Klimmen in de Karpaten

Voor mijn komende fietsvakantie (3-4 weken in juni of juli) ben ik me aan het oriënteren op de Karpaten. In ieder geval Zuidwest-Oekraïne, wellicht ook Noord-Roemenië en Oost-Slowakije. Ik vind het echter moeilijk in te schatten wat ik aan klimmen en stijgingspercentages kan verwachten in de Karpaten. Een zoektocht in het forum en (de links in) de landeninformatie heeft niet de gewenste informatie opgeleverd. Aldus mijn vragen:

- Hoe steil en lang zijn de klimmen in de Karpaten ongeveer?
- Wat zijn niet te missen beklimmingen?
- Zijn er leuke onverharde routes? Of gaan veel kleinere wegen van asfalt over in gravel?
- Met wat voor gebergte in West- of Midden-Europa kun je de Karpaten enigszins vergelijken?

Voor de goede orde: ik hou wel van een stevig robbertje knokken tegen een berg op, ook als het onverhard wordt.

Alvast bedankt voor de info!

Groeten,

Bert
Over het algemeen zullen de doorgaande wegen niet al te steil zijn. Je kan het vergelijken met de Vogezen of Ardennen qua zwaarte. Je zou ook mbv google maps icm http://ridewithgps.com kunnen kijken naar de profielen, dan heb je enig idee. Als je van het ruigere werk houdt is de Pasul Rarau wel een aanrader:
http://danielgobert.free.fr/robg/R07RARAU.htm

In de buurt heb je de fraaie kloosters van Bucovina. Zie verder het verslag over mijn tocht door de Karpaten.
Als je van passenrijden houdt. Wij zijn 2 jaar geleden grofweg de route gefietst Abrud-Alba lulia-Sibiu-Medias-Odorheiu Seciuese-Gheorgheni-Piatra Neamt-Falticini-Radauti en vervolgens in het noorden langs de grens via Borsa-Sapanta-Satu mare Hongarije in.
je komt dan over de volgende passen, allemaal verhard met wisselende kwaliteit wegdek:
Buces pas 750 m
Sicaspas 1000m
Bicazpas (en kloof) 1256 m
Clumcinapas1109 m
Pascanupas 1040 m
Mestacanuspas 1096 m
Prisloppas 1416
Hutapas 587 m


Een typisch middengebegte dus, de stijgingspercentacs vonden we wel meevallen. Met name de Bicaz en Prisloppas zijn erg mooi.


Ben Huve & Ingrid Stikkelorum
Kijk eens op http://www.climbbybike.com, hier staan erg veel passen en bergen inclusief een profiel van veel beklimmingen. Zelf geen ervaringen in Slowakije of de Oekraine.
Wij zijn in Roemenië geweest ook in het noorden en de hellingen zijn heel goed te doen.
Klinkt interessant jullie route. Wil je hem hier wat uitgebreider hier delen?
Pedalero schreef:Voor de goede orde: ik hou wel van een stevig robbertje knokken tegen een berg op, ook als het onverhard wordt.
In Slowakije kan dat zeker, want naast doorgaande routes zijn er overal verharde en onverharde fietsroutes wegen die hellingen niet schuwen. De hoogte zegt niet zoveel, als de heuvels lager zijn, zijn het er gewoon meer :D
Leon
Bedankt voor de tips!

Slowakije, ergens in de buurt van Poprad, ziet er erg aantrekkelijke uit als beginpunt van de fietstocht. Zeker als daar ook leuke onverharde routes zijn.

Qua klimmen zien die Roemeense passen er uitdagend genoeg uit. Van de Oekraïnse passen kan ik eigenlijk niets vinden. Op Climbbybike kun je alleen zoeken op naam en niet een overzicht van cols in een land/gebied vinden, zoals op Cyclingcols.com of Alpenrouten.de.

Mag ik concluderen dat de Oekraïnse Karpaten nog een witte vlek zijn?
Niet helemaal een witte vlek, er is nl. een fietsroute en fietsgidsje van deze streek:
The Carpathian Cycle Route door Apolonia Sejkova, uitgave van de Presov Bicycle group,

Afbeelding
http://www.ccr.host.sk/en/home.html

Summitpost is ook een aardige site over bergen in onbekende streken.
Heeej, The Carpathian Cycle Route ziet er interessant uit. 8)

Summitpost lijkt me meer iets voor wandelaars, of niet?
Klopt, maar als fietser kan je er ook veel nuttige info vinden, zoals kaartjes, ligging van berghutten en campings, links naar andere sites over dat gebied etc
http://www.summitpost.org/object_list.p ... arpathians
http://www.summitpost.org/carpathians/363308
Hoi 2 jaar geleden heb ik de Limes gefiets en ben afgeweken via het noorden,
de prislop pas en biscaz kloof zo aangefiets.( route van tovenaar )
Je kunt het inderdaad zien als een middelgebergte wegen zijn wel eens slecht en veranderen regelmatig van structuur natuur is geweldig.
ik was er in de maanden jul augustus en het weer is typisch bergklimaat, het kan dus heel snel omslaan bijna elke dag onweer gehad ( het is ook zo weer voorbij)

verder supper tocht gehad en heel goed bevallen.

http://www.wingeltje.nl/Fietstechniek/D ... limes.html

Marcel
Pedalero, als je op climbybike niet kan vinden wat je zoekt doe je toch iets verkeerd. Je kan per land een lijst met passen of alleen met beklimmingen krijgen. Wel zal je nog enig uitzoekwerk moeten doen maar voor Roemenië krijg ik zo al 23 beklimingen van bergen/heuvels en van Oekraïne 3. Het ligt er natuurlijk ook aan hoeveel mensen er in het land zelf fietsen en of die zin hebben om de beklimming op het internet te gooien. Andere mogelijkheid is gewoon een goede kaart kopen en thuis kijken waar er misschien wat moois te halen is op klimgebied. Je hoeft niet te doen wat anderen voor je al gedaan hebben, dat is een van de dingen die fietsen in het onbekende nu juist zo leuk maken.
Ah, ik heb het door, alleen land invullen. Helaas maar 1 klim van een paar km in de Karpaten.

Ik geloof dat ik nu wel een beeld heb van wat de Karpaten ongeveer brengt qua klimwerk.

Ik hoef niet alles tot achter de komma te weten, maar ik ga maar één keer per jaar drie tot vier weken op vakantie. Dan wil ik natuurlijk wel enigszins weten of ik denk het ergens naar de zin te gaan hebben.

Voorlopig ga ik voor The Carpathian Cycle Route als basis voor de vakantie, met her en der naar eigen inzicht wat aanpassingen. Kwam na het googelen van deze route terecht op een site (http://www.tryukraine.com/carpathians/cycling.shtml) waar ook wat tips voor routes werden gegeven (helemaal onderaan de pagina).

Iedereen bedankt voor de info en De Tovenaar bedankt voor de gouden tip!