langste fietsbrug van Europa geopend in Groningen

Groningen gefeliciteerd met dit prachtig staaltje werk: Binnen een jaar klaar! Als het weer kan, moeten we hier snel met de Wereldfietser naar toe voor een tocht. Onze leden in Groningen hebben vast tips voor de mooiste plekjes. Er zijn voldoende leuke kampeerterreinen in de omgeving.

Zie het volgende persbericht:


Pieter Smitbrug tussen Winschoten en Blauwestad geopend

Oost-Groningen heeft langste fiets- en wandelbrug van Europa

De langste fiets- en voetgangersbrug van Europa ligt in Groningen, tussen Winschoten en Blauwestad. Maandag 1 februari werd de 800 meter lange brug geopend. Niet met een officiële openingsceremonie, maar via een video. De brug is vernoemd naar Pieter Smit, de in 2018 overleden oud-burgemeester van Oldambt.

De brug is 800 meter lang en 3,5 meter breed en bestaat uit vier gecombineerde bruggen. Een deel over het Winschoterdiep, de A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer. Fietsers en wandelaars kunnen de brug op drie plekken op en af.

Icoon
Met de Pieter Smitbrug heeft Oost-Groningen er een icoon bij. Het 800 meter lange bouwwerk verbindt stedelijk gebied met natuur en past dankzij het gebruik van duurzame materialen mooi in het landschap. De brug bestaat vooral uit duurzaam tropisch hardhout met een FSC-keurmerk. De energiezuinige ledverlichting geeft een minimale lichtvervuiling en heeft geen invloed op het dierenleven.

Aandacht voor natuur
De brug kruist de vliegroute van vleermuizen. Daarom zijn er op strategische plekken bomen geplant. Zo kunnen vleermuizen ook de jachtvelden aan de andere kant van de brug bereiken. Aan de onderkant van de brug hangen op verschillende plekken nestkasten voor vogels. Aan de kant van Blauwestad is aan de voet van de brug een zandwal aangelegd. Hier kunnen oeverzwaluwen hun nesten bouwen.

Bereikbaarheid
Met de opening van de brug gaat een lang gekoesterde wens van inwoners van het gebied in vervulling. Vanuit Blauwestad kunnen ze makkelijker en sneller bij de voorzieningen in Winschoten komen, zoals scholen of winkels. Omgekeerd kunnen inwoners van Winschoten sneller naar recreatieve voorzieningen rond het Oldambtmeer.

Video
Door de huidige corona omstandigheden is het niet mogelijk om de brug feestelijk te openen. Daarom is een video gemaakt, waarin Fleur Gräper - van Koolwijk (gedeputeerde) en Cora-Yfke Sikkema (burgemeester Oldambt) de brug openen. En de felicitaties van Stientje van Veldhoven (staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat). Fietsers en wandelaars kunnen er vanaf nu gebruik van maken.

Meer informatie

De Pieter Smitbrug is een project van de provincie Groningen, gemeente Oldambt en projectbureau Blauwestad. Met de officiële oplevering draagt de provincie de brug over aan de gemeente Oldambt. Meer informatie over de brug is te vinden op www.blauwestad.nl/pietersmitbrug.

Zie de video van de opening.https://www.youtube.com/watch?v=UUiLa97 ... e=youtu.be
bert sitters schreef:
ma 01 feb, 2021 13:18
Pieter Smitbrug tussen Winschoten en Blauwestad geopend
Was toch al een draad voor? viewtopic.php?f=23&t=35354

Carl
Carl schreef:
ma 01 feb, 2021 16:30
bert sitters schreef:
ma 01 feb, 2021 13:18
Pieter Smitbrug tussen Winschoten en Blauwestad geopend
Was toch al een draad voor? viewtopic.php?f=23&t=35354

Carl
@Carl de brug is ook al op het forum geweest op 19 oktober 2019, toen ging het nog om een plan.
Het andere bericht ging over een snelweg die afgesloten was voor de bouw van de brug. De brug had toen nog geen naam.
Het nieuws is nu dat de brug echt geopend is een ook een naam heeft. Je kunt er nu dus echt over fietsen. Voldoende nieuwswaarde lijkt mij.
Ik neem aan dat de route van de Ronde van Nederland via LF-routes over deze langste fietsbrug van Europa verlegd wordt.
Want dat wil je als je de Ronde van NL fietst natuurlijk niet missen.
DaVinci schreef:
di 02 feb, 2021 07:28
Ik neem aan dat de route van de Ronde van Nederland via LF-routes over deze langste fietsbrug van Europa verlegd wordt.
Want dat wil je als je de Ronde van NL fietst natuurlijk niet missen.
Goed idee...maar dat moet ook lukken zonder hulp van de routemakers. Wij pikken hem zeker mee op het gedeelte dat nog open staat.

Ik denk overigens dat wij een record hebben. We zijn al ongeveer 8 jaar bezig met dit rondje maar er is elke keer wel een reden om andere plannen te maken. Zoals het sluiting van de afsluitdijk. What's in a name.