Pagina 1 van 1
Hoe onderscheid je het ene leuke eettentje van het andere?
Geplaatst: do 27 mei, 2010 21:14
door Leon
Onze provinciale krant heeft - op zich al memorabel - een aardig artikel geplaatst en het kan zeker van nut zijn in den vreemde, vind ik dan:
"Leuk is dat een ‘leuk eettentje’ in Nederland iets heel anders is dan in Zuid-Europa.
In Nederland wordt een middenklasserestaurant over het algemeen als ‘leuk’ ervaren als er:
1. Kunst of iets dat daar op lijkt aan de okergeel gesponsde muren hangt
2. Een half open keuken is waar je de koksmutsen kunt zien rondrennen
3. Een krijtbord hangt met daarop de menuutjes van de dag in drie gangen (allemaal onder de 25 euro)
4. Meisjes bedienen die er leuk uitzien maar niet weten of de vis is gegrild of gebakken of gestoomd en
dat ‘even gaan vragen in de keuken’ en ‘zo terug’ zijn en je dan vergeten
5. Een broodmandje met kruidenboter op tafel wordt gezet
6. Liftmuziek of Italiaanse aria’s uit de speakers klinken
7. Ook knakworst met friet voor de kleintjes kan worden uitgeserveerd
8. ‘Authentiek’ (lees verweerd) ogende houten tafels en stoelen op de geschuurde plankenvloer staan
9. Bij alle gerechten frites dan wel aardappelkroketten worden uitgeserveerd
10. Op alle salades dezelfde mosterd/tijmdressing zit.
Meestal heeft een dergelijke ‘leuk tentje’ een naam die begint met Het (Het Gesprek, Het Gebaar, Het Verlangen, Het Gaat Zo Maar Door).
Als je zoiets in Zuid-Europa ziet, dan weet je zeker dat het een speciaal voor toeristen opgezette val is. Er zitten dan ook alleen maar
toeristen binnen. De lokalo’s zitten een straat of twee verder in een door TL-lampen verlichte zaak op plastic tuinstoelen aan formica tafels.
In de hoek van het restaurant staat een televisie waarop doorlopend voetbal is te zien. Het personeel bestaat uit een vrouwspersoon
van onschatbare leeftijd en een man die nooit lacht en sprekend lijkt op oud-Feyenoordspeler Wlodi Smolarek.
Er zijn twee huiswijnen: wit en rood. En die huiswijn wordt in stenen karaffen gepresenteerd waarop druiventrossen zijn geschilderd in een
stijl die je, als je goedgemutst bent, als naïef zou kunnen omschrijven. Er is een huiskat die geraffineerd bedelt. En het eten is subliem."
Re: Hoe onderscheid je het ene leuke eettentje van het ander
Geplaatst: do 27 mei, 2010 21:45
door m-gineering
Leon schreef:
4. Meisjes bedienen die er leuk uitzien maar niet weten of de vis is gegrild of gebakken of gestoomd en
dat ‘even gaan vragen in de keuken’ en ‘zo terug’ zijn en je dan vergeten
Ga er dan maar van uit dat de vis in een plastik zak en een bak water is opgewarmd en dat de 'kok' vooral handig met een schaar is

Re: Hoe onderscheid je het ene leuke eettentje van het ander
Geplaatst: vr 28 mei, 2010 18:31
door VoorheenRJ
Leon schreef:De lokalo’s zitten een straat of twee verder in een door TL-lampen verlichte zaak op plastic tuinstoelen aan formica tafels.
In de hoek van het restaurant staat een televisie waarop doorlopend voetbal is te zien. Het personeel bestaat uit een vrouwspersoon
van onschatbare leeftijd en een man die nooit lacht en sprekend lijkt op oud-Feyenoordspeler Wlodi Smolarek.
Er zijn twee huiswijnen: wit en rood. En die huiswijn wordt in stenen karaffen gepresenteerd waarop druiventrossen zijn geschilderd in een
stijl die je, als je goedgemutst bent, als naïef zou kunnen omschrijven. Er is een huiskat die geraffineerd bedelt. En het eten is subliem."
Waarom kom ik bij de reizen verder weg toch altijd in dit soort tentjes terecht...?

Re: Hoe onderscheid je het ene leuke eettentje van het ander
Geplaatst: vr 28 mei, 2010 23:53
door Frank
Robertjan schreef:Waarom kom ik bij de reizen verder weg toch altijd in dit soort tentjes terecht...?

Eh, omdat je de lonely planet thuis laat?

Re: Hoe onderscheid je het ene leuke eettentje van het ander
Geplaatst: za 29 mei, 2010 09:40
door Wit
Frank schreef:Eh, omdat je de lonely planet thuis laat?

Inderdaad!

Re: Hoe onderscheid je het ene leuke eettentje van het ander
Geplaatst: za 29 mei, 2010 10:10
door bert sitters
Blanche schreef:Frank schreef:Eh, omdat je de lonely planet thuis laat?

Inderdaad!

De LP laat ik nu juist vaak thuis, omdat veel eettentjes en slaapadressen in deze gids vaak niet meer leuk zijn en de prijzen gestegen zijn. Het publiek komt dankzij de vermelding in de LP vanzelf wel en men hoeft er geen moeite meer voor te doen.
Re: Hoe onderscheid je het ene leuke eettentje van het ander
Geplaatst: za 29 mei, 2010 10:19
door Wit
Leuke eettentjes vind je niet door al lopend met je neus in de LP te hangen maar door te kijken waar de locals heengaan. De Rough Guide is trouwens veel beter! (zeker voor fietsers)
Re: Hoe onderscheid je het ene leuke eettentje van het ander
Geplaatst: za 29 mei, 2010 10:26
door fietsjunks
Ze staan wel stoer in mijn kast!
Ik vind het ook wel leuk om onderweg wat achtergrondinfo te lezen en de info die in de LP of Rough Guide staat, is voor mij al voldoende vertier!
Wat eettentjes betreft, follow the locals! En soms heb je gewoon geen keuze... eten wat die ene pot schaft.
Re: Hoe onderscheid je het ene leuke eettentje van het ander
Geplaatst: za 29 mei, 2010 10:29
door VoorheenRJ
Ik kijk niet eens waar de locals naartoe gaan. Ik zie wel.
De ene keer kán dat dus een pizza-tent o.i.d. voor een toeristenprijs zijn, maar veel vaker is het een plek zoals Leon mooi in z'n bericht heeft staan.
Geregeld is ook niet eens aan de buitenkant te zien dat het een eetplekje is...

En in dat geval ontbreken in Marokko bijvoorbeeld de plastic stoelen!

Dan zit je op de grond met de schoenen uit, of bij mensen thuis:

Re: Hoe onderscheid je het ene leuke eettentje van het ander
Geplaatst: za 29 mei, 2010 13:24
door Joanna
Ik woon op Tenerife
In de zeer toeristische gebieden is het natuurlijk bijna onmogelijk om een leuk eettentje te vinden. De leuke eettentjes hier zijn juist de typische zoals ze dat hier in de volksmond wachinche of chiringuito, die zijn soms niet eens geregistreerd en daar staat moeders dan te roeren in van die grote pannen. Er bestaat geen kaart, maar ze komen dan naar je toe om te zeggen wat er die dag op het vuur staat. Letterlijk eten uit grootmoeders keuken.
Dan heb je de bouwvakkers eettentjes. Daar gaan de bouwvakkers tussen de middag eten. Voor 8 euro heb je een compleet menu. Ook authentiek eten gewoon van hier.
Dan heb je normale canarische restaurants,waar ook nog veel verschillen zijn. Culinair wat verfijnder en de wat normalere en dus ook goedkopere plekken.
Waar je nooit naar binnen moet gaan zijn restaurants waarvan je weet dat er vaak touringcars stoppen.
Canariërs blinken niet uit in decoratie, dus een lekkere maaltijd moet je los zien van een bepaalde sfeer die je misschien zoekt.
In het noorden bij Los Rodeos airport vlakbij is een restaurant, dat heet Casa Tomas. Daar moet je tijdens lunchtijd een nummertje trekken, omdat daar veel mensen die in de buurt weken daar eten. Helemaal niet sfeervol ingericht, maar bekend om zijn "costillas con papas" = ribjes met aardappelen en maiskolfjes
En vis moet je dus niet gaan eten in Los Abrigos, waar veel toeristen juist heen gaan, maar in Tajao een stuk verder aan de kust, richting Santa Cruz, of juist in een visafslag, waar de verse vis gewoon geserveerd wordt onder een afdakje met een paar stoelen en tafels.
Re: Hoe onderscheid je het ene leuke eettentje van het ander
Geplaatst: za 29 mei, 2010 18:02
door Leon
Joanna schreef:Ik woon op Tenerife
In de zeer toeristische gebieden is het natuurlijk bijna onmogelijk om een leuk eettentje te vinden. De leuke eettentjes hier zijn juist de typische zoals ze dat hier in de volksmond wachinche of chiringuito, die zijn soms niet eens geregistreerd en daar staat moeders dan te roeren in van die grote pannen. Er bestaat geen kaart, maar ze komen dan naar je toe om te zeggen wat er die dag op het vuur staat. Letterlijk eten uit grootmoeders keuken.
Dan heb je de bouwvakkers eettentjes. Daar gaan de bouwvakkers tussen de middag eten. Voor 8 euro heb je een compleet menu. Ook authentiek eten gewoon van hier.
Dan heb je normale canarische restaurants,waar ook nog veel verschillen zijn. Culinair wat verfijnder en de wat normalere en dus ook goedkopere plekken.
Waar je nooit naar binnen moet gaan zijn restaurants waarvan je weet dat er vaak touringcars stoppen.
Canariërs blinken niet uit in decoratie, dus een lekkere maaltijd moet je los zien van een bepaalde sfeer die je misschien zoekt.
In het noorden bij Los Rodeos airport vlakbij is een restaurant, dat heet Casa Tomas. Daar moet je tijdens lunchtijd een nummertje trekken, omdat daar veel mensen die in de buurt weken daar eten. Helemaal niet sfeervol ingericht, maar bekend om zijn "costillas con papas" = ribjes met aardappelen en maiskolfjes
En vis moet je dus niet gaan eten in Los Abrigos, waar veel toeristen juist heen gaan, maar in Tajao een stuk verder aan de kust, richting Santa Cruz, of juist in een visafslag, waar de verse vis gewoon geserveerd wordt onder een afdakje met een paar stoelen en tafels.
De kans dat ik ooit naar Tenerife ga, is nu ineeens een stuk groter! Het water loopt me al in de mond.
Leon