Maar als je een wat grotere tent zoekt (niet op de fiets)

Mijn vrouw en ik (55+) hebben bedacht dat we ipv hotels en dat soort in het vervolg samen willen gaan kamperen en van daaruit fietsen. Een beetje de omgekeerde weg geloof ik waar mensen met kindertjes volgens mij vaak kiezen voor kamperen en oudere jongeren als wij voor hotels, huisjes enzo.

Dit is natuurlijk een net wat andere manier van een fietsvakantie houden maar wèl een manier waarop mijn meisje ook mee wil. En dat vind ik ook gezellig. En aangezien er naast de èchte wereldfietsers ongetwijfeld ook vakantiefietsrecreanten als wij op dit forum zitten durf ik onderstaande vraag/vragen hier toch gewoon te stellen.

Anyway.. We zoeken nu dus een fijne tent om zo nu en dan long-weekends of midweekjes mee op stap te gaan, voornamelijk in Nederland of directe buurlanden. We zijn er wel uit dat het geen polyester moet worden maar iets van technisch katoen. Ademend in iedergeval. Zelf heb ik de afgelopen jaren regelmatig fietsvakanties gedaan met een polyester tent. Maar voor vakanties waar de tent een centrum is waarnaar we dagelijks terugkeren en overdag ook langer verblijven is die (Nordisk Oppland 3) niet geschikt. Beetje makkelijk opbouwen is wel fijn maar hoeft denk ik niet persé stokken òf luchtbuizen te zijn. Tent gaat mee in de auto. We zij met z'n tweetjes. Nageslacht heeft het ouderlijk nest ruimschoots verlaten.

Karsten of De Waard geld willen we er niet aan spenderen. We denken aan tenten als
Tunneltenten zoals:

bardani spitfire 300 rstc
safarica pacific reef 310 tc
obelink familia 4

Mij komt voor dat deze modellen best wel uitwisselbaar zijn. Ook al zit er tussen de duurste en goedkoopste een paar honderd euro. Qua functionaliteit vind ik die obelink erg interessant (groot net voor voorluifel, heel (te?) grote leefruimte van 2,7m diep ipv ca 1,6m bij de anderen. Maar ook een donkere slaaptent. Niet alleen binnentent maar ook buitentent dat [hopelijk] het licht goed buiten houdt). Is dat überhaupt wat, zo'n donkere slaaptent of is dat vooral marketing buzz?

Verder zijn we ook gecharmeerd van de Kampa Hayling 4 air Tc. Maar die is wel weer heel basic vergeleken met de anderen.

Mijn vraag: zijn die modelletjes idd uitwisselbaar, zijn er nog zaken waar ik specifiek op moet letten als ik deze met elkaar vergelijk en natuurlijk... Zie ik nog modellen over het hoofd die ik zeker mee moet nemen inde overweging? Ik wil niet meer dan € 1500,- uitgeven. € 1000,-- is ook prima. Niet persé fan om een ander z'n ellende over te nemen en daarmee een bloeiende kampeercarriere in de knop te laten sterven. Dus richten we ons vooralsnog op nieuw.
Een donkere binnentent. Absoluut niet mijn ding. Zelfs op zonnige dagen met een zaklamp op zoek naar je spullen in de tas.
Een beetje kort door de bocht in mijn ogen "andermans ellende overnemen." Ik zou denken, juist 2e hands, goed beslagen ten ijs komen en dan voor een leuke prijs een tent overkopen. Mocht het model je niet bevallen verkoop je het vaak voor de zelfde prijs weer door en koop je iets wat wel bij je past/ meer bij je past.
Er is genoeg aanbod van mensen die in de coronaperiode een tent hebben gekocht omdat ze niet naar het buitenland konden. Dat waren vaak al niet kampeerders, en zijn dat ook niet gebleken. Kan uit ervaring zeggen dat er niet alleen goedkope wapper-klapper tenten werden aangeschaft in die periode.
Eerste wat in mij opkomt: Een mooie tipi-tent.
Nigor, Nordisk of Robens hebben mooie modellen in hun assortiment.
Véél ruimte als het de standplaats op jullie vakantie is.
Ik heb twee Nigor tipi’s waaronder een katoenen wickiup 5. Meen tarp erbij een fijne tent als je niet gaat trekken.
Bach maakte dit type tent overigens nu. Of Nigor nog bestaat weet ik niet.
https://www.kampeermeneer.nl/wickiup-review/

"De Bach Wickiup, is precies in dezelfde versies Bach Wickiup 3, 4 en 5 beschikbaar is, deze gaat de Nigor vervangen omdat het merk de rechten van Nigor heeft overgenomen en dus ook de productie".
Ik vind de kleinere katoenen tenten van Esvo wel leuk en zit er ook wel eens aan te denken voor erbij. Maar dan denk ik weer aan het gemak van onze moderne tenten. Voor de zomer zijn dan onze MSR Zoic 1 en 3 toch ook heel luchtig. Het enige wat we dan in de tent doen is slapen en spullen opbergen. Maar met de auto neem je meer zooi meen en heb je dus ook meer ruimte nodig.
Haha, dat doet mij denken aan vorig jaar. Sprak een aleenstaande moeder met dochter. Auto en 6p falmilietent mee. Ze wilde persé een grotere lease-bak. Kon er meer mee op vakantie..... :roll:

OT: Een mooie bell-tent word ik wel heeul blij van. https://www.obelink.nl/tenten/bell-tenten/
(gaat natuurlijk niet mee op de fiets)
Wij hebben de Bell tent 300, een superfijne tent voor een standplaats. Ik was het zat om alsmaar op te breken en verder te trekken, soms vind ik het fijn ( en rustig) om ergens wat langer te aarden, toen deze tent aangeschaft. We vinden de Hilleberg te kostbaar en doek te kwetsbaar om dagen achtereen in de zon te zetten.

Voordeel: koel bij warme dagen, vast grondzeil, eenvoudig op te zetten, staat als een huis bij wind, betaalbaar.
Nadeel: geen luifel bij regen, dit lossen we op met een losse tarp.
Dankjulliewel. Ik heb idd al een twee (3) persoons tent en een een (2) persoonstent die meegaan op fietsreizen. Dit is idd een beetje een special. Idd een grotere tent, meer spullen naar wel fijn met z'n tweeën. Ook leuk!

En daar zoek ik nu dus een tent bij. En die mag dus groter zijn, en zwaarder. Iets waarin we kunnen staan dus.
MSR Habitude 4 of 6.
Zelf fiets ik met de Habitude 4 en heeft een afmeting van 240x240 en 180cm stahoogte.
Het betreft wel een Polyester uitvoering en dat zocht je niet.
Wellicht is er ook een katoenen variant.