Eemshaven krijgt vaste veerverbinding met Noorwegen

128 berichten
Als de campers die ik begin mei massaal in de Moezelstreek zag zich deze zomer naar Scandinavië verplaatsen dan houd ik mijn hart vast. Die oude reisbusjes ('vans' in goed Nederlands) vind ik best schattig, maar die witte gevaarten wat minder. Maar goed, iedereen heeft recht op zijn of haar manier van vakantie vieren.
keesswart schreef:
zo 29 mei, 2022 11:09
... enkele hutten te gebruiken als extra fietsenstalling.
De machinekamer is ook een prima ruimte om een fiets te stallen, droog en warm 8)
P2060040.jpeg

Groet,
Tom.
Grandonneur schreef:
wo 01 jun, 2022 20:29
en met campers? wordt het daar nu drukker mee? zo ja/nee doorstrepen wat niet van toepassing is, heb je daar als fietser in Noorwegen hinder van?
Ja. Files met campers die het hele bergweggetje blokkeren, en nog wel eens afgesneden door een minder bekwame chauffeur. Nou ja, wat Willem zegt, ieder z'n meug. Maar de enorme hoeveelheid campers (en ook touringcars) zijn elk jaar wel een flinke belasting op de smalle bergweggetjes van de populaire passen die hier niet voor geschikt zijn. De mensen die er wonen hebben hier ook serieus last van. Komt nog bij dat er nogal wat bestuurders zijn die niet weten hoe ze veilig / sociaal op smalle bergwegen kunnen rijden.
Overigens, toen ik er in 2020 was, waren de touringcars / bussen er niet, omdat door corona er geen cruiseschepen aanmeerden. Dat scheelt wel een slok op een borrel.
We zijn vanmorgen thuis gekomen na een mooie zeereis aan boord van de Romantika. Het was wat drukker dan op de heenreis van 3 mei. Het ging er gemoedelijker en gezelliger aan toe dan op Stena Line tussen Kiel en Göteborg. Opvallend waren er veel Belgen aan boord, gezien de vele rood-witte kentekens van hun voertuigen. Alleen het eten aan boord is wel erg prijzig. Ontbijten kon wel goed voor € 17 p.p. zoveel je wilt.
De veerboot vertrok tot onze verbazing 20 minuten te vroeg uit Kristiansand. Officieel om 15.00 uur maar het werd 14.40 uur. Aankomst iets vertraagd in de (zonnige) Eemshaven en op het autodek werd ons geduld op de proef gesteld totdat de boegdeuren tegen 10 uur open gingen. Naast ons een groepje fietsers. Verder heel veel motorrijders en quads. Wat een gewaarwording: amper na 35 km waren we al thuis. Nog fris als een hoen heb ik de auto in een uurtje leeg uitgeladen. En de benzinetank van ons Zweedse huis tot hier was maar ruim de helft verbruikt.
Op onze heenreis waren wij met ons vijven, op deze terugweg met ons vieren. M'n vrouw en ik met onze twee katten. Onze hond is intussen overleden. Wel ging zijn urn mee.
Maar: wij hebben werkelijk een gevoel alsof Noorwegen tegenover Groningen ligt en nooit meer over de vermaledijde Duitse Autobahnen met de vele Stau's, wat zo vermoeiend maakt. Deze HNL is voor ons een zegen!
DSC02777.jpg
Vertrek van Kristiansand gistermiddag.

20220615_230742.jpg
De katten op mijn bed afgelopen nacht in onze hut. Ze gedroegen zich uitstekend tijdens onze hele reis!

DSC02814.jpg
Fietsers op het autodek van de Romantika bij aankomst Eemshaven.
DSC02824-bew.jpg
Vanmiddag heb ik de net vertrokken Romantika met een 1200 mm telelens vastgelegd, vanuit de zeedijk op ruim 2 km boven mijn huis. Heiige en trillerige lucht. Wat leek Noorwegen zo dichtbij....
Het lijkt erop dat ze extra ruimte hebben gevonden voor fietsers, want waar bijvoorbeeld de week van 10 augustus niet te boeken was van Kristiansand naar Eemshaven kan het nu ineens wel, mét fiets. Ook andere momenten die eerder niet konden omdat het 'autodek vol' was zijn nu boekbaar.

Ik had mijn reisdoel al omgelegd naar Oslo, maar misschien kun je je voordeel er mee doen. En misschien buig ik alsnog af :D
MarijeB schreef:
za 25 jun, 2022 07:08
Het lijkt erop dat ze extra ruimte hebben gevonden voor fietsers, want .......
Je hebt gelijk MarijkeB, ook nu even gekeken en er zijn klaarblijkelijk weer mogelijkheden. :D