Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Wat je moet weten voor je vertrekt - Forum Wereldfietser

Wat je moet weten voor je vertrekt

Kunnen we niet een topic maken van dingen waarvan je wilt dat mensen dat weten, dingen die je in Nederland niet zal tegen komen. Dit n.a.v. het verhaal van Lars.

* Kampeer nooit in rivierbeddingen. Deze kunnen zich razendsnel met water vullen. Ook al ziet de omgeving er nog zo droog uit en is er een strak blauwe hemel. Het kan ergens in de bergen regenen en voor je het weet staat de hele rivier vol.

Ook als je een droge brede rivierbedding oversteekt en je hoort gerommel weet dan dat het water er binnen no time kan zijn.

Ik heb ooit met een paar mannen in een droge brede rivierbedding staan graven om bij water te komen. Er klonk wat gerommel en de mannen sprongen overeind en renden snel de rivierbedding uit. Ik erachter aan rennen, geen idee waarom. Een golf van een halve meter hoog kwam al snel eraan gerold en vulde de hele rivier… Dit was op een zonnige dag, droge omgeving, strak blauwe lucht.

* Als je in USA bent en je moet het eten buiten je tent in de boom hangen, omdat je eten anders uit je tent wordt gehaald door beesten (weet even niet meer welke, maar op populaire tochten stonden er metalen kisten), bedenk dan dat er ook eekhoorntjes zijn die alles opeten incl. het plastic waar je enkel nog wat snippertjes van op de grond terug vind.
Die 'squirrels' zijn zelf ook wel erg lekker om te eten. Een beetje zoals de 'cuy' in de Andes.
Dat terzijde, lijkt me dit een mooie aanvulling op de wiki. Er is vast wel ergens een geschikte plek voor algemene (kampeer)tips voor fietsers.
Zo ben ik wel eens op een mooi stukje groen gras van een verder gort droge camping gaan staan.
Ik weet nog dat ik dacht: mooi plekkie, waarom staat er niemand.
Later gemerkt dat het gras groen was vanwege de overvloed aan water die zich op dat plekje van de camping verzamelde na een stortbui.
fiets-ster schreef:Kunnen we niet een topic maken van dingen waarvan je wilt dat mensen dat weten, dingen die je in Nederland niet zal tegen komen.
Zoiets als de Fietsvakantiewikipagina Veiligheid Onderweg ?
Leon
Hmm, lijkt erop maar net niet wat ik bedoel. De dingen die daar nu staan kan je zelf nog wel bedenken. Ik bedoel dingen die je in NL niet tegen komt, die je niet zo kan bedenken en die je eigenlijk door wilt geven.

Er staat wel kampeer niet in een rivier bedding maar bij ons vult een rivier zich niet in een paar minuten op terwijl het niet regent, dat bedenk je dan denk ik niet. Een verhalend uitleg kan beter blijven hangen.

En er staat wel iets over schorpioenen maar niet dat je je schoenen uit moet kloppen en nog beter in de tent zetten, worden ze ook niet gestolen.

En er staat wel wat over slangen. Ik wist wat slangenterrein was. Mijn eerste jaar ben ik gaan zingen toen ik door hoog gras met slangen moest. Slangen zijn doof... en je kan beter wat harder stampen want trillingen voelen ze wel. En ze liggen graag op wandelpaden te zonnen.

Of hang je was niet buiten 's nachts, grote kans dat dat gestolen word.

Ervaringen die belangrijk zijn en waarom en je niet gemakkelijk op komt. Waarom niet onze ervaringen direct doorgeven i.p.v. zoek dit uit.

Juist omdat het bij ons niet zo is is het lastig zoeken als je niet weet waarna. Zeker voor mensen die voor de eerste keer buiten Europa gaan.

Begrijp je wat ik bedoel?

Misschien kan het daar wel bij staan.
Ik zou zeggen: meldt je aan, en vul de gewenste gegevens zelf aan. De grote kracht van een wiki is de verzamelde kennis van alle bijdragers!
fiets-ster schreef:Begrijp je wat ik bedoel?
Bedoel je soms:
. Ga NOOIT over een dik bevroren meer fietsen als je niet zeker weet dat het ijs veilig is. Kijk eerst goed op een kaart waar water onder het ijs doorstroomt en vraag het vooral aan de lokale bevolking! (ja, ik heb pas geleden kennis gemaakt met zeer koud water)
. Ga NOOIT slapen als je voeten bevroren aanvoelen want je kan ze hierdoor kwijt raken.
. Steek niet bij -20 ff je fietssleuteltje in je mond (als derde handje) want het blijft gelijk aan je lippen plakken en auwauw wat een pijn als je die vervolgens los moet trekken.
. Zet je tentje niet tegen een bergwand want bij een echte flinke hoosbui kan je er met tent en al afgespoeld worden.

Zoiets?

Groetjes Yopie
Yopie, de laatste vind ik wel goed, maar de andere vallen buiten de doelgroep van de wiki, daarvoor is het toch wat al te specialistisch.

Gestolen was lijkt me landenafhankelijk. Ik heb honderden keren was buiten gehad hangen zonder dat het gestolen werd. Uiteraard hand je op een stadscamping je Assosbroek niet buiten als je er niet naast zit :shock:

De rest van de dingen heb ik er zelf maar weer opgezet...

Leon (heeft geen Assosbroek)
nog een paar:

Fietshandschoenen zijn niet tegen tintelende vingers, wel tegen schaafwonden op je handen als je een schuiver maakt. Je landt vrijwel altijd op je handen. Die schaafwonden fietsen niet lekker en het duurt best lang om te genezen.
(voor mij belangrijker dan een helm, maar laten we daarover niet meer discussiëren)

Een tent onder een rotswand opzetten kan leiden tot plotseling wakker worden of helemaal niet meer wakker worden. Ik heb het overleeft, was wel klaarwakker en de luifel was weg.

Een pakketje terugsturen met al die spullen die je toch teveel heb meegezeuld, kan vrijwel overal. In Nederland kan het ook, maar soms laten ze het liggen in het postkantoor of raakt het kwijt. (geldt ook als je iets op laat sturen uit Nederland)

Problemen bestaan pas echt als ze zich aandienen, van te voren bedachte problemen zijn geen problemen.

Als je niet samen inentingen haalt, vraag altijd in de wachtkamer of iemand anders ook voor een rabiësvaccinatie komt. Met zijn drieën een ampul delen is stukken goedkoper.
Je bent natuurlijk vrij ze toe te voegen aan de betreffende onderwerpen. :wink:
oooooh, ik moet ook wat doen :shock: :shock: :wink:

Ik dacht lekker makkelijk...
Zal me wel verdiepen in wiki jargon.

Sjirk
Sjirk, jouw laatste toevoeging m.b.t. inenting is een zinvolle mededeling om te onthouden.
Frits
fiets-ster schreef:Kunnen we niet een topic maken van dingen waarvan je wilt dat mensen dat weten, dingen die je in Nederland niet zal tegen komen. Dit n.a.v. het verhaal van Lars.
Ik begreep eerst niet wie hiermee bedoeld werd tot ik net het verhaal van Lars' Revanche las.
Daar word je helemaal stil van, moest ook wat traantjes wegvegen maar dacht ook gelijk: Shit, met net een beetje meer kennis/voorlichting was dit nooit gebeurd en dit mag toch ook nooit meer gebeuren?! Dit kunnen we toch voorkomen?!
Nu is hier de helmdiscussie vele pagina's dik, de beer en de loslopende hond doen het ook aardig goed maar de andere gevaren zijn wel erg magertjes. We praten graag over de (fiets)technische kanten, dure spullen enz maar als er iemand (n.a.v Lars!) een topic opent over ervaringen en handige tips wordt die doorgewezen naar de fietsvakantiewikipagina?!
Weten we soms alles al of denken we alles te weten? Zoals lange tunnels waar je aardig gesmookt uit kunt rollen, tentjes die in één seconde opfikken, bergtochten die in een ravijn eindigen, de salmonella-bacterie, bloederige diarree, vakantiesoa's, noodweer, uitdroging, zonnesteek, onderkoeling en hoe zit het eigenlijk met onze EHBO-basiskennis of bosbranden die je zelf kunt veroorzaken of dat je niet moet poepen in het water maar netjes een kuiltje in de grond moet graven etc etc?
Yopie schreef: . Ga NOOIT over een dik bevroren meer fietsen als je niet zeker weet dat het ijs veilig is. Kijk eerst goed op een kaart waar water onder het ijs doorstroomt en vraag het vooral aan de lokale bevolking! (ja, ik heb pas geleden kennis gemaakt met zeer koud water)
. Ga NOOIT slapen als je voeten bevroren aanvoelen want je kan ze hierdoor kwijt raken.
. Steek niet bij -20 ff je fietssleuteltje in je mond (als derde handje) want het blijft gelijk aan je lippen plakken en auwauw wat een pijn als je die vervolgens los moet trekken.
. Zet je tentje niet tegen een bergwand want bij een echte flinke hoosbui kan je er met tent en al afgespoeld worden.
Leon schreef:Yopie, de laatste vind ik wel goed, maar de andere vallen buiten de doelgroep van de wiki, daarvoor is het toch wat al te specialistisch.
En toch wil ik bovenstaande graag even toelichten (met Lars in gedachten) en de wiki kan mij even gestolen worden:

Ik steek vaak in de winter (in Zweden) bevroren meren over en weet nu ondertussen:
. onderschat nooit de kou
. vertrouw nooit op het mooie weer want dat kan zo omslaan in gure wind en sneeuwbuien waardoor je niets meer ziet en hopeloos verdwaald raakt
. afstanden zijn erg bedriegelijk en de overkant is altijd verder dan je denkt
. en dat 50cm dik ijs heel normaal is dus hoef je je geen zorgen te maken.... maar dat dat laatste dus niet waar is want ook dik ijs kan onder je wegzakken! Het water kan nl plots wegstromen alsof er een stop uit de wasbak wordt getrokken en het dikke ijs komt daardoor in de lucht te hangen, er kan ook plaatselijk water onder het ijs stromen waardoor de 50cm wordt afgepeld tot nog maar 1cm en er kan ook water over het ijs stromen waardoor je tot je schrik plots in het ijskoude water staat. Dat laatste overkwam mij dus en dat was bij -20 niet echt een pretje. Gelukkig stond ik toen op de ski's en niet op m'n fiets want die had ik dan moeten achterlaten. :shock: M'n ski's, schoenen en broek waren al heel snel één grote ijsklomp, heb ook nog nooit zo snel geskied (wat zijn een paar km dan lang!) en o wat was ik bang.

Maar wat ik eigenlijk wil zeggen: je kunt niet alles van te voren weten maar we kunnen wel angstige of gevaarlijke ervaringen uitwisselen zodat we van elkaar leren en er daardoor hopelijk minder vreselijke ongelukken gebeuren zoals wat Lars is overkomen.
Ik ben in iedergeval erg van zijn verhaal onder de indruk en moest dit toch even kwijt.

Yopie
Frits schreef:Sjirk, jouw laatste toevoeging m.b.t. inenting is een zinvolle mededeling om te onthouden.
Frits
Ik zou wel vragen of ze even het naaldje wisselen. Hoeft denk ik niet op de wiki :idea: :lol: .
De opmerkingen van Yopie doen er zeker toe, omdat het over omstandigheden gaat waar wij als bewoners van de lage landen, totaal niet mee bekent zijn.

Wat tips van mijn kant:
- Laat in een niet stedelijke omgeving, nooit eten of etensresten slingeren in je tent: eten doe je in een waterdichte tas die je in een nabijgelegen boom hangt. (denk beren, maar ook muizen, egels, ...)
- Diezelfde muizen kruipen bij kouder weer tussen binnen en buitentent omhoog en gaan op het warmste plekje zitten (in de nok van je tent). Omdat daar geen televisie is, knabbelen ze op alles dat voldoende hard is. Voorzien dus iets waarmee je de ophanghaken van je binnentent eventueel kan herstellen.
- Mensen die je aanspreken in het buitenland in het Nederlands en dringend geld nodig hebben omdat ze hun paspoort kwijt zijn (en ze moeten het gaan halen aan de ambassade). Zijn meestal vooral hun geld kwijt en niet hun paspoort! En neen, dat geld krijg je nooit terug.
Yopie schreef:Nu is hier de helmdiscussie vele pagina's dik, de beer en de loslopende hond doen het ook aardig goed maar de andere gevaren zijn wel erg magertjes. We praten graag over de (fiets)technische kanten, dure spullen enz maar als er iemand (n.a.v Lars!) een topic opent over ervaringen en handige tips wordt die doorgewezen naar de fietsvakantiewikipagina?!
Die hebben we daarvoor gemaakt!
Een aantal mensen op dit forum hebben op een gegeven moment ontdekt dat er elk jaar dezelfde vragen kwamen en ze elk jaar dezelde antwoorden aan het intikken waren. Het terugvinden van eerder op dit forum gegeven informatie bleek toch altijd weer vrij lastig.

De Fietsvakantiewiki is bedoeld voor fietsersspecifieke informatie voor een grote doelgroep. Dat je bv moet oppassen voor verlorenpaspoortbedelaars lijkt me niet zo fietsspecifiek, tenzij het vooral gebeurt in een omgeving die speciaal door fietsers bezocht wordt zoals Santiago de Compostela of zo. Dan past het weer bij de landeninformatie.

De meeste tips die in deze discussie gegeven worden staan al op de wiki, zijn het niet op één pagina.

Leon
Alle handige en tijdloze (nou ja) informatie die we in een topic op het forum plaatsen, zijn na enige tijd niet of heel moeilijk weer terug te vinden. Daar doet de wiki dan goed dienst, bereikbaar, doorzoekbaar, informatief en door ieder aan te vullen. Het verschil tussen discussie (forum) en informatie (wiki).
Lars is gewaarschuwd over zijn veiligheid op een van zijn tochten, ook mbt kamperen bij rivierbeddingen.
De waarschuwingen heb ik destijds bewust publiek gezet en niet in een pm.


Zie 'van los angeles naar houston', in het midden van de thread.

http://www.wereldfietser.nl/phpbb/viewt ... 13&t=16173

Met het bestuderen van een survival guide kom je overigens ook al een heel eind mbt do's en dont's in elk klimaat en/of regio

Walter
Leon schreef:
Yopie schreef:Nu is hier de helmdiscussie vele pagina's dik, de beer en de loslopende hond doen het ook aardig goed maar de andere gevaren zijn wel erg magertjes. We praten graag over de (fiets)technische kanten, dure spullen enz maar als er iemand (n.a.v Lars!) een topic opent over ervaringen en handige tips wordt die doorgewezen naar de fietsvakantiewikipagina?!
Die hebben we daarvoor gemaakt!
Leon, je hebt gelijk. De wiki is een prachtige infobron en het was ook niet mijn bedoeling een schuldige aan te wijzen. Was nogal overdonderd door Lars verhaal en reageerde een beetje geëmotioneerd.
Zit ook momenteel een beetje met het fietsen en mezelf te worstelen. Heb onlangs wat tochtjes meegemaakt die niet zo leuk waren zoals onvrijwillige omhelzingen met bomen en rotsen, ben een dwaallichtje geweest in het donker bij -25 zonder overlevingspakket, heb half-bevroren blauwe tenen opgelopen en na het ijsavontuur vind ik het fietsen eigenlijk niet meer zo leuk. :(
Ja, erachter komen dat je niet onsterfelijk ben is schokkend. :D
Heb nu ook van die gedachtes zoals: Is dat gefiets in m'n eentje wel zo verstandig en ga ik in m'n eentje over de meest onmogelijke onverharde paden van Zweden naar Istanbul of zal ik heel duf op de racer over asfalt naar NL trappen, maar ja ik wil niet onder een vrachtwagen eindigen en ook niet in een ravijn dus zal ik dan maar gewoon thuis blijven en wordt het eigenlijk niet tijd dat ik normaal ga doen enzo? Van dat soort kronkels dus en dan hakt de gebeurtenis met Lars er extra hard in.

Ach, waarschijnlijk ben ik gewoon een oude zuur aan het worden en mekker ik teveel. :wink:

Yopie
Yopie schreef:Zit ook momenteel een beetje met het fietsen en mezelf te worstelen. Heb onlangs wat tochtjes meegemaakt die niet zo leuk waren zoals onvrijwillige omhelzingen met bomen en rotsen, ben een dwaallichtje geweest in het donker bij -25 zonder overlevingspakket, heb half-bevroren blauwe tenen opgelopen en na het ijsavontuur vind ik het fietsen eigenlijk niet meer zo leuk. :(
Yopie. Dat zijn inderdaad wel een stelletje dingen die je niet wilt meemaken. :shock:
Ik denk wel dat je een paar fouten hebt gemaakt die je niet had hoeven te maken. Van de factoren -25 °C + alleen + geen survivalspul bij je + dunbevolkt + onverharde paadjes + fietsen over bevroren meren heb je er misschien toch wat teveel tegelijk op je bord gelegd.
Het is dan net als een vliegtuigongeluk: iemand heeft dé fout gemaakt waardoor het uiteindelijk mis ging maar er waren bij na altijd een reeks factoren die het mogelijk maakten dat het zo ver kwam.
Gelukkig komen een boel van de factoren die ik noemde nauwelijks voor op weg naar Istanbul.
Leon