Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Verdikking achillespees door lengte crank? - Forum Wereldfietser

Verdikking achillespees door lengte crank?

Sinds dit voorjaar heb ik last van mijn achillespees: Op de boven/achterkant van de pees linkerzijde zit een zwelling (gewoon huidkleurig) die soms pijnlijk is en last geeft met -vooral- lopen (op de fiets is de pijn lichter).

Zelf dacht ik dat de oorzaak lag in een lange vakantiefietstocht waar ik bewust mijn grenzen opzocht (lengte, bepakking, tempo) in combinatie met de verkeerde schoenen (zool te flexibel).

Daarop heb ik snel "echte" schoenen gekocht: mountainbikeschoenen met een stijve zool. Verder gebruik ik nu in alle schoenen een inlegzoolje die alleen de hiel links ondersteunt.

Het lot wil echter dat ik rond die tijd overstapte van een hollowtech crankstel/as naar het klassieke model. Mijn fietsenmaker had nog wel een model liggen maar helaas kwam ik er later pas achter dat de crank nu langer is: van 170 naar 175 mm. Maar mijn lengte is slechts 1, 70 meter. Ik heb echter ook al lang een racefiets met dezelfde cranklengte en dat gaf nooit problemen.

De blessure is nog steeds aanwezig maar minder nadrukkelijk.

Vraag:
Is het mogelijk dat deze blessure wordt veroorzaakt door de langere crank op de vakantiefiets? Is de verklaring de zitpositie waardoor ik nooit last had op de andere fiets?
Klinkt als een achillespeesontsteking. Ga naar je huisarts.

Zelf had ik er in 2012 last van, oorzaak was overbelasting (voluit gaan met te weinig trainingsopbouw); remedie was rust. Maar voortdurende overbelasting kan tot blijvende schade leiden. Dus: naar de dokter.
peter76 schreef:Is het mogelijk dat deze blessure wordt veroorzaakt door de langere crank op de vakantiefiets? Is de verklaring de zitpositie waardoor ik nooit last had op de andere fiets?
Het lijkt me onmogelijk dat dat de ene oorzaak zou zijn.
Ga naar de dokter.
ik neem dat je bij het overgaan naar langere cranks ook je zadel 5 mm hebt laten zakken. anders strek je nu 5 mm meer bij het trappen (en dat voel je echt, dus ik neem aan dat dit geen punt is). en 5 mm verschil is niet veel: het lijkt me (net als avegone) niet de oorzaak van je klacht (maar ik ben geen medicus).

of een aangepaste cranklengte voor jou nodig zijn en werken is een biomechanische, maar ook gevoelsmatige/psychologische kwestie.
'e'en van de formules is dat je cranklengte ongeveer 20% van je binnenbeenlengte mag zijn... vooral langere mensen moeten dan (veel) langere cranks en dat doet bijna niemand. er zijn wat publicaties en onderzoeken geweest over nut en noodzaak van aanpassen van de crankslengte. wat ik er van begrijp is dat er geen bewijs is dat aanpassen van cranklengte echt voordeel op levert.
(ik geloof er wel in: binnenkort ga ik 200 mm cranks proberen (ipv met 180mm) en kijken hoe dat voelt en fietst. maar ja, mijn binnenbeenlengte is daar ook naar)
ik bedoel: als jij twijfelt over 175 mm, ga dan terug naar 170 mm (en zet je zadel (en als het niet goed voelt ook je stuur) weer 5 mm hoger).

en heb je een klacht, inderdaad (eerst) naar de dokter of fysio ermee. die hebben daar voor (door)geleerd. ((ik heb iets wat net zo klinkt aan een achillespees en de fysio adviseerde me te koelen, dagelijks, met zo'n coldpack uit de vriezer en tien minuten omheen. oh ja, eerst een dubbelgevouwen zakdoek op de huid en dan de coldpack. dat werkt: plek op pees slinkt en is minder gevoelig. ik ga er nog effe mee door. ))

succes! hoogframe
Achillespeesontstekingen door overbelasting die niet vanzelf weggaan hebben als oorzaak dat de pees over ergens tegenaan schuurt, meestal wat bot aan de enkel. Door de onsteking zwelt de pees en schuurt ze harder dan gewoonlijk. Zo'n ontsteking krijg je niet weg met ontstekingsremmers.
Rust voorkomt het schuren waardoor de ontsteking verdwijnt. Maar rust voor een achillepees is vaak erg moeilijk en lastig, dus behalve als je graag een excuus hebt om in de zetel te liggen...
Koelen laat de zwelling wat afnemen. Zelden is dat voldoende om de oorzaak helemaal weg te nemen al kan het de genezing bij rust wel versnellen.

De oplossing die mij heeft geholpen is om de achillespees terug langer te maken, waardoor ze met minder spanning over de schuurplek loopt en de oorzaak van de blessure verdwijnt. De oefeningen zijn in het begin wat pijnlijk maar het levert steevast vrij snel resultaat op:
-ga op een trede van een trap staan, met de bal van je voet nog op de trap en je hielen zwevend.
-steun (indien niet te pijnlijk) enkel op het been dat geblesseerd is.
-zak onder je eigen gewicht zo ver mogelijk door je voet: je hiel zakt dus onder de trede.
-kom op kracht van je kuitspier terug omhoog tot je op de tenen staat.

Bouw langzaam op tot 2*20 keer per dag. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking is het begin pijnlijk, of niet zo moeilijk.

Voorkomen doe je door: de pees lang en soepel te houden + te laten nakijken in welke stand je voet staat en dit eventueel te laten corrigeren. Let wel op met correcties want vaak verandert dan ook de belasting in je knie waardoor het probleem zich wel eens durft verplaatsen.
Maar eerst natuurlijk even naar de huisarts he, voor je gaat doen wat hierboven wordt beschreven - hoe nuttig dat ook kan zijn, er is nog geen diagnose gesteld.
Bedankt voor jullie reacties, ik zal dan toch naar de huisarts gaan. Heb me dit seizoen ingehouden maar het is niet anders nu het nog steeds niet weg is.

@Hoogframe: Het zadel moest idd een paar minimeter naar beneden.
@EnriceV: Thanks voor je uitgebreide antwoord: Naar de huisarts (overleggen) en oefenen!
Travelmaster schreef:Maar eerst natuurlijk even naar de huisarts he, voor je gaat doen wat hierboven wordt beschreven - hoe nuttig dat ook kan zijn, er is nog geen diagnose gesteld.
Inderdaad. Het zou goed zijn als mensen erg voorzichtig zouden zijn bij het geven van zulke adviezen of deze terechte aanvulling zelf zouden geven.

Renaat
Naar de huisarts is het eerste advies. Verder is er over cranklengte nog wel iets te zeggen. Immers het gevolg van langere cranks is dat je minder toeren gaat maken. En dat betekent weer dat je meer op kracht gaat fietsen. Eerlijk gezegd zou ik bij een lichaamslengte van 170 cm eerder aan 165 mm cranks denken (ade beenlengte is natuurlijk waar het eigenlijk om gaat).
Wim schreef:... het gevolg van langere cranks is dat je minder toeren gaat maken. En dat betekent weer dat je meer op kracht gaat fietsen.
Die redenering is niet steekhoudend. De benodigde kracht neemt immers evenreding AF met de lengte van de cranck omdat de per omwenteling door de voeten afgelegde afstand evenredig toeneemt. Ik zie geen reden om aan te nemen dat het toerental nóg sterker dan evenredig AFneemt met de cracklengte.

Waar het om gaat is dat je met te lange cranks je been verder strekt en/of* verder buigt.

*: afhankelijk van de al dan niet uitgevoerde aanpassing van de zadelhoogte
Mooi dat vertrouwen in de huisarts, maar helaas vaak misplaatst (er zijn gelukkig ook fijne uitzonderingen). Sportblessures zijn voor de meeste huisartsen slechts een marginaal deel van hun patienten. En dat resulteert (in vlaanderen althans) in enorme hoeveelheden ontstekingsremmers die worden voorgeschreven en niet werken.

Wil je medisch advies, wend je dan tot een specifiek sportgerelateerd medisch centrum (in vlaanderen hebben de meeste universiteiten zo'n afdeling), daar kom je in contact met mensen die elke dag achillespezen zien passeren en de ervaring hebben om je snel te helpen.
Niet direct over achillespees, maar zeker leerzaam.


https://youtu.be/oxNznrlRXGU
Ik weet niet hoe het in Vlaanderen werkt (dit is tenslotte een Nederlands forum), maar in Nederland is de huisarts het eerste aanspreekpunt. Dat die niet op alle gebieden een absolute autoriteit is, mag derhalve verwacht worden; de huisarts verwijst dan ook door naar specialisten.
ik dacht aan nog iets: laat de arts of fysio even kijken naar de stand van je voeten. was bij mij ook niet helemaal o.k.: van achteren kijkend stonden de achillespezen in een boogje (de fysio liet het me zien d.m.v. een foto op de smartphone). dus de voeten wat naar binnen gezakt.
mocht je een paar corrigerende zooltjes willen: ik heb goede ervaringen met Podomed in Veghel.
succes! hoogframe
Stap naar de huisarts zou ik overslaan. Direct naar een op blessures gespecialiseerde sportarts lijkt me de kortste klap voor een helder antwoord en een juiste diagnose.
k weet niet hoe het in Vlaanderen werkt (dit is tenslotte een Nederlands forum), maar in Nederland is de huisarts het eerste aanspreekpunt. Dat die niet op alle gebieden een absolute autoriteit is, mag derhalve verwacht worden; de huisarts verwijst dan ook door naar specialisten.
De fysiotherapeut is daar een uitzondering op, daar heb je sinds een paar jaar geen verwijzing meer voor nodig. Je kunt dus gewoon zelf een fysiotherapeut raadplegen.
Achillespeesblessures zijn berucht vanwege het chronische karakter, dus wees echt voorzichtig en laat je goed adviseren. En als het te lang duurt: naar een sportarts stappen, gewoon even googlen of er een sportarts bij je in de buurt zit (vaak verbonden aan een Sport Medisch Adviescentrum).

Ik heb zelf momenteel een dergelijke blessure, heb mij er inmiddels (tegen wil en dank) behoorlijk in verdiept. Fietsen wordt juist gezien als een uitstekende revalidatie-activiteit, vanwege de minimale belasting van de pees. Dit soort blessures ontstaat vrijwel altijd bij hardlopen (of andere sporten waarbij veel gerend wordt), waarbij je lichaamsgewicht steeds weer op je kuit (en daarmee je pees) terechtkomt. Heb je niet stiekem ook nog voor de marathon getraind? :wink:

Sterkte,

Sandra
Sandra de G. schreef:De fysiotherapeut is daar een uitzondering op, daar heb je sinds een paar jaar geen verwijzing meer voor nodig. Je kunt dus gewoon zelf een fysiotherapeut raadplegen.
Zoals in een ander draadje al aangestipt: een fysiotherapeut is géén arts, maar een alternatieve genezer(!). Je kunt daar dan wel heen zonder eerst een arts te raadplegen, maar of dat raadzaam is, is naar mijn mening op z'n minst twijfelachtig.
Alien schreef:Zoals in een ander draadje al aangestipt: een fysiotherapeut is géén arts, maar een alternatieve genezer(!). Je kunt daar dan wel heen zonder eerst een arts te raadplegen, maar of dat raadzaam is, is naar mijn mening op z'n minst twijfelachtig.
Ik ben behoorlijk allergisch voor elke vorm van kwakzalverij, dus ook voor de zogenaamde 'alternatieve geneeskunde'. Maar om fysiotherapeuten alternatieve genezers te noemen vind ik op zijn zachts gezegd kort door de bocht. Je lijkt alternatieve genezer te verwarren met paramedische disciplines.
Fysiotherapie is zowel in Nederland als in België een beschermd beroep waar in Nederland een vierjarige HBO-opleiding aan vast hangt en in België minstens een bacheloropleiding.

Ik ga niet beweren dat er geen incompetente 'kwakzalvers' onder de fysiotherapeuten te vinden zijn, maar die zijn er ook onder gewone artsen.

Renaat
Revanho schreef:[…] fysiotherapeuten alternatieve genezers te noemen vind ik op zijn zachts gezegd kort door de bocht.
Ook Wikipedia schaart fysiotherapie onder de alternatieve geneeswijzen. Diverse verzekeraars doen dat ook expliciet: Independer bijvoorbeeld.

"Alternatieve genezing" heeft een bepaald negatief imago (ongetwijfeld niet geheel onterecht), maar omvat alles waarvan het medisch effect niet direct gestaafd is. Fysiotherapie, of toch in ieder geval zeer vele deelgebieden daarvan, vallen daaronder.

"Alternatieve geneeswijze" is echter géén synoniem voor "kwakzalverij".
Alien schreef:Ook Wikipedia schaart fysiotherapie onder de alternatieve geneeswijzen.
:lol: :lol: :lol:
Fytotherapie
Fysiotherapie

Carl