Hier een matig vlotte maaltijd, eens wat anders, niet geschikt voor obligaat carnivoren, maar ook niet voor wie geen enkel beest eet. Een beetje "verspillend" en het komt ook wat nauwer wat betreft de beperkte ontdooi-tijd.
Koop een zak "calamares a la romana" (= voorbewerkte inktvisringetjes beignets) uit de diepvries.
Kijk goed uit, sinds een tijdje moet je heel goed opletten, en de kleine lettertjes ontcijferen.
Je hebt echte inktvisringetjes en je hebt ze die zijn "gereconstrueerd" uit inktvis- en vis-pulp. Eenmaal in de pan of op je bord zie je het al: allemaal even grote ringetjes, of zeg maar ringen ... maar ja dan is het te laat.
Verder heb je een forse hoeveelheid olijfolie nodig ... dus het is wellicht handig als je net een te grote fles moest kopen omdat er geen kleinere waren (of omdat de grotere flessen zelfs goedkoper, en/of lichter want geen glas, waren).
Maak tegelijkertijd (of vooraf) een of andere frisse (rood) groene salade ... veel hoef je niet te doen, de ringetjes zijn al zout dus gewoon groenvoer (of zoals sommigen zeggen konijnenvoer) is al goed.
En maak desgewenst een sausje:
Met wat stevige yoghurt en wat (Franse) mayonaise (in de Franse zit vaak wat ruimer mosterd) maak je in geen tijd een geweldig sausje.
Wil je het luxe, koop dan ook nog een potje cornichons (= kleine augurkjes, meestal goed zuur in Frankrijk). Augurkjes zijn ook handig als je geen hele fles azijn wilt kopen !!
Het is even werk, de inktvisringetjes moeten heet en redelijk snel - dus met een redelijk felle brander 4 in de pan en 2 voor 2 nieuw toevoegen en eruit vissen. Is de olie niet heet genoeg dan wordt de inktvis elastiekig.
't Is weer eens iets heel anders, ik vind het lekker op z'n tijd.
De omstandigheden moeten er naar zijn (bij heet weer is het bakken pas laat in de avond prettig werk) .... je moet wat ruimer olie hebben en de diepvries ringetjes moeten niet te veel ontdooien ... het beignet-deeg sneuveld dan namelijk gemakkelijk (en ik houd de inktvis ook liever zo fris mogelijk).
O ja, in Spanje hebben ze de calamres-a-la-romana soms ook gewoon los, dan kan je je eigengekozen portiegrootte in een zakje scheppen.