Vennbahn: informatie en campings

Er staan op het forum veel vragen over de Vennbahn en ook veel antwoorden: echter op diverse plaatsen.
Ik heb onlangs deze route weer gedaan. Hieronder relevante informatie die ook antwoord geeft op veel vragen.


Er is een handige kaart van de route met ook een aantal nuttige adressen, maar er staat helaas slechts één camping op vermeld. Vandaar dat ik de campings aangeef, met onderaan deze posting ook de adresgegevens van deze campings. Deze kaart ligt bij alle VVV's in de streek .

Begin

De route naar de Vennbahn is bewegwijzerd vanaf Aachen Hauptbahnhof.
Als je het station uitgaat is links het gebouw "Hauptzollamt". Aan deze zijde van het stationsplein staat voor de oversteek over de drukke straat, de Römerstraße, een aantal fietswegwijzers naar diverse richtingen. Ook de route naar de Vennbahn staat hierop.
In het station is ruimschoots keuze om proviand in te slaan.

Vanuit Nederland gaat vanaf Heerlen ieder uur een trein naar Aachen Hauptbahnhof of Aachen Rothe Erde, bij het begin van de Vennbahn. Het voordeligst is op station Heerlen bij NS uit te checken en kaartjes en fietskaartjes te kopen uit de Duitse automaat. Deze staat aan de buitenkant van de tijdelijke ingang. Deze automaat accepteert geen Nederlandse bankpasjes, maar wel bankbiljetten en muntjes.

Je kunt ook vanuit Nederland naar de Vennbahn fietsen


Fietsroute van het einde van de Nederlandse LF6 bij Vaals naar de Vennbahn

De LF6 eindigt voorbij Lemiers voor een smal bruggetje achter hekjes. Dit is de grens met Duitsland

00.0 Over het smalle bruggetje achter hekjes naar Duitsland! Bewegwijzering LF6 houdt op. 100 meter verder bij de T-kruising naar rechts de Senserbachweg op.
00.2 Y-kruising voorbij de bushalte. Neem de linkerpoot, het kleine weggetje naar boven, de Schneebergweg.
02.8 Kruising met voorrangsweg voor de markante Universitätsklinikum. Rechtdoor.
03.4 Opnieuw kruising. Ga rechtdoor.
04.1 Bij Universitätsklinikum schuinlinks naar boven.
04 4 Viaduct over de ringweg. Rechtdoor de buitenwijken van Aken in. Dit is de Melatener Straße in.
04.7 Voorrangskruising met verkeerlichten. Rechtdoor.
06.1 Na afdaling. T-kruising met voorrangsweg. Rechtsaf. 200 meter verder bij de verkeerslichten linksaf naar beneden de Königstraße in. (LET OP GEVAARLIJK KRUISPUNT)
06.6 Bij de verkeerslichten rechtdoor, Köningstraße (de verkeersstroom buigt naar rechts).
06.8 T-kruising op de Lindenplatz. Linksaf, Annuntiatenbach.
07.0 Rechtsaf de Judengasse in. 100 meter verder bij T-kruising linksaf de Jakobstraße in.
07.1 Net voor de Markt van Aken is een kruising van fietsroutes. Voor de doorgaande route rechtsaf de Klostergasse in. (maar eerst Kaffee und Kuchen op de Markt :wink: ). Je komt langs de Dom. Voorbij de Dom schuinlinks aanhouden, de Schmiedstraße.
07.3 Rechtsaf de Kleinmarschierstraße in. Ca. 150 mtr verder bij de verkeerslichten rechtdoor de Franzstraße in.
07.6 De doorgaande verkeersstroom buigt naar rechts. Ga rechtdoor. Na ca 50 mtr bij een bakker aan de linkerzijde linksaf de Aureliusstraße in.
07.8 Voor de kerk met “watertoren” aan de rechterzijde rechtsaf tussen de paaltjes. Voorbij de kerk bij de T-kruising linksaf en meteen rechtsaf de Leydelstraße in. Je fietst op het station af.
08.0 Hauptbahnhof (Centraal Station). Op het stationsplein meteen links (fietsers toegestaan. Voor Bistro 33 naar rechts. Oversteken bij verkeerslichten en linksaf brede straat in: de Römerstraße. Na 200 meter het fietspad op langs de Römerstraße.
08.3 T-kruising. Rechtsaf op fietspad naar spoorviaduct. Voor spoorwegviaduct bij fietsverkeerslichten 2 x oversteken. Rechtsaf naar spoor. Voor spoorwegviaduct linksaf tussen paaltjes naar beneden.
08.9 T-kruising. Linksaf. Na 100 meter rechtsaf Warmweiherstraße. Na weer 100 meter voor gebouw met Mariabeeld Y-splitsing. Links aanhouden de Bismarckstraße.
09.7. Bij verkeerslichten rechtsaf Drimbornstraße. Meteen linksaf de Beverstraße in. Je komt bij station Rothe Erde.
10.2 Bij station Rothe Erde.T-kruising met drukke weg (B258). Rechtsaf fietspad op naar spoorwegviaduct. Voorbij dit viaduct naar links oversteken bij fietsverkeerslichten. Het fietspad naast de sporen op naar boven.
10.6 Fietspad op aan de linkerzijde van de Eisenbahnweg.
11.3 Bij verkeerslichten oppassen voor afslaand autoverkeer vanaf de Eisenbahnweg naar de bedrijven: ook vrachtauto's. Even verder buigt het fietspad zich links van de Eisenbahnweg af en begint de eigenlijke Vennbahn.

Bijzonderheden onderweg


In Aken is Camping Aachen op ongeveer 1 km van het Hauptbahnhof. Is voornamelijk ingericht voor campers, maar er is ook een tentenveldje.

De eerste 40 km klim je gestaag naar Lammersdorf met zo'n 1,6 %. Dit deel is geasfalteerd. Langs de route staan om de vijfhonderd meter opvallende, blauwe borden met de kilometerafstanden. Dit is bedoeld om je locatie nader aan te geven, mocht je de hulp van 112 nodig hebben.


Op 10 km is in Kornelimünster horeca in het voormalige stationsgebouw. Door de week pas om 16:00 uur open. Je kunt even afdalen naar het leuke bedevaartsplaatsje met horeca en winkels. Er is een prima Konditorei :wink:

Even verder tref je in Walheim een supermarkt en wat horeca.

Niet ver van het voormalige station van Raeren is Camping Waldesruh.
"Er waren een paar lege (ruime) plekken her en der tussen de stacaravans. Beetje uitgestorven boel daar, maar voor een nachtje goed te doen. We kregen zelfs een overkapping aangeboden, zodat we droog konden eten, "aldus Pien en Rien en hun drie kinderen.

Na 30 km is Roetgen met Camping Faulenbruch die door fietsers positief ervaren wordt, een supermarkt net over de Belgische grens en horeca.

Na Lammersdorf wordt het vlakker. het wegdek bestaat tot Konzen uit gravel. Overigens egaal en goed aangestampt Vanaf Konzen daal je wat over asfalt.

Monschau ligt in een dal. Je kunt het beste bij fietsknooppunt 27 voor een voormalig stationsgebouwtje links naar beneden over de tweebaansweg L-214 naar knooppunt 26. Er is niet zoveel autoverkeer op deze weg. Na ongeveer 1 km afdalen kom je bij een rotonde. Steek de B-258 over en ga steil naar beneden het oude stadje in. Aan het begin van het centrum is rechts de Frischmarkt voor wat boodschappen (zaterdagmiddag en zondagmiddag gesloten). Op de Markt is een bakker. Ga door het stadje. Na het parkeerterrein en voorbij de museumbrouwerij het fietspad op langs de B-258. Na de brug over de Roer 800 meter vrij gemakkelijk klimmen naar Camping Perlenau. Deze camping heeft een Kneipe met ook maaltijden.

Van camping Perlenau terug naar de brug over de Roer. Hier is fietsknooppunt 32. Linksaf naar knooppunt 30 dit is een gravelweggetje langs de Roer. Je klimt geleidelijk met de Roer.
Bij Knooppunt 30 over de brug rechts autoweg naar boven. Even fors klimmen, maar na een paar honderd meter geeft een bord een zijpad aan naar de Vennbahn.
Na ongeveer 1,5 ben je op de grens: links in Duitsland ligt Kalterherberg. Rechts in Belgie is Küchelscheid.

In Küchelscheid is camping La Belle Vallée met fietsplekjes aan de Roer. Deze camping is nu , augustus 2014, tijdelijk door brand gesloten, maar volgens de beheerder gaat deze weer spoedig open.
Er is horeca met onder andere een oude spoorwegwagon met koffie en wafels. In Kalterherberg is een supermarkt.

Hierna ga je langs de Roer omhoog de Hoge Venen op.

Bij het voormalige station van Sourbrodt is horeca en een slagerij.

1,5 km voorbij dit station kun je naar Robertville op ongeveer 2 km van de Vennbahn. Robertville heeft horeca, een bakker, een slager met wat levensmiddelen en een Echo kruidenier. Bij het meer is camping La Plage met verwarmd zwembadje, winkeltje,café en frituur. Je kunt ook in het meer zwemmen. Je gaat dus na 1,5 km voorbij het voormalige station rechtsaf naar beneden. Je komt bij fietsknooppunt 92. Rechtsaf even richting 79, maar meteen het eerste zijweggetje linksaf en je komt in Robertville. Staat niet aangeven aan de Vennbahn

Je klim en daalt nu wisselend. Voor Weywertz moet je even 500 meter van de Vennbahn af. Hier vind je horeca en een eenvoudige levensmiddelenwinkel. Staat aangegeven aan de Vennbahn

Let op bij het voormalige station van Waimes/Weismes. Je bent geneigd op rechtdoor te fietsen, maar dit fietspad gaat naar Malmedy en Troisponts. Voor de Vennbahn moet je hier links aanhouden. Het centrum met supermarkten, bakker/Konditorei :wink: en horeca is echter even verder richting Malmedy.
Dit oudste deel van de RAVeL is een gravelpad. Bleek ook na zware regen goed te doen. Na Weismes klim je even, maar daarna afdaling naar de Amel/Amblève bij Montenau. Bij het voormalige stationnetje van Montenau is horeca.

Ongeveer 1 km verder is rechts aan de Vennbahn camping Oos Heem met café met uitgebreide bierkaart, maaltijden en ook ontbijt. Staat aangegeven aan de Vennbahn.
Voorbij de brug over de Amel ga je weer wat klimmen.

Voor de voorzieningen van het stadje Sankt Vith moet je even van de Vennbahn af richting "Zentrum"
Vanaf Sankt Vith volgt de fietsroute niet altijd de voormalige spoorbaan. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is alles hier grondig vernield en spoorverbinding is hier nooit meer hersteld. Je komt langs de restanten van bruggen en viaducten.

Op 2,4 km van Sankt Vith loopt de route langs Camping Wiesenbach naast het gemeentelijke zwembad. Tegenover de camping is een café/restaurant.

Ruim 7 km voorbij Sankt Vith even opletten. Je bent geneigd rechtdoor te fietsen de Eifel-Ardennen Radweg op, maar voor de Vennbahn moet je scherp rechtsaf. Het wegdek is hier tot Oudler van mindere kwaliteit . Dit was een bestaande wandelroute.

Bij het voormalige station van Reuland ga je weer het voormalige spoor op. Je begint aan een klim. Bij Burg-Reuland kun je even een kort stukje naar beneden. In het plaatsje is een bakker/Konditorei :wink: .

Vanaf Oudler is het wegdek beton. Je blijft langzaam klimmen. Let op het waarschuwingsbord niet ver van de grens met Luxemburg. Je bent geneigd om rechtdoor te fietsen, maar je moet linksaf omhoog met een stukje 10%. Is niet zo lang. De Belgen hadden het fietspad al aangelegd tot de tunnel. Zij dachten dat de problemen met de vleermuizen konden worden opgelost door het aanleggen van een verlaagd plafond. Een methode die in Duitsland met succes wordt toegepast. Een andere mogelijkheid zou zijn de tunnel van november tot maart af te sluiten, zodat de vleermuizen in alle rust hun winterslaap zouden kunnen houden. De Luxemburgse regering besliste echter anders: in hun deel van de tunnel géén fietsers. De Belgen hadden dus een stukje fietspad voor niets aangelegd.

Even voor Troisviergers is nog een kort steil stukje. De Vennbahn had hier inmiddels aangehaakt op de nog in gebruik zijnde spoorbaan vanaf Gouvy. Er is hier opnieuw een tunnel, maar omdat hier nog treinen rijden, moeten fietsers hier overheen.

In Troisvierges is Camping Walensbongert.

Terug
Je kunt met de trein terug naar Luik en van Luik naar Maastricht. Er zijn in de meeste treinen van Troisvierges géén speciale fietsplaatsen, maar je kunt je fiets plaatsen op het voorste of achterste portaal van de trein. In de zomer van 2014 zijn er een paar treinen met een speciaal fietsenrijtuig.

Aansluitende routes

RurUfer-Radweg
Vanaf Monschau is er de RurUfer-Radweg http://www.eifel.info/rurufer-radweg.htm
Je kunt via deze RurUfer-Radweg terug fietsen naar Düren. Vanaf Düren gaat de Euregio-trein naar Heerlen, maar je kunt de Roer ook verder volgen tot Roermond. Let wel op: tussen Düren en vlak voor Roermond is géén camping.

RAVeL L45
Bij Waimes/Weismes sluit de RAVeL L45 aan. Deze daalt via Mamedy en Stavelot af naar Troisponts in het dal van de Amblève. Troisponts heeft een spoorwegstation. Je kun ook de Amblève volgen tot Comblain-au-Pont. Na de watervallen van Coo is deze weg vrij rustig. Bij Comblain-au-Pont is de RAVeL langs Ourthe naar Luik.

Eifel-Ardennen-Radweg
8 km voorbij Sankt Vith is aansluiting op de Eifel-Ardennen-Radweg. http://www.eifel.info/eifel-ardennen-radweg.htm Het voormalige station van Pronsfeld is nu een kruispunt van fietsroutes:
de Enz-Radweg http://www.eifel.info/enz-radweg.htm en de Pruem-Radweg http://www.eifel.info/pruem-radweg.htm Via deze routes heb je weer aansluiting op andere fietsroutes door de Eifel. Op diverse routes moet stevig geklommen worden, maar er zijn ook eenvoudige routes. Op de site van Eifel Toerisme staat de zwaarte van iedere route aangegeven. Verder op deze site veel informatie: ook over mogelijkheden om de fiets mee te nemen in de trein of de bus http://www.eifel.info/nextshopcms/show. ... 45&lang=nl

RAVeL L163
Net voorbij de grens met Luxemburg is via Hautbellain aansluiting op de RAVeL L163 naar Bastogne, die net voor Bastogne naadloos aansluit op een RAVeL naar het Luxemburgse Wiltz. Wiltz heeft een spoorwegstation. Je kunt ook gemakkelijk verder afdalen naar Kautenbach. Hier een spoorwegstation met treinen naar Luik.

Campings bij de Vennbahn

Aken - Camping Aachen
Brandenhofer Weg 11
D-52066 Aachen
0049-(0)241-608 80 57
http://www.aachen-camping.de
GPS:N50.76111° E6.10306°

Raeren - Camping Waldesruh
Roetgener Strasse 51
B-4730 Raeren
0032-(0)479-540 165
info@camping-waldesruh.eu
http://www.camping-waldesruh.eu
GPS N 50.3957.3 E 6.08.21.7

Roetgen - Camping Faulenbruch
Faulenbruchstrasse 55
D-52159 Roetgen
0049-(0)2471-31 76
info@camping-roetgen.de
http://www.camping-faulenbruch.de
GPS N50.64383° E6.20075°

Imgenbroich (Monschau) - Camping Zum Jone Bur
Gruenentalstrasse 36
D-52156 Monschau
0049-(0)2472-39 31
http://zum-jone-bur.de
3,5 km ten noorden van Monschau.
GPS N50.64383° E6.20075°

Monschau - Camping Perlenau
Perlenau 7
D-52156 Monschau
0049-(0)2472-41 36
familie.rasch@monschau-perlenau.de
http://www.monschau-perlenau.de
GPS: N50.54361° E6.23712°

Küchelscheid - La Belle Vallée
Camping La Belle Vallée
Rickshelderweg 6/Küchelscheid
B-4750 Bütgenbach
0032-(0)80-44 44 42
Info@camping-labellevallee.com
http://www.camping-labellevallee.com
N50.51821° E6.20286°
(De camping was in augustus 2014 tijdelijk gesloten door brand, maar zal volgens de beheerder weer snel open gaan)

Robertville - Camping La Plage
Route des Bains 33
B-4950 Robertville
0032-(0)476-607 855
info@campinglaplage.be
http://www.campinglaplage.be

Deidenberg - Camping Oos Heem
Schwarzenvenn 6
B-4770 Deidenberg
0032-(0)80-349 741
info@campingoosheem.be
http://www.campingoosheem.be
GPS: N50.34787° E6.12037°

Sankt Vith - Camping Wiesenbach
Wiesenbachstrasse
B-4780 Sankt Vith
0032-(0)80-226 137
info@campingwiesenbach.be
http://www.campingwiesenbach.be
GPS: N50.26631° E6.14048°

Troisvierges - Camping Walensbongert
Rue de Binsfeld
L-9912 Troisvierges
00352 99 71 41
http://www.camping-troisvierges.lu
GPS: N50.11862° E6.00068°


Zie voor campings in Belgie verder: http://www.fietscampingsbelgie.nl

Meer over de Vennbahn:
http://www.vennbahn.eu
Mooie lange beschrijving Bert, waarvoor dank. Toch vind ik het voordeel van zo'n route dat je gedurende lange tijd fietsen juist nauwelijks beschrijving nodig hebt.
bert sitters schreef:Als je het station uitgaat is links het gebouw van de Hauptzollambt Bezirk.
Beter: het voormalige hoofskantoor van de douane. (Hauptzollamt, let op de spelling van Amt)
Foto's: http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Bahnhofplatz_3.JPG
Ave Gone schreef:
bert sitters schreef:Als je het station uitgaat is links het gebouw van de Hauptzollambt Bezirk.
Beter: het voormalige hoofskantoor van de douane. (Hauptzollamt, let op de spelling van Amt)
Foto's: http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Bahnhofplatz_3.JPG
Bedankt Leon,

Is aangepast.
@Bert: bedankt voor je uitvoerige omschrijving. +1
Ga deze zeker binnenkort eens een keer fietsen, al heb ik de indruk na het lezen van je beschrijving, een aantal jaren geleden al stukken gefietst te hebben vanuit Bazel naar Maastricht :), zeker om de Fahrradbrucke Auel nu eens af te zien.
Bedankt Bert! Ik ga deze donderdag fietsen, maar dan van (Luxemburg Stad naar) Troisvierges naar Aken. Is de route in de zomer erg druk, of valt het mee?

Mieke.
Beste Mieke,

Drukte valt ontzettend mee: zeker op het zuidelijke deel.
Ik wil deze route ook nog graag een keer gaan fietsen. Op Youtube staan een paar hele leuke filmpjes, ook nog uit de stoomtreintijd....heel uitnodigend....
Leuk Bert dat je de info op een rij hebt gezet. De route is een terechte winnaar van mooiste fietsroute dit jaar.
Wij hebben (als gezin met 3 kinderen (10, 8 en 5 jaar) in meivakantie de Vennbahn gedaan. Heerlijk genoten, het was toen aardig rustig. Campingaanvulling: In Raeren hebben wij camping Waldesruh genomen (was een POI in onze gps uit collectie van archiescampings). Beetje uitgestorven boel daar, maar voor een nachtje goed te doen. We kregen zelfs een overkapping aangeboden, zodat we droog konden eten (het regende die dag veel). Camping Oos Heem is absolute aanrader. Terugreis deden we met trein via Luik-Aken. Aansluiting in Luik is beroerd, moesten een uur wachten.
rienepien schreef:Leuk Bert dat je de info op een rij hebt gezet. De route is een terechte winnaar van mooiste fietsroute dit jaar.
Wij hebben (als gezin met 3 kinderen (10, 8 en 5 jaar) in meivakantie de Vennbahn gedaan. Heerlijk genoten, het was toen aardig rustig. Campingaanvulling: In Raeren hebben wij camping Waldesruh genomen (was een POI in onze gps uit collectie van archiescampings). Beetje uitgestorven boel daar, maar voor een nachtje goed te doen. We kregen zelfs een overkapping aangeboden, zodat we droog konden eten (het regende die dag veel). Camping Oos Heem is absolute aanrader. Terugreis deden we met trein via Luik-Aken. Aansluiting in Luik is beroerd, moesten een uur wachten.
In Belgie rijden de treinen minder frequent dan in Nederland. De trein van Luxemburg via Troisvierges naar Luik gaat een keer in de twee uur. De stoptrein van Luik naar Aken rijdt ook een keer in de twee uur (de fiets mag niet mee in de Thalys). Kan dan zijn dat je op station Liège-Guillemins wat langer moet wachten voor een overstap. Bij dit station is voldoende horeca. Neem de tijd en drink met uitzicht op dit prachtige station even wat koffie.
De trein van Luik naar Maastricht rijdt wel ieder uur.
Raadpleeg vooraf de treinplanner van de Belgische spoorwegen: http://www.belgianrail.be/nl
Ik ben dit jaar nog niet eens op vakantie geweest, maar ik denk graag vast vooruit: volgend jaar is onze kleine anderhalf en ik zou graag een leuk rondje, niet al te lang, willen maken met tent en fietskar. De Vennbahn lijkt mij mooi, maar eigenlijk weer wat kort. Is er al iemand die een leuk alternatief tot de terugweg heeft, in het kader van "beter goed gejat dan slecht verzonnen"? Twee keer hetzelfde stuk is nogal suf. Bij station Brand schijn je goed voor meerdere dagen te kunnen parkeren?

Anders wordt het zelf wat uittekenen in MapSource, ik begreep dat de Duitsers ook werken met knooppunten?
Travelmaster schreef:Ik ben dit jaar nog niet eens op vakantie geweest, maar ik denk graag vast vooruit: volgend jaar is onze kleine anderhalf en ik zou graag een leuk rondje, niet al te lang, willen maken met tent en fietskar. De Vennbahn lijkt mij mooi, maar eigenlijk weer wat kort. Is er al iemand die een leuk alternatief tot de terugweg heeft, in het kader van "beter goed gejat dan slecht verzonnen"? Twee keer hetzelfde stuk is nogal suf. Bij station Brand schijn je goed voor meerdere dagen te kunnen parkeren?

Anders wordt het zelf wat uittekenen in MapSource, ik begreep dat de Duitsers ook werken met knooppunten?
Er zijn in Duitsland slecht een paar grensregio's die fietsknooppunten hebben, zoals rond Monschau. Dit sluit aan op de fietsknooppunten van Oost-Belgie.
Via die knooppunten in Oost-Belgie zou je een weg terug kunnen vinden. Even onder Epen sluit dit net aan op de knooppunten van Nederlands-Limburg.
Reken wel op meer klimmen dan de Vennbahn, maar op de kaart van het knooppuntennet van Oost-Belgie staat de zwaarte van de hellingen aangegeven door middel van pijltjes.
Dag Bert, dank voor je reactie. Klinkt goed, meer klimmen is natuurlijk onvermijdelijk, aangezien je dan níet over een oud spoorwegtracé rijdt. Volgens mij bieden de diverse OpenFietsMapkaarten dan genoeg mogelijkheden: die geven volgens mij de knooppunten weer en in combinatie met Archies Campings vind ik vast wel wat leuke campings... mijmermijmer... eerst dit jaar maar eens een Moezelvoorproefje met dagtochten doen!
Bert,

Nog als aanvulling.
De kaartautomaten van de Duitse spoorwegen accepteren wel Mastercard weet ik uit ervaring.

Groet
Paul Snoeij
Paul Snoeij schreef:Bert,

Nog als aanvulling.
De kaartautomaten van de Duitse spoorwegen accepteren wel Mastercard weet ik uit ervaring.

Groet
Paul Snoeij
De DB-automaat in Heerlen accepteerde mijn Mastercard niet. Kan natuurlijk een storing geweest zijn.
We zijn net (gister) teruggekomen van een fietstocht over de Vennbahn.
Mooie route, vooral tussen St Vith en Troisvierges, en tussen Sourbrodt en Monschau. Verder is het af en toe wat saai, maar het fietst wel lekker gemakkelijk.

Wij zijn in Luxemburg Stad begonnen (Met de intercity naar Brussel en vanaf daar direct naar Luxemburg), en zijn via Luxemburgse fietsroutes naar Troisvierges gefietst. Daar hebben we de Vennbahn opgepakt naar Aken. Tenslotte via Vaals naar Maastricht gereden. (~290 km).

De camping in Kügelscheid (die dicht was vanwege brand), gaat volgens de eigenaar aan het einde van deze week weer open. Het is wel een mooi plekje, zo in de Hoge Venen, maar als je Monschau wilt bezoeken is camping Perlenau misschien een betere optie (wat overigens ook een mooie camping is!).
[quote="mieke"]

De camping in Kügelscheid (die dicht was vanwege brand), gaat volgens de eigenaar aan het einde van deze week weer open. quote]

Dat vertelde de beheerder 14 dagen geleden ook al.
Zou voor alle zekerheid eerst een mailtje sturen: in het Duits.
Inmiddels is de Vennquerbahn richting Stadkyll ook grotendeels gerealiseerd tot fietspad.

Ik kruiste de route over een hoge brug in het bos ten westen van Losheim, beneden lag vers strak asfalt.

Enkel bruggen heb ik in OSM toegevoegd, want dat is het nadeel, je kunt er niet overal op en af.

Mocht iemand de Vennquerbahn route zelf in zijn geheel te verkennen met GPS, neem dan svp de moeite de bruggetjes te markeren en toe te voegen in OSM. :)
Als ik met de Belgische Spoorwegen van Troisvierges naar Maastricht wil reizen, kan ik dan een kaartje kopen op het station in Troisvierges?

Ik heb op de site van de Luxemburgse spoorwegen gezocht naar dit traject maar dan gaat de reis via Luxemburg-stad, duurt 5 uur en heeft 3 overstappen.

Via internet bestellen bij NMBS is mogelijk maar ik weet nog niet zeker welke dag ik wil reizen.

Heeft iemand hier informatie over?

Groet, Joop
Joop R.

Je kunt op het station van Troisvierges kaartjes kopen, maar géén fietskaartjes voor Nederland. De trein naar Luik gaat slecht een keer in de twee uur.

Veel plezier,

Bert