Fietsroutes van Ushuaia naar Quito

In het voorjaar van 2023 zijn we van plan om een jaar te gaan fietsen in Zuid-Amerika.
Zijn er bestaande beschreven routes (boekjes) die we kunnen aanschaffen.
2 enthousiaste Vakantiefietsers (Ruud en Patricia)
Welkom :-) Fraai plan!

Geen idee van routeboekjes aldaar, wel kun je eens op de website van fietsers kijken die er al geweest zijn.

Ellen en Elmar bijvoorbeeld:

https://www.bicycle-junkies.com

Veel plezier met voorpret en voorbereidingen (-:
Ellen en Elmar hebben inderdaad een mooie tocht gemaakt.

Als je graag offroad gaat, kan je bijvoorbeeld op de routepagina van bikepacking.com
(https://bikepacking.com/bikepacking-routes/) inspiratie opdoen. En er staan waarschijnlijk talloos veel reisverslagen op Crazyguyonabike.com (https://www.crazyguyonabike.com/search/ ... th-america). Tracks kan je vinden in de bekende apps.

Dat zijn overigens geen boekjes.

Boekjes kunnen leuk zijn om thuis in te lezen. Toen wij naar Peru gingen heb ik een mooi en praktisch boekje over de Cordilleras Blanca & Huayhuash gekocht: https://trailblazer-guides.com/book/per ... ing-biking. Thuis ingescand en onderweg verder de telefoon gebruikt.
Misschien is het een bewuste keus, maar als je in ons voorjaar wilt vertrekken, dan zou ik de route omkeren: starten in Quito en eindigen in Ushuia.

Vertrek je in ons voorjaar vanuit Ushuaia, dan kom je in het zuiden van Chili en Argentinië midden in de Zuid-Amerikaanse winter terecht, met korte dagen en veel sneeuw. Veel passen zullen dan dicht zijn. Deze 2 links geven een aardig beeld van de omstandigheden die je dan kunt verwachten:
https://nicholasgault.com/2017/08/02/ca ... -ohiggins/
https://nicholasgault.com/2017/07/26/sn ... patagonia/

Wil je in ons voorjaar eindigen in Quito, dan zul je ergens in februari, maart, en/of april de Peruaanse Andes door moeten, precies op het hoogtepunt van de regentijd. Ook niet ideaal dus.

Keer je de route om, dan fiets je in een ideale periode van het jaar door de Peruaanse Andes, beleef je het voorjaar en de zomer in Chile en Argentinië, en eindig je in het Zuid-Amerikaanse najaar in Ushuaia.
Op Andesbybike staan trouwens vele tientallen fantastische routes in Bolivia, het zuiden van Peru, en het noorden van Argentinië en Chile, inclusief uitgebreide routebeschrijvingen:

https://andesbybike.com/

Op de zelfde site staat een helder stukje over de beste/slechtste reistijd voor de diverse streken:

https://andesbybike.com/seasons/
Ook wij zijn (in 2008) van noord naar zuid gereden, voornamelijk omdat de tijdens onze vakantieperiode de wind op pampa's meer mee zou zijn dan tegen als we zo zouden gaan.
Dat bleek ook inderdaad het geval te zijn, en als we mensen zagen die tegen de wind in aan het ploeteren waren prezen we ons gelukkig.
Wind tegen kan betekenen dat je maar enkele tientallen kilometers doet per dag, het is niet alleen fysiek, maar op een gegeven moment ook mentaal zwaar om tegen de wind te blijven vechten.

Daarnaast vonden wij eindigen in 'het einde van de wereld' wel wat hebben.
Wij deden zuid-Noord: Als ik het nogmaals zou doen zou ik inderdaad Noord-Zuid kiezen.
Het voordeel: een klein beetje (figuurlijke) tegenwind in het leven schrikt je na weken achtereen letterlijk tegenwind niet meer af, gewoon rustig blijven trappen en je komt er wel :wink:
Leuk om alvast te kijken: The long way up, waarin 2 motorrijders met een e-motorbike vanuit Ushuaia naar het noorden rijden. Kan je misschien wat inspiratie uit opdoen. Eén van de twee rijders is de bekende(re) acteur Ewan McGregor.