Van Bergen naar Oslo

Wij denken er aan om in juli22 in Noorwegen te fietsen van Bergen naar Oslo. Heeft er iemand een verslag met hoogtemeters, gpx, route, ervaringen,... Kortom alle informatie over deze route is meer dan welkom. Waarvoor hartelijk dank.
Halllo,

Ben ook die trip aan het plannen, als onderdeel van de North Sea Cycle Route.
Onderstaande link van Komoot, zoek North Sea Cycle Route Norway,..geeft veel info

https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q= ... wPk7IpKruf.

Verder de directe route, vele opties, door het binnenland, middels onderstaande link.

https://www.bikemap.net/en/l/ab/3143244-3161732/

Succes
Bedankt voor de snelle reactie. Ik was er inderdaad vergeten bij te vermelden dat we een route willen fietsen door het binnenland (+/- 600km) ; dus niet de kustroute. Is er informatie te vinden over kampeer en andere overnachtingsmogelijkheden?
Wat heb je zelf al gevonden op Google Maps?

En heb je zelf al geprobeerd een route te maken?
Normaal doen wij trekkingvakanties aan de hand van fietsboekjes en dan beschik je over heel wat informatie (deze zomer de Balkan kustroute). Van de tocht van Bergen naar Oslo kan ik weinig vinden. Belangrijk voor ons om de haalbaarheid in te schatten.
Ik hoop van harte dat de fietsbeurs volgend jaar kan doorgaan. Een interessante gelegenheid om wat meer info op te slaan.
Ok. Wij zijn van Stavanger naar Trondheim gefietst, dus daar heb je niet zoveel aan. En ook niet aan de keren dat we er met de auto waren, zoals afgelopen zomer. Als je zoals wij van klimmen en mooie uitzichten houdt zou ik in het fjordengebied blijven. In het binnenland vind ik het landschappelijk een stuk saaier, al valt daarentegen het klimmen mee, en zal je vaak (wild)kampeerplekken vinden. Dus dat maakt het plannen van een fietsvakantie tussen Bergen en Oslo vrij makkelijk, lijkt me.

Succes met zoeken!
Ik lees Noorwegen in juli; dus wildkamperen, nacht van een paar uurtjes dus lekker licht en weinig slapen, 600km, weekje fietsen?
toen wij in 2014 een rondje gedaan hebben vertrokken uit Oslo en gebruik gemaakt van een kaart met de Nationale fietsroutes(zijn er 8 of 9 denk ik) en een gedetailleerde wegenatlas. Afhankelijk hoeveel tijd je hebt kan je rond jotunheim nationaal park rijden. Was een super reis bij ons toen
We hebben iets dergelijks gedaan in 2016 en ik maak er meestal een (uitgebreid) verslag van.

Afbeelding

Misschien kun je daarin vinden wat je zoekt.

Het verslag staat hier
Heel hard bedankt voor de nuttige info. "De Rallarvegen" toch wel een avontuur.
Als je in de 2e helft van juli of de 1e helft van augustus gaat zul je niet de enige op dit 'avontuur' zijn.

Deze foto maakte ik aan de oostzijde:
Norway2014-046.jpg
Die fietsen zijn dus voor de dagjesmensen die er aan de oostzijde op gaan. Naast de 'gewone' fietsreizigers, wandelaars en toeristen die er met de trein overheen gaan en op sommige plekken langs de route uitzwermen. Ik vond het landschappelijk mooi, maar niet spectaculair, en door de drukte destijds bij de stationnetjes ging de charme er voor mij wel een beetje af. Maar goed, misschien hadden we pech dat we er net in het hoogseizoen waren.

Wij fietsten deze route:
Norway2014-000.jpg
Verslag:
https://www.crazyguyonabike.com/doc/?o= ... 15377&v=6s
Heel blij met al die reacties!
Deze route hebben wij nu al in gedachte: https://www.bikemap.net/en/r/7205798/#5.8/60.359/8.005
Op Bikemap zie ik ongeveer 3000hgm. Als we de route downloaden naar Basecamp krijgen wij ongeveer 7000hgm. Iemand een verklaring?
Regine schreef:
di 23 nov, 2021 18:35
Deze route hebben wij nu al in gedachte: https://www.bikemap.net/en/r/7205798/#5.8/60.359/8.005
Op Bikemap zie ik ongeveer 3000hgm. Als we de route downloaden naar Basecamp krijgen wij ongeveer 7000hgm. Iemand een verklaring?
Geen idee. Je zou het kunnen narekenen op gpsvisualizer. Mijn gevoel zegt dat de 3000 hm voor een dikke 500 km in Noorwegen erg weinig is
De verklaring voor het verschil in hoogtemeters tussen de verschillende programma's is dat niet gedefinieerd is hoe een hoogtemeter te meten. Als je track door onnauwkeurigheid net langs de weg ligt, kan het zomaar 100 m lager zijn. Het beste is de hoogtemeters van een nog te rijden route te vergelijken met de hoogtemeters van een al gereden route en met hetzelfde programma.
HansvanderVeeke schreef:
di 23 nov, 2021 21:37
Regine schreef:
di 23 nov, 2021 18:35
Deze route hebben wij nu al in gedachte: https://www.bikemap.net/en/r/7205798/#5.8/60.359/8.005
Op Bikemap zie ik ongeveer 3000hgm. Als we de route downloaden naar Basecamp krijgen wij ongeveer 7000hgm. Iemand een verklaring?
Geen idee. Je zou het kunnen narekenen op gpsvisualizer. Mijn gevoel zegt dat de 3000 hm voor een dikke 500 km in Noorwegen erg weinig is
Als ik kijk naar het hoogteprofiel in Bikemap lijkt me 3hkm betrouwbaarder dan de 7hkm van Basecamp. De hoogtemeters die Basecamp berekend zijn minder betrouwbaar omdat deze een digitaal terrein model gebruikt met een resolutie van maximaal 30m, zie https://geo.javawa.nl/srtm/
Geen idee wat bikemap gebruikt. Als dat een mbv gps opgenomen track is, is die sowieso beter.
Ik weet niet of je een voorkeursroute hebt, maar toch maar deze tip.
Van Trondheim naar Oslo loopt het Olavspad, een pelgrimspad dat nu ook een fietsvariant heeft.
Over het Olavspad is er vorig jaar een nederlandstalige fietsgids gemaakt. Meer info vind je in dit bericht op het forum en op de website van de schrijver.
Ergens op de website staat ook een Youtube-link met een presentatie van de auteur over de route (deze link vind ik even niet terug).

Ik het fietsboekje gekocht (heb er verder geen commerciële belangen bij) en vind het wel goed. Deze route lijkt me interessant, ook al heb ik de route zelf nog niet gefietst.

Aanvulling: Ik zie net dat Bergen ten westen van Oslo ligt, terwijl Trondheim meer ten noorden ligt. Via Trondheim lijkt dus eerder een (vrij grote) omweg naar Bergen :wink: .
Als je van Trondheim 'rechtstreeks' naar Oslo fietst, mis je het m.i. fraaiste, of in ieder geval het
landschappelijk meest onderscheidende dat Noorwegen te bieden heeft: de fjorden met hun steile wanden.
Als alles goed meezit zullen we ons plan (Bergen > Oslo > verder naar Zweden) doorzetten deze zomer. We houden jullie op de hoogte van de hoogtemeters. Bedankt aan allen voor de reacties.