Ervaringen uit de praktijk (bidons)

Op internet kan je zoveel informatie halen dat het je duizelt. Firma's kunnen mooie praatjes hebben en plaatjes maken, maar hoe is de praktijk? Na mijn Denemarken- en Vogezen trip en alle trainingsrondjes heb ik een aantal eigen ervaringen maar eens op een rijtje gezet. Dat betekent ook niet dat ik de wijsheid in pacht heb, maar ik vertel gewoon hoe ik een aantal zaken heb ervaren, zonder enige wetenschappelijke pretentie.

Verschillende plastic bidons heb ik versleten, merkloze bidons, bidons van dubieuze- en gerenommeerde merken. Ik weet ze niet eens allemaal meer te herinneren, maar ze waren van plastic en het water werd lauw en ging uiteindelijk ook naar plastic smaken.

Op mijn tocht naar Denemarken had ik 2 metalen bidons van Koga, voluit Koga Bidon Elite Lysso Aluminium. Ze zijn los te bestellen en de prijs ligt rond de € 15,-. Heerlijke lichte bidons, doorzichtig kapje er over heen, goed passend in de bidonhouders van Koga. Water blijft er echt lang koel in. Op de warmere dagen die ik had vulde ik ze rond 08.00 uur met fris water en rond 15.00 uur was het nog steeds niet lauw.

Dus kocht ik voor mijn eigen fiets de eerste de beste metalen bidon die ik kon vinden, een BBB van 0,75 liter in het zwart voor 18,- euro. In de praktijk bevalt deze best wel goed, er zit ook een doorzichtig plastic kapje op wat het mondstuk vrijhoudt van vuil. Maar ik duwde de bidon in een standaard bidon houder en de eerste krassen zaten er al op, want de bidonhouder is net een ander formaat. Maakt niet uit, het is een gebruiksvoorwerp. Maar toen viel de bidon een keer per ongeluk en er zitten deuken in en de onderkant is wat bol. Staat niet goed meer rechtop. Ach, het is een gebruiksvoorwerp. Met drinken moet je een metalen bidon goed op de kop houden, want knijpen helpt niet zo. Dat betekent dat je wel even moet stoppen om te drinken. Goed toch even een pauze.

Maar naar de Vogezen wilde ik er toch graag een tweede bidon bij hebben. De fietsenmaker adviseerde mij een camelbak en het werd een plastic bidon (de podium big chill) voor 750 ml met een isolatielaag aan de binnenkant. Een bijpassende bidonhouder er bij gekocht. Deze camelbak heeft een draaiknop voor een slot en open en er komt alleen water uit als je er in knijpt. Als die omvalt, komt er geen water uit. Geen plastic kapje maar als er wat vuil op zou zitten, knijp je even en het spuit weg. Meestal dronk ik deze het eerste leeg en omdat het water er zo goed ik koud bleef, vulde ik de camelbak na met het water uit de metalen BBB.

Ik vul de bidons alleen met water. Doe je er iets anders in, blijft de smaak er van lang hangen, ook in de metalen bidons. Of het nu limonade of rose is. Als ik limonade wil drinken, koop ik onderweg wel wat. Er wordt wel gezegd dat je van alleen water flauw wordt, maar op een warme dag kan ik wel 6 liter wegdrinken terwijl ik fiets. Een blikje cola tussendoor is voor mij meer dan genoeg.

Ik ben over de camelbak het meest enthousiast. Hij staat zelfs naast de pc en ik gebruik hem om mijn dagelijkse hoeveelheid water te drinken en zo kan ik ook makkelijk controleren of ik dat inderdaad doe.

Mijn ervaring: Het meeste plezier van de camelbak. Er komt een tweede op mijn fiets met bijpassende bidonhouder (belangrijk!).

Afbeelding
Ik ken Camelbak wel van de rugzakken met waterzak, maar ik wist niet dat ze ook in bidons deden. Ik neem aan dat de bidonhouder niet bij de prijs is inbegrepen? En hij kan gewoon via de standaard bidonbevestigingspunten aan het frame worden geschroefd? (Ik kan het op de foto net niet goed genoeg zien)

Peter
Ik begrijp het verhaal niet helemaal. ik heb nl dezelfde bidon van camelbak maar deze paste gewoon in de standaard bidonhouder die ik al had (van Lezyne). Wat was er dan verkeerd aan de bidonhouder waar de oude bidon in zat?

-Jan
Peter
De bidonhouder zit niet bij de prijs in. Was iets meer dan een tientje. Kan gewoon op de standaard punten worden geschroefd.

Jan De BBB past niet echt goed in de standaardbidonhouder. Ik had maar 1 houder. Toen ik een tweede bidon kocht, de camelbak, had ik ook een 2e bidonhouder nodig. En die van merida past prachtig om de camelbak. Overigens past de camelbak ook wel in de standaardbidonhouder( op mijn fiets de zwarte),maar sluit niet zo mooi aan zoals de merida, die overigens ook wat lichter is. Dus bij een tweede camelbak zou ik ook een tweede merida kopen. Staat ook mooier.