Fietsroute langs de Tisza of Tisa

Wie heeft er informatie over de fietsroute langs de Tisza, of Tisa? Deze rivier ontspringt in Oekraine. Loopt voor een belangrijk deel door Hongarije en mondt uiteindelijk In Servie, nog voor Belgrado, uit in de Donau.
Bert, ik ga jou vraag even doorsturen aan Bernadett, outdoorjournaliste in Hongarije.
Bert,

In 2010 heb ik met mn partner 3 weken door Hongarije gefietst. Wij hebben veel plezier gehad van het boek Kerekparturak Magyarorszagon. Hierin staan naast hongaarse ook de duitse en engelse routebeschrijvingen met bezienwaardigheden.
(ISBN 9639586192) Het formaat is mijn inziens nogal onhandig, maar je kunt zelf een rondje samentellen. In het boek staan afzonderlijk routes/ kaartjes die eenvoudig onderling verbonden kunnen worden. De route die wij gereden hebben is voornamelijk in het bergachtige/groene noordoosten. Esztergom- langs de Ipoly rivier- door het Borzsony gebergte-Balassagyarmat-Holloko-door het Matra gebergte naar Eger- door het Bukk gebergte naar Miskolcs-Kazincbarcika- Aggteleki Nat Park-Hollohaza- Tokaj- en langs de Tisza naar Tiszafured. Hortobagy en met de trein terug naar Budapest. De route langs de Tisza loopt door naar Szeged.
Alvast veel plezier met de voorbereiding.

Jan van Zetten
In 2007 fietsten we twee stukken langs de Tisza in Hongarije, van Polgár naar Poroszlo (Tiszameer) en van daar naar Nagykörü. Afgelopen lente deed ik een paar dagtochten langs de noordoever van t meer (er lopen fietsroutes rond t meer), over de dijk of de wegen er achter.

Over de dijk van de Tisza loopt een eurovelo (nr 11 meen ik), deze fietsen we vanuit Polgar (zuidoever) naar Tiszafüred. Ik herinner me die als goed, maar best wel saai. Vanaf Tiszafüred kun je langs weg 31 over het meer naar Poroszlo, over dam/dijk en bruggen, maar dit is een redelijk drukke weg (we hebben m wel gefietst destijds). Naar Nagykörü fietsten we over de weggetjes / wegen ten noorden van de Tisza en t meer, je kunt bij Kisköre de rivier weer kruizen over een gecombineerde auto/treinbrug, goed te doen.

Er zijn ook diverse pontjes, bijv. bij Nagykörü, Tiszaroff en Tiszadorogma. In 2007 waren deze allemaal operationeel, afgelopen lente was die in Tiszadorogma in ieder geval niet in bedrijf. Vanaf daar over de (noordelijke) dijk naar Poroszlo is deels onverhard, vanaf Poroszlo naar Kisköre is een prima weg/fietspad, met af en toe een jachthaventje, camping of strandje.

Roef
ter aanvulling, deze kaart:

http://www.map.hu/Catalogue/Regional_ma ... Tisza_lake_

is voor het gebied rond het Tisza meer goed gedetailleerd (volgens mij ook te krijgen bij winkels zoals 'Landschap' in E'hvn) Verder is het eerder genoemde Kerekparturak boekje handig, hoewel mijn ervaring voor het plannen van tochten op fietsvakantie is dat je met bijvoorbeeld de campingkaart van het toeristen bureau...:

http://www.hongaarsverkeersbureau.nl/ma ... derID=1164

...ook prima uit de voeten kon, zo heel fijnmazig is het wegen net eigenlijk niet (maar bijv. dijkweggetjes staan daar natuurlijk niet op).

Roef
Misschien heb je wat aan dit kaartje: http://www.kenyi.hu/
Geen idee wat de betrouwbaarheid is maar het lijken me fietsroutes. :wink:
De tovenaar schreef:Misschien heb je wat aan dit kaartje: http://www.kenyi.hu/
Geen idee wat de betrouwbaarheid is maar het lijken me fietsroutes. :wink:
Nu nog iemand die er een engelstalige versie van maakt al is het meeste er wel uit te destilleren. Overnachtingsmogelijkheden zijn ook aan of uit te zetten op de kaart. Niet op een autocamp gaan staan met de fiets want dat snappen ze niet :?

Peter