Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Dpreview wordt opgeheven - Pagina 2 - Forum Wereldfietser

Dpreview wordt opgeheven

Leon schreef:
za 25 mar, 2023 20:21
DeFiets schreef:
za 25 mar, 2023 20:13
Voordeel kan zijn dat MP volstaat met zo goed als nieuwe camera's.
Waar men soms 8 jaar na introductie van die camera op de markt nog de nieuwprijs voor vraagt. :shock:
Dan kijk je even op tweakers.net om de prijsontwikkelingen van het product in de afgelopen jaren te volgen.

Daarnaast: er komt de laatste jaren weinig nieuws op de markt. Dat heeft te maken met de ingezakte verkoop de laatste jaren, maar omdat er weinig nieuws is blijft het oude op een relatief hoog prijsniveau hangen.
Leon schreef:
za 25 mar, 2023 20:21
DeFiets schreef:
za 25 mar, 2023 20:13
Voordeel kan zijn dat MP volstaat met zo goed als nieuwe camera's.
Waar men soms 8 jaar na introductie van die camera op de markt nog de nieuwprijs voor vraagt. :shock:
Let op: in de periode 2015-2023 was de inflatie 19%.

Bovendien: is het niet juist geweldig dat dingen hun waarde (beter) behouden? Snelle waardedaling is brandstof voor de weggooimaatschappij: steeds maar de nieuwste dingen kopen omdat het goedkoper/meer/beter/sneller/mooier/etc. kan.
Moore is no more, bedoel je?

https://nos.nl/artikel/2468784-intelopr ... -revolutie
"na zijn studie kwam hij te werken voor de uitvinder van de transistor"
"richtte ... bedrijf ... op, dat de eerste microchip ontwierp."
"besloot ... een nieuw bedrijf ...Intel"
Dat is een indrukwekkende carrière.
May he rest in peace 🖥️ 🪽
Leon schreef:
di 21 mar, 2023 22:34
Ik lees net het voor de fotografencommunity ronduit onthutsende bericht dat Dpreview met de gelijknamige website volledig wordt opgeheven.
Jee, dat is balen!! Ze hadden uitstekende artikelen over bijvoorbeeld ruis. Ooit van Shot Noise gehoord? Zij konden het uitleggen. Deze artikelen zijn al verdwenen zie ik. Hun reviews waren diepgaand en ongeëvenaard.
Misschien bedoel je dit artikel: https://m.dpreview.com/articles/8189925 ... s-of-noise

Of dit: https://www.dpreview.com/forums/post/66315554

Misschien moet ik er nog maar eens wat downloaden.

Ik zie nu het lijstje met aantallen draadjes en berichten op het forum aldaar:
https://www.dpreview.com/forums
Leon schreef:
vr 31 mar, 2023 21:24
Misschien bedoel je dit artikel: https://m.dpreview.com/articles/8189925 ... s-of-noise
Ja, dat bedoel ik! Kennelijk was er even een storing of onderhoud want ik kreeg alleen een witte pagina te zien.Ook andere onderwerpen stonden op ...eh ... wit. Met downloaden moet je er op letten dat je alle "mouse over" plaatjes ook meeneemt.
WillemT schreef:
vr 31 mar, 2023 21:36
Met downloaden moet je er op letten dat je alle "mouse over" plaatjes ook meeneemt.
Dat valt helaas niet mee.
Voor dit soort gevallen is er het Internet Archive:

DPReview is being Archived by the Archive Team

Het gaat niet van een leien dakje...
Misschien een domme vraag, maar waarom maakt DPreview geen doorstart in abonnementsvorm? Stel dat de duizenden ondertekenaars van de petitie daad bij het woord voegen (put your money where your mouth is) en elk jaarlijks 50 dollar lappen, dan kan je al twee FTE betalen. En dan tel ik de advertentieinkomsten en in kind bijdragen nog niet eens mee. Of is DPreview de kern van actieve gebruikers opeens minder waard als men ervoor moet gaan betalen?
Het gaat denk ik niet om het geld van de paar werknemers. Misschien heeft men wel ingeschat dat Amazon meer camera's gaat verkopen zonder dpreview, wie weet.
Mijn vraag gaat over de mogelijkheden om een doorstart te maken, dus los van de huidige eigenaar.

Mocht dat technisch en juridisch mogelijk blijken, dan ben ik ook benieuwd of de actieve DPreview-bezoekers, waaronder blijkbaar ook enkele WF-forumleden, bereid zouden zijn om jaarlijks een flinke contributie te betalen om een doorgestarte DPreview site in stand te houden.
willem.m schreef:
za 01 apr, 2023 10:13
Mijn vraag gaat over de mogelijkheden om een doorstart te maken, dus los van de huidige eigenaar.
Je kunt niet los van de eigenaar. Je hebt te maken met auteursrecht. Als de eigenaar niet wil verkopen, ook voor veel geld niet, heb je niks. Dat schijnt het geval te zijn.

Hopelijk staat men toe dat anderen nog kopiën van (delen) de site leesbaar houden.

Je kunt wel iets nieuws beginnen maar concurrenten zijn er al.
In het artikel van gisteren over de test scene kun je lezen hoe moeilijk zoiets is.
Leon schreef:
wo 22 mar, 2023 22:08
Vooral compacts zijn op hun gat gegaan.
Er zit overigens een opvallend aspect aan fotograferen met een smartphone en dat is de sociale acceptatie van het er foto's mee maken en/of filmen. Hou je je smartphone omhoog dan zal er geen haan naar kraaien. Sta je op straat met je "echte" camera (zelfs een compact) dan heb je wel wat uit te leggen. Dat schijnt zelfs in musea te gelden. Maak je met je smartphone een foto van De Nachtwacht, dan ben je een van de velen. Pak je je camera uit je tas, dan zal er vrees ik meteen een bewaker naast je staan. Tegenwoordig zijn er smartphones met meerder lenzen (voor verschillende beeldhoeken), kunnen ze in RAW schieten en worden ondersteund door Lightroom. Dus als je sneaky een foto wil maken, pak je smartphone. Aan kwaliteit hoef je vaak niet veel in te leveren.
Ik heb het vermoeden dat dat effect wat verminderd is. 15 jaar geleden ben ik nog wel eens voor verrotte vis en vanalles uitgemaakt omdat iemand (op afstand) in beeld bleek te staan en ben ik ook eens op een paar honderd meter mijn huis door de politie bevraagd wat ik daar op dat snelwegviaduct deed met mijn camera, met het verzoek te vertrekken. De meesten hebben nu toch wel door dat ze ook op smarthonebeelden herkenbaar zullen zijn dus dat het verschil met een andere camera niet zo groot is, al weet ik niet of men ook zo denkt van de opvallende fallus aan superzoomcamera's.

Maar goed. Ontopic: ik heb daarnet nog wat rawbestanden van Dpreview gedownload omdat ik daarmee zelf kan controleren of mijn oude Lightroomversie bepaalde camerabestanden aankan, van camera's die ik wellicht tweedehands een keer tegenkom.
Leon schreef:
di 04 apr, 2023 11:58
Maar goed. Ontopic: ik heb daarnet nog wat rawbestanden van Dpreview gedownload omdat ik daarmee zelf kan controleren of mijn oude Lightroomversie bepaalde camerabestanden aankan, van camera's die ik wellicht tweedehands een keer tegenkom.
Daar heeft Adobe een mooi lijstje van. Overigens kan je altijd nog de DNG Converter gebruiken om een onleesbaar RAW bestand om te zetten in een wel bruikbaar DNG bestand.
Voordat ik een stevig bedrag uitgeef wil ik het toch wel even zelf proberen.
En een camera kopen om de jaren erna meerdere keren per week verkeerde bestanden naar DNG te converteren is ook niet mijn idee van een fijne camera.
Leon schreef:
di 04 apr, 2023 12:22
bestanden naar DNG te converteren is ook niet mijn idee van een fijne camera.
Nog los van de vraag of DNG ècht de zelfde informatie bevat als het originele RAW bestand. Ik zou de originele bestanden niet zou gauw durven weggooien. In ieder geval schijnt bij conversie naar DNG sommige metadata verwijderd te worden (zoals Active D-Lighting, Picture Control / Picture Style, focuspunt, enz.). De vraag is overigens of je deze info in je workflow gebruiken wil (ik meestal niet, dus dat zou het gebruik van DNG nog kunnen legitimeren :-))

Het is jammer dat er geen eenduidig en duurzaam RAW bestandsformaat is gekomen welke door alle cameramakers ondersteund wordt. Nu bieden alleen ik meen Pentax, Leica en Hasselblad dat. Ik heb een beetje het gevoel dat ik verplicht wordt om mee te gaan met steeds weer nieuwe versies van de software alleen maar omdat de RAW-conversie niet meer werkt. Want de software zelf "groeit" qua functionaliteit meestal minder snel.
DPReview content website blijft bestaan. Als archief.
https://tweakers.net/nieuws/208530/dpre ... chief.html

Zie ook;
https://dprevived.com/t/good-news-the-c ... saved/735/

Voor wie het allemaal niet vertrouwd is er zelfs een petitie;
https://www.change.org/p/stop-amazon-fr ... review-com
Gelukkig gaat niet alles meteen in de prullenbak.
Wat Amazon bedoelt met 'als archief' is niet bekend. Dat kan zich dus bevinden tussen een volledige statische site tot een textfile van 6 TB zonder plaatjes.*

Mooi dat anderen het oppakken. Ik zag ook al https://www.dprforum.com
Hopelijk krijgen die anderen niet de advocaten van Amazon op hun nek.

*: Dpr geeft forumschrijvers nu de gelegenheid om hun data in één keer op te vragen. Ik heb daarnet de zipfile kunnen downloaden. Wat zit er in? Een paar grote json-bestanden. Weet iemand een manier om dat enigszins prettig leesbaar te openen?