Munchen - Salzburg - Wenen

Dag allen

Volgende week staat er een bikepack van Munchen naar Wenen op het programma. Het is de eerste keer dat ik zulke onderneming zal maken en ik ben momenteel bezig met de route uit te stippelen.

Heeft er iemand ervaring met het fietsen van Munchen naar Salzburg? En wat is hiervoor de beste of mooiste route zonder de 150km te overschrijden? Of is er een beter alternatief waarbij we Salzburg links laten liggen?

Vanuit Salzburg heb ik een route Salzkammergut naar Gmunden. Van Gmunden naar Linz. Van Linz naar Krems an der Donau en van daaruit naar Wenen. Deze zijn allen afkomstig van ringroutes 3 en 4.

Alvast dank.
Als je gaat bikepacken, dan denk ik aan een mooie offroadroute door de Alpen en niet aan een fietspad langs de Donau. Je moet het alleen niet te hoog zoeken, dan kom je al snel sneeuw tegen. Dus: hoeveel dagen ga je fietsen en wat verwacht je van de route?
Er zijn meerdere mogelijkheden, maar om er een beetje in te komen zou ik de D11 gaan volgen, en dan van Salzburg verder je weg vervolgen. In Salzburg zal je toch voornamelijk langs de Salzach fietsen dus met veel verkeer hoef je daar geen rekening te houden. Gooi anders je voorkeuren even in routeyou.com.
Bedankt voor de feedback al.

Ja, bikepacken betekent in ons geval met de koersfiets op begaanbare fietspaden. We hebben vijf dagen om van Salzburg naar Wenen te fietsen. We mikken op 100-125km per dag. De rit Munchen-Salzburg zal iets verder zijn maar dit is dan ook de eerste dag.

Dit is de route die ik alvast heb voor het stuk na Salzburg:
https://www.routeyou.com/nl-at/route/vi ... burg-wenen
We zijn net terug van tocht door Oostenrijk en Tsjechië waar met name veel van Salzkammergut hebben gefietst.

Voor de route zie:
https://ridewithgps.com/routes/37600197

ik zou jouw route niet via Bad Ischl laten lopen maar na de Mondsee naar Attersee en dan aan de zuidkant de makkelijke pas naar de Traunsee nemen, Een erg mooie route met veel fietsroutes. Soms is het verstandiger om de grote weg te pakken want de fietsroutes zijn vaak onverhard (met name het stukje na de Attersee). Salzburg is ook een erg mooie stad en een bezoek waard.

zie ook:
viewtopic.php?f=22&t=36634&p=405643#p405638
De paden langs de rivieren zijn in veel gevallen van een soort klei (met gravel), en in geval van regen wordt dat al snel een smeerboel. Asfalt of beton doen ze alleen bij stedelijke bebouwing en ook niet altijd, mede omdat dit overloopgebieden zijn, en herstel nogal kostbaar. en druk is in Oostenrijk iets anders dan wat wij er onder verstaan, al is Wenen wel echt druk.
berg fietser schreef:
ma 11 okt, 2021 20:01
ik zou jouw route niet via Bad Ischl laten lopen maar na de Mondsee naar Attersee en dan aan de zuidkant de makkelijke pas naar de Traunsee nemen, Een erg mooie route met veel fietsroutes. Soms is het verstandiger om de grote weg te pakken want de fietsroutes zijn vaak onverhard (met name het stukje na de Attersee). Salzburg is ook een erg mooie stad en een bezoek waard.

zie ook:
viewtopic.php?f=22&t=36634&p=405643#p405638
Ik heb met berg fietser die tocht gefietst. Dat deel via Bad Ischl gaat via de Wolfgangsee, is ook niet verkeerd hoor. Via de Mondsee (mooie lange fietstunnel) en Attersee is misschien iets korter. Niet zoals wij hebben gedaan, wij zijn nog helemaal om de Attersee gefietst, zou het een volgende keer niet doen, vrij saai. Beter langs de zuidelijke oever naar Weißenbach richting Traunsee. In het Weißenbachtal kan je op de racefiets beter de R15 fietsroute langs de B153 rechts laten liggen, dat is een gravelweg door het bos. De B153 is niet druk. Het stuk van Ebensee langs de Traunsee tot Gmunden is denk ik het mooiste stuk van de Salzkammergut fietsroute, tenminste van wat wij gefietst hebben.
Wb de route München-Salzburg zou ik de D11 nemen (zet jouw kaart even op de cyclemap laag, dan zie je het meteen).

Deze ligt bij mij nog op de plank en voor 2022 in de planning.

Link https://nl.wikiloc.com/routes-fietstoch ... t-86172048
janenliseth schreef:
di 12 okt, 2021 10:53
Deze ligt bij mij nog op de plank en voor 2022 in de planning.

Link https://nl.wikiloc.com/routes-fietstoch ... t-86172048
Leuk rondje 👍 De omgeving van Bad Mieterndorf en het deel langs de Hallstättersee is ook erg mooi. Lijkt me mooier fietsen dan langs de Donau, erg saai.
Bedankt allemaal! Het is de eerste keer dat ik zoiets uitstippel dus de tips zijn superhandig!

Hiermee ga ik vanavond aan de slag om de route aan te passen en dan zal ik deze nog eens posten.

We moeten uiteindelijk wel in Wenen geraken aangezien we een vriend die daar nog studeert gaan bezoeken dus een stuk Donau is onvermijdelijk.
Het is ook makkelijk om de b-router website te gebruiken.

Voorbeeld zie je hier

http://brouter.de/brouter-web/#map=12/4 ... ,48.211439

je kan hem ook aanpassen aan een wat moeilijker route
http://brouter.de/brouter-web/#map=8/47 ... ,48.211439
Brouter is inderdaad handig!

Ik heb het stuk Munchen-Salzburg toegevoegd cfr. jullie suggesties, alsook het stuk Bad Ischl eruit gehaald. Dit brengt mij bij de volgende route: https://www.routeyou.com/nl/route/view/ ... chen-wenen

Het stuk Munchen-Salzburg is 163km wat wel pittig is voor een eerste rit maar ik zie niet onmiddellijk stukken waar we kilometers kunnen uitsparen.

Bedankt voor het meedenken!
De route maakt bij Traunstein een rare bocht. Volgens mij kan je die overslaan, maar misschien is het wel een leuk plaatsje.

Route kan dan iets ingekort worden
http://brouter.de/brouter-web/#map=12/4 ... ,48.211439

Je kan natuurlijk ook eerder dan Salzburg stoppen.
Ik zie dat je Salzburg net schampt, in het noorden.
Neem aan dat je de stad wel aandoet? Prachtige stad namelijk!
En het is de moeite waard om je route aan te passen en bv het uitfietsen via de zuidelijke kant te doen. De Hellbrunner Allee is een lange, prachtige, lommerrijke, onverharde autovrij laan. Heerlijk om te fietsen en van het landschap te genieten. Je komt dan ook langs een aantal buitenplaatsen/kastelen, en bovendien -mocht het je aanspreken- is deze laan bekend uit de Sound of Music, met verschillende film-locaties.
Aanrader!
Ja, Salzburg doen we wel aan en zullen er overnachten.

Het stuk Traunstein heb ik eruit gehaald waardoor we 7km winnen :)

Komoot geeft aan dat er 2 overtochten met veerponten zijn maar die zie ik niet onmiddellijk in de route, alsook 36,5km onverharde ondergrond. Zou dat kunnen kloppen?
Dat kan prima, veel paden langs de rivieren zijn van harde grijze klei soms met gravel of schelpen. Als het regent is alles grijs kan ik je vertellen. Over de Donau varen inderdaad hier en daar pontjes, die kun je overigens ook skippen, de route gaat voorzover ik me kan herinneren gewoon op jouw oever verder, mogelijk dat het wegdek mat minder is.
Ik zou wel een goeie bel op de fiets zetten, langs de Donau is het soms nogal druk met ouderen die lekker kletsend met een 10 km/u naast elkaar de boel versperren.
je gaat bij Mauthausen en bij Spitz de Donau over met een veerpont. Lijkt mij niet echt nodig. Je kan deze vermijden.
36,5 km onverhard is relatief weinig, vaak zijn deze goed te fietsen. Het stuk met de klim na de Attersee is makkelijker om over de rustige weg te rijden, zeker bij de afdaling.
In ride with GPS zie je waar de onverharde stukken zitten, hier staat dat er 64 km onverhard is. Dat valt nog steeds wel mee.
https://ridewithgps.com/routes/37779429
En soms is onverhard nog beter dan verhard. Dat is vooral Duitsland het geval maar ook in Oostenrijk zijn niet alle fietspaden van mooi glad asfalt.
In ride with GPS zie je waar de onverharde stukken zitten
Gravelpaden vallen bij Ride with GPS niet onder onverhard!
@Bert Ik weet niet waar je die info vandaan hebt maar voor een deel waar wij gefietst hebben in Oostenrijk klopt het aardig:
weissenbachtal.jpg
https://ridewithgps.com/routes/37779429 ... =4842-5336