Additionally, paste this code immediately after the opening tag: dameszadels - Forum Wereldfietser

dameszadels

Mijn vrouw fietst al jaren met een Brooks Conquest zadel maar vreest dat dit de oorzaak kan zijn van blaasontstekingen. Zelf kan ik daar niet veel over zeggen, maar zijn er vrouwen die betere ervaringen hebben met bijvoorbeeld een Terry dameszadel met gleuf of een leren dameszadel met uitsparing zoals de Gilles Berthoud Marie Blanque (of zelfs met beide typen)?
Geen ervaring met zadels, wel met het andere aspect. Behalve de FM voor een ander zadel zou ik ook een bezoek aan een bekkenfysio overwegen.
Ik heb een Sq lab zadel (dacht de 602 active) waar ik erg over tevreden ben. Mn het stukje lager aan de voorkant scheelt mij veel zenuw pijn.
Er zijn veel mythes over dames en heren maten. Zadels zijn hier een belangrijk voorbeeld van.

FWIW, er zijn twee bedrijven die klinisch onderzoek hebben gedaan naar zadels, SMP en Specialized. Zij geloven niet in Dames zadels, wel in ontlasting van het perineum. Dameszadels van deze merken verschillen voornamelijk van herenzadels...door het kleurtje.

- De zachte structuren van mannen en vrouwen in het perineum zijn niet zo verschillend. Bij beide is compressie niet fijn.
- Bekken breedte tussen man en vrouw is grosso modo hetzelfde (de bellcurves vallen over elkaar heen).

Overigens gaat dit ook op voor beenlengte etc. Mannen en vrouwen zijn eigenlijk redelijk hetzelfde gebouwd, ondanks de geslachtsdelen (determineren van het geslacht aan de hand van een oud skelet? Erg lastig^^). Daarom rijden zoveel vrouwen prima op herenzadels en vise-versa.

Dus... globaal gezien zijn er iets meer vrouwen met een breed bekken en een wat hoger vetgehalte. Maar individueel gezien is dit compleet irrelevant. Immers er zijn zat magere vrouwen die een smal bekken hebben en mannen met een breed bekken en een bierbuik.

Maar goed, betreft je vrouw:

- Onderzoek is geboden, want blaasontstekingen zijn geen pretje, ook al door de antibiotica die erbij horen.
- Een ander zadel kan zit problemen verhelpen. Maar ze zal dit zelf moeten ondervinden, advies geven is lastig.
- Een goede hygiëne met wielerbroeken (goed uitspoelen, geen geparfumeerde zeep) lijkt me een logische stap.
Mijn vriendin heeft de afgelopen 10 jaar al diverse Terry zadels versleten en zweert bij deze zadels. Of het ook helpt tegen blaasontseking durf ik niet te zeggen. Wel weet ik dat de oorsprong van Terry ligt in de ontwikkeling van zadels specifiek voor vrouwen. Los van het raadplegen van een specialist, zou je wellicht contact op kunnen nemen met Terry.

Succes!

Tim
Vervelend probleem, echter in mijn optiek (verpleegkundige werkzaam op afdeling infectieziekten) heeft een blaasontsteking of urineweginfectie weinig van doen met een zadel. Urineweginfecties kennen verschillende oorzaken waarvan een bacteriele de grootste oorzaak is. Verder zijn bijvoorbeeld de menopauze en diabetes een mogelijke oorzaak. Ik adviseer dan ook om de huisarts of een internist (evt in samenspraak met een uroloog / bekkenbodemtherapeut) de medische oorzaak te laten diagnostiseren en behandelen.

Wat betreft dameszadels of zadels met een gleuf ter ontlasting heb ik goede ervaringen gehoord over het merk Terry, zijn verkrijgbaar voor verschillende zitposities etc.
Een ander zadel kan weer andere problemen veroorzaken. Ik herinner me nog goed dat Corrie destijds na 4 comfortabele ligfietsjaren erg lang heeft moeten zoeken naar een prettig zadel en de juiste stuurafstelling. Alleen met een leren zadel (Brooks), een goed gevulde fietsbroek (Assos) en een vlinderstuur kan zij pijnloos (en zonder compeed) lange afstanden fietsen.
Als het Conquest zadel van jouw vrouw verder goed bevalt, is het misschien een optie om dit zadel 'blaasvriendelijk' te maken door er op de juiste plek een gat in te snijden, zoals je ziet bij de 'Imperial' versies van verschillende Brooks zadels. Op deze site heeft iemand dat zelf gedaan. Een ambachtelijke schoenmaker of leerbewerker kan dat vast netjes doen.

Zelf heb ik 3 jaar terug enkele weken lang vermoedelijk een blaasontsteking gehad. (De diagnose is nooit gesteld. Toen ik op het punt stond om maar eens naar de huisarts te gaan, verdwenen de klachten net zo onverwacht als ze begonnen waren.) Dat was aan het eind van de winter en zal toen niets met fietsen te maken hebben gehad. Wel heb ik toen voor alle zekerheid zo'n Brooks zadel met een gat erin aangeschaft. Sinds kort heb ik een soortgelijk open zadel van Gilles Berthoud. Vroeger hebben Corrie en ik ook op Terry zadels gefietst. Die vonden we prima op korte tochten, maar bij langere afstanden (> 50 km), met name bij zomerse temperaturen, kregen we toch last van zadelpijn. Wie eenmaal gewend is aan een ingereden leren zadel, zal niet snel wat beters vinden.
Wie eenmaal gewend is aan een ingereden leren zadel, zal niet snel wat beters vinden.
Dat wordt hier heel vaak gesteld, maar evenzo vaak zie je omzwervingen langs Brooks modellen, Berthoud etc.

Een heel goed alternatief, ook voor de lange afstanden wordt gemaakt door Specialized, zij hebben serieus werk gemaakt van de fysiologische achtergrond van zadels. Als je wat sportiever zit is een ander merk met wetenschappelijke achtergrond SMP.

Brooks/Berthoud kunnen prima bevallen, maar het is opvallend dat de twee merken die echt onderzoek hebben gedaan/gebruikt zelden genoemd worden.

Zoals je terecht al aangeeft is Terry op de lange afstand voor veel mensen te zacht en dat zelfde geld eigenlijk ook voor veel SQLab modellen. Overigens merk je dat ze bij SQLab nu voor het eerst ook medische studies aanhalen en ook tot de conclusie komen dat er eigenlijk geen praktisch verschil is tussen heren en dameszadels.

Opvallend is dat SQlab tegen cutouts is, daar waar SMP en Secialized dat als kernelement hebben in hun zadels. Gezien de achtergrond van de merken en mijn eigen ervaringen hebben Specialized en SMP hierin voor hun toepassing gelijk. Wat natuurlijk scheelt is dat deze merken zelf serieus hebben samengewerkt met universiteiten en SQlabs hier voor zover ik weet nooit iets mee heeft gedaan.