Chili fietsen waar beginnen Noord of zuid?

Hallo WF's

Ik ben mij aan het oriënteren voor een fietsreis in 2013 of 2014 in Chili van Noord naar Zuid of vice versa. Samen met mijn vrouw wil ik dit gaan fietsen. Wellicht dat er later nog meer fietsers inhaken maar voor nu gaat het erom waar te beginnen?

Heb nog een artikel uit Op Pad Patagonië, waarin gesteld word dat het er altijd hard waait. Met name uit het zuiden

Kan iemand mij vertellen wanneer het beste seizoen is en waar je het beste kan starten in Noord of Zuid Chili?

John
In 2007/2008 fietste ik in het zuiden en noorden van Chili. Als in nederland de zomerperiode aanbreekt dan is het winter in het uiterste zuiden van Chili.

Welke route je ook kiest in Chili, je zal rekening moeten houden met het klimaat in het zuiden van Chili. Een deel van de autoweg, Ruta 7 (Careterra Austral) kan onbegaanbaar zijn vanwege sneeuw. Dit is vooral op het stuk 100 km (Ruta 7) ten zuiden van Puerto Montt. Vanaf november t/m april is het zuiden zeker goed te doen, echter je kan wel veel hinder ondervinden van de vele regenbuien.

Langs de kust van Noord- en Midden Chili is het zeer aangenaam om te fietsen wel rekening houden met de (sub)tropische temperaturen tussen november en april. In het noorden van Chili, Atacama woestijn, valt er nauwelijks regen. Op de Altiplano (+3500 m) kan het overdag in december t/m februari koud zijn met zware onweersbuien.

Handige hyperlinks tijdens de fietsreis:
http://www.meteochile.gob.cl/precipitacion.html
http://www.meteochile.gob.cl/tempext.html
http://www.worldweather.org/028/c00104.htm
Hoi John,

Je schrijft het zelf al. De wind komt meestal uit het zuiden (zuid-westen). Dus starten in het zuiden en naar het noorden fietsen is het beste.

Ik ben niet helemaal in het zuiden geweest, maar de wind is in Chili een belangrijke faktor. In het noorden in de woestijn een constante winddruk, erg lastig de hele dag tegenwind indien je naar het zuiden fietst. Meer naar het midden en zuiden is er meer afwisseling maar wel vaak een stormachtige wind waar je nauwelijks tegenin kunt fietsen.

Groet Wilbert
Fietsen heb ik niet gedaan in chili/patagonie maar wel een 10daagse hike. En idd, de wind is een hele grote (negatieve) faktor. Hebben we veel last van gehad, sterker nog, m'n vriendin is wel es omgewaaid (mede door grote rugzak) en een smalle passage hebben we eigenlijk niet durven nemen ivm de wind. Wellicht waaide het toen heel hard, maar in de 4 weken dat we in patagonie zijn geweest, waaide het altijd behoorlijk (hard). Maar als je me vraagt of ik nog een keer terug wil? Liever vandaag dan morgen, want het is daar echt fantastisch!! :D
Een collega gaf mij een verwijzing naar een Blog van haar nicht en vriend in Chili die daar aan het fietsen waren. Ze zijn 6 mnd weggeweest, januari t/m juni. Heb nog geen reactie op mijn vraag: waarom zij in het zuiden zijn gestart. Vandaar mijn vraag op WF.

Heb al een beetje zitten neuzen je kunt niet direct op Chili vliegen. Zij vlogen eerst naar Argentinië Buenos Aires met een stop daarna Ushuaia in het zuiden.

Sommige stukken hebben zij gelift, gekampeerd, hotel, wildkamperen, boot, trein etc. Denk dat het zo 70 a 80% natuur is en 20/30 % cultuur ... past precies bij mij :lol:
Het reisverhaal met name de foto's in een woord fantastisch. De afwisseling de ruimte en dan het landschap, stranden, woestijn, zoutpannen (uitstapje Bolivia), het groen, de subtropen ... ik ben verkocht :!: :o 8)

Lees jullie reacties/aanvullingen dan ook met veel interesse.

John
In het zuiden van Chili & Argentinie heb ik steeds een sterke sterke noordwest/westenwind vanuit de Andesgebergte ervaren. Na het verlaten van El Chalten (Argentinie) fietste ik wekenlang over de pampasvlakte met een sterke noordwest/westenwind. De sterke tegenwind heb ik in de buurt van San Martin de Los Andes ervaren, toen fietste ik van zuid naar noord in het noorden van Patagonie. Ik heb wat statistieken verzameld zie http://www.the-lonely-push-biker.eu/page77.php.

Lees ook eens het verslag van http://www.mountainbike-expedition-team ... PATA-e.pdf "Those riding south to north (like us) are making a mistake – rather let the wind take you from north to south."
Wij zijn juist in het noorden begonnen, en op de pampa's (waar het windprobleem het grootst zou zijn) hadden wij juist wind mee.
Het grootste probleem was nog even stoppen, je woei bijna weg als je stilstond.
Maar dat was stukken beter dan die zielige mensen die we tegenkwamen die die wind tegen hadden.
en ja: wat roosterveld al zei: we willen terug...
Helaas (?) gaat dat nog wel een paar jaar duren, de wereld is nog vol onbezochte plekken)
(eerst dit jaar maar eens Madagaskar 'overleven')

veel plezier alvast!
Na het nog eens goed door lezen van hun blog heb februari helaas gemist :( .
Lees ik dat ze sterke tegenwind hadden NW, zelfs zo erg dat zij een keer van hun fiets werden geblazen. En dat ze nauwelijks vooruitgang maakten 4,4 km op een dag.

Dus je moet eigenlijk in het Noorden beginnen, ongeacht het seizoen? De fietsers die ze tegenkwamen gingen 4 tot 5x beduidend sneller dan zij.
Hoi
Voor het deel van Patagonie kan je beter van noord naar zuid fietsen. De wind is inderdaad vaak west. Foto spreekt boekdelen als je naar beneden scrollt

http://www.stukjefietsen.com/reisverhal ... p?page=102

Je ziet op de website meer van onze ervaringen.

Seizoen voor Patagonie is ongeveer oktober - april, zoals eerder is genoemd. Het weer is een flinke gok. Langs de Carretera Austral hadden we 1 keer regen......met de duur van 2 weken. Vervelend als je een vakantie doet van 3 weken. Maar in onze reis van 11 maanden, ervaar je dat gelukkig anders.
We hebben op dat stuk van de route minder gekampeerd en meer hostels/hospedajes opgezocht. Lekker opwarmen en drogen aan het einde van zo'n dag.

En de wind kan indrukwekkend fors zijn......90 km met bepakking in 3 uur tijd afleggen, zegt genoeg.... Dat doe je zeker liever niet andersom.
Wij stopten soms halverwege de middag als we moesten afslaan en daardoor zeer forse zijwind zouden krijgen. We hoopten dat het de ochtend erna dan iets was gaan liggen. Dat werkte toen ook wel goed. Dus vooral rekening houden met dat de wind flinke invloed heeft, je drink- en eetvoorraad op peil hebben, zodat je kan kiezen voor pauze en wachten op een gunstiger moment.

Succes met de voorbereidingen.

groet
Astrid
Leuke foto's Astrid !
Prachtige foto van die boom, erg mooi!

Groeten,
Yopie
Neem van mij maar aan: fiets vooral van het noorden naar het zuiden. Tenzij je van zelfkastijding houdt:-)

http://www.vakantiefietser.nl/reisimpre ... e-filmpje/
Neem van mij maar aan: fiets vooral van het noorden naar het zuiden. Tenzij je van zelfkastijding houdt:-)

http://www.vakantiefietser.nl/reisimpre ... e-filmpje/

Afbeelding
Heel apart al die verhalen over noordenwind. Ik ben alleen in het midden en noorden geweest en had vooral zuid-westenwind. In de bosatlas zit een klein wereldkaartje met onder andere wind in januari. Daar staat voor Chili een zuidenwind aangegeven.

Groet Wilbert
we zijn inmiddels een jaartje verder.
het klimaat zal niet al te zeer veranderd zijn in die tussentijd, maar wellicht zijn er weer een paar ervaringsdeskundigen bijgekomen...

ik zit te denken aan de carretera austral in januari.
als de wind echt zo sterk is, is het idd wel erg van belang de juiste richting op te fietsen.
ik kan me ook voorstellen dat aan de oostkant van de andes de wind uit een andere richting komt dan aan de westkant, de chileense kustregio.

zijn er nog nieuwe inzichten ?
Als je de keuze hebt, vertrek in het noorden!
Wij zijn in de eerste helft van 2012 van Ushuaia naar Arica gefietst.
De wind komt in de zuidelijke helft van het land (eigenlijk tot Santiago) uit het Noordwesten. In Patagonie stormt het altijd ongekend hard. Er is geen uit-knop. Onze langzaamste dag hebben we lopend en sleurend afgelegd: 34km in 8 uur tijd. De eerste dag dat we geen tegenwind hadden (we waren inmiddels goed getraind en 35 dagen onderweg) hebben we meteen 163km afgelegd. Koop ook een hele goede tent! Hier een link naar het reisschema dat we hebben gemaakt.
http://antoonenmelanie.blogspot.nl/p/reisdetails.html
Melanie schreef:Als je de keuze hebt, vertrek in het noorden!
Wij zijn in de eerste helft van 2012 van Ushuaia naar Arica gefietst.
De wind komt in de zuidelijke helft van het land (eigenlijk tot Santiago) uit het Noordwesten. In Patagonie stormt het altijd ongekend hard. Er is geen uit-knop. Onze langzaamste dag hebben we lopend en sleurend afgelegd: 34km in 8 uur tijd. De eerste dag dat we geen tegenwind hadden (we waren inmiddels goed getraind en 35 dagen onderweg) hebben we meteen 163km afgelegd. Koop ook een hele goede tent! Hier een link naar het reisschema dat we hebben gemaakt.
http://antoonenmelanie.blogspot.nl/p/reisdetails.html
Dat weet ik inmiddels... Heb jullie site verwijzing van Anneke gekregen. En wij hebben elkaar al gesproken via de mail :lol:

John