Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Kniepijn - Chondropathie. Iemand bekend mee op fietsgebied? - Forum Wereldfietser

Kniepijn - Chondropathie. Iemand bekend mee op fietsgebied?

Ik ga al 7 jaar lang alleen op fietsvakantie, altijd met volle bepakking (kamperen).
Nu kreeg ik zo'n 6 maanden terug last van mijn knieën (traplopen, mountainbiken, wandelen). Volgens de huisarts is het ruw kraakbeen, chondropathie.
Tijdens mijn fietsvakantie naar Spanje ging dit heel veel pijn doen en ben ik al na 1,5 week terug gekomen. Het voelde niet goed om hier mee verder te fietsen.

Nu heb ik een grote reis (1 jaar lang fietsen) op de planning staan vanaf april 2014.
Dit lijkt nu ineens heel onzeker te worden.
Natuurlijk ga ik gauw naar een sportfysio om er naar te laten kijken,
maar ik zou toch graag weten of er andere fietsers zijn met deze klachten en hoe zij dat hebben opgelost.

(Het is niet ontstaan op fietsvakantie. Tips over zadelhoogte e.d. ben ik bekend mee.)
Hier een duidelijk verhaal.
Heel heel lang geleden heb ik mijn schoenplaatjes, toeclips systeem, door een specialist laten afstellen. Nooit geen last meer gehad van mijn rechter knie.
een huisarts is geen orthopeed. zoek er 1 op die veel weet van knieën(amc)
Als je mazzel hebt fietst hij ook nog(mijn orthopeed in het flevo)
Dan pas dingen gaan aanpassen en veranderen
heravanwillick schreef:Ik ga al 7 jaar lang alleen op fietsvakantie, altijd met volle bepakking (kamperen).
Nu kreeg ik zo'n 6 maanden terug last van mijn knieën (traplopen, mountainbiken, wandelen). Volgens de huisarts is het ruw kraakbeen, chondropathie.
Tijdens mijn fietsvakantie naar Spanje ging dit heel veel pijn doen en ben ik al na 1,5 week terug gekomen. Het voelde niet goed om hier mee verder te fietsen.
Natuurlijk ga ik gauw naar een sportfysio om er naar te laten kijken,
Een huisarts weet heel weinig van het bewegingsapparaat. Een fysio kent alleen het spiergedeelte. Daar naar toe gaan is geldverspilling. Dit lijkt op ....slijtage van kraakbeen. Waarschijnlijk niet alleen of nu nog alleen in je knieën. Laat foto maken en door orthopeed van advies voorzien. Slijtage is niet terug te draaien, wel te beheersen. Huisartsen schrijven je dan pijnstillers voor. Bij mij ook, 9 jaar geleden. Ik kan weer bijna alles: blijven fietsen en wandelen, met regelmatige interval naar de osteopaat die verschoven onderdelen terugplaatst en iedere dag een dosis glucosaminesulfaat, een voedingssupplement. Werking pas merkbaar na 3 maanden.
sjefke schreef: met regelmatige interval naar de osteopaat die verschoven onderdelen terugplaatst en iedere dag een dosis glucosaminesulfaat, een voedingssupplement.
Of glucosamine(sulfaat) echt werkt (en zo ja, in welke gevallen) is nog niet echt duidelijk. Er zou in veel gevallen zuiver sprake zijn van een placebo-effect. (Hetzelfde geldt trouwens ook voor osteopathie.)

Renaat
Bij mij is vele jaren terug ook chondropathie vastgesteld. Niet via kloppen of foto, maar via een kijkoperatie. Ook hebben zij toen een heel minuscuul stukje los kraakbeen kunnen weghalen.
Wat mij toen werd voorgeschreven is regelmatige fysiotherapie gedurende 6 maanden en vooral blijven bewegen. Bij voorkeur niet belastende ronddraaiende bewegingen. Bij belasting kreeg ik een kleine brace. Vooral het normaal blijven bewegen en het voorkomen van verdraaiing was de opdracht. Twee jaar later liep ik, met brace, weer mijn eerste halve marathon. Toptijden kon ik vergeten, maar ik liep ze wel. De laatste kilometers waren overigens wel pijnlijk. Meer en meer ging ik sporten en banden, pezen en spieren ontwikkelen. Uiteindelijk heb ik voor fietsen gekozen en ben net weer terug van een lange tocht door Spanje met heel veel klimwerk. Zonder een centje pijn.
Ik heb dus onder begeleiding tijd gekregen voor anders en bewuster leren bewegen, ook geleerd meer rust in te plannen en grenzen te bewaken.

Geef het fietsen dus nog even niet op,

Groet,

Arno
sjefke schreef: Een huisarts weet heel weinig van het bewegingsapparaat. Een fysio kent alleen het spiergedeelte. Daar naar toe gaan is geldverspilling. Dit lijkt op ....slijtage van kraakbeen. Waarschijnlijk niet alleen of nu nog alleen in je knieën. Laat foto maken en door orthopeed van advies voorzien. Slijtage is niet terug te draaien, wel te beheersen. Huisartsen schrijven je dan pijnstillers voor. Bij mij ook, 9 jaar geleden. Ik kan weer bijna alles: blijven fietsen en wandelen, met regelmatige interval naar de osteopaat die verschoven onderdelen terugplaatst en iedere dag een dosis glucosaminesulfaat, een voedingssupplement. Werking pas merkbaar na 3 maanden.
@Sjefke
- Een fysio kent zeker niet alleen het spiergedeelte, hoho...
-Van glucosamine is de werking wetenschappelijk nog lang niet bewezen.
-Een osteopaat verschuift geen onderdelen....
Wat een conclusies.
Diagnose op een forum is niet te stellen, ook niet 'lijkt op'!

Chondropatie hoeft niet het einde te betekenen van een fietscarriere. Sterker nog, beweging in matigheid en met goede begeleiding, kan de klachten goed doen verminderen. De start in nederland is de huisarts of sportarts, hij/zij kan je doorverwijzen naar een specialist op dit gebied.
Succes met het herstel!
Revanho schreef:
sjefke schreef: met regelmatige interval naar de osteopaat die verschoven onderdelen terugplaatst en iedere dag een dosis glucosaminesulfaat, een voedingssupplement.
Of glucosamine(sulfaat) echt werkt (en zo ja, in welke gevallen) is nog niet echt duidelijk. Er zou in veel gevallen zuiver sprake zijn van een placebo-effect. (Hetzelfde geldt trouwens ook voor osteopathie.)
Ik lees graag het onderzoek waar jij je op baseert, dat moet dan wel het onderzoek van de universiteit van Luik onderuit halen. Tot nu niet gebeurd. Je hoort waarschijnlijk tot die groep die alles buiten de eigen beroepsgroep als kwakzalvers afficheert. Toen mijn linkersleutelbeen door het schouderkapsel geschoten was, en ik gigantische steken had in de borststreek, was de arrogante kreet van de orthopeed in al zijn incompetentheid: ga maar naar de fysio. De osteopaat heeft me met twee handgrepen verlost van de pijn, terwijl die incompetente orthopeed daarvoor betaald wordt!! De medische mafia!
Eigen ervaring sluit helemaal aan bij die van Glika.

Ik vermoed dat je de reacties van Sjefke op waarde weet te schatten. Alhoewel eigenlijk zegt hij niet veel anders dan Glika; Gewoon rustig door blijven bewegen en eventueel het bewegingspatroon (en daarmee gewrichtsbelasting en spierkrachtverdeling) aanpassen en uiteindelijk kan je waarschijnlijk weer vooruit.
Sjefke gebruikt er, geloof ik, alleen een andere weg voor (een machtige man in witte jas die zijn botten periodiek op de plaats zet en pillen ...........).

Beterschap (maar met geduld en zoeken naar de juiste aanpassingen gaat dat wel lukken)
sjefke schreef: Ik lees graag het onderzoek waar jij je op baseert, dat moet dan wel het onderzoek van de universiteit van Luik onderuit halen. Tot nu niet gebeurd. Je hoort waarschijnlijk tot die groep die alles buiten de eigen beroepsgroep als kwakzalvers afficheert. Toen mijn linkersleutelbeen door het schouderkapsel geschoten was, en ik gigantische steken had in de borststreek, was de arrogante kreet van de orthopeed in al zijn incompetentheid: ga maar naar de fysio. De osteopaat heeft me met twee handgrepen verlost van de pijn, terwijl die incompetente orthopeed daarvoor betaald wordt!! De medische mafia!
Ai, osteopathie werkt duidelijk niet tegen gevoelige tenen.

Ik werk helemaal niet in de medische sector, dus de beschuldiging dat ik alles buiten de eigen beroepsgroep als kwakzalverij bestempel is redelijk bizar.
Maar ik vind het wel belangrijk om mensen er op te wijzen dat de nodige voorzichtigheid op zijn plaats is voor er pillen worden geslikt en naar bepaalde behandelingswijzen wordt gegrepen. Ik vind sowieso dat het goed zou zijn als men algemeen meer terughoudendheid aan de dag zou leggen met het geven van medische adviezen via fora.

Als ik zoiets schrijf, is elk woord vaak van belang. Ik schreef dan ook niet voor niets:
"Er zou in veel gevallen zuiver sprake zijn van een placebo-effect." Die 'in veel gevallen' schrijf ik niet al paraplu, maar wel omdat ik niet uitsluit dat in sommige gevallen het nemen van glucosaminesulfaat of sommige vormen van behandeling door een osteopaat nuttig kunnen zijn. Als ik die nuancering niet belangrijk had gevonden, dan had ik wel geschreven: "osteopathie is onzin". In dat geval was jouw reactie misschien op haar plaats geweest.

Ik geef toe dat ik het onderzoek van de universiteit van Luik niet ken. Wel weet ik dat osteopathie nog heel omstreden is en dat veel (of zelf alle?) Vlaamse universiteiten dan ook bewust geen opleiding osteopathie aanbieden.
Dit ook om de eenvoudige reden dat de meeste osteopathische behandeling helemaal niet evidence based zijn en voor zover ik weet meta-analyses alleen maar een werking hebben aangetoond voor enkele specifieke klachten (zoals bij sommige spier- en gewrichtsproblemen in rug en nek).
Toont dat onderzoek van Luik aan dat osteopathie nuttig kan zijn bij de behandeling van slijtage van kraakbeen in de knie?

Bovendien staat vast dat osteopathische behandelingen (vooral die bij bepaalde nekklachten of van jonge kinderen) al tot ernstige neveneffecten en zelf de dood aanleiding hebben gegeven.
Ik heb overigens geen probleem met kritiek op de medische sector, maar uitspraken als 'de medische maffia' ruiken sterk naar het bizarre gedachtegoed dat de klassieke geneeskunde slecht is en de alternatieve geneeskunde goed.

Renaat
Paar jaar geleden kreeg ik ook in ene last van mijn knieën. Kon niet meer hardlopen en traplopen. Ik ben toen naar de sportschool gegaan en ben mijn kuit- en bovenbeenspieren gaan trainen. Na een paar weken was het al een stuk verbeterd. De oefeningen doe ik nog steeds. Ook al heb ik er geen last meer van. Daarnaast heb ik ook fietsschoenen gekocht (vanwege de dikke zool).

Is een sportarts voor jou misschien een idee?
martie schreef:Paar jaar geleden kreeg ik ook in ene last van mijn knieën. Kon niet meer hardlopen en traplopen. Ik ben toen naar de sportschool gegaan en ben mijn kuit- en bovenbeenspieren gaan trainen. Na een paar weken was het al een stuk verbeterd. De oefeningen doe ik nog steeds. Ook al heb ik er geen last meer van. Daarnaast heb ik ook fietsschoenen gekocht (vanwege de dikke zool).

Is een sportarts voor jou misschien een idee?
Martie, heb je dit op eigen advies of advies van de dokter gedaan? Ben zelf ook al een week of 3 (sinds het afwandelen van de transardense route) hiermee aan het sukkelen en ben meteen ook begonnen met spieroefeningen op mijn boven en onderbenen maar mek niet echt een verbetering momenteel.
Ik heb mijn hele leven lang veel gesport, vooral vechtsport.

In bed kreeg ik plotseling enorm veel pijn in mijn rechter knie. Naar de EHBO geweest en later door naar sportarts, orthopeed en de reumatoloog. Ik drong aan op het maken van een scan, wat bleek: Ik heb beginnende slijtage in mijn schouders en knieën, scheurtjes in mijn meniscus, een spondolisthesius in mijn onder rug en een scoliose aan de bovenkant van mijn rug.

De sportarts adviseerde mij voor de smering van mijn gewrichten: glucosamine met chondroitine en msm.

Om de een of andere reden heb ik deze pillen nooit gebruikt, maar sinds ik na het wandelen veel last kreeg ben ik deze maar gaan gebruiken.

Het resultaat wacht ik maar af. De orthopeed zei alleen als je knie dik wordt of als hij op slot schiet opereren we anders niet.

Mario
Koen & Sam schreef:
martie schreef:Paar jaar geleden kreeg ik ook in ene last van mijn knieën. Kon niet meer hardlopen en traplopen. Ik ben toen naar de sportschool gegaan en ben mijn kuit- en bovenbeenspieren gaan trainen. Na een paar weken was het al een stuk verbeterd. De oefeningen doe ik nog steeds. Ook al heb ik er geen last meer van. Daarnaast heb ik ook fietsschoenen gekocht (vanwege de dikke zool).

Is een sportarts voor jou misschien een idee?
Martie, heb je dit op eigen advies of advies van de dokter gedaan? Ben zelf ook al een week of 3 (sinds het afwandelen van de transardense route) hiermee aan het sukkelen en ben meteen ook begonnen met spieroefeningen op mijn boven en onderbenen maar mek niet echt een verbetering momenteel.
Nee, van de sportinstructeur. Maar ik kende de oefeningen wel al, weer van iemand anders die ook last had van zijn knieën en die er baat bij had. Dus vandaar dat ik dit eerst heb geprobeerd. Als het niet had gewerkt dan was ik alsnog naar een sportarts gegaan.
Bij mij is in 1997 retropatellaire chondropatie vastgesteld (dus achter de patex, de knieschijf).

Ik kan niet meer zonder pijn hardlopen, voetballen of andere high impact sporten doen, maar ik heb sindsdien toch zo'n 30.000 km op mijn vakantiefiets gefietst. Een van de voordelen van fietsen is dat de belasting van de knie betrekkelijk gelijkmatig gaat (geen high impact).

Mijn advies:

- Laat je zitpositie op de fiets heel goed afstellen (altijd belangrijk natuurlijk maar kritisch als je slechte knieën hebt). Ik heb ooit een afspraak gemaakt bij Lucas Bos voor een maatadvies http://www.fietsbewegingsanalyse.nl/ . Hij is er in gespecialiseerd maar er zijn vast ook anderen die je daarmee kunnen helpen.

- Ik ben ook bij een podoloog (voetenspecialist) geweest om steunzolen aan te laten meten. Goed staan begint bij de voeten en veel mensen staan scheef of hebben platvoeten o.i.d., waardoor die scheefheid elders wordt "gecorrigeerd". Veel baat bij gehad, en merk onmiddellijk als ik zonder zooltjes loop.

- Trap vooral heel lichte versnellingen ('koffiemolentje van Armstrong').

- Krachttraining kan de spieren en pezen die over je knieën lopen versterken en de druk op je knieën verminderen (werd indertijd door mijn orthopeed gesuggereerd, meen ik). Het helpt (in theorie) dus wel, maar volgens mij moet je er geen wonderen van verwachten.
Ik ga me binnenkort door laten meten bij een orthopeed in Heerenveen die gespecialiseerd is in fietsers, o.a. profrenners. Hij werkt met drukmetingen in de schoenen en op het zadel tijdens het fietsen en kijkt daarbij goed naar de bewegingen van de knie.

Uiteindelijk levert hij op maat gefreesde schoenzolen en werken we samen aan een geoptimaliseerde zithouding. Hopelijk ben ik dan van mijn knie- en rugklachten af. Ik zal later een artikel over mijn ervaringen schrijven.
Eind 2007 kon ik wegens een knieprobleem nauwelijks nog stappen, zeker niet fietsen, ook niet langer dan 15min knie in zelfde positie houden bvb bij autorijden, cinema,...
De voorgeschiedenis van die knie bestond uit een (overbodige) operatie in 1988, dan in 1996 opnieuw een operatie (door andere specialist): kwam erop neer wat in 1988 gebeurd was (iets als het wat opzij trekken van de knieschijf) terug te draaien wegens intussen 'bekende' nadelige bijwerkingen. Daarna was ik goed tot 2007.

Foto's toonden een gezonde knie. Bleek een kraakbeenprobleem te zijn (losgekomen stukje of zo?). We besloten niet meteen te opereren maar op verschillende paarden te wedden:
- nemen van voedselsupplement glucosamine... elke dag (doe ik nu nog: durf niet stoppen - 50 EUR voor een maand of drie in ruil voor te kunnen bewegen????)
- inspuitingen (toen nog twee) hyaluronzuur in de knie, waarbij de specialist met ook zei dat dit iets is dat steeds zal moeten herhaald worden, bij sommigen om de twee jaar, anderen halfjaarlijks...
- vanzelf laten overgaan ingeval het zou gaan om een los zwevend stukje materie (kraakbeen).

Wat van de drie me geholpen heeft, zullen we nooit weten, maar in elk geval is mijn knie beter geworden en heb ik totnogtoe (dus een zestal jaar) zonder miserie alles weer kunnen doen: wandelen, lopen, MTB, korte fietsreisjes dit jaar.

Bij het terugkeren van mijn laatste fietsreisje kreeg ik echter weer die pijn in mijn rechterknie. Enkele gezinsvakantietjes nadien met korte fietstochtjes hebben bevestigd dat die kniepijn telkens terugkomt bij het fietsen (en nu nog redelijk snel overgaat na het fietsen).
Ik heb nu opnieuw een afspraak in september bij de specialist. Fietsreisje behoort voorlopig niet meer tot de mogelijkheden. Hopelijk raakt het weer een tijd opgelost met hyaluronzuur of zo...