bezitter / ervaringen met KOGA E-WORLDTRAVELLER

De Vakantiefietser schreef:
do 15 okt, 2020 09:36
Een derailleur met een Bosch motor kan wel, maar als je schakelt neemt de motor geen kracht terug . Met supersnelle slijtage als gevolg. Voor af en toe een stukje is dat wel OK, maar als je hem intensief gebruikt, niet dus.
Betaal pakweg 1300 meer (dus zeg maar 25% meer) en je hebt een Rohloff met riem. En je kan je dealer vragen om hem om te bouwen naar Rohloff.


Ik rij momenteel nog op een Koga Randonneur en bij het schakelen haal ik altijd het vermogen van de trappers. Ik laat deze alleen bijna onbelast ronddraaien tot de ketting op de juiste krans ligt en trap dan weer volop door. Hierdoor is de slijtage lager en gaan de ketting en cassette langer mee. Ik ben nu op zoek naar een nieuwe fiets met ondersteuning waarbij mijn oog is gevallen op de Koga E-traveller echter mijn budget rijkt niet tot de uitvoering met rohloff en riem. Dus als dan wordt het de uitvoering met ketting en tandwielen.

Als ik op dezelfde manier schakel als dat ik nu doe en tijdens het schakelen de kracht van de trappers haal blijft dan de hoge slijtage door de Bosch motor aan de ketting en tandwielen hoog of kun je daarmee ook de slijtage verminderen tot een acceptabel minimum?
Item is al ouder maar wat betreft mee gaan ketting en kransjes......
Op de Flyer RS heb ik met deore xt 14000km gefietst en toen pas ketting en kransjes vervangen.
Extreem goed, motor ook 65 nm.
Kracht terugnemen bij schakelen en af en toe schoonmaken, ben geen fanaat wat dat betreft maar hou het wel bij.
Motor in middenstand van 3 standen.
Je merkt het wel als je onder last schakelt, dan rukt ie echt aan de ketting en dat hoor je wel:-)

Dus ik zit opnieuw te kijken naar deze Koga en vind 1500 best een groot verschil in prijs.
Neig naar derailleur versie, ze zouden er eigenlijk een Deore XT Link Glide 11 speed op moeten zetten.
Ketting en kransjes gaan 3x langer mee volgens Shimano.


Is het nog steeds de beste vakantie e bike Eric van dit moment?
Dag Jacos, Koga zit aan de veilige kant, daarom geven ze ook levenslange garantie op het frame. Alle andere merken die ik ken doen dat helaas niet.
Die levenslange garantie van Koga heb ik toch echt als een "broodje aap" verhaal ervaren.

Ik heb naast mijn Santos TM2.6 ook nog steed een Koga Randonneur, een racefiets Koga Flyer en een MTB Koga fully XControl MK2.
De laatste was echt een dure (wedstrijd)fiets toen ik die nieuw kocht en daar ben ik heel zuinig op geweest.
Nu nog in vrijwel nieuwstaat en om het volgende:
Gekocht in 2006, nooit in wedstrijden gebruikt en na ca. 3-4 jaar en heel weinig (2500 km) als recreant fietsen brak spontaan de achterbrug. (nooit gevallen of ander incident)
Ik heb stad en land lopen leuren om de dure fiets gerepareerd te krijgen, maar kreeg van Koga via een dealer te horen dat de fiets door Koga (onder licentie van LaPierre) was gebouwd en geen garantie op het frame kon/wilde geven en ook geen vervangend frame meer had of een andere oplossing wist.... bijv. via LaPierre
Weg fiets van toen € 3500,- (in 2006).... gevalletje jammer dan, pech gehad...
Dusss, ik geloof niet meer in marketing sprookjes....

Groet, Gerard
GerardH schreef:
wo 09 feb, 2022 21:25
Weg fiets van toen € 3500,- (in 2006).... gevalletje jammer dan, pech gehad...
Dusss, ik geloof niet meer in marketing sprookjes....
Dat is de realiteit Gerard.
We hebben screens uit 2004. Geen onderdelen meer verkrijgbaar.
PVC vloer uit ik schat 2010, geen bijpassende vloerdelen meer te krijgen. Nieuwe collectie.
10 tot 15 jaar en het is gebeurd.
Gerard, begrijp ik het goed dat je een klacht had toen de fiets pas 3-4 jaar oud was? Dus in 2009-2010?
door Leon » do 10 feb, 2022 09:42
Gerard, begrijp ik het goed dat je een klacht had toen de fiets pas 3-4 jaar oud was? Dus in 2009-2010?
Precies! Na 3-4 jaar en 2500 km......
Het heeft er enige schijn van dat je je hebt laten afgeschepen en niet alleen door Koga maar misschien wel meer door de fietsenwinkel waar je die fiets hebt gekocht. Lees eens wat over de verschillende soorten garantie op websites van Consumentenwijzer en Consumentenbond.
Of Koga jou met de befaamde 10 jaar garantie op het frame had moeten helpen hangt af van de vraag of jij kunt bewijzen middels aankoopbon of folders of zo of die garantie ook voor jou fiets gold.
Wel had jouw winkelier jou moeten helpen omdat je bij hem een fiets hebt gekocht en dat die - schat ik even in - minder lang is meegegaan dan jij had mogen verwachten. Dan had jij wel moeten aantonen dat je de fiets niet mishandeld hebt.
Dat Koga de fiets niet wilde of kon repareren is bij dat laatste irrelevant. Ten eerste is het irrelevant want het type garantie op een te verwachten levensduur is de taak van de winkelier. Als een winkelier een produkt niet kan herstellen dan moet er een andere oplossing komen zoals een vervangend exemplaar of ontbinding van de koop. Daarbij moet dan rekening worden gehouden met een afschrijving. Meestal valt dat best tegen maar het is wel een stuk beter dan weggestuurd worden.

De vastgestelde afschrijvingstermijnen staan ergens op internet, alle consumentenwebsites hebben het er over maar ze zijn notoir slecht te vinden.
door Leon » do 10 feb, 2022 17:12
Het heeft er enige schijn van dat je je hebt laten afgeschepen
Natuurlijk heb ik me laten afschepen, bijna onontkoombaar ...... het begint al dat de onderhandelingsposities niet in evenwicht zijn.
Ik heb een probleem, ik wil dit graag opgelost zien.... en de andere partij wil/ is niet van zins/ kan niet/ gaat niet .... meewerken aan die oplossing.
Ja, gelijk hebben ... en gelijk krijgen zijn 2 verschillende dingen...

De les is "Geloof en vertrouw niet teveel in marketing praatjes, garanties, etc."
Behalve het wettelijke halve jaar dan.
Dat brengt me weer op een idee dat, als je een nieuwe fiets koopt voor op vakantie, je dat idealiter een half jaar voor terugkomst moet doen. Dus een fiets waar je in juli mee wilt fietsen koop je het best in maart en niet eerder. Ook niet veel later want je wilt hem infietsen.
20200601_142154.jpg
Koga e worldtraveller Performance cx my2019, 50cm
Nu begonnen aan het derde jaar met een Koga e world traveller (vrouw), inmiddels 7600km op de teller. 10spd, derailleur, Performance cx, my2019.
Er zeer tevreden mee, voor woon-werk verkeer en fietsvakanties.
Afgelopen jaar de Pyreneeën van oost naar west (20+ cols) bedwongen, met een aantal keren aan het eind van de middag een verse accu nodig. Terwijl er geen bagage mee ging(zelf 78kg)
Vrij lage temperaturen lagen daaraan ten grondslag.5-10 graden. Dag afstanden 80-110 km.
De schijfremmen hadden halverwege de Pyreneeën wel nieuwe blokjes nodig :P
Een jaar eerder volle bepakking in het warme Franse binnenland was er -bijna- geen behoefte aan wisseling van accu. Zelfs meerdere dagen van 110+km gehad.
Enige minpunt is een snel roestende ketting, deze wordt nu vervangen door een kmc e10 ept, hopelijk dat die wat beter blijft.