Gilles Berthoud

Ik ben op zoek naar een nieuw zadel voor op mijn Cannondale Badboy

Ik wil er een Gilles Berthoud op zetten en ik zat al eens te kijken naar de verschillende modellen. De Mente is hun breedste zadel en die lijkt me wel fijn. Nu zag ik alleen dat de andere Gilles Berthoud zadels duurder zijn. De duurdere hebben een Titanium rail ipv een RVS rail. Is Titanium sterker of is het alleen lichter ? En hebben alle modellen dezelfde kwaliteit dik leer ?

De Mente kost 140€
De Soulor kost 175€
De Marie Blanque kost 189€
De Aspin kost 189€
De Vars kost 220€
De Galibier kost 229€
De Aravis kost 239€
Het enige wat ik je over titanium kan vertellen is dat het niet tot erg slecht oxideert, in verhouding tot andere metalen wat lichter is en dat er enige mate van flex in zit. Of dat de hoge prijs rechtvaardigt is vraag 2. Al zit een tegenhanger van Brooks ook in deze prijscategorie.
Een Gilles Berthoud kun je met Brooks vergelijken. Beide hebben een leren dek. En daar houdt het mee op. Het kwaliteitsverschil tussen beide merken is erg groot. De constructie van het frame, de kwaliteit van het leder en de bevestiging van het dek staat bij Gilles Berthoud op een veel hoger niveau. Het afbreken van de spanbout van het dek tijdens de rit is bij de Gillis Berthoud onmogelijk. In tegenstelling tot Brooks. Bij de Brooks zadels wordt die bout op knik belast. Om te zwijgen over framebreuk bij Brooks.
Ik heb jaren Brooks, Lepper en Gilles Berthoud gereden, maar nooit meer een Brooks. Rij nu 2 jaar op een Mente van Gilles Berthoud. Slechts een keer nagespannen.

Piet.
Dennis1987 schreef:Is Titanium sterker of is het alleen lichter ?
Een stalen object van staal is sterker dan hetzelfde object van titanium, maar alleen als het goed staal is. We zien op dit forum regelmatig gebroken Brookszadels die waarschijnlijk (mede) door mindere kwaliteit staal veroorzaakt worden.
Van GB-zadels heb ik er al meerdere gezien die naar de zijkant weggezakt waren. (ff googelen) O.a. deze fietser heeft er last van: http://curiousrandonneur.blogspot.nl/20 ... addle.html
Dat zadel is er ook met een stalen rail:

http://www.bike4travel.nl/product_info. ... ts_id=3147
Ik las ergens dat een deel van het prijsverschil er in zit dat de nagels machinematig geklonken zijn. Bij andere modellen (in ieder geval de Aspin) zijn ze met torx boutjes gemonteerd zodat je het zadeldek eenvoudig kunt demonteren aldus onderstaande site. Nagels lijken me overigens dodelijk voor fietsbroeken of valt dat mee?

http://www.libertecycles.nl/producten/g ... oud-mente/

http://www.libertecycles.nl/producten/g ... ud-aspin-/
Leon schreef:
Dennis1987 schreef: Van GB-zadels heb ik er al meerdere gezien die naar de zijkant weggezakt waren. (ff googelen) O.a. deze fietser heeft er last van: http://curiousrandonneur.blogspot.nl/20 ... addle.html
Dat is een suffe constructie fout. De rails kan veel te makkelijk torderen.

FWIW: Ik heb het linkje onder het door jouw geposte artikel gevolgd. GB heeft blijkbaar dat probleem onderkend en een versteviging uitgebracht voor dit probleem.

Helaas heb ik geen idee of GB dit permanent heeft opgelost en of dit verstevigingsboutje nog makkelijk te krijgen is
Op mijn GB Galibier zadel uit 2014 zit inderdaad een extra klem welke torderen moet voorkomen. Op deze foto is de extra klem zichtbaar.

De genoemde prijzen zijn overigens wel aan de hoge kant, met wat zoekwerk zijn ze wel goedkoper te vinden. €229 voor een Galibier? Ik heb er niet meer dan €160 voor hoeven neerleggen.
Mijn Mente zadel van GB heeft een totaal andere constructie. In het voorste gedeelte van de zadelbrug zit een stevige stabilisator waarin die brug zit geklemd. Ook een volledig ander type verstelbaar neus-stuk en een lange stelbout tussen die stabilisator en dat neus-stuk. Ben een fors gespierde fietser van ruim 80 kg. Het zadel blijft keurig in vorm.

Piet.
Zo dus, Piet?
Afbeelding
Correct. Gelijk de constructie als op de foto.

Piet.
De Gilles Berthoud zadels lijken me erg mooi alleen is er heel erg weinig over te vinden op het internet.

Bij sommige zadels zijn de nagels dus met een torx te verwijderen , dit lijkt me toch wel handig. Maar bij welke zadels kan dat allemaal , iig bij de Aspin maar bij welke nog meer ?


Ik kan er echt niks over vinden.
Gr Dennis
Dennis1987 schreef:De Gilles Berthoud zadels lijken me erg mooi alleen is er heel erg weinig over te vinden op het internet.
99.500 hits is "heel erg weinig"? Man, ben ik oud geworden :oops:

http://www.google.nl/?gws_rd=ssl#q=%22g ... erthoud%22
Dankje dankje , maar ik heb heel wat van die links al doorgelezen maar ik blijf met een aantal vragen over.

Er zijn 7 verschillende modellen zadels ?
Ik las ergens dat er 4 modellen heren zadels zijn en er zijn een paar vrouwenzadels. Welke modellen zijn voor mannen. Is van alle modellen zadels het leren zadeldek van het frame te verwijderen met imbus/torx boutjes ?
Dennis, kijk eens of je het antwoord hier kan vinden. http://gillesberthoud.fr/anglais/

En laat het ons dan weten.
Ik fiets al jaren op een Brooks Colt,

Lange afstanden van 600 k non-stop geen enkel probleem met zadel, nog nooit hoeven nastellen.
Maar volgens mij is de lederdikte tegenwoordig niet meer zoals vroeger bij Brooks?!

Die GB zadels lijken mij ook erg goed, waarschijnlijk mijn volgende zadel.

kijk ook eens bij ; http://www.libertecycles.nl

Henk

kunst en fietswerk

http://www.kleurrijkleven.webklik.nl
Elmar heeft het eerste deel van de reis op een GB Aspin gefietst, maar hij vond de meerwaarde tov een Brooks de kwaliteit niet rechtvaardigen.

Hij had al vrij snel last van een slap, ingezakt zadel.

Hierna een Brooks Cambium C17 gehad, die brak en was ook mega oncomfortabel voor hem. Dus de rest van de reis toch maar weer op een Brooks B17 Narrow en die bevalt hem toch wel heel erg goed.

Maar goed, zadels zijn echt wel heel erg persoonlijk.
Gulden middenweg; Brooks B17 Select. Extra dik leer, waardoor je er wat langer over doet om in te rijden maar daardoor geheel of i.i.g. veel langer gevrijwaard blijft van een doorgezakt zadel.
C17, Cambium dus, heb ik ook geprobeerd maar vond ik een klein drama....!

https://www.fietsweb.nl/nl/brooks-zadel ... AvpA8P8HAQ
Ik ben vanmorgen even bij de fietsenmaker langs gegaan en heb gevraagd of ze me een GB Mente konden bestellen. Ik krijg volgende week te horen of ze hem kunnen leveren.

Ik wacht het even af en anders ga ik voor een Brooks B17 Select. Dat lijkt me ook wel een goed zadel. Bedankt voor die tip :) Ik wist niet dat Brooks een B17 met een dikker leren dek had.