Additionally, paste this code immediately after the opening tag: electronica vraagje - Forum Wereldfietser

electronica vraagje

wie weet welke specificaties een oplaad adapter moet hebben om,4 stuks 1.2 v AA baterijen 2750 m/a in serie (zzing ) op te laden,en hoe je dat berekend.

gr toon
Toon, ik heb mijn Zzing even opengemaakt zodat ik zeker was dat er hier 5 AA batterijen inzitten. Volgens Ronald (van Zzing) heb je een lader nodig die 9 volt met 500mA kan leveren. Hoe lang het vervolgens duurt voordat het geheel is opgeladen kan ik je niet vertellen, de lampjes opde Zzing veranderen namelijk niet van kleur zoals ze dat wel op de meeste batterijenladers doen.

Misschien dat http://www.zzing.de ergens een antwoord heeft staan (site lijkt momenteel uit de lucht te zijn.

Peter
Is het ook mogelijk om een tweede batterypack te kopen en die batterypack af en toe rechtstreeks op te laden zodat je 5 (reserve) batterijen hebt.
Matthie9000 schreef:Is het ook mogelijk om een tweede batterypack te kopen en die batterypack af en toe rechtstreeks op te laden zodat je 5 (reserve) batterijen hebt.
Als je de kast open kunt schroeven moet het aanbrengen van een stekerbus die de voeding naar de ingebouwde accu onderbreekt en de spanning naar buiten brengt niet moeilijk zijn
Ik had ook eens de vraag over de oplaadtijd van de ZZing. Het antwoord:
bei Ihrem Zzing gibt es keine Möglichkeit zu sehen wann der Akku voll ist.
Daher der Tipp in der Anleitung:
Erst das Zzing entladen (z.B. durch Laden von Verbrauchern)
dann 5 Stunden mit dem Netzteil in 9 Volt Stellung laden.
Nach 5 Stunden ist der Akku vollständig geladen. Zzing vom Netzteil trennen.
toonc schreef:2750 mAh {eenheid gecorrigeerd}
/
Pman schreef:500mA
=5,5 h
Er zijn nog vast ergens wat verliezen, dus wellicht kan het ook langer duren.
In antwoord op Matthie zijn vraag hier een foto van het binnenste van de Zzing, redelijk simpel volgens mij om een extra pack aan te sluiten, al merk ik na 3 jaar gebruik nog niet dat de batterijen het minder lang volhouden.

Het gaat hier volgens mij om een redelijk standaard setje (2300 Nimh) die ook gebruikt worden in radiografisch bestuurde voertuigen die je kant en klaar denk ik wel bij Conrad kan kopen (Heeft Ronald van Zzing ook gedaan)

Afbeelding
Ah dat ziet er eenvoudig uit (dat soort stekkertjes worden ook in computers gebruikt voor het aansluiten voor simpele electronica op het moederbord).

Ik bedoelde meer of het ook mogelijk is om de batterijen in-en-uit het plastic omhulsel te halen en los te gebruiken in andere apparaten. Dat scheelt weer een externe USB-batterijoplader. Dan koop je zo'n tweede batterypack van 5 en gebruik je die 5 oplaadbare batterijen in je apparaten; wanneer ze opgebruikt zijn stop je ze terug in het plastic, wissel je ze om met je vaste battery-pack en laad je de batterijen weer op.

Het zou natuurlijk beter zijn als je helemaal géén losse batterijen gebruikt en alleen apparaten gebruikt die een accu hebben die op USB zijn op te laden; mijn smartphone (motorla devy; ideale android/moderne fietstelefoon overigens) heeft dat, maar mijn fototoestel niet; en mijn ervaring is dat m'n fototoestel (oplaadbare) batterijen leegzuigt... Misschien toch maar een keer een fototoestel met accu overwegen (die usb oplaadbaar is).
maar is 5 x1,2 v geen 6 volt i.p.v 9 volt zoals de lader van zzing is(volgens peter)
of kan dat geen kwaad,
en als de laadstroom van de batterijen/pack bv 500 mah zijn ,wat is dan de marge voor de lader
mag je ze dan laden met een bv 1000 mah lader,of laad ze je er alleen maar te snel mee,en gaan ze sneller stuk.
Het citaat in mijn bericht enkele regels terug komt van Ronald Schoen,de fabrikant van de ZZing en ik neem aan dat hij dat allemaal wel weet. Hij adviseerde me overigens ook dringend om te zorgen voor een goede, gestabiliseerde lader en niet meer dan 500 mA laadstroom op het apparaat te zetten. Maar dat geldt vanzelfsprekend voor zijn eigen maaksel.
toonc schreef:.... als de laadstroom van de batterijen/pack bv 500 mah zijn ...
... een bv 1000 mah lader ...
Je vraag was ook hoe je het berekent.
Lees de volgende stukjes:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ah
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_ohm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrische_stroom
http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrische_spanning
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oplaadbare_batterij
Leon
Het batterypack dat in de Zzing zit kan niet zomaar vervangen worden door losse batterijen ze zitten namelijk met een metalen strip aan elkaar gesoldeerd.
Een externe USB-lader heb ik ook geprobeerd maar die had ik beter thuis kunnen laten. Die van GP lust alleen NiMH en het duurt een eeuwigheid (vanaf 390 minuten (dat is dus 6,5 uur) voordat de batterijen zijn opgeladen. (Ook als je hem aan een laptop of PC hangt) De output van de M530 is 850 mA, de techneuten kunnen dan wel uitrekenen hoelang het duurt voor je twee 2300 of 2700 batterijen hebt opgeladen. Op vakantie neem ik dan ook een gewone snellader mee die ik als nodig ergens in de muur prik.
Ik zit er ook aan te denken om zo'n zzing te kopen, voornamelijk om mijn telefoon op te laden. Nu zag ik op hun website dat er een gewone versie is en een smartphone versie. Het wordt mij niet duidelijk wat het verschil is tussen die versies, het prijsverschil is wel duidelijk: 20 euro :? Weet iemand wat de verschillen zijn?
Ipv de Zzing zou je voor een gewoon accu lader kunnen gaan van b.v. varta, en dan een paar AA's als je buffer gebruiken.

Hier zijn mijn gedachten hierover.

Nadeel is wel dat de varta niet helemaal een buffer is en wil niet zelf laden en een apparaat laden tegelijk.

succes