Pagina 1 van 1
Geschiedenis van het kamperen?
Geplaatst: wo 17 apr, 2013 14:30
door Peter Rodenburg
Beste forumleden,
Ik ben benieuwd geworden naar de historische achtergrond van het vrijetijdskamperen als sociologisch fenomeen. Wanneer is dat begonnen en wie waren de eerste kampeerders?
Mijn vermoeden (voor wat dat waard is) is dat het kamperen en het erop uit trekken in de natuur ontstaan is aan het eind van de 19e eeuw / rond 1900. Ongeveer tegelijkertijd met de opkomst van het Alpinisme en de opkomst van sanatoria voor gezondeberglucht. (Misschien was het een reactie op de urbanisatie?)
Mijn vermoeden is ook dat Engeland de grondlegger ervan is, en dan met name toch de wat meer welgestelden (fabrieksarbeiders hadden geen tijd en geld). Of zit ik er nu volledig naast?
Heeft iemand hier meer informatie over? Boeken of websites?
Ik ben hier toch wel benieuwd naar.
Groet,
Peter
Re: Geschiedenis van het kamperen?
Geplaatst: wo 17 apr, 2013 15:08
door arnob
Google eens op Thomas Hiram Holding, z'n beetje de uitvinder van recreatief kamperen.
Re: Geschiedenis van het kamperen?
Geplaatst: wo 17 apr, 2013 15:41
door ruudvp
arnob schreef:Google eens op Thomas Hiram Holding, z'n beetje de uitvinder van recreatief kamperen.
Google eens op
recreatief kamperen. Leesvoer genoeg.
groet,
Re: Geschiedenis van het kamperen?
Geplaatst: wo 17 apr, 2013 15:56
door Wim
Als historicus heb ik hier ook wel eens over nagedacht, en ik denk zeker dat je datering wel ongeveer zal kloppen. Uit onze eigen familiegeschiedenis komt echter een sociaal heel anders gelokaliseerd verhaal. Mijn grootvader was een arbeider en SDAP activist uit Rotterdam zuid die zijn gezin verder wilde brengen. Dat betekende een duur abonnement op de NRC, het betekende ook een wederom dure hbs opleiding voor zijn drie dochters, maar het betekende ook kamperen. Mijn grootouders maakten in hun woonkamer hun eigen dubbeldaks (dat was erg belangrijk) tent via een cursus van de vereniging voor Arbeiderszelfverbetering, en met hulp van een kameraad kleermaker. In de zomer werd die tent dan bij een strandje in de Biesbos opgezet. Mijn grootvader fietste dan daarvandaan heen en weer naar zijn werk op de Gasfabriek. Het was knap primitief kamperen zo eind jaren '20. We hebben er nog wel ergens een foto van. Mijn moeder vond het niks en heeft er nog vele jaren over geklaagd, net als over 1 mei parades etc. Later hebben mijn grootouders ook nog eens een kleine zeilboot in hun piepkleine woonkamer in Tuindorp Vreewijk gebouwd.
Wim
Re: Geschiedenis van het kamperen?
Geplaatst: wo 17 apr, 2013 17:27
door Peter Rodenburg
Bedankt voor de reacties. De tip voor Thomas Hiram Holding is zeker erg nuttig. En ik vermoed idd, zoals Wim suggerereert, dat er ook een heel verheffings- en opvoedingsverhaal aan vast zit.
Ik kwam dit artikel tegen over Groot-Brittanie:
http://www.dailymail.co.uk/femail/artic ... doors.html

Campers on the banks of the Thames during the 1890s
Re: Geschiedenis van het kamperen?
Geplaatst: wo 17 apr, 2013 18:13
door bergbeklimmer
Ik meen me te herinneren dat dit een uitvloeisel is van de Romantiek. Een perriode eind 19de eeuw. Het terug-naar-de-natuur-gedachte was destijds heel sterk. Destijds is ook zoiets totaal ridicuuls bedacht als sport. Een mens zou meer moeten bewegen om gezond te zijn. Nu zitten we nog steeds het dit rare fenomeen dat iedereen maar denkt dat hij moet sporten om gezond te zijn. Dat kamperen is volgens mij ook destijds ontstaan. Of misschien niet het kamperen maar toch wel zeker het buiten zijn. Kamperen zal daar wel weer een gevolg van zijn geweest.
Re: Geschiedenis van het kamperen?
Geplaatst: wo 17 apr, 2013 21:21
door PietV
Ook de opkomst van de Scouting heeft kamperen onder de aandacht gebracht.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_scouting
Piet.
Re: Geschiedenis van het kamperen?
Geplaatst: wo 17 apr, 2013 21:24
door Wim
Als ik de plaatjes zo zie dan is hier ook sprake geweest van het afdalen van zulke modes/gewoontes van hogere sociale klassen naar lagere. De plaatjes van elite kampeerders komen overigens steeds uit Engeland als ik het zo zie.
Wim
Re: Geschiedenis van het kamperen?
Geplaatst: wo 17 apr, 2013 22:11
door ben huve
Engeland is zo'n beetje de bakermat van het kamperen. Eind 19 eeuw was kamperen daar voor de welgestelden een van de vrijetijds besteding. En vrije tijd hadden ze natuurlijk genoeg net als genoeg mooie landgoederen waar ze de tenten neer konden zetten.
In Nederland is het (lichtgewicht)kamperen 100 jaar geleden geintroduceerd door de NTKC (Nederlandse Toeristen Kampeerclub). Een van de oprichters daarvan was Carl Denig. Ook hier was het kamperen de eerste tijd voorbehouden voor de welgestelden. De kampeerspullen werden in kisten door van Gendt en Loos bezorgd.
Deze vereniging die nog steeds bestaat en nu 22 terreintjes in Nederland heeft heeft veel betekent voor de ontwikkeling van nieuwe tentmodellen en de verdere uitrusting.
Het herdenkingsboek bij het 100 jarig bestaan "wat je thuislaat is meegenomen" geeft oa een aardig beeld van de geschiedenis van het kamperen in Nederland.
Ben
Re: Geschiedenis van het kamperen?
Geplaatst: do 18 apr, 2013 12:41
door VoorheenRJ
Ik wilde als Nederlandse inbreng net Carl Denig roepen, maar Ben is me voor.
Alle anderen (Slee, SPAC Sport, Demmenie, Bever Zwerfsport, Zwerfkei, Kathmandu, en minder groten/bekenden zoals Bij Folkert, René Vos, Outdoor & Travel Outfitters, De Vrijbuiter, OutdoorXL, etc.) zijn allemaal later gekomen dan Denig.
Re: Geschiedenis van het kamperen?
Geplaatst: do 18 apr, 2013 13:03
door Michael W
Robertjan schreef:Ik wilde als Nederlandse inbreng net Carl Denig roepen, maar Ben is me voor.
Alle anderen (Slee, SPAC Sport, Demmenie, Bever Zwerfsport, Zwerfkei, Kathmandu, en minder groten/bekenden zoals Bij Folkert, René Vos, Outdoor & Travel Outfitters, De Vrijbuiter, OutdoorXL, etc.) zijn allemaal later gekomen dan Denig.
Ik mis ESVO nog in dit rijtje; de grootste (nog overgebleven) tentenfabriek van Nederland,
inmiddels ruim 90 jaar oud
Re: Geschiedenis van het kamperen?
Geplaatst: do 18 apr, 2013 15:52
door henkfietst52
En wat te denken van Erdman Schmidt...
Henk
kunst en fietswerk