Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Fiets blijkt gestolen na aankoop - Forum Wereldfietser

Fiets blijkt gestolen na aankoop

Hoi,

omdat ik verwacht binnenkort meer te moeten gaan reizen voor mijn werk en omdat mijn vriendin en vrienden erg tevreden zijn over hun nieuwgekochte Brompton vouwfietsen besloot ik ook zo'n fiets te willen aanschaffen. Omdat ik niet gelijk meer dan duizend euro wilde uitgegeven (ik heb immers een negatieve ervaring met een gestolen Santos die ik zelf nieuw heb gekocht), vond ik een tweedehands Brompton op Marktplaats in Amsterdam.

Ik vroeg de verkoper hoe oud de fiets was en of hij eerste eigenaar was. Hij vertelde dat hij de fiets vier jaar geleden zo goed als nieuw had gekocht. Ik besloot een bod van 500 euro te doen, zijn vraagprijs was 600 euro, onder de voorwaarde dat de fiets technisch in orde was. Hij ging akkoord en ik kreeg zijn adresgegevens en telefoonnummer. Het was een ouder persoon en ik was in de veronderstelling dat het geen fietsdief zou zijn ookal weet je dat nooit zeker. Hij was overigens al 13,5 jaar lid van Marktplaats.

Ik vroeg hem op het station in Amsterdam af te spreken omdat dat voor mij handiger was op de terugreis naar het noorden. Hij ging akoord en stond daar met zijn auto en ingepakte vouwfiets. Ik vroeg of ik even een stukje mocht fietsen en ik was er samen met mijn vriendin. Het viel mij direct op dat het lederen Lepper zadel dat op de foto op de Marktplaats advertentie stond niet op de fiets zat, er zat een zwart kunststof zadel op. Ik informeerde hem waarom hij het zadel verwisseld had maar hij gaf geen duidelijk antwoord. Wel had hij nog een Brompton voortas bij zich die ik er bij kon krijgen.

De fiets reed goed en ik besloot hem te kopen dus betaalde ik de verkoper en ging naar huis. Op de terugreis zag ik een sticker van een Duitse fietsenzaak op het frame zitten. Ik begon toen wat te twijfelen of de fiets wel eerlijk gekocht was door de vorige eigenaar. Op het frame staan op drie verschillende regels nummers en / of cijfers. Ik meende dat de eerste regel het framenummer zou zijn, deze bestaat uit zes cijfers. Op de tweede regel staan twee letters gevolgd door een spatie gevolgd door vier cijfers. Op de derde regel staat "Part 1".

Op de website van RDW / fietsdiefstalregister zocht ik aanvankelijk het zescijferige nummer op waarvan ik dacht dat dat het framenummer zou zijn. Ik vond niets dus was opgelucht dat de fiets niet als gestolen geregistreerd stond. Ik zocht nog naar Duitse fietsdiefstalregister websites maar kon slechts enkele vage websites vinden waar ik ook geen zoekresultaten kon vinden voor mijn framenummer.

Als laatste test voerde ik nog de twee letters gevold door vier cijfers, inclusief spatie, in op de RDW website en opeens kreeg ik een zoekresultaat. Ik schrok want de kleur kwam overeen met mijn Brompton. Ik baalde behoorlijk. Ik ging twijfelen aan de verkoper en zijn verhaal: ik vroeg hem voor de koop of hij de fiets voor woonwerk had gebruikt. Nee, hij en zijn vrouw gebruikten de vouwfiets voor de vakantie. Maar zijn vrouw wilde een gewone fiets dus wilde hij de vouwfiets verkopen. Hij ging een trekhaak monteren en een fietsendrager aanschaffen vertelde hij mijn vriendin. Wat ik overigens wel vreemd vond was dat hij de fiets niet goed kon uitvouwen, iets wat mij wel direct lukte. Hij vertelde dat de fiets wat stroef was en lang niet was gebruikt. Er zat overigens wel stof en zaagsel op de fiets.

Ik heb gisteravond direct de politie opgebeld om melding te doen van de situatie en vanochtend heb ik op het politiebureau de fiets laten zien en mijn verhaal gedaan. Volgens de agent was er geen sprake van heling maar technisch gezien kon de politie de fiets innemen. De agent had begrip voor mijn situatie en maakte een notitie van de zaak en ik kon de fiets weer meenemen. Ik vroeg de agent of de politie nog kon helpen met het terugvragen van mijn 500 euro van de verkoper maar dat moest ik zelf uitzoeken. Ik vroeg de agent nog mijn fiets wel de online gevonden gestolen fiets was omdat ik de indruk heb dat het serienummer als gestolen geregistreerd staat en niet het framenumer. De agent meende dat de twee letters gevolgd door vier cijfers wel het framenummer was en niet het serienummer. De agent vertelde ook dat de persoon die in 2011 de diefstal heeft opgegeven niet meer de achterhalen is door de privacywet waarbij gegevens ouder van 5 jaar vernietigd worden.

Om eerlijk te zijn heb ik weinig zin om met een gesloten te gaan fietsen. Het voelt voor mij slecht. Achteraf had ik het framenummer voor de koop moeten opvragen en controleren, hoewel dat geen garantie voor succes geeft: als de verkoper dan het zes cijferige nummer zou hebben gegeven had ik de fiets niet in het fietsdiefstalregister kunnen vinden.

Ik heb tijdens mijn studie in Zweden ook een tweedehands fiets gekocht bij een fietsenmaker. Toen ik ergens in de natuur was en naar mijn fiets terug liep die schuin op de grond lag viel mijn oog op een framenummer wat mijn aandacht trok. Ook toen heb ik dat nummer na aankoop gecontroleerd bij de politie in Zweden en bleek de fiets gestolen te zijn. De politie heeft toen de eigenaar nog kunnen traceren en opbellen maar het was al lang geleden en de eigenaar had er vrede mee.

Enkele jaren geleden is mijn nieuw gekochte Santos waar ik, inclusief opwaarderingen, zo'n 2000 euro aan heb uitgegeven gestolen in Emmen. En nu heb ik dus 500 euro betaald voor een gestolen fiets. Ik baal behoorlijk van al dit gedoe en de criminaliteit. Ik vraag mij nu af wat ik verder nog kan doen. Ik heb het adres van de fietsenzaak. Ik heb ook de contactgegevens van de verkoper die mij de fiets gisteren heeft verkocht. Hebben jullie nog tips?
jeroen_ schreef:
ma 17 sep, 2018 12:14
Hebben jullie nog tips?
Luister naar oom agent die zei dat je de fiets weer kon meenemen.
Je hebt ontstellend veel werk gedaan om het goed te doen, maar helaas heeft de overheid middels de ****** privacywet officieel besloten dat het probleem van deze fiets feitelijk verjaard is. Wat mij betreft einde verhaal.
Als jij echt niet op deze fiets wil rijden dan breng je hem terug naar de verkoper.
Je hebt zijn adres gegevens.

Tijdens een controle controleren ze het framenummer ook.
Dus dan hang je toch weer aan de emmer. En ik geloof nooit dat de politie dan nog weet dat
jij het zelf al gemeld hebt. Maar goed. Ik heb nog nooit zo'n controle gehad.

Je kan Brompton nog proberen. Maar ik vermoed dat die ook de gegevens vernietigd hebben ivm AVG
Leon schreef:
ma 17 sep, 2018 12:23
jeroen_ schreef:
ma 17 sep, 2018 12:14
Hebben jullie nog tips?
...helaas heeft de overheid middels de ****** privacywet officieel besloten dat het probleem van deze fiets feitelijk verjaard is.
Dit.

Wel vreemd dat op andere plaatsen zaken nog wel geregistreerd zijn. Staat de fiets nu nog bekend als gestolen of niet?
Dank voor jullie snelle reacties. Ik heb inmiddels per email bij Brompton navraag gedaan naar wat nou precies het framenummer is. Er zou namelijk zowel een frame - als serienummer moeten zijn. En mijn indruk is dat het serienummer in het fietsdiefstalregister staat waardoor bij mij de vraag rijst of dit nummer wel uniek is.

Als ik het goed begrijp staat de fiets dus wel als gestolen geregistreerd maar zijn de gegevens van de persoon die deze opgave heeft gedaan vernietigd.
Het framenummer is toch het serienummer van een frame?
beste Jeroen,
wat vervelend! (ik ben laatst ook via Marktplaats opgelicht, heel naar!)

ik heb er misschien over heen gelezen, maar meldt dit alsjeblieft ook bij Marktplaats.nl . er is op de site een apart onderdeel voor en geef hen dan alle gegevens, zodat ze deze persoon van marktplaats kunnen weren! (waarschijnlijk doen ze niet veel meer dan je melden dat ze op deze persoon zullen letten en misschien iets gaan doen als er meer mensen zulke ervaringen melden... maar als niemand zulke figuren bij Marktplaats aanmeldt, gebeurd er zeker niks)

ik mis in je verhaal ook dat de politie iets registreert over of actie onderneemt tegen jouw verkoper, de persoon die gestolen waar aanbiedt (wat me strafbaar lijkt)!

het neemt je onprettige gevoel niet weg, maar realiseer je dat jij een normale prijs betaalt hebt voor dit product en oplettend en naar eer en geweten gehandeld hebt. gezien een soort van verjaring/privacy-gebeuren gebeurt er niks door de politie naar de eerdere (rechtmatige) eigenaar en kan de fiets bij jou blijven. dat samen maakt wel dat het toch wel vergaand 'jouw' fiets is!! (juridisch zal er van alles op dit en mijn formuleringen aan te merken zijn, maar je begrijpt wat ik bedoel)

sterkte! hoogframe
Als je besluit de fiets te houden (en waarom niet gezien bovenstaande) dan misschien wel de layout aanpassen.

Niet om te voorkomen dat je "betrapt" zou worden, maar gewoon om het meer je "eigen" fiets te maken zodat de nare smaak van deze aanschaf wat naar de achtergrond verdwijnt.
@Koala: dat zou kunnen, maar ik weet dat niet zeker. Ik hoop dat Brompton mij dat kan vertellen.

@Hoogframe,

dank voor je uitgebreide reactie. Ik heb inmiddels ook met Marktplaats contact opgenomen omdat de advertentie na mijn bod al direct gereserveerd - maar vreemd genoeg ook verlopen was terwijl de advertentie er volgens mij pas net op stond. Achteraf had ik misschien direct screenshots moeten maken.

Mijn vriendin had al geen hoge pet van de politie hier waar ik woon en mij gaf de agent ook geen hoogwaardige indruk hoewel hij wel heel vriendelijk en begripvol was. Maar ik miste de indruk dat hij graag meer informatie over de verkoper wilde hebben behalve zijn adresgegevens die hij al had omdat ik die gisteravond telefonisch aan de politie had doorgegeven. Ik bood hem nog het log van de online conversatie op marktplaats aan maar daar was geen interesse voor. Wel merkte de agent op dat hij natuurlijk geen informatie over eventueel contact met de verkoper aan mij kon geven.

Ook het feit dat een fietsdiefstalregistratie na vijf jaar verjaard terwijl volgens de agent ernstigere zaken minder snel verjaren vind ik niet leuk. Het geeft toch de indruk dat een fiets als een onbelangrijk product wordt gezien terwijl het voor mij een zeer belangrijk voertuig is dat niet alleen in financiële waarde wordt uitgedrukt.

Ik denk nog even rustig na hoe ik contact met de verkoper wil opnemen en welke vragen ik hem wil gaan stellen.

@Fedor: ook dank voor je reactie, ik zal dat overwegen, maar eerst moet ik nog even nadenken wat ik precies wil: de fiets houden of retourneren indien mogelijk...
Hoi,

inmiddels heb ik al een reactie van Marktplaats ontvangen. Weliswaar niet van individuele foto's op volledige resolutie, maar wel van alle foto's inclusief advertentietekst. Het verkoopverhaal en foto's komen niet overeen met wat de verkoper mij later vertelde en liet zien: hij schrijft dat hij zijn vouwfiets wilde verkopen omdat hij een elektrische vouwfiets wilde kopen. Tijdens de verkoop vertelde hij echter dat hij (of zijn vrouw) gewone fietsen wilde kopen.

Nu zie ik op de foto die ik van Marktplaats kreeg dat er duidelijk een sticker op het frame staat (goed leesbaar!) die duidelijk anders is dan de sticker die op mijn frame staat. (sticker op foto is van in Amsterdam gevestigde 2e hands fietsenzaak) Ook heeft de fiets hier het lederen Lepper zadel. Maar ook de kleine wieltjes op het bagagedragertje zijn op de foto groter van diameter en rood (scateboard wieltjes?) terwijl de wieltjes op de fiets die ik gisteren kocht kleiner en zwart gekleurd zijn. Ook het zakje dat onder het fietszadel hangt is op de foto een ander exemplaar dan ik op mijn gekochte fiets heb.

Kortom, er klopt niets van.
Als ik het goed begrijp is de fiets in 2011 gestolen en is de eigenaar niet meer op te sporen. Omdat je een redelijke prijs hebt betaald en niet hoefde te vermoeden dat er van diefstal sprake was is dit ook geen heling. Dat een marktplaats foto niet klopt is niet ongewoon: veel mensen plukken gewoon een foto van het web en dat is daarom evenmin een argument om van heling te gaan spreken lijkt me. Omdat de diefstal meer dan drie jaar geleden is geweest heeft de bestolen vroegere eigenaar geen recht meer op de fiets en ben jij de rechtmatige eigenaar: https://www.richardhak.nl/rechten/gesto ... -eigendom/ Geniet gewoon maar van je Brompton.

Dit is wat ik zo snel kon vinden maar ik ben geen jurist. Dat de politie laks is met fietsendiefstal is niet nieuw. In dit geval is de bewijslast vermoedelijk ook lastig rond te krijgen.
Het is mij niet helemaal duidelijk met welke nummers je aan het zoeken bent gegaan.
Brompton heeft het framenummer ingeslagen, maar het serie nummer zou op een sticker op de zadelbuis moeten staan:
https://brompton.zendesk.com/hc/en-us/a ... al-number-

Misschien heb ik eroverheen gelezen, maar is het nu al wel zeker dat deze fiets van diefstal afkomstig is?
En is het al zeker dat de verkoper de dief is?

Groet,
Tom.
@Wim: dank voor je reactie, ik wil nog even de reactie van Brompton afwachten maar overweeg de fiets dan maar te houden en te gaan gebruiken.

@Tom vds: het is mij onduidelijk of de fiets door de verkoper gestolen is. De volgende informatie staat ingeslagen in het frame: (nabij het bottom bracket)

022266
BS 6102
PART 1

Ik heb zowel gezocht op "022266" als later ook op "BS 6102". De BS 6102 leverde op https://fdr.rdw.nl/ i.c.m. fabrikant Brompton 1 zoekresultaat op waarbij de kleur (rood) overeenkomt met die van mijn Brompton.

Inmiddels zie ik inderdaad o.a. op de Brompton website dat het frame - en serienummer op een sticker die op het frame zit zou moeten staan. Echter bij mij ontbreekt deze sticker. Het is mij onduidelijk of deze stickers ook op oudere Bromptons (2011 en eerder) zaten.

Ik heb inmiddels o.a. op de Brompton website foto's van dergelijke stickers gezien met deze BS 6102 code. Ook vind ik deze code in verlopen online advertentie-namen van 2e hands fietsen. Daarom twijfel ik ernstig of de in het fietsdiefstalregister van de RDW gevonden Brompton wel de mijne is. Ik zou denken dat hier niet een uniek framenummer maar een algemeen modelnummer o.i.d. is geregistreerd. Ook vind ik het vreemd dat de agent die ik dit vanochtend vroeg direct antwoordde dat deze BS 6102 code waarschijnlijk wel het framenummer is en dat mijn fiets dus gestolen was - ik sprak immers mijn twijfel hier over uit. De agent wekte ook niet de indruk dit verder na te gaan kijken. Wel verzocht hij direct om de fiets bij hem in te leveren maar daar maakte ik bezwaar tegen en uiteindelijk mocht ik de fiets weer meenemen.

Ik hoop snel een reactie van Brompton zelf te ontvangen - ik heb hen de vraag inclusief alle informatie doorgegeven.
Ik denk dat ik je (gedeeltelijk) kan geruststellen. BS102 staat op enkele 10.000den* Bromptons, net als 'Part 1' . Het feit dat het een hit geeft bij opzoeken is dus normaal. Het framenummer is 022266. Dit is al een behoorlijk oud framenummer, ik vermoed dat het om een behoorlijk oude Brompton gaat.

Op latere Bromptons staat er ook een sticker met een serie- of productienummer.

Het kan dus nog altijd zijn dat de Brompton gestolen is, maar niet te bewijzen op basis van Brompton - Rood - BS102. De beschuldigen aan het adres van de verkoper zijn dus niet gestoeld op bewijzen.

De vorige importeur/distributeur van Brompton, Simon Koorn van Fiets-a-parts, kan beter uitleggen hoe het zit met frame-, registratie-, serie- en fabricatienummers.

*ik heb zelf een 10-tal oude total-lossen staan waar ook 'BS102' op staat.
@Just Koen: hartelijk dank voor je uitgebreide en enigszins geruststellende reactie! Dan valt het hopelijk toch nog mee en is de fiets wellicht helemaal niet gestolen.
Volgens mij staat BS gewoon voor British Standard. BS6102 in Google stoppen levert bijvoorbeeld deze link:
https://landingpage.bsigroup.com/Landin ... =BS%206102
Brompton is een Brits merk, dus dat BS6102 part 1 zal wel op alle Bromptons staan. Die Google search heeft ook aan dat het op andere fietsen staat en/of van toepassing is.
jeroen_ schreef:
ma 17 sep, 2018 16:58
De agent...verzocht....direct om de fiets bij hem in te leveren maar daar maakte ik bezwaar tegen en uiteindelijk mocht ik de fiets weer meenemen.
Wat zou de politie er dan in vredesnaam mee gaan doen als je dat (al te) braaf gedaan zou hebben?

Als de belangrijkste feiten genoemd zijn, heb jij naar mijn mening (en ook naar die van de andere reageerders) gewoon recht op die fiets.

Er zijn bij mij in de buurt wel eens politieacties waar alle fietsers worden aangehouden en gecontroleerd worden. Als het framenummer uitwijst dat de fiets gestolen is, neemt de politie die in beslag en krijgt de berijder een boete van een paar honderd euro. Het is in dit geval niet helemaal duidelijk of de fiets wel ooit gestolen is, maar stel je voor dat dit framenummer bij de politie als gestolen geregisteerd staat, óf dat jouw agent dit nav jouw politiebezoek er misschien wel onverhoopt in heeft gezet. Dan is het wel handig als je een verslag/bewijs thuis hebt liggen van jouw politiebezoek, waarmee jij dan weer aantoont dat je de fiets mocht houden.

Hans
Wat een vervelende ervaring - misschien wel aan jezelf ingegeven, want jouw vermoedens worden mogelijk bevestigd door feiten die helemaal niet zo raar zijn..? Laten we het hopen.

Wat ik niet lees, is of er daadwerkelijk aangifte is gedaan? Je bent naar de politie gegaan, maar heeft die een proces-verbaal opgemaakt? Of heb je je verhaal gedaan maar afgezien van aangifte?
Wel vervelend, maar helemaal niet zo duidelijk of de fiets werkelijk gestolen is...

Heb je hier al gecheckt? https://www.brompton.com/the-bike/bike-checker

Dit is een database van brompton zelf waar eigenaars fietsen als gestolen kunnen melden.
Hoi,

mij is onduidelijk of er sprake is van aangifte ja / nee. Ik heb telefonisch en daarna op het politiebureau melding gedaan van het feit dat ik in het fietsdiefstalregister een Brompton vond met code die ook in mijn Brompton frame geslagen staat. Vreemd genoeg werd er niet naar een ID gevraagd door de agent. De agent wilde direct de fiets in beslag nemen zonder verder uitzoekwerk wat ik natuurlijk weigerde omdat ik m.i. volgens BW 3:86 lid 1 wettelijke eigenaar ben.

Wat ik ook vreemd van deze agent vond was dat hij dacht dat de BS 6102 code die ik op de RDW fietsdiefstalregister website vond als framenummer beschouwde terwijl ik mijn twijfel daar over uitsprak en hem vroeg of de 022266 code niet het framenummer zou zijn. Nee, de BS 6102 code was het framenummer vertelde hij want framenummers begonnen vaker met twee letters. Hij meldde dat de fiets gestolen was en dat hij hem daarom in wilde nemen.

Ik heb inmiddels een uitgebreide reactie van Brompton ontvangen: de BS6102 Part 1 code refereert naar de British standaard code voor assemblage van alle fietsen. Alle oude fietsen die in de UK gemaakt werden hebben deze code. Het framenummer is 22266. De fiets is in het voorjaar van 1996 gemaakt! Fietsen uit die periode hadden nog geen serienummer. De code 0000022266 wordt door Brompton gebruikt ter registratie van de fiets.

Overigens heb ik de verkoper via Marktplaats gevraagd waarom hij een ander fietsframe verkocht dan op de advertentiefoto's stond die hij snel verwijderde na mijn bod. Ik kreeg een uitgebreide reactie waarin hij schreef dat de foto's van een andere vouwfiets (zijn eigen exemplaar) waren die naar zijn mening hetzelfde soort frame had. (de frames zijn inderdaad op het oog identiek). De fiets had hij al aan een ander persoon toegezegd omdat die eerder mij was en hij wilde "sportief" blijven. Zijn vrouw besloot tijdens de verkoop haar vouwfiets ook kwijt te willen dus werd deze vouwfiets aan mij verkocht. Die liep nog beter aldus de verkoper en de verkoper gunde mij de beste van de twee. De verkoper had met mij de beste bedoelingen.

Ik vond het al vreemd dat de sticker op de advertentiefoto van de fiets anders was dan op de fiets die ik kocht: op de foto kwam de fiets van een handelaar uit Amsterdam terwijl mijn fiets uit Duitsland kwam. Vandaar dat ik wantrouwend werd en graag het framenummer wilde controleren waarna ik op een m.i. verkeerd geregistreerd nummer uitkwam op de website van het RDW.

Ik ga er voorlopig van uit dat de verkoper niet eerlijk heeft gehandeld maar dat de fiets niet gestolen is zolang ik daar geen duidelijke aanwijzingen voor kan vinden en dat de politie een verkeerde conclusie heeft getrokken. Ik ga morgen naar het hoofd politie bureau om te informeren hoe het nou zit met de foutieve? registratie op de website van het RDW. Het lijkt mij dat zoiets toch gecorrigeerd moet worden indien dit inderdaad verkeerd geregistreerd staat. En om te vragen of er nou sprake is van een aangifte, want volgens mij is het niet gezegd dat er sprake is van diefstal. En om een bevestiging te ontvangen van mijn melding.

Ik heb besloten de fiets maar te houden en er van uit te gaan dat hij niet gestolen is. Ik heb inmiddels een telescopische zadelpen en lock-mechaniek besteld zodat bij het optillen van de fiets bij het voorframe / zadel de fiets niet inklapt. Oudere modellen hadden deze lock nog niet. Er zit inmiddels ook een Brooks lederen zadel op, i.p.v. het kunststof zadel dat er op zat. Dat was een Selle met productiedatum 1 januari 1996 :D