Krijsende remmen... wat nu?

Mijn Koga Miyata Traveller heeft al het een en ander gezien van de wereld, maar verkeert desondanks nog in prima staat. Nou ja, bijna alles verkeert in prima staat. Want sinds ik de remblokken voor heb vervangen maken deze een oorverdovend lawaai zodra ik maar naar de remgrepen kijk :roll: .
De fiets wordt nog geremd met de inmiddels al wat oudere Shimano Deore LX V-brakes met parallelogram. Ik ben met de fiets naar de fietsspecialist hier in de stad gegaan maar tot nog toe zonder resultaat. De blokjes wat meer of minder 'toe' afstellen heeft geen effect tenzij extreem 'toe', maar dat gaat weer ten nadele van de remprestaties. Ik heb andere blokjes gemonteerd (de koolstop d'r maar weer af en blokjes van een XT-Shimanoset) en ook dat helpt niet. iemand adviseerde mij de aluminium velg te reinigen met aceton en inderdaad, dat hielp. Drie dagen ongeveer en toen was het euvel weer terug.
Een bijkomstig probleem is dat het euvel zich niet altijd voordoet en dat dit onafhankelijk is/lijkt van weer of temperatuur. En ja, als het regent en de velg/blokjes nat worden dan is het euvel weg. Maar soms is het dus ook zomaar een paar dagen weg terwijl het kurkdroog is. Waarna het, zoals vandaag op deze zonnige droge dag, ineens de kop weer op steekt. eerste 15 kilometer niks aan de hand, alles muisstil. En dan ineens is het er weer, 60 kilometers lang.
Mijn fietsspecialist heeft vastgesteld dat er zeker geen overmatige speling op de remconstructie zit en dat het daar dus niet aan zou moeten liggen. Vervangen van het hele spul lijkt hem vooralsnog dat ook niet noodzakelijk. Maar wat dan wel? Ik snap ook niet dat de remmen het altijd perfect en geluidloos hebben gedaan en dat andere remblokjes er nu ineens een drama van maken.
't Is om gek van te worden :evil: en dan bedoel ik zowel het probleem als het lawaai dat daarvan komt.
Wie heeft de gouden tip :?:
De fietsenmaker kon dat probleem bij mij ook niet oplossen. De HEMA had of heeft remblokken voor, even uit het hoofd, € 4,= die gok wilde ik wel maken. Opgelost en mijn velgranden hebben weer een mooi glad oppervlak.
Trekken er bij jouw ook aluminiumkorrels in de remblokken?
er staat mij vaag iets bij dat v-brakes met parralelconstructie meer krijsen... Mogelijk toch minimale speling die je pas opmerkt met remmen als krijsen
Wellicht de oplossing kijk even dit filmpje https://vimeo.com/65953855
Maken beide remmen lawaai?

Indien alleen de achterrem: komt er misschien wat olie op de velgen wanneer je de ketting smeert?
Ave Gone schreef:Maken beide remmen lawaai?

Indien alleen de achterrem: komt er misschien wat olie op de velgen wanneer je de ketting smeert? Een besmetting met olie van velgen en blokjes kan heel hardnekkig zijn. (ik heb er op een van mijn fietsen ook last van.)
Sloop die paralellogram zooi er maar af. Dat blijft piepen. Shimano is er ook mee gestopt. Prima remprestaties en een mooi slijtagepatroon van de blokjes, alleen is de constructie niet resonantievrij te krijgen. De XTR groep heeft een verbetering gehad maar ook daar heeft de schijfrem deze constructie ingehaald en is er weer een klassieke v-brake voor in de plaats gekomen. Een brake booster wel nog wel eens helpen de vork en rem te verstevigen om het resoneren te voorkomen maar vaak niet. Er zijn nog hele zachte rubber compount blokjes op de markt geweest maar die hoelden het geen mtb wedstrijd vol, zo snel waren ze versleten.
De oplossing is dus http://www.bike4travel.nl/product_info. ... ts_id=3031. Een good old style v-brake monteren.
Pja, deze blokjes willen ook nog wel eens helpen. Die heb ik op mijn xt remmen zitten met een brake booster http://www.bike4travel.nl/product_info. ... cts_id=557
Alle tips uitgeprobeerd, niets heeft echt geholpen. Dus uiteindelijk heb ik, conform het advies van Eric op de Fiets, de hele boel eraf gesloopt en V-brakes gemonteerd. Kost een paar euries, maar wat een verademing :D .
Desalniettemin allen hartelijk dank voor het meedenken. En een mooie zomer met veel fietskilometers gewenst :lol: .
misschien een domper op je vreugde, maar zelfs met een V-brake kan het verkeerd afstellen van je remblokken behoorlijk piepen. Ik heb het zelf ondervonden. Na goed nagekeken te hebben ligt de oorzaak in het goed afstellen van de remblokken. Zowel parallel met het wiel in de draairichting, op de velg niet te ver naar de buitenkant of naar de binnenkant enz, enz.
Mijn remmen, geen parallogram, krijsen soms ook. Gewoon accepteren dat ze krijsen en blijven fietsen. Ik heb geen fietsbel dus mij komt het soms erg goed uit dat ze een beetje krijsen :)