fietsreis met leerplichtig kind

Beste lezers,

Ik ben opzoek naar mensen die ervaring hebben met reizen terwijl je kinderen of een van je kinderen ouder dan vijf jaar is, en dus leerplichtig.

Wij zijn twee jaar geleden wel enkele gezinnen tegen gekomen die dit deden en ze deden allemaal vrij laconiek over de situatie. Het leek alsof het allemaal niet zo moeilijk was. Maar als ik bij de overheid naar informatie zoek kan ik hier helemaal niets over vinden, behalve dat een kind van vijf jaar en ouder toch echt leerplichtig is.

Misschien kunnen jullie ons op een aantal zaken attenderen of waar wij meer informatie kunnen inwinnen. Overigens kijken wij uit naar een reis in 2021.

alvast bedank en groeten,
Gaat het hier om een weekje 'spijbelen' of om een wereldreis van pakweg een jaar of zo?

In het laatste geval hoor je wel eens dat kinderen tijdens de reis door de ouders geschoold worden. Sterker nog... volgens mij zijn er nu ook nog Nederlandse kinderen die thuis geschoold worden en waar de onderwijs inspectie niks tegen doet of kan doen.

Wanneer het gaat over spijbelen... dan gaat het volgens over regels die we met elkaar afgesproken hebben en natuurlijk over ethiek en daar kun je heel lang over praten maar daar kom je denk ik niet uit.
Ik ken een geval van mensen die gemeld hebben geemigreerd te zijn en vervolgens gewoon vertrokken.Na 12 en 18 maanden spelen er ook zaken als inschrijving bev.-register en AOW. Ik vond het destijds voor onze wereldreis erg moeilijk en zelfs tegenstrijdig om aan informatie te komen.......
Groeten Pier.
Ik sprak in Ecuador een vader (met gezin, 2 kinderen van 5 en 7 ongeveer), die al wist dat hij bij thuiskomst op het matje moest bij de OvJ en een celstraf (max 3 maanden oid) of boete (orde van grootte van 10K dacht ik) riskeerde.

Geen stress over, gewoon ingecalculeerd :twisted:
Een paar jaar terug zijn wij er met 3 kinderen 5 maanden tussenuit geweest. We hadden het geluk dat de schooldirecteur geen melding heeft gedaan en ons idee steunde. Daarmee liep hij zelf flink risico...

Normaal gesproken is het lastig. Leerplicht is duidelijk hierover. Gaatjes in de wet hebben flinke consequenties (uitschrijven burgerlijke stand et cetera). Zelf lesgeven wordt niet gezien als alternatief (ook al is iemand bevoegd leerkracht). Informatie is tegenstrijdig.
Gaat dit om een wereldreis van een jaar of om een prima meerdaagse van een week?
Zit nogal verschil tussen... Nu ken ik de voorgeschiedenis niet en alle motieven die meespelen voor deze tocht, dus daar kan ik niets over zeggen.
Misschien fietsen jullie wel naar een ge-emigreerde oma in Australie. En is dit de laatste keer...

Maar, in alle gevallen: ik zou het niet doen. Je kind is 'gewoon' leerplichtig. Kijk of je in de schoolvakanties kan. Dan heb je max. 6 weken voor een goede rit.
De stap durven nemen om een wereld(fiets)reis van een jaar te maken zit naar mijn idee ook deels in het uitdenken en accepteren van worst-case scenario's.
Want afgezien van doodgaan of blijvende schade overhouden aan verwondingen of ziekte (en daartegen moet je natuurlijk wel enige preventieve maatregelen treffen ) is het ergste wat er kan gebeuren vaak ook weer niet zo héél verschrikkelijk erg. Overvallen worden en met enkel de kleren die je aanhebt in een Midden-Amerikaans land staan is vast enorm vervelend, maar ook weer niet onoverkomelijk. Na thuiskomst blut, dakloos en werkloos zijn is niet ideaal, maar in een veilig en ontwikkeld land als Nederland ook weer niet levensbedreigend.Dus ik zeg: als je de kans hebt, en als je het durft: By all means, do it. Je zult de rest van je leven spijt hebben als je het niet doet.
In België is er leerplicht maar geen schoolplicht, dus huisonderwijs kan. Als het kind in kwestie slaagt voor de examens van de centrale examencommissie kan het gewoon door naar het volgende jaar.

Verder ken ik één plaatselijke school die toelaat dat kinderen die huisonderwijs volgen sporadisch naar de les komen voor practica (en sociaal contact met leeftijdsgenoten).

Als je dichtbij de grens woont, kan je misschien je kind(eren) in een Belgische school proberen in te schrijven?
https://www.volkskrant.nl/mensen/lesmap ... ~bd218f59/

Hier nog een artikeltje uit de VK over het onderwerp trouwens.

Zie ook https://www.wereldschool.nl en meer specifiek https://www.wereldschool.nl/over-de-wer ... eerplicht/
Waarom neem je geen contact op met de leerplichtambtenaar van je gemeente? Met die zul je het uiteindelijk ook moeten regelen.

Kennissen hebben hun kinderen een maand buiten de vakantie om vrij gekregen voor een langere trip. Er moest wel huiswerk gemaakt worden en een verslag ingeleverd worden over de reis.
Alvast bedankt voor de reacties. Mochten er nog mensen zijn die hier ook persoonlijke ervaring mee hebben dan blijven wij nog zeker geïnteresseerd in hoe jullie het hebben aangepakt. Na het lezen van de regeltjes lijkt het allemaal lastig en vooral een kwestie van geluk met de juiste directeur of leerplichtambtenaar...

Onze gedachte is dat we pas in 2021 weg kunnen, voor ongeveer vier tot vijf maanden. Ons zoontje is dan vijf(september) en zit dus in groep 2. Onze dochter is dan drie jaar. Als we in April vertrekken dan pak je de zomervakantie mee en kan ons zoontje in groep 3 starten. Vier of vijf maanden fietsen, gewoon in Europa. Ik zie het probleem niet en uiteraard zien wij heel veel mooie bijkomstigheden van zo'n ervaring.

Ik zal de site van de wereldschool nog is gaan bestuderen, dat is zeker interessant. Wellichtis het ook een idee om gewoon is in gesprek te gaan met een leerplichtambtenaar. Misschien is er wel wat ruimte om op maat te werken. wie weet.

bedankt
Shrek schreef:
do 28 mar, 2019 13:29
[.... ] en jij een paar weekjes (wat is nou een paar weken) de cel in moet of een paar duizend euro (wat is nou een paar duizend euro) moet aftikken.

Dus ik zeg: als je de kans hebt, en als je het durft: By all means, do it. Je zult de rest van je leven spijt hebben als je het niet doet.
Ik neem aan dat daar wat verholen sarcasme achter zit. Tegenwoordig moet je voor bijna iedere baan een VOG kunnen overleggen en hoewel een verklaring omtrent gedrag ook afhankelijk is van de baan waar je op solliciteert zou ik daar geen risico mee willen nemen.
AndreM schreef:
do 28 mar, 2019 22:33
Ik neem aan dat daar wat verholen sarcasme achter zit.
[...]
Tegenwoordig moet je voor bijna iedere baan een VOG kunnen overleggen en hoewel een verklaring omtrent gedrag ook afhankelijk is van de baan waar je op solliciteert zou ik daar geen risico mee willen nemen.
Als je geen risico's wilt lopen, moet je thuis blijven. Hoewel, dan loop je weer het risico dat je spijt krijgt dat je niet gegaan bent.

En een wereldreis (met eventueel bijbehorend strafblad :wink: ) vormt zo'n mooi sterk verhaal, als je dat een beetje charmant (en netjes meteen op je eerste gesprek) brengt kom je er heus wel mee weg :lol:
Collega van me heeft een paar jaar geleden de twee kinderen op zeilreis naar Z Amerika meegenomen en zelf onderwijs gegeven. Ik denk dat je in andere meer algemene fora over lang reizen meer nuttige antwoorden krijgt van mensen die zelf ervaring hebben dan op de Wereldfietser. Het fietsen maakt niet zoveel uit voor het antwoord op je vraag :wink:
Informatie inwinnen bij het Juridisch Loket kan ook nooit kwaad.

Ik zou me niet alleen door de overheid of ervaringsdeskundigen (hoewel nuttig) willen laten informeren, maar ook door een gespecialiseerd jurist. Wellicht kan het JL. je verwijzen in dezen.
Bel schreef:
vr 29 mar, 2019 08:55

(...)
Ik zou me niet alleen door de overheid of ervaringsdeskundigen (hoewel nuttig) willen laten informeren,(...)
Inderdaad, toen wij lang op reis gingen, bleek de overheidsinfo vaak tegenstrijdig. Je moest je officieel uitschrijven vanwege de duur van de reis maar dat mocht ook weer niet omdat nog een baan, huis met hypotheek etc. Tegenstrijdigheid van de fijne overheid dus. Wij hebben onze eigen weg hierin gekozen met een goed resultaat. Vooral je plan trekken op basis van ervaringsdeskundigen!
Kijk even op de Facebook pagina.
Daar gaat Daphne met 2 kinderen fietsen van noord naar zuid Amerika.
Misschien met haar contact opnemen?
luchtfietser schreef:
do 28 mar, 2019 20:45
...Mochten er nog mensen zijn die hier ook persoonlijke ervaring mee hebben dan blijven wij nog zeker geïnteresseerd...
Voor een periode van enkele maanden lijkt het me inderdaad moeilijk, al dan niet onmogelijk, om te vertrekken met een fiat van schooldirectie en/of onderwijsinspectie.

Voor kortere reizen is het denk ik ook afhankelijk van hoe meewerkend de school is. Onze ervaringen zijn als volgt.
Pak 'm beet 15 jaar geleden zijn wij ter gelegenheid van mijn grootouders gouden jubileum met de hele familie voor drie weken op safari geweest in Zambia. Dit moest voor een deel buiten de schoolvakanties.

Mijn zusje zat destijds in groep zeven of acht. Braaf en naïef als wij waren, hebben wij dit keurig besproken met de schoolleiding en om toestemming gevraagd. Als ik mij niet vergis, ging het om twee weken extra herfstvakantie die mijn zusje niet op school zou zijn. Vreemd genoeg was de school het hier niet mee eens en dreigde met melding bij de onderwijsinspectie. Zij vonden het onnodige luxe waar ze hun medewerking niet aan zouden geven. Ook niet na uitleg van de situatie en het argument dat zo'n reis zeer waardevol kan zijn voor een kind en er ook dingen -in het echt- zal zien en leren waar het wellicht anders nooit meer de kans toe zou krijgen. De school bleef echter koppig en dreigde met hoge boetes voor iedere schooldag die mijn zusje niet aanwezig zou zijn.

Uiteindelijk heeft de school geen melding gemaakt en de zaak gelaten voor wat het was. Maar goed. Hier ging het om een verlenging van de herfstvakantie van ca. twee weken en niet om een reis van vijf maanden.
Misschien kun je in de overweging meenemen dat de leerplicht wellicht nog niet zo'n gek idee is.
En toch moet het echt kunnen.
Zelf les geven via de Wereldschool.

Op Fb staat een gezin die een half jaar met een camper door Europa heeft rond getrokken. STAY Okay
Zij hadden een meisje van 10 en jongen van 5 mee.

Gr Anja