Scheur in stalen frame?

Hoi wereldfietser,
Ik heb een oud stalen frame gekocht (Gazelle Champion Mondial Semi Race) welke ik wil gaan opknappen. Er lijkt een scheurtje te zitten tussen het frame (zadelpen lug) en het opgesoldeerde zadelklemgat (dat woord heb ik zelf verzonnen): zie foto.

Afbeelding

Of is dit geen scheur? Het was door de lak heen te zien, maar niet aan de boven of onderkant van het opgesoleerde zadelklemgat. Moet ik me hier zorgen om maken?

Groet,
Tim
Ik zie drie potentiële scheuren:
Afbeelding
Ze hebben alle drie een nee-joh-dat-is-toch-geen-scheur-gehalte. :wink:
De onderste lijkt me het meest serieus, de rechter is een wat vreemde plek. Als die Mondial een zwaar leven heeft gehad dan is de overgang bovenbuis-balhoofdlug ook een bekende sollbruchstelle.
Zou het raadzaam zijn hier een specialist naar te laten kijken? Kunnen die van de buitenkant meer zien?
Ik vind dit geen enge plekken, lijken me geen scheuren en zowel dan is het geen catastrofale plek.

Ter aanvulling bij Leon. De bekende "oploop" schade van stalen frames zit bij de onderbuis vlak voordat deze het balhoofd ingaat, dat was redelijk standaard bij valpartijen (ex-wielrenner). Dat is meestal niet catastrofaal, maar effectief is je frame dan wel total loss (niet waard om buizen te vervangen).
Kan me bijna niet voorstellen dat dit scheuren zijn.
Je kan er een kleine lasrups op leggen maar dan moet je wel nauwkeurig kunnen lassen.
{kan weg, foutje}
Marco Meijerink schreef:Kan me bijna niet voorstellen dat dit scheuren zijn.
Je kan er een kleine lasrups op leggen maar dan moet je wel nauwkeurig kunnen lassen.
Als je op alles wat op een scheur lijkt een lasrups legt lijkt me dat niet zo goed voor je (gelugde ... ) frame :wink:
Je moet gewoon eerst goed weten wat een scheur is en wat niet. De foto was voor wereldfietserforumtermen heel scherp, maar stelt niets voor in vergelijking met zien met eigen ogen, het er aan trekken met eigen handen en de toepassing van om te beginnen meer schuurpapier om het metaal te zien.
Ooit problemen gehad met een aluminium zadelpen toevallig? :wink:
timvanveen schreef:Zou het raadzaam zijn hier een specialist naar te laten kijken? Kunnen die van de buitenkant meer zien?
Ja, een specialist kan je vast meer vertellen maar zal je nooit met zekerheid kunnen vertellen dat alles goed is met dat frame. Het lijkt met wel verstandig om niet er zomaar veel moeite in te stoppen want er zijn veel frames in de wereld die er beter uitzien.
Als sleutelproject voor een zondagse fiets zal het wel goed genoeg kunnen zijn.
Bedankt allemaal voor de input. Ik ga nog even met schuurpapier aan de slag en er kritisch naar kijken. Plan is om het frame te laten poedercoaten maar dat is wellicht de zonde niet waard. Nogmaals bedankt, ik ben wat wijzer geworden. En wat is dit tocht een fantastisch forum, mag ook wel eens gezegd worden.