Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Cycling Nieuw Zeeland 2013: tips & tricks - Forum Wereldfietser

Cycling Nieuw Zeeland 2013: tips & tricks

Na veel info op dit forum gelezen te hebben lijkt het me mooi om ook mijn bijdrage te leveren aan een fantastische vergaring van reisverhalen, tips, tricks en veel meer bruikbare info.

Hieronder dus een korte samenvatting van nuttige info. Reisverhalen en foto's zijn te vinden op http://www.newkiwis.nl

Fietsen door Nieuw Zeeland
Op internet was het voor ons lastig om recente ervaringen van andere tourfietsers in Nieuw Zeeland te vinden dus vandaar dat wij besloten om wat dingen op een rijtje te zetten. Mochten er vragen zijn, dan kan je uiteraard contact opnemen.
Hier kort samengevat alle tips en tricks tijdens onze fietstour door Nieuw Zeeland. Tussen november 2012 en april 2013 fietsten wij hier ruim 6500 km over zowel het noorder- als zuidereiland. Een fantastische ervaring met spectaculaire scenery, ontzettend gastvrije mensen en verkeersvriendelijke fietspaden.

Wanneer te gaan
Wij startten onze cycletour door Nieuw Zeeland in september 2012 en eindigden in mei 2013. In deze periode van 8 maanden hadden we het beste weer in het 2e gedeelte van de zomer. In januari en de eerste helft van februari heeft de lokale bevolking zomervakantie en is het voor NZ begrippen druk. Deze vorm van drukte staat in een totaal ander perspectief dan de Nederlandse definitie van druk.
Januari – februari – maart zijn over het algemeen de meest stabiele maanden van het jaar en wij zouden aanraden in deze periode te fietsen door Nieuw Zeeland.

Getting there
Wij vlogen van Schiphol naar Auckland via Kuala Lumpur met Malysia Airlines. Kosten voor het meebrengen van een fiets: € 70,- voor één fiets tot 32 kg. Bij een willekeurige fietsenwinkel hadden we dozen van elektrische fietsen gekregen. Deze zijn officieel iets groter dan de oversized richtlijnen van de meeste airlines maar omdat het merk ‘giant’ en het woord ‘bicycle’ over de gehele doos geprint stond werd er geen argwaan gewekt. Pedalen eraf, stuur scheef en klaar. Geen wielen eruit en zelfs het zadel hoefde niet te zakken. Vervolgens de fietsdozen opgevuld tot 32 kg met kampeerspullen en andere benodigdheden.

Materiaal
Wij fietsen op hybride, aluminium fietsen. Geen specifieke touringmodellen. Rekjes voor en achter, Ortlieb tassen voor en achter en een tent achterop. We zijn collega fietsers tegen gekomen op (uiteraard) tourfietsen, mountainbikes, racefietsen met rekjes, tandems en ga zo maar door. Eigenlijk kan je in Nieuw Zeeland met elke fiets uit de voeten. Soms is het wel bepalend voor de te volgen route. Qua bandbreedte zou ik voor niet minder gaan dan 1.35. Op deze manier blijven ook de gravel wegen (en daar zijn er nogal wat van) comfortabel fietsen.

Cycle Trails vs de hoofdwegen
Op het moment van schrijven is de regering van Nieuw Zeeland bezig om door het gehele land fietspaden (cycle trails) aan te leggen. Geen fietspaden zoals wij die kennen maar gravel paden door afgelegen, onherbergzame gebieden. Vaak worden oude spoorwegen (her)gebruikt en het resultaat is super. Geen verkeer, weinig mensen en spectaculaire natuur.

De geasfalteerde wegen zijn uiteraard prima te fietsen. Het land is voornamelijk auto georiënteerd en sommige bestuurders zijn iets wat ongeduldig als het aankomt op inhalen. Wij hebben in ons avontuur geen extreem slechte ervaringen opgedaan maar wat dat betreft ook de hoofdwegen ontweken.

Boek: Classic New Zealand Cycle Trails
Tijdens onze reis hebben wij gebruik gemaakt van het boek Classic New Zealand Cycle Trails (http://www.kennett.co.nz/index.php/Book ... ycleTrails. Dit boek is in veel boekhandels in Nieuw Zeeland te verkrijgen, kost rond de $ 30,- NZD en is zeker een aanrader. Let wel op: niet alle cycle trails in Nieuw Zeeland zijn geschikt voor alle typen tourfietsen / tourfietsers. Let tijdens het plannen van de trip vooral op hoogteprofiel en road surface. Zelf hebben we dit boek bladzijde voor bladzijde gefotografeerd, [moderator] tekst verwijderd [\moderator]

Fietsvervoer
Tijdens onze cycletour door Nieuw Zeeland hebben we regelmatig een bus, boot of vliegtuig genomen. Qua busvervoer is het slim een buspas van Intercity te kopen. Je kan de bus dan tot 2 uur voor vertrek boeken en cancelen. Ook kan je deze pas gebruiken op de Interislander (ferry tussen noorder- en zuidereiland) gebruiken en zo is die ferry ineens de helft goedkoper. Buspassen van 17 uur bussen verkrijgbaar voor $ 119,-

Bij Intercity kost het meenemen van een fiets $ 10 nzd per fiets. Qua traject maakt het dan niet uit, net als in Nederland bij de NS. Niet in alle bussen van de Intercity is het mogelijk, dat is dan weer te vinden bij het boeken van de bus. Andere busmaatschappijen verwachten soms wat rare dingen als je een fiets wil transporteren: demonteren van pedalen en soms zelfs de ketting. Vandaar dat het voor ons het meest logisch was voor de Intercity optie te gaan.
Er varen 2 maatschappijen tussen het noorder- en zuidereiland. Voordelen van Interislander hierboven al beschreven. Nadeel is dat ze $ 15 nzd rekenen voor het meenemen van een fiets. Bluebird is de andere maatschappij. Hier is het gratis om je fiets tussen de 2 eilanden te vervoeren.

Het meenemen van een fiets per vliegtuig is binnen Nieuw Zeeland gratis bij de airlines Air New Zealand en Jetstar . Let bij het boeken wel op dat je een ‘tas’ bijboekt. Dat deze dan oversized is, maakt niet uit.

Air NZ heeft tegenwoordig de policy dat de fiets in een doos vervoerd moet worden. Deze zijn over het algemeen gratis verkrijgbaar bij fietsenwinkels of te koop op het vliegveld voor $ 25 nzd. Bij Jetstar is dit volgens mij niet vereist. Jetstar heeft dan wel weer de reputatie minder betrouwbaar en op tijd te zijn dan Air NZ maar bij ons waren beide maatschappijen prima op tijd. Bij Air NZ was de koffie onderweg erg goed en bij Jetstar kregen we niets.

Locals
De locals zijn fantastisch, altijd vriendelijk, behulpzaam en geinteresseerd. Enkele keren kregen we zelfs een lift aangeboden, inclusief fietsen. Af en toe mochten we in voor- of achtertuinen van mensen kamperen die we de weg naar de camping vroegen. Daarnaast zijn er redelijk wat warmshowers te vinden, de gastvrijheid van onze hosts was hartverwarmend.

Overnachten
In NZ zijn veel campings te vinden. De officiële holiday parks waren de duurste maar niet altijd de meest mooi of gefaciliteerd. Prijs voor deze vanaf $ 20,- per persoon per nacht. Daarnaast zijn er minder luxe, maar prima campings te vinden, kosten rond de $ 10,- pppn. De lowbudget campings worden gefaciliteerd door de DOC, department of conservation, de natuurmonumenten van NZ. Deze kosten over het algemeen $ 6,- pppn. Foldertjes met campings zijn te vinden bij de I-Sites, de VVV’s van NZ.

Wij maakte ook gebruik van de website http://www.rankers.org en hun iPhone app. Dit geeft een redelijk compleet beeld van de beschikbare campings(incl DOC) per regio in Google Maps. Daarnaast zijn er in elk dorp backpackers te vinden gemiddeld rond de $ 25,- per nacht in een slaapzaal. Ook prima te doen. Oordopjes een aanrader.
Daarnaast zijn wij een groot fan van wild kamperen. Door tips van locals en logisch nadenken werden wij wakker op de meest mooie plekjes van het land. We voelden ons niet onveilig en zijn ook nergens weggestuurd. Zo lang je geen afval achterlaat hebben de locals er meestal geen problemen mee. Water kan je dan uit de meeste riviertjes en meren gewoon drinken. Koken aangeraden maar hebben wij nooit gedaan. Ook niet ziek geweest.

Telefoon / internet
Wij zijn van de generatie waarin we graag online zijn. Vanaf $ 20,- per maand heb je een abonnementje met internet via de grote providers: Vodafone, 2Degrees of Telecom. Als toerist wordt het je niet onmogelijk gemaakt om zo’n abonnement af te sluiten. Daarnaast is het ook handig om campings of fietsenwinkels te bellen. Ook hebben alle bibliotheken gratis Wifi en veel telefooncellen in vakantiedorpjes een gratis Wifi accespoint. En uiteraard gratis toegang tot het internet bij de ‘grote M’.

Fietsenwinkels & outdoor gear
NZ is een outdoor land. Iedereen gaat fietsen, zwemmen, hardlopen, kayaken, hiken, kamperen, vissen en ga zo maar door. In de meeste plaatsen is van alles te krijgen qua materiaal. Kathmandu is een soort van Perry Sport met een prima eigen merk: Kathmandu. Overal door het land vind je fietsenwinkels met een breed assortiment. Zo braken wij op zondagmiddag een spaak, deze werd dezelfde middag rond 17:00 nog vervangen door de lokale fietsenwinkel.
Hoi,
Ik heb ook in NZ gefietst en na afloop de Fietsvakantiewiki aangevuld met informatie. Daar kun je veel van je info zo kwijt en is het makkelijk voor anderen om terug te vinden.
Groet, Petra.
Ik heb de info over jullie NZ fietsreis gelezen en jullie hebben me erg enthusiast gemaakt. Ik ga 5 maanden. Vertrek eind November 2014. Je zegt dat jullie gebruik hebben gemaakt van het boek Classic New Zealand Cycle Trails. En er fotos van hebben gemaakt. Dat scheelt weer in gewicht op de fiets. [moderator] tekst verwijderd [\moderator]
@nellieg

Mocht je de auteur en/of uitgever al hebben benaderd voor een digitale versie van het boek en gebleken is dat deze niet beschikbaar is: als alternatief voor het zelf tijdrovende pagina voor pagina fotograferen, onderstaande tip.

Met het nadeel dat je het boek opnieuw zult moeten inbinden (of bij voldoende brede linkermarge: spiraliseren) als je het wilt hergebruiken: snij de rug eraf en ga naar je lokale copyshop. Steeds vaker kunnen de daar opgestelde kopieerapparaten een digitaal document in pdf vervaardigen van je origineel (voor eigen gebruik, niet om te verspreiden!). En zulke pdf's zijn zelfs doorzoekbaar als de machine ook OCR ondersteunt.

Je kunt het werk uit handen geven: naar ik heb begrepen bestaan er commerciële aanbieders van zulke digitaliseringsdiensten, o.m. t.b.v. (woord)blinden en sommige zijn zelfs in staat er luisterboeken van te maken (geen eigen ervaring; je zult zelf een zoekmachine daarvoor moeten aanslingeren; sommige kunnen het boek scannen zonder de rug te verwijderen). Oh, wonderen der techniek (is dat de verklaring voor de voortdurende teruggang in het aantal monniken of was dat toch de boekdrukkunst? ;)).

Als terzijde (& off topic). Voor de geïnteresseerde in (auteurs)recht in de digitale wereld: zie de blog van Arnoud Engelfriet over het fotograferen van een boek (http://blog.iusmentis.com/2014/08/27/ma ... martphone/).
Het aanbieden en/of vragen van kopien van boeken op het forum is niet toegestaan.
(Wat je via PB doet kunnen we niet controleren...)
Tof stukje info over Nieuw Zeeland - staat nog op mijn verlanglijstje voor over een jaartje of.....?