer waterpas is en de andere stand waarbij achterwiel hoger komt dan het voorwiel. Het voelt allemaal heel stevig. Nadeel is dat ie ingeklapt relatief veel ruimte inneemt vanwege die buizen onderaan de poten.
Hi Carl,
Carl schreef:
wo 18 sep, 2019 12:35
dqct schreef:
wo 18 sep, 2019 11:21
Ik hoor graag over ervaringen met verschillende modellen,
Die vraag is hier vaker langsgekomen, ik herinner me een discussie waar ervaringen in genoemd werden. Even de zoekfunctie gebruiken dus; ik denk dat het zoekwoord 'montagestandaard' de juiste hits oplevert.
Ik had een paar zoekopdrachten ingetikt en vond een thread uit 2016, die ging over stabiliteit. Tijd dus voor een nieuwe wending in de topic, dacht ik :).

Donna
Zelf heb ik een keer in de aanbieding een Feedback Sports Mechanic (https://www.12gobiking.nl/feedback-spor ... estandaard) gekocht. Omdat ik er zoveel voor heb betaald, ben ik uiteraard zeer tevreden - eigenlijk zoals de meesten in dit draadje (behalve hoogframe +++) hun aankoop zullen verdedigen :wink:

Kijk ook eens hier: https://www.fiets.nl/forum/viewtopic.php?f=11&t=73113.
Ik ben zeer tevreden met mijn liddl/aldi standaard van ca 30. Het nadeel van ophangen aan het plafond is dat het niet zo fijn sleutelt vanwege de onvermijdelijke beweging.
Bert van Sprang schreef:
wo 18 sep, 2019 15:08
Ik ben zeer tevreden met mijn liddl/aldi standaard van ca 30. Het nadeel van ophangen aan het plafond is dat het niet zo fijn sleutelt vanwege de onvermijdelijke beweging.
Dit kan ik beamen. In het verleden een elektrisch takeltje gehad, een super handig klein takeltje, maar de fiets bungelt er wel aan. Met een fietsstandaard heb je daar dan weer geen last van. Die van de Lidl bevalt mij uitstekend.
Sinds de samenvoeging van 2 huishoudens zijn wij trotse bezitters van 2 houders. Een van de budget supermarkt, en eentje vanuit Kiel-Windeweer.
De laatste wordt intensief gebruikt :D
Ik heb Lidl gemaild met de vraag of de fiets montagestandaard ergens te koop was. Dit was het antwoord: "helaas is het helemaal uitverkocht. Ik weet nog niet of het artikel weer terug komt in het assortiment maar ik zal je wens meteen doorgeven aan onze inkoopafdeling."

Bedankt alvast voor alle reacties.
Ik heb die van de Lidl en ook één deze van Conrad: https://www.conrad.nl/p/eufab-professio ... 414-860297 . Ze zijn identiek, alleen heeft die van de Lidl wat stalen buizen en is die van Conrad geheel in aluminium dus wat lichter.
inderdaad, zo ziet die van mij er ook uit.
Anders eens zoeken op Marktplaats
https://www.mantel.com/tacx-cyclemotion ... gKx9_D_BwE

Ik heb een tacx. Nadeel is dat je altijd voorwiel eruit moet halen om hem vast te maken in de houder. Ik heb hem zelden gebruikt, maar hij is wel goed.
Ik heb met keilbouten, haken in het plafond gemaakt en daar fietsophangsysteem/fietslift hangen.

https://www.internet-bikes.com/225966-m ... gIoOvD_BwE

Ook in de garage heb ik zoiets hangen, maar dan zelfgemaakt met grotere katrollen, vastgemaakt aan houten balken, die ik kocht bij gamma, werkt ook prima. Ik vind aan haken en dan omhoog sjorren, persoonlijk het fijnst,de tacx heb ik bewaard voor het geval ik in situatie kom, waarin ik bv. verhuis en dan is zo'n standaard weer handig. Twijfel of ik hem niet van de hand wil doen nu, want al veel jaren niet gebruikt bijna, hij neemt opgevouwen weinig ruimte in beslag. Ik woon zelf ook klein, de haken aan het plafond, sjor ik na gebruik zo hoog tot bijna aan plafond en dan heb ik er geen last van verder. De tacx heb ik opgevouwen in de meterkast.