Eerste fietsvakantie, eerste vakantiefiets!

Beste forumleden,

Volgend jaar zomer ga ik samen met mijn vriendin op onze eerste fietsvakantie. Het plan is om drie weken richting of vanaf Oost-Europa te fietsen. Nu ben ik op zoek naar een geschikte eerste (tweedehands) fiets. Hieronder mijn checklist:

Waarvoor wil je de fiets gaan gebruiken?
Weekenduitjes en langere fietsvakanties. Hoewel we beiden veel sporten en fit zijn, hebben we weinig tot geen fietservaring.

Om hoeveel km per dag en hoeveel dagen per week gaat het?
We streven om dagelijks tussen 50-100km te fietsen.

Houd je meer van stevig doorfietsen of van relaxt de tijd nemen?
Redelijk doorfietsen, al heb ik geen ervaring met een volbepakte fiets..

Zoek je een fiets met een sportieve zit of juist een houding rechtop?
Ik houd van een sportieve zit. Daarbij ga ik uit van onbepakte fietstochtjes op een cyclocross met mijn pa op zowel verhard als onverhard. Ik zou graag beginnen met een verstelbare stuurpen waarbij ik mijn positie nog kan aanpassen.

Moet de fiets ook in het donker gebruikt gaan worden en hoe vaak?
Nee. Het plan is om voor aanvang van het donker de tent op te zetten.

Wil je ook op onverhard gaan fietsen? Hoe zwaar onverhard is dat?
Voornamelijk verharde wegen. Her en der wat bos- en schelppaden.

Waar gaan de vakanties naar toe?
Eerste jaren Europa. Eerste fietsvakantie is het plan om richting of vanuit Oost-Europa (verder) te fietsen.

Wat voor vakanties worden dat?
Eigen kookgerei, tent.

Je lichaamslengte
1,93m

Je gewicht

100kg

Je lichaamsbouw

Atletisch, gespierd

Hoeveel kg bagage wil je mee kunnen nemen op de fiets?
Dit vind ik nog lastig in te schatten. 15KG (per fiets) ?
- We fietsen met twee personen dus hebben 2 fietsen waarover we ons gerei kunnen verdelen.
- Ik ben van plan om alleen met achtertassen (Ortlieb of Vaude backrollers) met eventueel een stuurtas te fietsen
- We nemen eigen kookgerei mee (pannenset en wat andere accessoires reeds aangeschaft)
- Tent zal tussen de 3 en 4kg bedragen. Gezien mijn lengte en de wens om de fietstassen in de tent te kunnen leggen, kom ik al snel uit bij 3-4 personen tenten. Tot nu toe heb ik de volgende tenten op het oog:
https://www.decathlon.nl/p/trekkingtent ... R-p-157672
https://www.decathlon.nl/p/trekkingtent ... 51&c=GRIJS
https://nl.aliexpress.com/item/Naturehi ... 53983364-0
http://nl.aliexpress.com/item/NatureHik ... a5ada05dd3
--> De laatste twijfel of deze genoeg lengte heeft.
--> Mocht iemand ervaring hebben met een of meerdere van bovenstaande tenten, hoor ik dat graag!

Waar woon je?
Venlo

Wat is je budget voor de fiets?
Inclusief eventueel te vervangen onderdelen: 500 tot max 1000 euro. We zijn beiden sinds kort afgestudeerd dus hebben een klein budget.

Welke fietservaring heb je?
Ik fiets sinds begin dit jaar een keer per week samen met mijn vader tochtjes door het bos, gecombineerd met verhard wegdek van zo'n 50-100km. Daarnaast loop ik veel hard en doe ik aan fitness.

Welke gemiddelde snelheid heb je daarbij meestal op de fietscomputer of welke snelheid fiets je bij windstil en op het vlakke?
25km/h (zonder bepakking)

Wat kun je van fietsonderhoud?
Dat zal de grootste uitdaging zijn.. Ik heb tot nu toe 0 ervaring met fietsonderhoud. Behalve het plakken van een binnenbandje heb ik geen ervaring. Daarentegen ben ik erg leergiering en bereid om cursus(sen) te volgen, boeken en dit forum (uiteraard) te lezen en zou ik zodoende graag aan mijn toekomstige fiets leren te sleutelen.

Wil je ook een tweedehands fiets overwegen?

Gezien mijn budget en de wens om zelf onderhoud en reparaties te kunnen uitvoeren, ben ik op zoek naar een tweedehands fiets.

Heb je bepaalde fietsen op het oog?

Met mijn beperkte kennis die ik opgedaan heb door vele topics op dit forum te lezen en fietsverhalen,-blogs, et cetera door te spitten, ben ik op zoek naar een tweedehands Koga (stalen frame) met een framelengte van 60/62cm tussen de 200-400 euro (minder is uiteraard geen enkel probleem :roll: ) waarbij ik zelf nog het een en ander dien te vervangen. Daarbij kwam ik de volgende fietsen tegen:
https://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en ... ousPage=lr
https://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en ... ousPage=lr
https://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en ... ousPage=lr
https://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en ... ousPage=lr
https://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en ... ousPage=lr
https://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en ... ousPage=lr
https://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en ... ousPage=lr
https://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en ... ousPage=lr

https://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en ... ousPage=lr --> Boven mijn budget maar 26'' wielen en redelijk compleet?

Wil je de fiets op korte termijn, of heb je geen probleem met een tijdje zoeken of een wachttijd?
Er is geen haast bij.

Alvast hartelijk dank voor het lezen van deze post en jullie reacties! :D
Hallo Boy, leuk om te lezen dat je de uitdaging aangaat!

Vwb de tenten; ik ben zelf 1,95 m en heb gemerkt dat je in veel tenten 'klem' ligt als je wat langer bent. ik zou dan ook adviseren eerst persoonlijk te checken of je in een tent past voor je iets koopt. En da's met aliexpres toch wat lastig.... Bever heeft vaak wel wat staan en aangezien het seizoen afgelopen is.. wellicht voor een leuk prijsje. Ik zou dan voor een tunneltent gaan en die zijn bij Bever niet duurder dan de tunneltent in de link die jij plaatst. (En wellicht zijn er bij jou in de buurt ook andere bedrijven waar ze tenten verkopen)

En de fiets... ik zocht 2 jaar geleden ook een tweedehands fiets en kwam tot de ontdekking dat een 63 cm frame voor mij te klein was en kwam uit op een 66 cm frame. Nou is niet iedereen qua lichaamsverhoudingen gelijk, maar ook hier geldt: kijk goed of de maten die jij nu uitgezocht hebt (57 en 60 cm) wel geschikt zijn voor jou. Succes met het zoeken en de verdere voorbereidingen!
Bij de fietsen die je plaatste zie ik eigenlijk maar 1 kandidaat, anderen zijn te klein of ongeschikt(trommelremmen).
https://link.marktplaats.nl/m1331910703 Dit is een 60cm en die zou zelfs te klein kunnen zijn (ik ben 190cm en al mijn fietsen zijn 60cm)
Qua tent lig je snel klem met je 193, toch zeker in de grijze quickhiker, die hebben wij ook en vinden mijn vrouw en ik erg krap...
Ik ben ook 195 en heb dus ook een wat dikker matje, waardoor je weer eerder met je neus en tenen tegen de binnentent aan ligt. Ik zou terughoudend zijn met een grote tent aanschaffen voor de fietstassen. Die dingen krijgen uiteindelijk echt wel een plaatsje. Ook zijn ze 's nachts zo goed als leeg, waardoor je ze op elkaar leg of in een hoekje steekt. Alleen met de kooktas loop je nog naar een picknicktafel of de tuinset aan de andere kant van de camping.

Ik weeg nog ietsje meer en als ik dan ook mijn tent en kookspullen meeneem is het draagvermogen van een gemiddelde sportieve fiets al vlot bereikt. Een slecht wegdenk wordt dan wel spannend. Ik fiets daarom toch op 26 inch wielen met dikke banden, omdat die sterker zijn.
Koop een eureka spitfire duo xt.

Heeft een bi tent van 350cm

Mario
Waarom moet je een dikker matje als je langer bent? Ik kan me voorstellen dat je een dikker matje wilt als je gewicht per lengteenheid langer is als normaal.
Klaas1964 schreef:
wo 17 okt, 2018 14:32
Bever heeft vaak wel wat staan...
BIj Bever in Houten staan vrijwel alle modellen die ze voeren. Heel handig om daar ff te gaan proefliggen.
quote=Boy1991

> Volgend jaar zomer ga ik samen met mijn vriendin op onze eerste fietsvakantie.
> ...we weinig tot geen fietservaring.
Ik mis in het verhaal de gegevens van je vriendin. Heeft zij al een goede fiets? [Ervaring]Ook jij wilt dat zij een goede fiets heeft, anders fietst het ook voor jou niet lekker. [\ervaring :oops: ]

>Gezien mijn lengte en de wens om de fietstassen in de tent te kunnen leggen,
>kom ik al snel uit bij 3-4 personen tenten.
Die zijn vaak niet langer maar alleen breder. Wel zijn 2p-tenten vaak echt krap voor 2 personen. De meeste stellen die fietsen hebben een 3p-tent. Mijn ervaring, 185 cm, is dat een tent die 200 cm lang zegt te zijn voor mij te krap is. De lengte wardt gemeten over de vloer en de schuine wanden tellen niet. Proefliggen is dé oplossing. Een tent kopen die 230 cm lang zegt te zijn ook.

>Voornamelijk verharde wegen. Her en der wat bos- en schelppaden.
>Eerste jaren Europa. Eerste fietsvakantie
> tent, >1,93m, 100kg
> 15KG (per fiets) ?
Dat kan, als je het heel licht houdt en je vriendin evenveel meeneemt.

> Budget 100 euro.
> tweedehands: op zoek naar een tweedehands fiets.
Dat moet prima lukken. Je lengte maakt de keuze wat minder. Je zult waarschijlijk een fiets nodig hebben die net iets groter is dan wat meestal een 60 cm-fiets genoemd wordt. Dat is wel belangrijk.
Tweede is je gewicht. Gelukkig ga je niet heel veel bagage meenemen. Toch zul je een goed achterwiel nodig hebben. Dat is op zich helemaal geen probleem, maar veel twedehands fietsen hebben niet echt een goed achterwiel. Het is daarom geen gek idee om bij het kopen van een goedkope tweedehands helemaal niet op het achterwiel te letten en er van uit te gaan dat je een nieuw achterwiel koopt. De totaalprijs kan dan erg meevallen. Voor 130 euro heb je er een van een echte reisfietsenwinkel: https://www.bike4travel.nl/wielen/4939- ... chter.html
Dat je zo'n wiel bij een reisfietsenwinkel koopt is wel belangrijk.
Het voorwiel is niet zo spannend, daarop komt in jouw geval, met alleen achterop bagage maar 1/3 van het totaalgewicht.

Je mp-links bekijk ik nog even.
Edit: ze zijn allemaal te klein, op die Adventure na. Of die stabiel genoeg is vraag ik me af. Fietsen in grote maken zijn meestal minder stabiel dan kleine, omdat ze van even dikke/dikwandige buizen zijn gemaakt dan de kleine maten. Ook zal deze fiets flint wat opknapwerk behoeven. Wel leuk als knutselfiets. Ik zou er niet meer dan 120 euro voor geven. Wat je aan opknapgeld besteed is heel rekbaar. Je kunt er vast mee naar de super fietsen zonder opknappen. Als je geluk hebt kun je er voor 100 euro aan onderdelen mee op vakantie. Om hem tiptop te maken heb je misschein aan 150 euro genoeg, maar als meer onderdelen op het randje van versleten bunegelen kan het ook verder uit de hand lopen. En dan moet het frame nog recht zijn ook. Het jammere is dat jij, zonder sleutelervaring, dat allemaal niet zo goed en snel kunt beoordelen. (Niet dat ik het altijd goed inschat..., je vindt altijd dingen die tegenvallen :shock: )
M.a.w. calculeer wat leergeld in, dan valt dat alvast niet tegen.

>Wat kun je van fietsonderhoud?
> Dat zal de grootste uitdaging zijn.. Ik heb tot nu toe 0 ervaring met fietsonderhoud.
Idd cursus. Zie de homepage :-)

Nog iets: staar je niet blind op Koga's. Die zijn er zoals je ziet genoeg te koop, maar kennelijk niet veel in jouw maat. Ook wordt er soms best veel geld voor gevraagd. Als op die Adventure niet Koga maar Batavus had gestaan was de prijs zeker heel wat lager geweest.
Aan de andere kant: als een Koga tegenvalt is die ook weer gemakkelijker verder te verkopen.
Klopt wat Leon schrijft. Koga's zijn vaak duur. Qua maat, en dat is verreweg de belangrijkste variabele, moet je kijken naar 61 tot 63 cm framehoogte. En daar zijn er niet heel veel van. Een goede fietsenmaker kan je helpen om na aankoop de fiets te herstellen naar een veilige reisfiets. Duurder dan zelf knutselen uiteraard.

Opties:

https://link.marktplaats.nl/m1318663217 (lijkt vrij groot frame, maar vraag naar de maat)
https://link.marktplaats.nl/m1334117362
https://link.marktplaats.nl/m1320836051
https://link.marktplaats.nl/m1333506507 (dat stuur :lol: )
https://link.marktplaats.nl/m1332836278
https://link.marktplaats.nl/m1331322688
https://link.marktplaats.nl/m1328349922
https://link.marktplaats.nl/m1322046598
https://link.marktplaats.nl/m1319669384
https://link.marktplaats.nl/m1316978632

Zit vast wel wat bij....sterkte :D
gios schreef:
do 18 okt, 2018 11:09
Zit vast wel wat bij....sterkte :D
Veel plezier bedoel je, toch? :D
Ik zie in de links toch weer veel knutselfietsen. Vering is ook niet gunstig. Vering in de vorkbuis zelf is op dit forum vaak zelfs afgeraden, net als het fantasiespaakpatroon van die Gazelle Fuente. Die Dawes heeft een mooi frame, maar 21v wordt intussen toch wel erg oud en lastiger verkrijgbaar / weinig keuze.

Er is nog een balangrijk ingrediënt: tijd! Er is immers nog geen haast.

Dat 26" wielen de naam hebben sterker te zijn is inmiddels grotendeels achterhaald. Het kan zo zijn dat zo'n wiel door de iets korte spaken iets sterker zijn, maar het achterhaalde deel van deze stelling stamt uit de tijd dat 26"wielen in mountainbikes zaten die veel te verduren kregen en 28" fietsen meestal voorzien waren van veel lichtere velgen. Inmiddels, al een paar decennia, zijn alle goede 28"-fietsen voorzien van identiek gebouwde velgen als hun 26" broertjes en is het verschil veel kleiner.
Ik liep wat op de tijd vooruit en heb sinds 1993 op 28" fietsen gefietst, gemountainbiked en op vakantie geweest met een totaalgewicht van 135 kg en heb vanaf het moment dat ik wist wat een goed gespannen spaak was, ergens eind jaren 90, nooit meer problemen meer gehad.

P.s. alleen op vakantie had ik dat totaalgewicht :D
Leon schreef:
do 18 okt, 2018 11:38
gios schreef:
do 18 okt, 2018 11:09
Zit vast wel wat bij....sterkte :D
Veel plezier bedoel je, toch? :D
Ik zie in de links toch weer veel knutselfietsen. Vering is ook niet gunstig. Vering in de vorkbuis zelf is op dit forum vaak zelfs afgeraden, net als het fantasiespaakpatroon van die Gazelle Fuente. Die Dawes heeft een mooi frame, maar 21v wordt intussen toch wel erg oud en lastiger verkrijgbaar / weinig keuze.

Er is nog een balangrijk ingrediënt: tijd! Er is immers nog geen haast.
Knutselfietsen...heerlijk :D . Ik zou ook voor die Dawes gaan. En 7-speed is nog overal te krijgen. Ik knutselfiets al vele jaren en ben een echte trial&error knutselaar. Als ik er echt niet uitkom raadpleeg ik youtube of mijn fietsenmaker. Die gniffelt dan even en laat me zien hoe het wel moet :lol:
Dan heb jij een heel bijzondere fietsenmaker!
Leve internet, youtube en dit forum!

O ja, met 26"is niks mis. Sterker: omdat 26" uit de gratie aan het raken is zie ik regelmatig heel mooie 26" vakantiefietsen (rohloff etc) op mp voor heel leuke bedragen.
Leon schreef:
do 18 okt, 2018 11:49
Dan heb jij een heel bijzondere fietsenmaker!
Leve internet, youtube en dit forum!
Heb ik zeker. Mocht je het willen weten: Rullens in Wouw.
Allereerst allen hartelijk dank voor jullie reacties! Super forum dit :D

Naar aanleiding van jullie reacties, een uitgebreide privé reactie van een forumlid (waarvoor nogmaals dank!) en een behoorlijk stuk eigen research (mijn god, waar ben ik aan begonnen :lol: ), heb ik gekozen voor:

De fiets

Ik ga op zoek naar een tweedehands mtb (a la Giant Bronco, Terrago, Granite) met 26inch wielen waarbij ik zelf het een en ander dien te vervangen, zoals handgebouwd achterwiel, vierkante trapas, cassette, banden, ketting, derailleur, pedalen, achterdrager, banden, ander stuur.
Vereisten mtb: >60cm frame met minimaal 7-cassette, liefst met vaste voorvork.

De tent
Klaas1964 schreef: Hallo Boy, leuk om te lezen dat je de uitdaging aangaat!

Vwb de tenten; ik ben zelf 1,95 m en heb gemerkt dat je in veel tenten 'klem' ligt als je wat langer bent. ik zou dan ook adviseren eerst persoonlijk te checken of je in een tent past voor je iets koopt. En da's met aliexpres toch wat lastig.... Bever heeft vaak wel wat staan en aangezien het seizoen afgelopen is.. wellicht voor een leuk prijsje. Ik zou dan voor een tunneltent gaan en die zijn bij Bever niet duurder dan de tunneltent in de link die jij plaatst. (En wellicht zijn er bij jou in de buurt ook andere bedrijven waar ze tenten verkopen)
Thanks! Ik beleef er nu al veel plezier aan! Goede tip. Toch maar gaan uitproberen dus...

gios schreef: Qua tent lig je snel klem met je 193, toch zeker in de grijze quickhiker, die hebben wij ook en vinden mijn vrouw en ik erg krap...
Die valt dus af, merci!

groverr schreef: Ik ben ook 195 en heb dus ook een wat dikker matje, waardoor je weer eerder met je neus en tenen tegen de binnentent aan ligt. Ik zou terughoudend zijn met een grote tent aanschaffen voor de fietstassen......
Ik weeg nog ietsje meer en als ik dan ook mijn tent en kookspullen meeneem is het draagvermogen van een gemiddelde sportieve fiets al vlot bereikt. Een slecht wegdenk wordt dan wel spannend. Ik fiets daarom toch op 26 inch wielen met dikke banden, omdat die sterker zijn.
Ik twijfel nog tussen de volgende slaapmatten:
- Exped 7lw of 9lw --> Liggen heel comfortabel. Nadeel: veel berichten van kapotte matten/luchtbellen
- Klymit Insulated Static V Luxe --> Lekker breed (74cm) wat ik als zijslaper erg prettig vind. Nadeel: ventiel blijkt niet heel sterk te zijn
- Sea to Summit Comfort Plus Rectangular (rechthoekige uitvoering) Large --> Breed, comfortabel, sterk én lang. Nadeel: Met 210 euro prijzig...
- Naturehike Outdoor Push sleeping pad Large --> Lang, breed, goedkoop (60 euro). Nadeel: Kwaliteit? (uit China). Weinig reviews.

Fedor schreef: BIj Bever in Houten staan vrijwel alle modellen die ze voeren. Heel handig om daar ff te gaan proefliggen.
Thanks voor de tip!

Leon schreef: quote=Boy1991

> Volgend jaar zomer ga ik samen met mijn vriendin op onze eerste fietsvakantie.
> ...we weinig tot geen fietservaring.
Ik mis in het verhaal de gegevens van je vriendin. Heeft zij al een goede fiets? [Ervaring]Ook jij wilt dat zij een goede fiets heeft, anders fietst het ook voor jou niet lekker. [\ervaring :oops: ]

>Gezien mijn lengte en de wens om de fietstassen in de tent te kunnen leggen,
>kom ik al snel uit bij 3-4 personen tenten.
Die zijn vaak niet langer maar alleen breder. Wel zijn 2p-tenten vaak echt krap voor 2 personen. De meeste stellen die fietsen hebben een 3p-tent. Mijn ervaring, 185 cm, is dat een tent die 200 cm lang zegt te zijn voor mij te krap is. De lengte wardt gemeten over de vloer en de schuine wanden tellen niet. Proefliggen is dé oplossing. Een tent kopen die 230 cm lang zegt te zijn ook.

..........

Het voorwiel is niet zo spannend, daarop komt in jouw geval, met alleen achterop bagage maar 1/3 van het totaalgewicht.

....En dan moet het frame nog recht zijn ook. Het jammere is dat jij, zonder sleutelervaring, dat allemaal niet zo goed en snel kunt beoordelen. (Niet dat ik het altijd goed inschat..., je vindt altijd dingen die tegenvallen :shock: )
M.a.w. calculeer wat leergeld in, dan valt dat alvast niet tegen.

.......
Bedankt voor je uitgebreide reactie :).
1. De fiets van mijn vriendin komt hier volgende week aan bod. Ook om het overzicht een beetje te behouden haha.
2. Nogmaals bevestiging dat ik voor een comfortabele tent het beste de winkel in kan lopen. Ga ik doen!
--> Hebben jullie nog tips over welk type tent het prettigste/snelste/makkelijkste is als je iedere dag je tent opzet? Tunneltent met vast te klikken binnentent of juist losse binnen-/buitentent zodat je niet per se je bevestigingslijnen ergens dient vast te maken? Of is dit een kwestie van gewenning?..
3. Het voorwiel --> Tips voor een goed 26 inch voorwiel voor mijn gewicht? Of is het aanwezige voorwiel mogelijk al voldoende?
4. Geen ervaring, waar moet ik op letten bij de aanschaf van een tweedehands mtb? Tips?
gios schreef: Klopt wat Leon schrijft. Koga's zijn vaak duur. Qua maat, en dat is verreweg de belangrijkste variabele, moet je kijken naar 61 tot 63 cm framehoogte. En daar zijn er niet heel veel van. Een goede fietsenmaker kan je helpen om na aankoop de fiets te herstellen naar een veilige reisfiets. Duurder dan zelf knutselen uiteraard.

Klopt wat Leon schrijft. Koga's zijn vaak duur. Qua maat, en dat is verreweg de belangrijkste variabele, moet je kijken naar 61 tot 63 cm framehoogte. En daar zijn er niet heel veel van. Een goede fietsenmaker kan je helpen om na aankoop de fiets te herstellen naar een veilige reisfiets. Duurder dan zelf knutselen uiteraard.

Opties:

.......

Zit vast wel wat bij....sterkte :D
Super bedankt voor het meekijken! Voel me bijna schuldig om nu aan te geven dat ik voor een tweedehands mtb wil gaan met 26'' wielen :roll: ....

Er is nog een balangrijk ingrediënt: tijd! Er is immers nog geen haast.

Dat 26" wielen de naam hebben sterker te zijn is inmiddels grotendeels achterhaald. Het kan zo zijn dat zo'n wiel door de iets korte spaken iets sterker zijn, maar het achterhaalde deel van deze stelling stamt uit de tijd dat 26"wielen in mountainbikes zaten die veel te verduren kregen en 28" fietsen meestal voorzien waren van veel lichtere velgen. Inmiddels, al een paar decennia, zijn alle goede 28"-fietsen voorzien van identiek gebouwde velgen als hun 26" broertjes en is het verschil veel kleiner.
Ik liep wat op de tijd vooruit en heb sinds 1993 op 28" fietsen gefietst, gemountainbiked en op vakantie geweest met een totaalgewicht van 135 kg en heb vanaf het moment dat ik wist wat een goed gespannen spaak was, ergens eind jaren 90, nooit meer problemen meer gehad.

P.s. alleen op vakantie had ik dat totaalgewicht :D
Bedankt voor je bericht. Er is inderdaad geen haast bij. Onder andere daarom dat ik er voor kies om juist zelf veel aan het frame te sleutelen. Zo wordt ik zelfvoorzienend op de fiets en heb daardoor ook meer gemoedsrust wanneer ik eenmaal op de fiets zit. Behalve dat lijkt het mij erg leuk en vooral leerzaam om zelf te sleutelen!
Maarre.. Potverdorie.. Ben ik net voor een 26 inch aan het kijken, zeg jij dat 28 net zo sterk is!... haha.

Die heb ik reeds doorgenomen, merci!


Hmm... Nog genoeg stof om over na te denken. Bedankt allemaal! :D
quote=Boy1991

>Vereisten mtb: >60cm frame met minimaal 7-cassette, liefst met vaste voorvork.
Dan wordt nu dit verplichte kost: http://www.sintchristophorus.nl/de-warr ... ramematen/


>3. Het voorwiel --> Tips voor een goed 26 inch voorwiel voor mijn gewicht?
> Of is het aanwezige voorwiel mogelijk al voldoende?
Dat zou vast kunnen. Bij de geneomde fietsenmaker hebben ze bijpassende voorwielen.

>4. Geen ervaring, waar moet ik op letten bij de aanschaf van een tweedehands mtb?
Een mtb is ook maar een fiets, dus geen afwijkende eisen. Hardcore lichte mtb's zijn niet geschikt voor bagage maar dat zoek je zo te lezen ook niet.
De eisen voor een vakantiefiets, wat gezien je reisdoel denk ik precies past is niet anders dan anders.
Het bekende rijtje staat hier: http://wiki.vakantiefietser.be/index.ph ... iets_kopen
MTB's willen wel eens vrij korte achtervorken hebben. Met jouw lengte verwacht ik haast ook een flinke schoenmaat en dan willen de hakken wel eens tegen de tassen komen.
Zo moet ik met schoenmaat 45 al oppassen dat de drager ver genoeg naar achteren zit op een echte vakantiefiets en moet ik geen schoenen kopen met modieuze 'ruim vallende' hakken, want dan lukt het helemaal niet.
Waarom ineens het stellige "Ik wil een mtb"?
Ik ontraad je, met jouw lengte, een 26 inch mtb als reisfiets. Die fietsen zijn gemaakt om korte bochten te kunnen draaien; hebben dus een korte wielbasis en weinig naloop. Als je er al een drager op kunt schroeven (dwz het frame heeft draadogen), zullen de tassen waarschijnlijk ver naar achter moeten om contact met je hielen te vermijden. Dan ligt het gewicht van je tassen waarschijnlijk achter de achteras. Dat geeft geen prettige stuurgedrag. Kijk liever uit naar een 29 inch mtb, als je de mtb-kant uit wil.

In tegenstelling tot andere adviezen zou ik me voorlopig niet druk maken over het achterwiel: 29 inch mtb wielen kunnen heel wat hebben. Desnoods heb ik nog twee sterke 29 inch mtb achterwielen liggen voor enkele tientjes per stuk. Ik laat je ook graag zien hoe je spaakspanningen controleert en bijregelt.
Boy1991 schreef:
do 18 okt, 2018 16:43
De fiets van mijn vriendin komt hier volgende week aan bod. Ook om het overzicht een beetje te behouden haha.
Allebei dezelfde wielmaat rijden, dan kun je reserve binnenbanden voor beide fietsen delen. Als je een reserve buitenband mee zou willen nemen, dan kun je ook eventueel af met eentje.

Met dezelfde velgen/naven zou je ook de reservespaken kunnen delen, en met hetzelfde aantal spaken in voor- en achterwiel kan eventueel bij een gesneuvelde achtervelg die vervangen worden door eentje van voor, en de voorste door het lokaal verkrijgbare mindere alternatief.
math schreef:
vr 19 okt, 2018 01:49
Ik ontraad je, met jouw lengte, een 26 inch mtb als reisfiets. Die fietsen zijn gemaakt om korte bochten te kunnen draaien; hebben dus een korte wielbasis en weinig naloop. Als je er al een drager op kunt schroeven (dwz het frame heeft draadogen), zullen de tassen waarschijnlijk ver naar achter moeten om contact met je hielen te vermijden. Dan ligt het gewicht van je tassen waarschijnlijk achter de achteras. Dat geeft geen prettige stuurgedrag. Kijk liever uit naar een 29 inch mtb, als je de mtb-kant uit wil.
Ik ben het hier volledig mee eens.