Welke concurrenten heeft dit forum?

Grandonneur schreef:
vr 25 mar, 2022 11:28


Er is slechts een gering deel van fietsreizigers dat aan wereldfietsen doet.
Wereldfietsen begint bij de voordeur. De een komt wat verder dan de andere.
bert sitters schreef: Wereldfietsen" begint vaak bij je eigen voordeur. Zeker als je voor en na transport meerekent.
Ik vind dit wel een heel originele manier om je vliegreis naar Verwegistan tot fietsen te verklaren.
bert sitters schreef: Wereldfietsen begint bij de voordeur. De een komt wat verder dan de andere.
Wie eerst het vliegtuig neemt, komt altijd verder, maar een een Wereldfietser? Meer een Wereldvieger.
bert sitters schreef:
vr 25 mar, 2022 08:19
Als ik dit overzicht zie, dan heeft het forum van onze vereniging nauwelijks "concurrentie" van Nederlandstalige fora.
Zo'n Amerikaans forum is natuurlijk interessant, maar specifiek op Nederland gerichte onderwerpen kom je er niet op tegen. Informatie over Santos, idworx, Avaghon, Snel, de nieuwe vakantiefietsenzaak in Gorssel, de nieuwe fietsroute van Kees Swart naar Berlijn, reservering voor fietsen bij NS, leuke natuurkampeerterrein, nachttreinen met fietsplaatsen vanuit Nederland, de nieuwe veerboot vanaf de Eemshaven naar Zweden, vrienden op de fiets, Camino fietsvervoer, Fiets-mee, Rondje Groningen, op snack-toer met Bart Oppenheimer, wintertrektocht met boerenkool van Anita, op berggeitentocht met Bert van Sprang etc, etc, etc, zul je daar lastig treffen.

Oude Fiets is voor een specifieke doelgroep, die slecht een klein deel van de fietsreizigers overlapt.

Overigens is dit het forumgebruik van slechts een enkele persoon. Volgens mij is dit totaal niet representatief voor de Nederlandse en Vlaamse fietsreizigers.
Dank voor je uitgebreide reactie. Daarmee krijgt een wat mij betreft wel interessante discussie een beetje vorm. :)

Natuurlijk is dit alleen mijn plaatje. En in die zin ook precies waard wat je ervoor betaald hebt. :wink:

De reden dat ik internationale fora leuk ben gaan vinden is dat ze mijn blikveld, mijn interesses en mijn vriendenkring behoorlijk hebben verruimd. Ik heb er heel veel dingen geleerd. Niet alleen inhoudelijk, over fietsen en fietsculturen, maar vooral ook over hoe je met elkaar om kunt gaan. Wij Nederlanders zijn maar botte horken, wat dat betreft. :?

En ieder forum in mijn lijstje heeft zijn plek, om zijn eigen redenen. Zo is Oudefiets.nl weliswaar heel erg gericht op vooroorlogse fietsen, maar het zijn heel aardige mensen en ze hebben ook een schat aan informatie als het gaat om reparatie en restauratie. En een bibliotheek om U tegen te zeggen.

Het Classic & Vintage-forum van Bikeforums.net is min of meer mijn stamkroeg. Daar zitten mijn lotgenoten/vrienden, en heerst een open sfeer waar ik me thuis voel. Ook als ik niets te melden of te vragen heb loop ik er graag even binnen om te zien hoe het met mijn vrienden en vriendinnen is. en wat voor leuke projecten ze nu weer hebben.

Om je een idee te geven:

https://www.bikeforums.net/classic-vint ... -game.html
Voor een combinatie van regionale en internationale informatie zijn Duitse fora natuurlijk interesant. Ik zit zelf veel op het Rennrad News forum, vooral vanwege de uitvoerige 'stamkroeg' voor liefhebbers van klassieke fietsen (inclusief speciale topics voor klassieke vakantiefietsen) en randonneurstochten. Een Duits vakantiefietsersforum heb ik jaren geleden verlaten nadat er een cultuur begon te heersen dat je alleen maar 'mocht' fietsen met vlak stuur en niet meer dan 50-60km per dag. Daar voelde ik me niet meer thuis.
bert sitters schreef:aanvallen
Doorprikken van onzinredenering.
Ivo Miesen schreef:
vr 25 mar, 2022 20:53
Voor een combinatie van regionale en internationale informatie zijn Duitse fora natuurlijk interesant. Ik zit zelf veel op het Rennrad News forum, vooral vanwege de uitvoerige 'stamkroeg' voor liefhebbers van klassieke fietsen (inclusief speciale topics voor klassieke vakantiefietsen) en randonneurstochten. Een Duits vakantiefietsersforum heb ik jaren geleden verlaten nadat er een cultuur begon te heersen dat je alleen maar 'mocht' fietsen met vlak stuur en niet meer dan 50-60km per dag. Daar voelde ik me niet meer thuis.
https://www.rennrad-news.de/forum is inderdaad ook een leuk en ook zeer informatief forum, en ik kom er ook wel. Als mijn Duits wat beter was zou ik er zeker vaker rondhangen.
Ik heb de facebookgroep sinds het beging van deze discussie een aantal keer bekeken; ingelogd. Een vervelend nadeel is dat je alsmaar aan het klikken bent om meer te kunnen zien. Je ziet eerst bijvoorbeeld twee reacties. Er staat bij "er zijn 41 reacties". Dus je moet klikken op meer en dan nog een keer. Dan moet je bij elke reactie weer klikken om de reacties daarop te zien. Om een reeks berichten te checken klik je je een ongeluk. Het doel daarvan is duidelijk: omdat men daar precies wil weten wat je leest. En je weet nooit of je alles gezien hebt. Daarbij valt het me (buiten de WF-groep) regelmatig op dat er ergens veel reacties zijn en ik mag ze niet zien. Ook is het me overkomen dat ik ergens op reageerde maar dat mijn bericht in eerste instantie werd gecensureerd door een automatisch algoritme. Pas de dag erna werd het geplaatst maar toen was de discussie al voorbij.
Het ergste van Facebook vind ik dat het een heel eng medium is geworden, vind ik dan. Ik denk dat het beter zou zijn als we er ons allemaal van zouden distantiëren.
Helemaal eens ze zijn alleen geïnteresseerd in hun zelf. Ons getyp is zoveel geld waard dat iemand 2miljard dollar uit de knip trekt.
Leon schreef:
di 26 apr, 2022 11:32

Het ergste van Facebook vind ik dat het een heel eng medium is geworden, vind ik dan. Ik denk dat het beter zou zijn als we er ons allemaal van zouden distantiëren.
Nooit lid van Facebook geweest maar wel af en toe 'Slechts op bezoek', om het maar even in Monopoly-termen te zeggen :)

Typisch ook wel dat men op dezelfde vraag op het forum als op Facebook hele andere reacties krijgen. Dubieuze handelaren met ineens een hoop tevreden klanten bijvoorbeeld. Of zouden die buurman, buurvrouw en neefjes&nichtjes daarvoor ingeschakeld hebben...?
Het ergste vind ik, plaatst je iets om in ons dorp onder de aandacht te brengen zetten ze dat zover naar beneden dat het niet meer te vinden is.
Hoe zoiets werkt vind ik wel interessant.

Ik was veel meer een sportieve fietser en toch ben ik nooit blijven hangen bij Fiets.nl.
Er zijn de laatste jaren wel veel fora (meervoud van forum) uit internet verdwenen. Zelfs het voor molenaars zeer populaire molenforum, het Engelandforum, het Zwedenforum, zijn nu allemaal pleite. Vervangen door Facebook? Kul. Ik heb geen Facebook of Twitter en zo.
Dat is natuurlijk ook de hele opzet van Facebook: zoveel mogelijk mensen verleiden om gebruik te maken van hun platform.

Stel je voor dat we dit met ons wegennet zouden doen. Een bedrijf X dat in rap tempo een mooi en goed werkend wegennet aanlegt waarvan steeds meer mensen gebruik gaan maken om familie en vrienden te bezoeken, naar hun werk te gaan etc. Er zijn wel een paar voorwaarden: je moet verplicht langs scanners (die je doorlichten op persoonlijke informatie om deze door te verkopen) en je moet af en toe reclameborden bekijken. Het lukt je na verloop van tijd echter steeds minder goed om die vrienden te vinden of gevonden te worden (bedrijf X stelt voor wat voor jou geschikt is). Ook valt je op dat gelijkgestemden op hun eigen stukje infrastructuur blijven rondtoeren, en contact met andersdenkenden steeds gevaarlijker wordt vanwege de verschillende rijstijlen die in die bubbels steeds extremer zijn geworden. Ben je dan gek als je bewust geen gebruik maakt van die infrastructuur?

Facebook draagt bij aan ontwrichting van de samenleving. Ik weet alleen niet wat ik eraan kan doen anders dan er zelf niet aan deelnemen.
Wat je er aan kunt doen is IMHO blijven deelnemen aan het gesprek zodat mensen aan jouw kant niet allemaal besluiten dat het 'zinloos is om er nog iets proberen tegen te doen', zoals vaak wordt gezegd. Dat is namelijk het gevaar: dat de zwijgende meerderheid een kleine minderheid lijkt in het verbale geweld van de minderheid die het probleem niet ziet.
Wat de Facebook Wereldfietsers groep voor mij als voordeel heeft: reageren is kort en bondig, dat werkt drempelverlagend voor zowel reageren als lezen. En meerdere niveau's gelaagd, waardoor je makkelijk reacties en zij-discussies kan starten zonder dat anderen daar last van hebben of de essentie van de hoofddiscussie onder wordt gesneeuwd.

Wat ik een groot nadeel vind van de wereldfietsersgroep is dat er geen fatsoenlijk overzichtelijk of doorzoekbaar archief is, en dat er een vervelend artificieelintelligent filter aanwezig is. Je ziet ook soms binnen een week precies dezelfde vragen opnieuw gesteld worden. Blijkbaar lezen / zoeken mensen niet.

Wbt offtopic FB discussie:

Het valt me als "af-en-toe" facebookgebruiker op dat het platform de laatste jaren rap verslechtert qua gebruikerservaring. Nog los van de leegloop (veel mensen hebben facebook gedag gezegd of komen nooit meer, dit verlaagt het algemene niveau), technische beslissingen die alleen maar gefocust zijn om mensen te verleiden tijd te blijven besteden, ipv het platform prettiger/nuttiger te maken voor de gebruiker. Ik denk een soort tunnelvisionaire wanhoopspoging om de waarde van het bedrijf niet te laten instorten.

De mening van willem.m over maatschappijontwrichting ben ik het wel gedeeltelijk mee eens, maar het geldt denk niet alleen voor Facebook, ook al is die wel het ergste. Ik weet niet of niet meedoen het beste is. Door bewust mee te doen biedt je wat tegenwicht tegen de extreme waanzinbubbels, wat Leon ook zegt. Ik denk dat een wereldfietsersgroep alleen maar positief bijdraagt tegen waanzin.
Er is zojuist een forum toegevoegd aan de site van de Europafietsers.
Je kunt het hier vinden,
Concurrentie! Of toch niet? Ik lees in de regels van dit forum: "Het forum is openbaar en iedereen kan berichten lezen. Alleen donateurs van Europafietsers kunnen een account aanvragen en vragen stellen en reageren op berichten."
Ik vind dat een opmerkelijke combi. Het is voor leden onder elkaar, naar toch kan iedereen meelezen. Vermoedelijk hoopt men dat het verleidelijk wordt om mee te doen. Ik ben benieuwd of het werkt.
Leon schreef:
do 28 apr, 2022 19:40
Concurrentie! Of toch niet? Ik lees in de regels van dit forum: "Het forum is openbaar en iedereen kan berichten lezen. Alleen donateurs van Europafietsers kunnen een account aanvragen en vragen stellen en reageren op berichten."
Ik vind dat een opmerkelijke combi. Het is voor leden onder elkaar, naar toch kan iedereen meelezen. Vermoedelijk hoopt men dat het verleidelijk wordt om mee te doen. Ik ben benieuwd of het werkt.
Dat is wel ongeveer hoe alle forums / fora* werken: meelezen mag, maar voor meepraten moet je een account hebben.

En ik kan je uit eigen ervaring melden dat dit goed werkt. :)

* doorhalen wat je leeftijd je ingeeft.
Donateurschap is toch iets anders dan een account?
Ik hoop dat het bij de Wereldfietser niet zover komt, juist de toegankelijkheid is een groot pluspunt. Ik heb het bestuur wel voorgesteld om ergens een vrijwillige donatieknop toe te voegen.
Leon schreef:
do 28 apr, 2022 20:12
Donateurschap is toch iets anders dan een account?
In formeel-juridische zin wel, maar praktisch? Hangt een beetje van de situatie af. Als het donateurschap/lidmaatschap weinig kost vind ik het verschil niet wezenlijk, en zorgt het er vooral voor dat je daarmee het kaf van het koren scheidt, om het zo maar te zeggen. Het maakt de moderatie een stuk eenvoudiger.

Op sommige fora ben ik betalend lid, om twee redenen: a) ik draag bij aan iets waarvan ik het bestaan belangrijk vind en b) er zijn vaak praktische voordelen aan verbonden, zoals geen advertenties en/of toegang tot bepaalde informatiebronnen of delen van het forum.

Concrete voorbeelden: op het forum van oudefiets.nl kun je gratis een account (en veel plezier) hebben, maar voor €26 per jaar ben je lid van de vereniging en heb je toegang tot hun rijke documentatiebank en die van de Engelse zustervereniging, de Veteran-Cycle Club. Een goeie deal, wat mij betreft.

Op Bikeforums.net kun je ook gratis een account (en ook veel plezier) hebben, maar voor $12 per jaar krijg je geen advertenties en ook extra functionaliteit, zoals toegang tot het verkoopforum.

Belangrijker vind ik eigenlijk dat je ook een signaal afgeeft: ik vind dit een leuk en belangrijk forum en maak daar graag deel van uit. Het effect daarvan is lastig meetbaar, maar ik denk wel dat het er is: betalende leden voelen zich iets meer verantwoordelijk voor het welzijn van "hun" club, en niet-betalende leden zijn zich tussen al die betalende leden (dat is natuurlijk niet toevallig ook zichtbaar) iets meer bewust van hun privilege.

Mijn twee centen.