Te kleine fiets

Hey iedereen

Ik heb een trekkingsfiets dames gekocht.
Ik had een Large gereserveerd en betaald, en bij het ophalen zag ik plots dat het een Small was. (Ik ben 1m71).
Het was de laatste van de reeks en de verkoper zei dat het geen probleem mocht zijn, en als ik toch vond dat hij te klein was, dat hij het stuur wat verder kon plaatsen (tussenstuk).
Als ik het internet moet geloven, is het verschil tussen small en large voor een vrouw wel erg groot.

Bij mijn eerste rit van daar naar huis, vond ik dat het stuur en het zadel wat hoger moeten, maar voor de rest had ik niet echt een probleem. Het was natuurlijk maar een ritje van 9 km, wat heel kort is. Tijdens mijn vorige trekking had ik echter een large-formaat (huurfiets) en die zat goed.

Kan dit problemen opleveren? Ga ik hiermee mee terug? (Ik weet niet of ze het terug zullen nemen, ik vermoed van niet.) Of kan ik perfect met een small ook een weekje op pad zonder dat dit problemen geeft?

Alvast bedankt voor de antwoorden!
I don't know where to begin. Tuurlijk moet je terug. 1 verkeerde maat is al veel (het is en blijft een confectie maat waar je vaak al concessies moet maken). 2 maten is onacceptabel.

Op een ritje van 9km ga je het verschil misschien niet merken, maar boven de 50km of bij opvolgende dagen ga je het snel merken en bij pijntjes is het plezier snel verloren. De laatste in de serie is ook een non-argument, dan kijkt de FM toch naar een andere serie of merk? Ik probeer enige nuance aan te houden, maar dit is gewoon oplichting.

Overigens kun je het aantal speciaalzaken in Nederland op 1 hand tellen. De meeste verkopen gewoon wat ze op voorraad hebben met de policy 'als ze niet terugkomen is het goed'.
Ik zou snel terug gaan.

Ik weet niet welk merk / type je hebt gesteld.
Maat een small = meestal iets van maat 48 cm
Large = meestal iets van 55 / 57 cm

Op elke fiets kan je wel iets verzinnen zodat het goed zit.
Maar dit is gewoon niet wat je besteld en betaald hebt
En met kunst en vliegwerk pas je er best wel op.
Maar dat is gewoon niet de bedoeling.
Serieuze vraag? Ik zou die fiets uberhaupt niet hebben meegenomen. Large besteld is large leveren. En dus niet iets anders.
Een M lijkt bij deze lengte logischer dan een L. Voor een L moet je normaal gesproken toch wel langer zijn dan 1,80m. Dus, is deze bestelling voor een L gebaseerd geweest op een meting?
Het lijkt weer op het oude verhaal waar ik ontzettend boos over word. Een ondeskundige fietsenboer die een klant de winkel laat uitgaan met een fiets die niet op maat is. Het verhaal met het afgedraaide verkooppraatje: "Ach dat is niet erg"

Je kunt het niet maken een fietser de winkel uit te laten gaan met een vakantiefiets die niet op maat is.
Zou onmiddellijk terug gaan en de fiets eisen die je hebt besteld. Anders geld terug.

Voor iedereen die dit leest: er zijn helaas teveel fratsenmakers onder de fietsenboeren. Ga voor een vakantiefiets naar een specialist die zelf weet wat het is om op de fiets op vakantie te gaan en die zorgvuldig jouw maat op meet.

Om welke fietsenboer gaat het?
Uiteraard had de bestelde maat moeten worden geleverd, maar of het al dan niet past? Geen idee. Waarom worden dit soort conclusies getrokken zonder dat we weten welke fiets dit eigenlijk is?

Zolang we niet weten welke fiets dit is met een bijbehorend geometrie plaatje is dit compleet giswerk. Voor wat het waard is: een iets te kleine fiets is makkelijker passend te krijgen dan een te grote. Ik wil meer weten voordat ik iets ga adviseren.
Het is niet perse nodig voor de juiste maat van een fiets naar een "specialist" te gaan. Als je nu een fiets hebt waar je goed op rijdt en je zorgt dat de nieuwe fiets een overeenkomende maatvoering heeft, heb je daarvoor in ieder geval geen "goede" fietsenmaker nodig. Mijn laatste fiets heb ik bij een Engelse internetwinkel gekocht en ik ben er nog steeds erg blij mee. Ik verwacht dan overigens niet meer dat mijn "goede" fietsenmaker nog enthousiast is reparaties uit te voeren die ik zelf niet wil of kan uitvoeren, maar zelfs daar doet hij niet moeilijk over omdat hij de door mij gekochte fietssoort helemaal niet had kunnen leveren. Een te klein of te groot geleverde fiets zou ik als hij in het gebruik ook te groot of te klein blijkt altijd terug brengen. Wat nog weleens lastig kan worden want je hebt de kleinere maat al geaccepteerd.
Dankjewel voor de antwoorden.
Het gaat om een Specialized Crossover Sport Step Through 2016.
Volgens de site van de fietsenmaker is een M voor vrouwen van 1.58>1.70 en een L voor 1.65>1.78.

Ik heb gebeld met de zaak en ik mag hem inruilen voor een Crossover Elite Step Through 2016 maat L (die hadden ze nog staan, ook einde van de reeks, weliswaar in een andere kleur) en het verschil in prijs nemen ze op zich.

Een mooie oplossing.
Maar als ik enkele reacties hierboven lees denken jullie dat L misschien te groot is? Misschien toch nog enkele reacties van jullie afwachten ;)
Of L te groot is hangt echt van de fiets af. Dus als je fietsenmaker niet bekwaam is in het bepalen van de juiste maat of uitgaan van een vergelijkbare fiets die goed bevalt of elders een fietsmeting laten doen.
Bert van Sprang schreef:Of L te groot is hangt echt van de fiets af. Dus als je fietsenmaker niet bekwaam is in het bepalen van de juiste maat of uitgaan van een vergelijkbare fiets die goed bevalt of elders een fietsmeting laten doen.
+1

Bij beide fietsen lees ik: "hadden ze nog staan". Dat kan nooit een reden zijn om een fiets te nemen... Ik zou mijn geld terug vragen en naar een fatsoenlijke dealer gaan.

(ben trouwens wel benieuwd welke fietsenmaker dit is :roll: )
gios schreef:
Bert van Sprang schreef:Of L te groot is hangt echt van de fiets af. Dus als je fietsenmaker niet bekwaam is in het bepalen van de juiste maat of uitgaan van een vergelijkbare fiets die goed bevalt of elders een fietsmeting laten doen.
+1

Bij beide fietsen lees ik: "hadden ze nog staan". Dat kan nooit een reden zijn om een fiets te nemen... Ik zou mijn geld terug vragen en naar een fatsoenlijke dealer gaan.

(ben trouwens wel benieuwd welke fietsenmaker dit is :roll: )
Het waren toonzaalmodellen van 2016 die ze met korting wegdeden ;)
Ja dat snapte ik Justine. Jij hebt ook niks fout gedaan, maar fietsenmakers willen nu eenmaal heel erg graag van hun oude voorraad af. En of jouw nieuwe fiets nu past als een handschoen zal deze fietsenverkoper kennelijk worst wezen. Gauw verhuizen dus ;-)
Ik vermoed dat dit de enige toegeving zal zijn van de fietsenmaker en voorlopig ben ik er wel ok mee (enkel jammer van de kleur ;) ).

Nu wil ik enkel weten of ik er beter aan doe om de L te nemen dan de S (ik vermoed van wel).
Tja...dat is dus, zoals al geschreven, bijna niet mogelijk om te zeggen. Wat kan helpen is een foto van jou opzij op de fiets die je vanochtend gehaald hebt. (en dat is maat S?)
Niet letten op de 'avondkledij' en de mooie setting ;)
(Inderdaad S)
Afbeelding

Afbeelding


Ik neem de fietsenmaker trouwens niet kwalijk (het was een vriendelijke werknemer). Ik ken gewoon ook veel te weinig van fietsen en de uitleg klonk wel ok (de fiets was reeds betaald en de werknemer wist precies niet echt goed wat te doen). Een beetje een samenloop van omstandigheden vermoed ik ;).
De fietsenmaker zelf heb ik aan de lijn gehad en zijn voorstel lijkt me niet slecht.
Als ik dit zie dan vermoed ik dat L een heel stukje beter gaat zijn. Maar waarom zoek je niet van beidde de maten op en leg ze over elkaar zie je meteen het verschil.
Kijk eens waar je knie zit? Bijna tegen het stuur. De zadelpen staat op uiterste lengte? 'k Snap wel dat je het fijn vindt om je voet op de grond te kunnen zetten maar je tenen alleen kan ook.
Deze fiets ziet er mijns inziens te klein uit.
Loes
Deze fiets lijkt me ook veel te klein. Als je het aanbod aan de andere goed vindt en die wel past, kan het, maar het blijft natuurlijk idioot dat je een fiets moet afnemen die je niet besteld hebt... Als je erop staat, kan je gewoon je geld terugeisen.

Als de L wel echt past, is dat wel een oplossing, maar de gang van zaken doet mij ernstig twijfelen aan de deskundigheid van de LFB.
JustineSp schreef:Afbeelding
Als een fietsenmaker je zo'n (mini) fiets meegeeft dan is er maar een oplossing: proberen van de koop af te komen, maken dat je wegkomt en nooit meer terugkomen. Neem anders die fiets in maat L en als die niet goed is neem dan je verlies en verkoop hem als hij nog nieuw is als tweedehands.