Vandaag toch maar weer een recept zonder FaceBook, en ook verder zonder vlees of vis.
Bak een stevige hoeveelheid aan (halve) ringen geneden uien, liefst glazig tot bruin.
Doe de uien op je bord/in je voederbak (of zet ze anderszins apart). Doe opnieuw wat olijfolie in de pan en bak daarin rustig de witte rijst (een ruime hoeveelheid), rooster de rijst rondom zonder dat de rijst verbrandt. Is de rijst rondom geroosterd en door het bakken licht gekleurd de rijst voorzichtig blussen en daarna redelijk ruim water erbij, de eerder gebakken uien gaan er weer bovenop. Even laten doorkoken, en intussen ruim knoflook schoonmaken en pletten, knijpen, of versnipperen, die knoflook kan er ook bij (en dan kan je desgewenst de pan in de trui+slaapzak "hooikist" zetten).
NB De waterhoeveelheid is altijd een gokje: met de hooikist methode heb je minder kans op aanbranden, ietsje extra rijst voor een eventueel verlies is verstandig.
In de wachttijd snijdt je een stevig stuk blauwschimmel kaas in brokken (reken op een ons of wat meer per persoon).
Ik vind voor dit gerecht Fourme d'Ambert erg geschikt, genoeg "blauwe" smaak zonder het nogal zoute van een aantal bekendere blauwschimmel-kazen. Sterke Gorgonzola is ook goed geschikt. Het komt echter niet zo nauw zolang het maar geen erg harde of erg zachte kaas is.
Zodra de rijst (bijna) gaar is kan de pan nog even op het vuur (als je 'm op een suddervlammetje had staan heb je op het aanbranden moeten letten), is het nog te "klef" dan kan je nog wat inkoken <de waterhoeveelheid blijft lastig>.
Even omscheppen, ruim nootmuskaat erop en de blauwe kaas door de uien-rijst scheppen, zodanig dat het op een egale manier inégaal is - de blauwe kaas moet min of meer smelten, en klaar.
Je kan hierbij bijv. Rucola sla eten, want het is op de uien na geen "groene" maaltijd.
Kijk uit met een "zure" salade op hetzelfde bord: de blauwe kaas kan ineens bitter gaan smaken.
En verder: Je loopt het risico dat een passant zegt dat het eruitziet alsof het al een keer gegeten is.
Het beste antwoord is dan: "Zo ruikt het ook !", en daarna neem je weer een hap.
Het is qua zout een beetje afhankelijk van de kaas (je hebt erg zoute varianten) en qua vetzuren is de olijfolie nog een beetje tegenwicht tegen de 2/3 verzadigde vetten in de kaas.