Freeloaders

Elders op dit forum staat een oproep van iemand die een reisgenoot zoekt. Ik stoorde me enorm aan zijn reactie. De moderator gaf aan dat een discussie over dit onderwerp beter in kletspraat voortgezet kan worden. Dus bij deze het nieuwe topic.
De auteur J wil op reis gaan, maar dan met geen enkel budget op zak. Hij wil profiteren van de goedheid van de lokale mensen onderweg. Eigenlijk wordt hij dan een zwerver per fiets. Ik ben het dan ook met Johnny e.a. heel erg eens. Je kan niet van arme mensen verwachten dat je zo maar mag aanschuiven voor een maaltijd.
J. wil de wereld verbeteren, maar blijf dan ook in discussie. Schrijf dan ook niet in termen alsof de gemiddelde wereldfietser op dit forum nooit in een arm land heeft gefietst of een sloppenwijk heeft gezien. J. heeft geen fietservaring schrijft hij ook, dus weet niet hoe het is om met een fiets door een sloppenwijk te gaan.
Ik vind zijn opmerking tenenkrommend. Een tros bananen of melk kopen voor de kinderen daar maakt het verschil voor even. En als je overnacht daar profiteert de hele bevolking van. Verbeter de wereld, begin bij jezelf.
Helemaal mee eens Rutger. Ik heb wel een beetje genoeg van mensen die even langs komen met een idee, en zodra iemand zegt dat het misschien niet zo'n goed plan is terug beginnen te schelden dat wij allemaal bekrompen zijn. En ja, hier wordt lui uitvreten tot religie verheven, nu ook inclusief een citaat uit het nieuwe testament.
Wim
Ik denk en hoop dat hij het met enthousiasme en spontaniteit brengt, maar dat de (gartis) soep niet zo heet wordt gegeten als deze wordt opgediend. De mensen die hij 'bevraagt' kunnen natuurlijk ook gewoon nee zeggen, en in de praktijk zal hij toch ook een en ander moeten geven, als het niet materieel is, dan toch zeker immaterieel.
Ik denk dat hij met deze instelling vooral ook zichzelf tegenkomt, en dat is goed voor hem.
Wat ik niet begrijp is, waarom dergelijke berichten niet gewoon straal genegeerd worden? Des te sneller staat het op pag. 2 en uit het zicht.
Discussiëren met zulke mensen heeft toch weinig/geen zin 8)
Deze manier van reizen is vaker langsgekomen. Ik ben het met Rutger eens. Je wordt dan een bedelaar op de fiets, met dat verschil dat de meeste bedelaars geen verzekeringen en een huis in Nederland hebben.
Persoonlijk heb ik meer respect voor de mensen die zichzelf bedruipen onderweg. Kijk naar een Mirjam (cycling dutch girl). Zij is ook al jaren onderweg zonder ge/misbruik te maken van de mensen onderweg. Zij gaat af en toe aan het werk en kan zo weer een deel van haar leven bekostigen.

Toch denk ik dat hij een heel eind komt. Laten we wel wezen. Als er bij mij een fietser voor de deur staat die vraagt of hij in mijn tuin mag kamperen en gebruik mag maken van mijn douche, dan zal ik geen 'nee' zeggen. Sterker, ik zou deze persoon ook nog aan tafel vragen.
disclaimer: onderstaande reactie is mijn huidige visie na gereisd te hebben, maar daarbij niet met extreme armoede te zijn geconfronteerd. Of deze houding ook in extreme omstandigheden als juist zou aanvoelen weet ik niet, net zo goed als dat ik niet weet of het opportuun is om te reizen door gebieden waar extreme armoede heerst.

Het hangt allemaal wat van je instelling af: ik heb er geen probleem mee om gratis mee te eten, ook al zijn het arme mensen. Sommige mensen vinden hun trots in wat ze hebben, delen met anderen. Maar ik ga de vraag nooit zelf stellen, bovendien zal ik helpen waar ik kan (en dat is vaak door kennis te delen, eerder dan materiaal te delen).
Iets kopen voor andere mensen doe ik niet, tenzij misschien als het hun leven makkelijker zou kunnen maken op lange termijn. (bv een mes zou ik wel durven schenken, kauwgom niet).

Maar ik kan me voorstellen dat er ook opdringerige mensen zijn die vragen om onderdak en eten en daarbij mensen in situaties brengen waarbij ze semi-verplicht zijn om hulp te bieden. Daar kan ik mij uiteraard niet achterzetten, en het getuigt van een zeker egoïsme. Net zo goed ken ik wel een aantal projecten waarbij de reiziger schier budgetloos door Europa is gereisd, eten en onderdak heeft ontvangen en daarbij prachtige ervaringen heeft gedeeld met de mensen die hij/zij onderweg ontmoette.

Hoe iemand zich op vakantie gedraagd is, vrees ik, moeilijk in te schatten als je op een forum met elkaar communiceert. Ik kan alleen maar hopen dat iedereen mensen met respect behandelt, open staat om hun keuzes te respecteren en als reiziger zijn omgeving (in de maximale zin) zo min mogelijk beïnvloed.
Michael W schreef:Wat ik niet begrijp is, waarom dergelijke berichten niet gewoon straal genegeerd worden? Des te sneller staat het op pag. 2 en uit het zicht.
Discussiëren met zulke mensen heeft toch weinig/geen zin 8)
Misschien omdat het ook wel fascinerend is. Mensen die niet kunnen aarden in deze maatschappij en een uitvlucht zoeken. Vervolgens moet stoere one-liners hun idee onderbouwen. Maar wel in hun achterhoofd dat ze altijd terug kunnen vallen in het Nederlandse sociale vangnet (maar dat zullen ze stellig ontkennen natuurlijk).
HansvanderVeeke schreef:Deze manier van reizen is vaker langsgekomen. Ik ben het met Rutger eens. Je wordt dan een bedelaar op de fiets, met dat verschil dat de meeste bedelaars geen verzekeringen en een huis in Nederland hebben.
Persoonlijk heb ik meer respect voor de mensen die zichzelf bedruipen onderweg. Kijk naar een Mirjam (cycling dutch girl). Zij is ook al jaren onderweg zonder ge/misbruik te maken van de mensen onderweg. Zij gaat af en toe aan het werk en kan zo weer een deel van haar leven bekostigen.

Toch denk ik dat hij een heel eind komt. Laten we wel wezen. Als er bij mij een fietser voor de deur staat die vraagt of hij in mijn tuin mag kamperen en gebruik mag maken van mijn douche, dan zal ik geen 'nee' zeggen. Sterker, ik zou deze persoon ook nog aan tafel vragen.
Ja af en toe werken is dan wel het beste. Zelfs als Jerome overal gratis wil kamperen en eten etc. biedt dan op zijn minst aan om wat terug te doen. Dat kan heel simpel zijn. Helpen met de tuin opknappen, klusjes... Voor Mirjam heb ik diep respect.

Verder voelde ik na het lezen van het bericht van Jerome mijn tenen krommen. Vooral ook door de zin dat iemand van ons nooit in een sloppenwijk is geweest.
Het zijn juist wereldfietsers die over het algemeen in gebieden komen die de gemiddelde toerist links laten liggen. Je kan natuurlijk niet meer reageren op zo'n topic, maar meningsuiting is ook een luxe. En voor mij vond ik het heerlijk te weten dat velen mijn mening delen.

Rutger
Het is eigenlijk een heel simpel voorbeeld. Stel je fietst in Ghana. Je hebt dorst en overal lopen er verkopers van waterzakjes tegen een paar centen. Moet je die dan ook gratis krijgen?
Rutger schreef:Het is eigenlijk een heel simpel voorbeeld. Stel je fietst in Ghana. Je hebt dorst en overal lopen er verkopers van waterzakjes tegen een paar centen. Moet je die dan ook gratis krijgen?
Precies dat.

Ik vond het in Peru (is dat derde wereld?) leuk om mijn eten altijd bij van die kleine kraampjes langs de weg te kopen. Je weet dat de lokale bevolking je geld goed kan gebruiken en je hebt vaak een leuk gesprek met deze mensen. De diaree neem je er maar bij voor lief.
Ik heb wel gehad dat mensen mij dingen gratis wilden aanbieden, maar ik schaam me ervoor het aan te nemen met al mijn rijkdom.

OK, ik moet wel toegeven dat ik 's avonds er meestal niet op zit te wachten om bij mensen thuis te slapen en iedere dag weer dezelfde verhalen te moeten vertellen enzo. Lijkt me verschrikkelijk om steeds weer je gastheer te moeten entertainen, dan betaal ik graag voor een hotelkamertje en wat rust.
Iedereen moet maar reizen zoals hem dat zelf het leukst of waardevolst lijkt, maar je eigen parasitair gedrag legitimeren met de leuze "geven is vaak leuker dan krijgen" is een gotspe van jewelste.
Hallo allemaal,

even voor de duidelijkheid, ik heb niemand ergens om gevraagd toch?
Wat ik wil doen en nogmaals dit voelt als een roeping!!!!!, is juist op een menselijke manier in contact treden met mensen. Misschien leef ik wel van de natuur en praat ik met niemand!

In mijn opinie ben je juist aan het discrimineren als je jezelf als meer of minder ziet als anderen, ik las net dat iemand een gift niet aan durfde te nemen ivm zijn "rijkdom". Dat zou ik juist als belediging ervaren!

En waarom zou ik niet uit welke bron dan ook mogen citeren?

@rutger waar haal je het idee vandaan dat ik wil profiteren?

@ michael ik ben hier helemaal niet om te discussiëren!

@ berger moet ik nou meteen mn roots verbranden omdat ik mn hart volg en laat die waterboy zelf bepalen wie gratis water verdient

@ roeland, dat jij de verplichting voelt je host te moeten "entertainen" zegt wat over jou

@ peterderijk kan je parasiteren even in andere woorden uitleggen want ik ontvang dit als heel negatief.

Ik doe geen vlieg kwaad, heb een ideaal en dat ga ik naleven.
Dat jullie tenen gaan krommen vind ik echt lachwekkend!
Maar ik zal niet weglopen en deze discussie zeker volgen..
Waarom ga je ervan uit Jerome dat er niemand van ons nooit in een township is geweest en niet weet wat er in arme landen geweest zijn? Zelf heb ik o.a in Ghana en Zuid-Afrika en veel in Balkanlanden gefietst. En jij?
@rutger ik ga je vraag beantwoorden, wil jij mijne ook beantwoorden?

Ik kreeg het gevoel van de reacties op mijn oproep dat je op deze aarde alleen kan overleven met geld, nou rutger ik kan je garanderen dat als je echt op het verkeerde moment ergens in de ghetto bent je alleen maar kwetsbaarder bent met geld.
Het was niet mijn intentie om iemand te beledigen en ik schreef letterlijk:

Waarschijnlijk!!!!
Het idee om als toerist op de zakken van anderen te leven, staat mij tegen. Zeker in landen waar wij als (naar verhouding) rijke westerse toeristen al enorm profiteren van de lage prijzen voor onderdak, eten, drinken etc.

Een beter idee lijkt mij om je te laten sponsoren voor een goed doel. Naar mijn gevoel wringt dat ook met reizen voor je eigen plezier, maar als de baten voor het goede doel in verhouding zijn met de kosten die je voor je zelf maakt, is er iets voor te zeggen. Het levert in ieder geval een positief resultaat op.
O, ja Rutger, ik heb op Curacao heel vaak te horen gekregen dat ik gevaarlijk bezig was door 's nachts in allerlei lichamelijke staten door de slechte buurten te lopen en ik ben opgegroeid in het spijkerkwartier en ik heb een strafblad en ik heb wel eens een gun op mijn hoofd gehad en de volgende keer roep ik waarschijnlijk, schiet dan!

Maar ik ben hier niet om wedstrijdje te doen, ik wens ieder veel plezier met zn fietstocht en ik ga alleen nog maar reageren als ik het de energie waard vind!!
Omdat ik energie maar 1 keer kan gebruiken wil ik dat goed doseren...

ONE LOVE
Jérôme schreef:O, ja Rutger, ik heb op Curacao heel vaak te horen gekregen dat ik gevaarlijk bezig was door 's nachts in allerlei lichamelijke staten door de slechte buurten te lopen en ik ben opgegroeid in het spijkerkwartier en ik heb een strafblad en ik heb wel eens een gun op mijn hoofd gehad en de volgende keer roep ik waarschijnlijk, schiet dan!

Maar ik ben hier niet om wedstrijdje te doen, ik wens ieder veel plezier met zn fietstocht en ik ga alleen nog maar reageren als ik het de energie waard vind!!
Omdat ik energie maar 1 keer kan gebruiken wil ik dat goed doseren...

ONE LOVE
Wat zou jij doen in Ghana? Niet betalen voor een zakje water? Het is een simpele vraag dus ook een simpel, maar beargumenteerd antwoord.

Typisch Westers als je zegt dat je alleen je energie maar 1 keer kan gebruiken. Als je geen energie meer hebt, kan je ook niet aan een fietsreis beginnen. :D
@ hansvanderveeke. Pardon, mensen misbruiken? Waar haal je dat vandaan?
Jérôme schreef:@ hansvanderveeke. Pardon, mensen misbruiken? Waar haal je dat vandaan?
Het gaat om een mening / opvatting, niet om een vaststaand feit. Wat in de een z'n ogen misbruik is, is in de ogen van een ander gewoon een verzoek.

M.i. staat of valt die opvatting met de manier waarop de persoon zich opstelt. Het opleggen van een soort mentaal overwicht, of de persoon ertoe doen voelen alsof hij of zij geen andere keus heeft, is wat dat betreft uit den boze.
Rutger, heel zwak dit, je begon zo sterk aan dit topic, inmiddels heb ik jou vragen beantwoord maar weiger je jouw eigen woorden te verklaren...

Sterker nog, nu kom je me weer iets vragen..

Zou je niet eens fatsoenlijk mijn vraag willen beantwoorden?

Btw dat jij het fijn vind dat anderen mij ook als profiteur oid zien zegt wat over jou
Jou ideeën en idealen zouden totaal los moeten staan van wat anderen denken.
Of je bent een volger, maar dan wel een volger die een leider aanvalt, heel dom eigenlijk dus!