Solar power bank systeem bij Aldi, is het wat?

Net boodschappen gedaan bij Aldi (in België) en zag er een solar power bank systeem in de rekken liggen. Geen merk, Duitse makelij, voor iets minder dan 20 euro. Specificaties: 7000 mah, 6 verschillende uitgangen (voor usb etc), opladen via zonnenenergie en/of stroom.

Nog niet gekocht maar misschien heeft iemand van jullie er ervaring mee? Aldus mijn vraag: degelijk apparaatje of gewoon rommel?

Ik zou het enkel gebruiken om occasioneel tablet en gsm op te laden. Maar het dient blijkbaar ook voor opladen van gps-systemen.(dus mocht het wat zijn: leuke budgettip)
Het idee is leuk, maar het gaat niet werken. Die powerbank heeft dan wel 7.000 mAh capaciteit, maar het solarpanel kan (bij lange na) noot voldoende leveren om de powerbank op te laden. Maar ja, een powerbank van 7.000 mAh voor 20 euro is ook niet te duur.
Geen ervaring maar de kans dat je er iets met kan acht ik bijzonder klein. Zoals je ook op dit forum kan lezen werken Solar-powerbanks enkel in zeer goede lichtomstandigheden (die dus zelden aanwezig zijn bij het fietsen). En hoewel dat goedkoop niet altijd slecht is, is de kans dat je voor 20 euro een degelijk product hebt zo goed als onbestaande.

Renaat
Revanho schreef:Geen ervaring maar de kans dat je er iets met kan acht ik bijzonder klein. Zoals je ook op dit forum kan lezen werken Solar-powerbanks enkel in zeer goede lichtomstandigheden (die dus zelden aanwezig zijn bij het fietsen). En hoewel dat goedkoop niet altijd slecht is, is de kans dat je voor 20 euro een degelijk product hebt zo goed als onbestaande.

Renaat

Dank voor jullie antwoorden. Gelukkig heb ik het nog niet aangeschaft. Less (rommel) is more...
Evenals, waarschijnlijk, beide vorige reageerders, ken ik dit apparaat niet, maar in afwijking van hen ben ik over aanbiedingen van Aldi niet negatief. Sterker zelfs, ik vind dat Aldi meestal heel veel waarde voor de prijs biedt. Het woord 'rommel' is zeker niet van toepassing.

Aldi maakt niets zelf, maar koopt in bij grote leveranciers. Voor hun non-food aanbiedingen worden tenders uitgeschreven aan diverse gerenommeerde producenten. Die mogen grote hoeveelheden leveren op een precies afgesproken tijdstip in een afgesproken verpakking, maar zonder merkvermelding. Dat is voor veel leveranciers een buitenkans, omdat ze daarmee hun gespecialiseerde afzetkanalen niet opvallend voor de voeten lopen en een groot extra volume kunnen produceren tegen variabele kosten. Bij veel producten vraagt Aldi wel een TÜV keurmerk, wat ook niet vanzelfsprekend is. Kortom, je krijgt meestal de expertise en het ge-oliede fabricageproces van een grote fabrikant met hele lage distributiekosten, tegen een scherpe prijs.

Dat de zonnecel zo'n grote capaciteit niet volledig kan opladen geldt natuurlijk ook voor alle andere cellen van dat formaat en lijkt me geen bezwaar als er ook een netoplader bij zit.
Het hangt er m.i. ook echt vanaf hoe je zoiets gebruikt. Je moet niet verwachten dat je je telefoon of gps of whatever device kunt laden zonder dat de powerbank leger geraakt. Ik gebruik nu een jaar of twee een WakaWaka PowerPlus. Je moet jezelf aanleren dat ding in de zon te zetten zodra het kan. Ook weinig zon laadt, hetzij weinig. Maar hij laadt wel bij, en eens in de zoveel tijd kun je je gewenste apparaat dan opladen.

De WakaWaka gebruik ik als leeslamp en oplader voor telefoon en Kindle. De telefoon hoeft niet vaak aan dus vraagt weinig stroom, en de Kindle doet bijna drie weken met een lading bij dagelijks gebruik.

Ik denk dat je met zo'n Aldi geval hetzelfde gebruik kunt voorzien.
Revanho schreef:Geen ervaring maar de kans dat je er iets met kan acht ik bijzonder klein. Zoals je ook op dit forum kan lezen werken Solar-powerbanks enkel in zeer goede lichtomstandigheden (die dus zelden aanwezig zijn bij het fietsen). Renaat
Dit komt niet overeen met onze ervaring. Wij nemen nu al twee fietsvakanties een Xtorm Lava mee (6000 mAh powerbank) en zowel onderweg naar Parijs als in Oostenrijk bleek het vrijwel altijd wel mogelijk de accu op te laden met zonne-energie. Ik klem het ding onder een spin, bovenop de tent en dat blijkt doorgaans een prima plek om op te laden. En de paar keer dat het niet lukte, heb ik de accu bijgeladen vanuit het lichtnet.

groet,

Jan
In dit verhaal moet je 2 aspecten uit elkaar houden:
1. capaciteit van het zonnepaneel
2. capaciteit van de accu

Bij dit apparaat zijn deze niet in balans. Om de accu op te laden, heb je 2 tot 4 A4'tjes aan zonnepaneel nodig. Vele malen groter dan het oppervlak van de powerbank.
Waarom zouden die twee in balans moeten zijn?

Het is juist een groot voordeel als de capaciteit van een accu veel groter is dan wat de zonnecel per dag kan produceren. Dan gaat er waarschijnlijk geen energie verloren. Bovendien heb je reserve voor dagen dat er weinig zonneschijn is, je geen tijd had om de accu te laten opladen of op dagen dat je opeens veel meer energie dan gemiddeld nodig hebt.

De belangrijkste vraag is of het zonnepaneel genoeg energie levert om de dagelijkse verbruik gemiddeld te dekken. Als het antwoord ja is, is een grote accu alleen maar een voordeel.

Bij een stuwmeer vraagt ook niemand of de instroom in balans is met de capaciteit van het stuwmeer. Vanzelfsprekend moet een stuwmeer veel groter zijn dan de instroom. De belangrijkste vraag daar is of de instroom over lange tijd groter of gelijk is aan de uitstroom. Zo zit het ook bij accu's, tenzij ze door de hoge capaciteit heel erg zwaar worden. Maar dat punt heb ik in deze discussie nog niet gehoord.
math schreef:Evenals, waarschijnlijk, beide vorige reageerders, ken ik dit apparaat niet, maar in afwijking van hen ben ik over aanbiedingen van Aldi niet negatief. Sterker zelfs, ik vind dat Aldi meestal heel veel waarde voor de prijs biedt. Het woord 'rommel' is zeker niet van toepassing.
Ik weet dat men bij Aldi soms goede prijs-kwaliteit biedt. Ik heb dan ook niet gezegd dat ik alles van Aldi rommel vindt. Maar het gaat hier om een apparaat van 20 euro en ik durf met volle overtuiging zeggen dat men voor 20 euro geen degelijke Solarpowerbank kan aanschaffen, ook niet bij de Aldi.
JWH schreef: Dit komt niet overeen met onze ervaring. Wij nemen nu al twee fietsvakanties een Xtorm Lava mee (6000 mAh powerbank) en zowel onderweg naar Parijs als in Oostenrijk bleek het vrijwel altijd wel mogelijk de accu op te laden met zonne-energie. Ik klem het ding onder een spin, bovenop de tent en dat blijkt doorgaans een prima plek om op te laden. En de paar keer dat het niet lukte, heb ik de accu bijgeladen vanuit het lichtnet.
In goede omstandigheden dan zal het misschien werken, maar hoe vaak zijn de omstandigheden niet goed?

Het is natuurlijk ook allemaal een kwestie van natuurkunde. Niet dat ik het concreet heb uitgerekend, maar als men kijkt naar de prijs en opbrengst van relatief dure fotovoltaïsche cellen die op daken van huizen worden geplaatst en daar (bijna) optimaal staan gericht dan zou het ook wonderbaarlijk zijn dat een kleine oppervlakte goedkope cellen veel energie opleveren.

Renaat
Koffiekop schreef:In dit verhaal moet je 2 aspecten uit elkaar houden:
1. capaciteit van het zonnepaneel
2. capaciteit van de accu
3. Of het ding wel werkt.
4. Of het ding een paar dagen later nog steeds werkt.

Statistisch gezien zijn mijn ervaringen met non-food-artikelen van de Aldi, Lidl en dergelijke winkels niet zo goed en ik heb heus wel aantallen spullen in de winkels gekocht waaruit enige statistische conclusies zijn te trekken (d.w.z. ettelijke tientallen).

(ff gaan pissen)

Jeetje, wat ben ik weer correct aan het doen... Er wordt bij die winkels maar al te vaak ontstellende meuk verkocht.
Staat of valt met je verwachtingen, zoals met veel aanbiedingen van die winkel. Ik heb jaren gebruik gemaakt van een fietsstandaard van de Aldi, tot ik besloot het toch een te gammel ding te vinden. Nu is iemand anders er gelukkig mee. Maar op het moment van aankoop en die paar jaar erna, voldeed het aan mijn verwachtingen.