Fietsen Iran nov/dec

Hallo,

Iemand hier die ervaring heeft met fietsen in Iran tijdens de (winter)maanden november en december? En eventueel verder door Pakistan?

Bart
Ha Bart,
Fietsen in Iran nov/dec is sneeuw, ijzige kou en wind. Zowel in het noorden als het zuiden. Normaal gesproken dan....
Hotels zijn wel lekker warm.
In Pakistan is het noorden dus ook koud met sneeuw. Het zuiden is lekker.
groet,
Bernadette
Hoi Bart,
Ik ben bang dat je niet veel ervaringen gedeeld krijgt. De meeste fietsers proberen die periode juist te vermijden. Precies zoals Bernadette aangeeft. Het is gewoon erg koud.
Komt bij dat als je later door wilt steken naar de karakoram je ook niet echt lekker uitkomt.
Maar goed, die info wist je waarschijnlijk zelf ook al.
Mocht je je reis alsnog doen dan ben ik wel benieuwd wat jou ervaringen zijn. Waarschijnlijk wel een veeeel betere tijd om Baluchistan aan te doen. Toen wij er waren was het bloedje heet.
Succes,
Marco
Hmmmmm..... Baluchistan (Pakistan) is niet echt een aanrader nu. Kidnappings zijn daar een heel lucratieve bezigheid :( en de 'productieketen' daarvan is erg lang. Maar het is je waarschijnlijk om de doorsteek te doen? Dan moet je vanuit Iran/Zahedan sowieso met OV en begeleiding de grens over naar Quetta. Daarna nog een stukje bussen wellicht. Zolang je ten zuiden van Islamabad blijft zit je wat de kou betreft gunstig en is het goed fietsen naar Lahore en Amritsar (als dat je route is tenminste...).

Bernadette
Ik fietste afgelopen jaar van eind oktober tot begin december in Iran tussen de grenzen met Armenie en Pakistan. Overdag had ik praktisch altijd prima fietsweer: nooit beneden 10 of boven 25 graden. Wel wat koude nachten gehad maar toch veel kunnen kamperen zonder te bevriezen. Ergens in november wel een kleine vorstperiode in de buurt van Kerman gehad, ben toen een paar dagen met de bus naar Bandar Abbas geweest om op te warmen, zuidkust in Iran is volgens mij nooit koud. Het kan echter ook zijn dat je begin november al in een pak sneeuw belandt in b.v. Tehran.
De huidige situatie om Pakistan binnen te komen staat hier https://www.lostwithpurpose.com/the-lon ... the-world/ netjes beschreven. Drie of vier keer per week reizen toeristen zo door Baluchistan en statistisch en voor mijn gevoel is het niet zo onveilig als sommigen willen doen geloven. In het westen mag je dus niet fietsen als tourist, buiten Baluchistan kun je voor een groot deel je gang gaan. In het zuiden zal het lekker weer zijn, verder naar het noorden wordt het natuurlijk kouder.
Met alle respect Renel maar statistieken over kidnappings in Baluchistan (als die er al zijn...) komen ons niet ter ore. Als je geen lijstjes vindt van westerlingen die worden gekidnapt zal dat toch zeker zijn omdat zij het niet in hun hoofd halen om daar te gaan fietsen. In konvooi is een andere zaak. Ik zou zo naar Pakistan terug willen maar helaas, niet naar Baluchistan....
cyclingreddevil schreef:Met alle respect Renel maar statistieken over kidnappings in Baluchistan (als die er al zijn...) komen ons niet ter ore. Als je geen lijstjes vindt van westerlingen die worden gekidnapt zal dat toch zeker zijn omdat zij het niet in hun hoofd halen om daar te gaan fietsen. In konvooi is een andere zaak. Ik zou zo naar Pakistan terug willen maar helaas, niet naar Baluchistan....
Als er geen lijstjes van kidnappings zijn hoe weet je dan dat ze er zijn?
Baluchistan is niet echt een aanrader maar eigenlijk heb ik me geen moment onveilig gevoeld daar, het was vooral vermoeiend en toch wel mooi om een keer gezien te hebben.

Afbeelding
Beeld van (een van de vele) begeleiders (levie).
Goede vrienden in Pakistan.....
http://www.ndtv.com/world-news/six-paki ... ist-548570

Voor mij een reden om deze grensovergang maar niet te nemen. Het iets meer dan een "incident" met een Spaanse fietser.

Gerrit
GerritH schreef:http://www.ndtv.com/world-news/six-paki ... ist-548570

Voor mij een reden om deze grensovergang maar niet te nemen. Het iets meer dan een "incident" met een Spaanse fietser.

Gerrit
Ja, noem me naief of een thrill seeker maar laatst fietste ik zelfs in Frankrijk.
http://www.knack.be/nieuws/wereld/overz ... 29027.html

Duitsland wil ik ook nog eens fietsen.
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/20/ee ... 6-a1537503

Belgie heeft mooie fietspaden maar: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van ... elgi%C3%AB
Mijn motivatie is niet of IK een risico neem, maar of ik ANDEREN een risico laat lopen door mijn aanwezigheid. Met grote delen van Pakistan is overigens niets mis, ik ben er in februari nog geweest. De Pakistani zijn gastvrij en vriendelijk en zijn klaarblijkelijk bereid een flink risico te lopen voor die gastvrijheid.
Grtz Gerrit
GerritH schreef:Mijn motivatie is niet of IK een risico neem, maar of ik ANDEREN een risico laat lopen door mijn aanwezigheid.
En dat wil je aantonen met 1 artikel over iemand die in Pakistan fietste?
Met grote delen van Pakistan is overigens niets mis, ik ben er in februari nog geweest. De Pakistani zijn gastvrij en vriendelijk en zijn klaarblijkelijk bereid een flink risico te lopen voor die gastvrijheid.
Grtz Gerrit
Ik denk dat de dood van de mannen in het door jou aangehaalde artikel meer heeft te maken beroepsrisico's en bekend geweld in een regio dan met gastvrijheid.
Ik kan wel bevestigen dat de gastvrijheid van de Pakistanen mininaal op het nivo ligt van de Iranezen.
Goedenavond,

Tja. Lastig en doorgaans een individuele beslissing. Wel bemoedigend dat er er ook recent nog mensen doorheen durven fietsen en vooral te spreken zijn over de gastvrijheid en hulpvaardigheid van de lokale bevolking en autoriteiten.
Weet iemand of reisverzekeringen wel uitkeren als er iets gebeurd in dat soort gebieden? Of getuigt deze vraag van misplaatst westerse stigmatisering?

Groet,
ALL IN
Zolang buza geen negatief reisadvies geeft, kunnen verzekeringsmaatschappijen je niet uitsluiten volgens mij.

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reiz ... iezen/iran
Februari maart was best koud in het noorden (jolfa - marand - tabriz - zanjan - qazvin) lag er nog sneeuw. Koudste was Marand waar het overdag een keer -10 was.

Nadien ongeveer midden maart was het in Tehran aangenaam zonnig warm en esfahan en Shiraz waren toen ook zeer aangename temperaturen.

Ze zeggen wel eens dat Iran 4 seizoenen tegelijk heeft... Afhankelijk waar je gaat fietsen in November gaat het op de ene plaats een halve meter sneeuwen en op de andere aangenaam 20 graden zon...