Sint Petersburg 2022

Het duurt nog even maar van de andere kant: De tijd vliegt. Ik wilde nog even wachten met dit draadje maar in het kader van niet te bedwingen voorpret toch maar vast begonnen.

Ik ben van plan in 2022 een fietsreis met tent van ongeveer 3,5 maand te maken. Ik heb de nodige (minder lange) fietsvakanties achter de rug en weet dan ook wel waar ik aan begin. Dat zegt natuurlijk niet alles want er zal genoeg op mijn pad komen wat de reis uitdagend maakt. Het plan voor een lange fietsreis was er al langer maar nu de knoop is doorgehakt en besproken met mijn werkgever is het echt gaan leven.

Mijn plan, dat nog kan veranderen door nieuwe inzichten, virussen of andere onvoorziene zaken, is als volgt:
Medio april vertrekken vanuit huis (Midden Brabant) en ergens in Duitsland de R1 op pakken om die vervolgens min of meer te blijven volgen tot Sint Petersburg. Waarschijnlijk een uitstapje naar Gdansk omdat dat een stad is die historisch tot de verbeelding spreekt. Vervolgens van St Petersburg naar Helsinki. Dat kan met de boot begrijp ik. Is het ook mogelijk dit stuk te fietsen? Daarna is het plan een stuk van Zuid Finland te doorkruisen. Zoals het er nu uitziet steek is bij Vaasa over naar Zweden. In Zweden normaal gesproken via Stockholm naar Gotenburg maar alternatieve ideeën zijn welkom. Via DK en Noord Duitsland weer naar huis.

Inspiratie heb ik opgedaan in het draadje van Milko, route-informatie van Arnob (die ik mogelijk in grote lijnen zal volgen) en van de Website "De Wijde Wereld". Bedankt!

Tips zijn welkom!
Mooie plannen, wanneer je 3,5 maand de tijd hebt kun je een eind komen en hoeft Sint Petersburg zeker niet je einddoel te zijn.

Je kunt in Duitsland alvast de R1 oppakken naar Berlijn. Wanneer je de Harz wilt ontlopen of gewoon iets makkelijker wilt beginnen kun je ook de Amsterdam-Berlin Radweg nemen.

In Polen is een uitstapje naar Gdansk zeker de moeite waard. Vanaf Malbork kun je de route aanpassen en met een boog via Gdansk naar Elblag fietsen. Een andere optie is je tent een dag in Malbork laten staan en met de trein op en neer naar Gdansk reizen. Zo deed ik het in de zomer van 2016. De fiets nam ik toen mee in de trein, zodat ik me in Gdansk wat makkelijker kon verplaatsen.

Wat je mogelijk al gezien hebt (is al een paar keer genoemd op het forum) is dat je nu een E-Visum kunt aanvragen voor Rusland. Zie deze site. Je kunt dit zelfs onderweg regelen. Handig, zeker wanneer je eerst door Kaliningrad heen moet en dan later na de Baltische Staten nogmaals Rusland in gaat richting Sint Petersburg.

Een kampeertip voor Estland:
Kijk eens op deze website van de RMK, zeg maar de Staatsbosbeheer van Estland. Hier vind je veel primitieve kampeerplekken, vaak met een vuurplaats en picknickbank en soms zelfs een toilet. Een soort paalkamperen dus.

Wanneer je in Sint Petersburg bent aangekomen kun je prima doorfietsen naar Finland. De R1 route heeft sinds een paar jaar ook een vervolg tot Helsinki. Gewoon zo dicht mogelijk langs de Oostzee (Finse Golf) naar Vyborg en dan naar de Finse grens langs de E18. Dat laatste stuk is dus de doorgaande route, maar er is nauwelijks verkeer, dus er is prima te fietsen. Deels loopt parallel aan de E18 nog een oude weg, maar deze is erg slecht, vol gaten etc.

In 2017 fietste ik zo tot Helsinki. Daar heb ik vervolgens de trein genomen tot Turku. In Turku vervolgde ik mijn route, eerst over de eilanden van de Turku archipel en vervolgens de Aaland eilanden. Je kunt ook doorfietsen naar Vaasa en dan overvaren naar Stockholm, maar de Aaland eilanden zijn zeker ook een bezoek waard en daar vandaan kun je ook prima de overtocht naar Stockholm maken.

Eenmaal in Stockholm kun je diverse kanten op. Ik had daar aangekomen ook meerdere routes voorbereid en koos uiteindelijk voor de doorsteek dwars door Zweden naar Noorwegen om zo in Oslo uit te komen. Ook daar vandaan kun je op meerdere manieren weer afzakken richting het zuiden.

Mocht je er wat aan hebben, mijn verslag van deze tocht die ik in 2016 en 2017 in totaal ongeveer 10 weken maakte kun je vinden op www.jjfietst.nl

Veel plezier met de voorbereidingen!
Kijk...daar kan ik iets mee. Nog eens rustig naar kijken. Thnx.
Leuke (héél leuke) leesstof van iemand die behoorlijk in de buurt is geweest :)

https://biketory.nl/content/47/fietsen_ ... arken.html