Groene boekje: De Maasakker, Bij de Bruuk en Quadenoord

De afgelopen dagen heb ik met mijn zoon het grootste deel van de Rivierenroute gevolgd. Dit was ooit een ANWB route (ca. 230km) die inmiddels geconserveerd is door Hans van der Veeke (alhier bekend :) ). Bedankt voor de GPX Hans!
Afbeelding
Wanneer je uitgaat van de door ons bedachte 80 km. per dag kom je langs twee van de drie onderstaande campings. Gelukkig waren het weer en mijn conditie ons op dag twee niet gunstig gezind waardoor we er al na 50 km de brui aangaven en bij het plaatsje Megen op camping Maasakker terecht kwamen.

Op zich lijkt het volstrekt toevallig dat alle drie de campings terug te vinden zijn in het groene boekje. http://www.natuurkampeerterreinen.nl/ De basis was namelijk de onvolprezen lijst van Archie zie http://www.archiescampings.eu . Onderweg maakten we echter ook gebruik van de natuurtereinen app (android) werkelijk een fenomenaal stukje software. Je hoeft de app maar even op te starten en hij laat je direct weten welke aangesloten kampeerterreinen er in de buurt zijn. Zo kwamen we dus ook aan de middelste camping.

Bij de Bruuk - Groesbeek
De auto hebben we gestald bij de laatste camping (Quadenoord). Aan het einde van de eerste dag die overigens pas rond twaalf uur begon hadden we ruim 90 km. gefietst en kwamen we volgens planning aan bij Bij de Bruuk in Groesbeek Het was inmiddels ruim half negen geweest maar de eigenaar van de camping trad ons enthousiast tegemoet. Hoewel de camping bijna vol leek konden we er toch kamperen. 'Desnoods in de voortuin' zoals hij zei. Daarmee maakte hij het credo 'altijd plaats' meer dan waar. Maar dat was gelukkig niet nodig. We vonden een plekje tussen de andere kampeerders. Wat meteen opviel was de serene rust op de camping. Zelfs kinderen zaten een boek te lezen. Wat een heerlijkheid! De compacte camping werd bevolkt door caravans, tentkampeerders en een aantal trekkers. tot de laatste categorie rekenen we onszelf ook. Het sanitair is prima op orde al merkte je wel dat de aanmaak van warm water bij deze drukte geen gelijke tred hield bij het aantal mensen dat na elkaar onder de douche wilde. Wat mij betreft kunnen ze hier ook nog winnen door in de doucheruimte een plankje op te hangen waar je je spullen droog kwijt kunt. Nu staat er een krukje dat voor aanvang al ruimschoots beregend was door de douchekop. Douchen werkt hier trouwens met een doucheknop ipv. munten of zo en dat is wel zo makkelijk. Sanitair was zeker keurig schoon en de eigenaresse schiep er zichtbaar een eer in dat zo te houden. De camping beschikt ook nog over een goedverzorgde binnenruimte waar je bij slecht weer kunt verblijven en mogelijk <?> je maaltijd kunt bereiden. Alle omstandigheden voor een uitstekende nachtrust waren aanwezig. Waaronder een vrijwel totale duisternis. Heerlijk! De nacht werd in ons geval slechts onderbroken door een meneer met een kennelijke slaap apneu of iets dergelijks die twee tenten verderop <!> enorme bomen lag door te zagen. Midden in de nacht ontstond er hoorbare geroezemoes op de camping maar toen na een half uur het geronk nog niet over was is gekke Henkie zelf het bed maar uitgegaan om de goede man tot de orde te roepen. Na vier keer aan zijn tent te hebben getrokken schrok hij wakker. Hij gaf te kennen dat hij er niks aan kon doen waarna we samen besloten dat het maar het beste was dat hij de rest van de nacht wakker zou blijven zodat de mensen om hem heen konden slapen. Uiteraard heeft dit voorval niks te maken met deze echt fijne camping maar ik wilde het je toch niet onthouden.

De Maasakker - Megen
Nu zijn we nog geen super ervaren kampeerders maar deze camping die we zoals gezegd vonden via de app behorende bij het Groene Boekje staat met stip in de top 3 van de campings tot nu toe. Het is een kleine, beschutte camping met veel privacy door speelse bosschages. De camping ligt in de uiterwaarden van de Maas (tussen de zomer- en de winterdijk). Deze camping is eigenlijk helemaal gericht op ons soort kampeerders. Echt gericht op fietsers en wandelaars dus. Caravans zijn zelfs niet toegestaan. Wel is er een soort trekkershut (in casu: een luxe grote tent, want 'permanente' trekkershutten zijn er vanwege het bouwverbod niet toegestaan). Naast een camping is er ook een terras waar koffie, thee etc. gedronken kan worden.

Wij vonden dit een super vriendelijke camping. Ed Steiger is vooral een liefhebber die het gaaf vindt wanneer zijn gasten het naar hun zin hebben. Het is een camping voor rustzoekers. De Maasakker bestaat nog niet zo lang en is op een stukje grond naast de woning van meneer en mevrouw Steiger gesitueerd. Ed (begin zestig) is de camping begonnen toen hij een jaar of vier geleden na veertig jaar dienst bij Defensie met pensioen ging. Zijn enthousiasme is werkelijk aanstekelijk. Denk bijvoorbeeld aan zaken als groenten en fruit uit eigen tuin die je kunt gebruiken. Er worden daarvoor geen prijzen genoemd maar je mag in een busje doneren wat je het waard vind. Of de ruilplank waar je eerste levensbehoeften kunt scoren of kunt ruilen uit je eigen voorraad. Uit dat soort ideeën blijkt het enthousiasme. We hebben hier briljant geslapen. Heerlijk stil en compleet donker. Zoals we het 't liefst hebben.

Dat werkt natuurlijk alleen wanneer de basis op orde is en dat was ie: Heerlijke douches met een stevige warme straal. Een koelkast maar ook een andere koelkast met een sortering frisdrank die je na afloop kunt afrekenen. Daarnaast wordt desgewenst een fijn ontbijt of een lekkere lunch geserveerd.

Wat ons betreft is hier niks aan te verbeteren. Strik er omheen en klaar! Van harte aanbevolen! http://www.campingdemaasakker.nl/

Quadenoord - Renkum
Zoals aangegeven was dit tevens het beginpunt van de route en normaal gesproken zouden we na afloop van zo'n tocht weer richting huis vertrekken. Ware het niet dat we het plan opgevat hadden om op de laatste dag vanuit deze camping nog de 1K Ride te gaan doen. http://www.1kride.nl/ Naar het schijnt één van de weinige routes in Nederland waarbij je in 110 km. ongeveer 1200 hoogtemeters kunt maken. Dat wilden we wel eens meemaken. (We hebben de GPX van bovengenoemde website gedownload).

Zo hadden we nog een overnachting voor de boeg en dat was dus bij Quadenoord. Waar 'Bij de Bruuk' bijna en 'De Maasakker' letterlijk op de route liggen is Quadenoord een kilometer of zeven van de route verwijderd. Maar dat ommetje is zeker de moeite waard. Het is een in vele opzichten totaal andere camping dan de overige campings die we op onze route tegenkwamen. Quadenoord is eigenlijk vooral een bos met een sanitaire voorziening. En dat is gelijk ook de charme van deze camping. Het is feitelijk een perceel bosgrond met mogelijkheden je tent op te zetten. En daar werd ruimschoots gebruik van gemaakt. Zonder dat je elkaar in de weg zit overigens. Gezinnen met kinderen, alleen reizenden met de fiets maar ook stellen die er een paar dagen kamperen om te genieten van de serieus fraaie bossen. (De beroemde NS wandeling 'Belmonte' langs de vele sprengen-beken in die omgeving loopt er langs). Het echte bosgevoel dus op deze camping. Het voelt bijna als wildkamperen maar dan zonder de nadelen. De sanitaire voorzieningen zijn basic maar prima in orde en vooral keurig schoon. Ik meende even bleek te ruiken maar dat zal wel niet op zo'n 'groene camping' toch? Verwacht hier geen receptie of iets dergelijks. Laat staan koelkasten en zo. De doucheruimte was wel zeer praktisch ingericht (hulde daarvoor) en ook hier een lekker warme straal. Wel een straal waarvoor apart afgerekend moet worden maar met € 0,50 kom je een heel eind of je moet een enorm lichaam hebben cq. allerlei extra bewerkingen nodig hebben behalve zepen en haarwassen. Nog even was er twijfel of we onze mede kampeerders konden vertrouwen want we wilden nog graag even onze powerbank opladen. Een sociaal experimentje dus. Powerbank werd 's avonds in de toiletruimte aan 't stroom gehangen en... verrassing! De volgende ochtend was ie er nog gewoon. Op de een of andere manier toch bijzonder in een omgeving waar eigenlijk geen echt toezicht is. De 'opzichter' kwam 's avonds in zijn dikke SUV over het terrein gereden en 's ochtends hebben we hem op dezelfde manier nog een keer voorbij zien komen. Waar de overigens vriendelijke en behulpzame man zich verder ophoudt is ons verder een raadsel.

Wanneer de nacht valt gaat dat zoals dat gaat in het bos. Normaal moet je na zonsondergang meestal uit een bos vertrokken zijn maar wij mochten nu dus blijven en dat is toch een bijzondere ervaring. De duisternis die zich meester maakt van de bomen en die het zicht op de omgeving langzaam beneemt. De bosgeluiden die nu duidelijker worden. We hebben gewacht tot het helemaal donker was... machtig mooi! Daarna geslapen als een roos. Zou dat iets met de boslucht te maken hebben?

http://www.quadenoord.nl/

Meer informatie:
http://www.natuurkampeerterreinen.nl/
http://www.natuurkampeerterreinen.nl/te ... -de-bruuk/
http://www.natuurkampeerterreinen.nl/te ... maasakker/
http://www.natuurkampeerterreinen.nl/te ... uadenoord/

Hieronder de link naar een uitgebreid verslag over het rondje dat door Hans en zijn vrouw enige tijd geleden gemaakt is.
http://www.vanderveeke.net/fiets-algeme ... vieren.htm

Wat ons betreft is de route een aanrader! Gevarieerd, veel water, weinig hoogtemeters maar ook ruim voldoende bossen. De GPX vind je op de site van Hans.
Bij de Bruuk is echt zo'n fijne camping. Echt stil en ook goed donker. Lieve eigenaren, kruidentuin die je mag gebruiken en als je geluk hebt verse groenten uit de moestuin!