op reis met een 'gewone' fiets

Dit jaar zijn wij voor het eerst met onze kinderen op fietsvakantie geweest. Met een 'gewone' fiets. Zoon van negen zonder versnellingen, dochter van 11 met drie versnellingen. Prima te doen voor bijvoorbeeld rondje Ijsselmeer. Heeft iemand nog leuke ideeën voor een vlakke route buiten Nederland? We schaffen voor 2017 een paar nieuwe fietstassen aan en een nieuwe tent. Een goeie fiets moet nog even wachten, de oude gaan ook qua maat nog een jaartje mee.
Nedersaksen (Noord Duitsland) is prima te doen. Sleeswijk-Holstein is ietsje heuvelachtig, maar in mijn herinnering was het stukken minder zwaar dan Limburg. De omgeving van Plon is heel erg mooi (fijne camping!).

Denemarken is ook prima, maar ik vind Nedersaksen/Sleeswijk-Holstein een stuk leuker. Ontzettend vriendelijke, gastvrije mentaliteit. Al meegemaakt dat mijn vrouw moest plassen en dat een boerin ons naar binnen loodste voor een uitgebreide lunch... daar wordt je toch wel erg gelukkig van. Of de camping beheerder aan de Plonsee die ons een mooi plekje gaf, meeliep naar de kampeerplek en daarna uitgebreid vertelde over de omgeving.

*TIP* Probeer wel de kust te vermijden. Dat is erg druk en dan worden de mensen ook weer minder vriendelijk (oorzaak en gevolg). Ook rijdt men daar een stuk minder hoffelijk.
Je kunt denken aan de westkust van Denemarken. Helemaal vlak is die niet, maar het viel mij mee. Helaas is Denemarken niet goedkoop. Duitsland is veel goedkoper en noord Duitsland is tamelijk vlak, zeker langs de kust. Eigen ervaring ermee heb ik echter niet.
Als zuiderling vind ik Noord Duitsland van een dodelijke saaiheid: oneindige akkers met honderden windmolens of eindeloos onder een dijk langs fietsen. Er gaan niet veel jaren voorbij dat wij niet fietsen in Noordrijn-Westfalen, een afwisselende regio met veel groen (ook in het Roergebied, zie bijvoorbeeld de Route der Industrie Kultur) in een aangename afwisseling met een meer stedelijk aanbod. Kijk bijvoorbeeld eens op deze site: http://duitsland-fietsparadijs.nl/noordrijn-westfalen, waar overigens ook de andere regio's aan bod komen, en http://www.nrw-tourismus.de/radfahren.
Veel fietsplezier!
Rondje Bodensee?
Onze fietsvakantie met de kinderen (toen 10 en 12, bleef een éénmalig iets, inmiddels bijna 10 jaar geleden) was ook op 'gewone' fietsen. Het werd een rondje Charente Maritime, de streek boven Bordeaux. Daarvoor gekozen ivm de iets betere kans op mooi weer, het redelijk vlakke landschap en toch de ervaring van het buitenland. De auto mochten we laten staan op een camping in Pons. Daarvandaan zelf een route samengesteld op basis van een michelin-kaart. Het rondje ging via Saintes, Rochefort en Royan. Hoogtepunt was de oversteek naar Ile d'Aix, een klein autovrij eilandje voor de kust. Ondanks dat het niet altijd mooi weer was, hebben we ervan genoten. Het landschap is niet spectaculair, maar toch afwisselend genoeg. Paar dagen strand ook altijd leuk! Succes met de keuzes.
Wij zijn dit jaar gestart in Beuningen nabij Denekamp op een camping uit het Groene boekje. Dat was een mooie start om de grens met Duitsland over te fietsen.

We hebben daar een enkele keer wat steilere stukjes gehad, maar deze waren goed te doen.
Je kunt van daaruit naar bijvoorbeeld Bad Bentheim fietsen en verder. We zijn richting het Teutoburger Wald (is wel wat heuvelachtig) gefietst en verder Münsterland in, via een stukje Emslandroute en vervolgens een afsteker weer in Beuningen aangekomen.

Onze zoon is 9 jaar en heeft het prima vol gehouden op zijn atb met 2 Ortlieb City rollers achter. Totaal 400 km gefietst is 12 dagen (we zijn een paar keer 2 nachten op een kleine camping gebleven).

Zoals eerder gezegd is Niedersachsen, een noordelijk stuk van Nordrhein Westfalen, maar zijn ook de noordelijke deelstaten prima geschikt.

Wij hebben het er enorm naar ons zin gehad en vriendelijke mensen ontmoet.

Veel plezier en veel succes,
Een vlakke route door Oost-Nederland en het aangrenzende Münsterland is de Flamingoroute: http://www.flamingoroute.eu/.
Het is een route van circa 450 km.

Wellicht is een probleem dat in het Duitse deel van de route campings nogal dun zijn gezaaid: https://nl.camping.info/duitsland/noord ... d/campings.

Jan
De Rijnroute?
Fietsen langs de Elbe?

Persoonlijk zou ik kiezen voor nog eens in Nederland fietsen, tenzij alle verrassingen daar al bekend zijn, en dan roep ik: de Waddeneilanden! Dat is bijna buitenland ;-)
Duitsland heeft mooie vlakke routes. Bijvoorbeeld de Weserroute of het Noordelijke deel van de Hanzefietsroute. De Rijn langs met de Limesroute door het Ruhrgebied en verder is ook zeker een optie.
Wat ook een hele mooie, kindvriendelijk, auto luwe, vlakke route is is de vélodyssée. Zie de website https://www.velodyssey.com/ en http://www.oppad.nl/?bestemming=fietsro ... -frankrijk. Heel veel plezier.
Ik kwam deze nog tegen bij de Op Pad:

Fietsen in Cuxland, Duitsland
450 KM vlak fietsen tussen Bremen, Bremerhaven, Cuxhaven, Freiburg en Stade (Link)
Wat leuk dat jullie allemaal zo meedenken. Genoeg keus volgens mij. Heel erg bedankt!
Mijn dochter vraagt nog of iemand ervaring heeft met Engeland. Ik heb zelf al eens in Wales gefietst, maar misschien zijn er ook vlakkere stukken?
Helemaal vlak is het niet, maar de route langs de oostkust is goed te befietsen. Wij reden het Engelse deel van de North Sea cycling route. Voor een verslag van de trip van 14 dagen: http://vanuitdestoofstraat.blogspot.nl/ ... -2010.html. Al vind ik he nog steeds spijtig dat we niet via York zijn gereden. De GPS-tracks heb ik nog wel ergens als je daar behoefte aan mocht hebben.
Mirjam* schreef:Wat leuk dat jullie allemaal zo meedenken. Genoeg keus volgens mij. Heel erg bedankt!
Mijn dochter vraagt nog of iemand ervaring heeft met Engeland. Ik heb zelf al eens in Wales gefietst, maar misschien zijn er ook vlakkere stukken?
Ik heb redelijk wat in Engeland gefietst (en ook anders gereisd) maar langere vlakke stukken ben ik er niet tegen gekomen. Als je kort wilt fietsen dan is er wel wat mogelijk. Op mijn site kun je wat Engelse tochtjes, met hoogteprofielen, zien. Je zou ook eens op de site van Sustrans kunnen kijken.
Engeland is wel een van mijn favoriete (fiets) landen, dus ik begrijp je vraag :-)