Eric Schuijt schreef:De test van de bidons gaan we ook nog eens andersom doen. Dus om te zien hoe lang water koud blijft.
Dat is een overbodig onderzoek waarbij je bovendien de handicap hebt dat je temperatuurverschil klein is.
Aan je wobbelende grafieken te zien heb je soms toch al een probleem om de temperaturen consistent te meten.
Het best zou zijn om een digitale themometer met een superdun draadje in de fles te hangen.
Maar anders: met eenzelfde snelheid vanuit de waterkoker inschenken, in eenzelfde type bidonhouder ophangen vanwege geleiding, op kamertemperatuur, niet in de zon, vóór het meten schudden (in de praktijk schudt de fles ook, maar dat is lastiger in de praktijk te brengen) na een uur de dop eraf en bij elke fles even lang open laten, even lang roeren met de thermometer voor het aflezen en dan weer een uur wachten. Als je dezelfde volgorde van flessen aanhoudt kun je gemakkelijk alles tegelijk doen.
En Marten heeft gelijk: het is niet duidelijk waarom de Nalgene zo laag start, de fout die je daarbij gemaakt zou kunnen (!) hebben maakt dat de resultaten van de hele test afhankelijk zijn van één meting. Daarom is het beter de flessen eerst om te spoelen met kokend water zodat de metingen zo hoog mogelijk beginnen. Meet dan na ca. 5 minuten je eerste meetpunt en schuif naderhand de grafieken horizontaal over elkaar. Nog beter is om de zaak te lineariseren dmv een logaritme zodat je ziet dat het afkoelingsproces een exponentieel verlopend proces is en je alle data in het eindresultaat kunt betrekken. Dat laatste wil ik wel voor je regelen als je me de t.z.t. ruwe data mailt.
Eric Schuijt schreef:Leon, ik zal Karin vragen om eens een RVS-thermosfles erbij te doen.
Dank voor het overnemen van de tip. Ik ben benieuwd.
Groet,
Leon