Relevantie waterkolom bij tenten

Ik heb alleen maar willen zeggen dat we veel eisen aan onze tent stellen, en dat ik geen tentdoek heb gevonden dat aan al die eisen tegelijk voldoet.
Het eisenpakket:
  • superlichtgewicht
  • waterdicht
  • ademend
  • en het moet een mensenleven lang meegaan.
De Fietsvakantiewinkel zegt het volgende: https://webshop.fietsvakantiewinkel.nl/fietstent-kopen
De waterdichtheid van het tentdoek wordt gemeten in mm waterkolom. Dit getal geeft aan hoeveel druk er nodig is voordat het water door het tentdoek heen lekt. Als bij een tent een waterkolom van 1500 mm wordt aangegeven, dan betekent dit het doek pas gaat lekken als er een waterkolom, gevuld met 1500 mm water, op 1 cm2 doek wordt gezet.

Het is echter niet zo dat hoe hoger het aantal millimeters waterkolom dat wordt opgegeven, hoe beter de tent is. Een laag dikke coating (die leidt tot een hogere waterkolom) zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat het doek minder soepel wordt, niet handig voor een buitendoek. Ook staat er niet zoveel druk op een buitendoek en zal het daarom beter zijn om voor een buitendoek voor een minder hoge waterkolom te kiezen dan voor het grondzeil, waar juist veel druk op komt.

Ook de manier van coaten is van belang. Door de coating in meerdere, dunne lagen aan te brengen zorgt MSR er bijvoorbeeld voor dat de coating minder snel slijt. Hoewel er dan soms een minder hoge waterkolom bereikt wordt is de coating wel duurzamer en lichter en zal de tent langer meegaan.

Belangrijkste om te onthouden is dus dat een hogere waterkolom niet altijd beter is in het totale plaatje. Alle tenten die wij verkopen zijn echte fietstentjes en zeker 100% waterdicht. Laat je dus niet te veel leiden door de getallen die hierbij vermeld worden.
Kortom je kan er geen peil op trekken ;)
Ik denk dat de waterkolom niet het enige is dat van belang is. Ik had eerst een Terra Nova Laser Competition 1, die ik onder andere had gekozen vanwege de hoge waterkolom. De waterdichtheid was prima, maar qua binnenruimte was het toch wel erg krap waardoor ik al snel ergens het tentdoek raakte. En hoe hoog de waterkolom ook is, mijn ervaring met zulk dun tentdoek is dat het water er gewoon doorheen trekt als je het aan de binnenkant aanraakt.

Nu overgestapt naar een tentje met koepelconstructie en een waterkolom van 1200mm. In een stevige onweersbui in de Ardennen geen enkel probleem gehad met waterdichtheid. En ik heb veel meer bewegingsruimte, waardoor het tentdoek raken bijna niet meer voorkomt. Dit helpt trouwens niet alleen bij regenachtig weer, ook bij droge nachten met veel condens vind ik dit echt een heel groot pluspunt.