De Nederlandse berg

Een tijdje geleden heeft Thijs Zonneveld in een column geschreven over het creëren van een berg van 2000m in Nederland. Het was in eerste instantie als grap bedoeld, maar nu blijken veel mensen, organisaties en bedrijven er wel oor naar te hebben.
Op de onderstaande link staat meer info er over:
http://www.depers.nl/sport/588085/Neder ... nbouw.html

Ik vroeg me af wat jullie er van vinden?

Mij lijkt het in eerste instantie wel geinig, een stel mooie hellingen in NL erbij kan geen kwaad. Maar ja zo'n berg heeft natuurlijk ook allerlei effecten op de omgeving.
Dat zou tof zijn! Ik had er al iets over gehoord maar kon nou niet vinden waar dit vandaan kwam, bedankt dus daarvoor.

Hebben we wel genoeg zand om zo'n berg te maken? :D
Johojo schreef:Dat zou tof zijn! Ik had er al iets over gehoord maar kon nou niet vinden waar dit vandaan kwam, bedankt dus daarvoor.

Hebben we wel genoeg zand om zo'n berg te maken? :D
in ieder geval genoeg ijzer voor een hek en kassapoortjes!
Met het oog op de stijgende zeespiegel een goed idee!
Zo'n giantische massa geeft een dergelijke druk dat de polder een stuk gaat zakken. Wij krijgen dan nog iets unieks: een rotseiland in het IJsselmeer.
De laatste keer dat Nederlanders een kunstmatige heuvel van enige betekenis hebben aangelegd was van 1823 - 1826 bij Waterloo. Er was destijds 290.486 m³ zand nodig om een 40 meter hoge heuvel op te richten.
Volgens dit bericht moet de berg bij Den Helder in de zee worden gebouwd. Duur van de bouw: 20 to 30 jaar... kan ik de skies nog even in de schuur laten staan... :D
Ik denk dat we ons afvalbeleid compleet moeten omgooien. We gaan alle afvalstromen uit heel Europa naar NL halen (uit Napels gaat het al komen) en op 1 locatie storten en zo die mega-berg vorm geven. Zand enzo moeten we daarvoor niet gebruiken = primaire grondstof en schaars.
Ik heb even geen idee hoeveel oppervlak en tijd we nodig hebben, maar dat wil ik nog wel even uitrekenen. Alle afvalenergie-centrales en andere verwerkingsbedrijven gericht op duurzame energie moeten dan maar even dicht, ten dienste van het storten voor die mega-berg. In Nederland hebben we daar wel een goed concept voor: http://www.duurzaamstorten.nl . Er zijn wellicht wel wat nadelen voor het milieu, maar daar is het volgende voor :
Iedereen die met de auto naar het werk gaat, moet voortaan met de FIETS om de CO2 footprint op peil te houden (lca zal alle voor-/nadelen aan moeten geven). fIetsvakanties, waarbij de fiets met het vliegtuig - gedeeltelijk - wordt vervoerd, zijn tijdens die periode van storten helaas verboden.
De uitvoering kost misschien een paar generaties maar dan kunnen onze kleinkinderen in ieder geval naar een locatie om droge voeten te hebben vanwege de zeespiegelstijging :D
Gr.
Kees
keesm54 schreef: Ik heb even geen idee hoeveel oppervlak en tijd we nodig hebben, maar dat wil ik nog wel even uitrekenen.
10 jaar lang doorwerken in continudienst, 3 grote opleggers per minuut, en dan hebben we een kegelvormig bultje van 1000x 1000m. En vermoedelijk genoeg kilometers verstookt om iedere Nederlander zo vaak naar de Alpen te slepen tot ie geen bult meer kan zien.

Andere manier om er naar te kijken: als iedere inwoner een oplegger zand stuurt zijn we er ;)
De Nederlandse berg ligt er al:

Afbeelding

Mount Scenery in de gemeente Saba ;-)


Afbeelding

De Carstenszpiek met 4884 meter was ooit de hoogste Nederlandse berg:

Afbeelding
De tovenaar schreef:De Nederlandse berg ligt er al:
Als de Jager nou een paar Griekse bergen al onderpand eist ;)
Ook interessant om te weten, waar ligt de grootste kunstmatige berg ter wereld?

De Sophienhöhe in Duitsland?
Afbeelding
http://en.wikipedia.org/wiki/Sophienh%C3%B6he

In de prehistorie kon men er ook wat van:
Afbeelding
http://en.wikipedia.org/wiki/Silbury_Hill

Dat moet dus anno 21e eeuw beter kunnen, alhoewel, de pyramide van Austerlitz overeind houden is al een groot probleem ;-)
http://nos.nl/artikel/256579-pyramide-v ... regen.html
http://www.aardkundigewaarden.nl/zwerfs ... uin_ID=386
m-gineering schreef:
De tovenaar schreef:De Nederlandse berg ligt er al:
Als de Jager nou een paar Griekse bergen al onderpand eist ;)
Rutte denkt eerder aan een compleet eiland!
http://nos.nl/artikel/265669-rutte-dach ... innen.html

Kreta misschien? Heel wat mooie bergen daar 8)
Kunnen we Friesland niet opofferen voor een dergelijk project? Als er één provincie geschikt is om opgeofferd te worden is dat Friesland wel!!
Matthie9000 schreef:Kunnen we Friesland niet opofferen voor een dergelijk project? Als er één provincie geschikt is om opgeofferd te worden is dat Friesland wel!!
Voorzichtig, voorzichtig :evil:
@Matthie9000 :evil:
:D :twisted: MUHAHAHAHAHAHAHAAA HAAAH!
Matthie, blij om te horen dat er ook verstandige dingen worden gezegd op het forum :P

Ach is maar een onschuldig grapje dus dat mag voor een keer wel :P
Daar ben ik faliekant op tegen. Zonde van het mooie Hollandse polderlandschap en zo'n berg kan het klimaat veranderen (grote hoogte = nieuwe rivieren van smeltwater na de winter, daar zitten de waterschappen niet op te wachten) en slechte biotoop (ernstige windbelemmering) voor de molens op de voorgrond. Het zal een gedrang van jewelste worden met al die bergliefhebbers. Dus een megaparkeerterrein ernaast met dure Schipholtarieven.
NEE dus.
De tovenaar schreef:Ook interessant om te weten, waar ligt de grootste kunstmatige berg ter wereld?

De Sophienhöhe in Duitsland?
Afbeelding
http://en.wikipedia.org/wiki/Sophienh%C3%B6he

In de prehistorie kon men er ook wat van:
Afbeelding
http://en.wikipedia.org/wiki/Silbury_Hill
Twee kilometer ten zuidoosten van Warffum ligt al een kunstmatige berg van 25 meter hoog, echt waar! Daar ben ik gisteren nog op geweest. Nog hoger is een kunstmatige berg van zeker 35 meter achter Kardinge bij stad Groningen. Geschikt voor off-road fietsen!
De Vam berg, het hoogste punt van Drenthe steekt 40m boven het maaiveld uit en is een populaire col: http://www.climbbybike.com/nl/beklimmin ... ainID=7193

Emmen heeft een soortgelijke bult maar is ietsje lager.

In Noord-Brabant heb je de Gulbergen, een voormalige stortplaats van zelfs 60m hoog:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gulbergen

We moeten dus nog heel wat afval gaan importeren om tot 2000m hoogte te komen :x