Omdat het blijkbaar moet (gezien een aantal recente ontsporingen, mei 2014) hebben we, als moderatoren, de regels op het ‘Te koop/te ruil’ subforum wat aangepast.

Voor dit subforum gelden vanaf heden de volgende regels:

1. Commercieel en niet-commercieel
Een persoon die wat wil verkopen wat fiets(reis)-gerelateerd is, mag dat doen op dit forum. Hierbij moet een onderscheid gemaakt worden tussen ‘handelaren’ en particulieren. De eerste groep moet het subforum ‘Commercieel nieuws’ gebruiken. De particulier het subforum ‘Te koop/te ruil’.

2. Advertentie plaatsen
Het te verkopen artikel moet zo volledig mogelijk omschreven zijn. Het liefst met naam, merk, type, ouderdom en hoe gebruikt het is. Zijn er bekende mankementen aan? Wat is de vraagprijs? Waar te bezichtigen? En Kun je een linkje geven naar het artikel bij de fabrikant? En, nog beter, kun je een paar foto's plaatsen (hoe je dat doet, lees je hier).


Dus niet

Te koop:
fiets

Maar

Te koop:
damesfiets van het merk Blablablabla, type papperlepap.
Kleur turqoise, framehoogte 56 cm
Gekocht in 2009, ongeveer 10.000 km mee gefietst.
Banden zijn versleten, de rest is nog goed. Er is wel een ander zadel van merk xyz opgezet.
Extra's een kilometerteller en een voordrager.
Je kunt de fiets zien en testen in ...
De vraagprijs is XXX maar er is wel/niet over te onderhandelen.
Je kunt contact opnemen via een PB, mail@mail.com of via nummer 0612345678

Bij onvolledige omschrijvingen zal de moderator verzoeken dit aan te vullen. Gebeurt dit niet, dan wordt de advertentie verwijderd.
Als de advertentie alleen een verwijzing naar marktplaats bevat, dan wordt hij verwijderd. Als je niet de moeite wilt doen om hier op het forum wat informatie te verschaffen, dan kun je het beter bij marktplaats houden.

Prijsstelling en woordgebruik
Je bent vrij om je eigen prijs te bepalen en de bewoording om het product aan te prijzen. Hou er rekening mee dat Wereldfietsers kritisch volk zijn. Een (te) hoge prijs kan betekenen dat iemand een goedkopere of vergelijkbare prijs meldt. Ook het gebruik van superlatieven (‘beste’, ‘mooiste’, etc.) kan reacties uitlokken.

Reacties op advertenties
Reageren op de advertentie kun je doen als je verduidelijking van het aangebodene wilt hebben, of een andere vraag over het product hebt. Als het een relevante vraag is, dan is de verkoper verplicht hier antwoord op te geven (binnen afzienbare tijd, maximaal een week). Gebeurt dit niet, dan heeft de moderator het recht de advertentie te verwijderen. Blijkbaar is de verkoper dan niet meer geïnteresseerd in de verkoop.
Het handelen en/of het doen van de aankoop dient te gebeuren via PB en/of email.

4. Oplichterij melden
Gaat het hier overduidelijk om oplichterij, dan kun je een PB sturen aan gebruiker ‘moderator’ of via het 'melding maken' knopje (het rode uitroepteken onderaan elk bericht). Geef daarin ook aan wat je onderbouwing is. De moderator zal hier vervolgens al dan niet actie op nemen. Je krijgt dan altijd een bericht terug wat er met je commentaar is gedaan.

5. Overige reactiemogelijkheid
Natuurlijk is het toegestaan om n.a.v. van een advertentie een nieuw topic te openen over de voorgenomen aankoop van een product. Zoals dat al kan zonder dat er advertentie aan ten grondslag ligt. In zo'n topic mag wel over de prijs(ontwikkeling) worden gesproken of een mening over een product worden gegeven (uiteraard verwoord door argumenten, "ik vind, want ...", en bronvermeldingen). Daarmee wordt de discussie over een product gescheiden van een advertentie op het forum of elders.

6. Product verkocht
Als het product verkocht is, of niet meer te koop is, dan kun je het topic laten sluiten door een moderator of een beheerder. Geef dit aan via een PB aan de gebruiker "moderator" of door te reageren op je eigen onderwerp met in de titel van dat bericht de letterlijke tekst "Verkocht". Andere onderwerpen worden niet gesloten.

7. Medicijnen
Het is nooit toegestaan om medicijnen via dit forum te koop aan te bieden (of te koop te vragen). Wettelijk zijn hier regels voor (of tegen). Om het klip en klaar duidelijk te maken, geldt dit voor alle medicijnen, of het nu aspirine is of een doos anti-malaria pillen.

We hopen hiermee wat rust te geven in de advertenties. Heb je opmerkingen, vragen of aanvullingen, stuur dan even een berichtje naar ‘moderator’.